Capitalizare bursieră – Ce este și cum se calculează?

Capitalizarea de piață, frecvent numită și capitalizare bursieră, este o măsură care, în terminologia investițiilor la bursă, ne indică valoarea totală a unei companii. În acest sens, valoare totală este valoarea cumulată a 100% din acțiunile în care este împărțită societatea.

Cu alte cuvinte, capitalizarea bursieră, pe care o cunoaștem și sub denumirea de capitalizare de piață sau, mai frecvent, ca valoare bursieră, nu este altceva decât valoarea pe care o au toate acțiunile unei companii la un moment dat.

Capitalizare bursieră

Este o metrică de evaluare utilizată pe scară largă de către analiștii de valori mobiliare, care, prin compararea diferitelor capitalizări ale companiilor, pot compara dimensiunea acestora dintr-o singură privire și într-un mod foarte simplu.

În același mod, capitalizarea bursieră este utilizată în alcătuirea indicilor bursieri, care, sunt ponderați în funcție de capitalizarea bursieră.

În cele din urmă, un alt aspect interesant este clasificarea companiilor la bursă în funcție de capitalizarea de piață a acestora. Astfel, în funcție de capitalizare, putem clasifica companiile în următorul mod:

  • Companii cu capitalizare mică, cunoscute și sub numele de Small Caps.
  • Companii cu capitalizare medie, cunoscute sub numele de Mid Caps.
  • Companii cu capitalizare mare, cunoscute sub numele de Large Caps.

În funcție de capitalizarea de piață, acestea pot fi incluse sau nu în anumiți indici bursieri, de exemplu.

Cum se calculează capitalizarea de piață? Formula de calcul pentru capitalizarea bursieră

Calcularea capitalizării de piață este destul de simplă.

Pentru a o calcula, trebuie doar să înmulțim prețul acțiunii cu numărul de acțiuni pe care compania le are în circulație. Astfel, rezultatul pe care îl vom obține va fi valoarea totală a acțiunilor care sunt în circulație pe piață.

Să presupunem că o compania are 1.000 de acțiuni, iar prețul fiecărei acțiuni este de 10€. În acest scenariu, capitalizarea de piață a companiei ar fi de 10.000€.

Formula, prin urmare, ar fi următoarea:

Capitalizarea de piață = Prețul acțiunii pe piață X numărul de acțiuni în circulație

Exemplu de capitalizare bursieră sau capitalizare de piață

În final să vedem un alt exemplu cu privire la capitalizarea de piață și cum se calculează.

De data aceasta, vom lua un exemplu mai realist:

Să ne imaginăm că vrem să analizăm o companie, Costco Wholesale (NASDAQ: COST), care are în circulație un număr de acțiuni echivalent cu 10.567.978.

Analizând graficul acestei companii, vedem că prețul la care se tranzacționează este de 809 USD pe acțiune.

Aplicând formula de mai sus, obținem următorul rezultat:

Capitalizarea de piață = 10.567.978 X 809 = 8.549.494.202 USD

În acest exemplu, capitalizarea de piață, sau capitalizarea bursieră a companiei Costco Wholesale (COST) este de 8.549.494.202 USD. Altfel spus, acesta ar fi prețul pe care ar trebui să-l plătim în acest moment dacă vrem să deținem 100% din acțiunile companiei.

Cum să utilizezi capitalizarea bursieră în investiții

Capitalizarea bursieră este utilă pentru a evalua dimensiunea unei companii. Cu toate acestea, capitalizarea bursieră unei companii nu ar trebui să te determine să respingi categoric acțiunile cu capitalizare mare. Economia globală este enormă și deservește peste 7 miliarde de oameni, cu o clasă de mijloc în creștere rapidă. O companie cu o capitalizare bursieră de 8 miliarde de dolari, care deservește o piață de mai multe trilioane, poate crește substanțial.

În plus, companiile pot obține câștiguri mari pe acțiune (EPS) fără a-și extinde rapid capitalizarea de piață. Răscumpărările de acțiuni, care reduc numărul de acțiuni, recompensează investitorii pe termen lung cu o parte mai mare din companie, în timp ce dividendele bagă banii direct în buzunarul investitorului. Aceste două lucruri combinate pot reduce semnificativ ritmul de creștere a capitalizării de piață necesar pentru ca investitorii să obțină randamente peste medie.

Când vine vorba de echilibrarea portofoliului între companii cu capitalizări de piață diferite, în general, cu cât ai un plan de investiții pe termen mai lung, cu atât alocarea ta ar putea fi mai riscantă.
Investitorii pe termen lung, de exemplu, cei care economisesc pentru o pensie, ar putea beneficia de potențiala creștere a companiilor cu capitalizare mică și mijlocie având, totodată, timp să facă față unor scăderi neașteptate.

Investitorii care nu doresc să își asume un risc atât de mare ar putea dori să își consolideze portofoliul cu companii cu capitalizare mare și mega, mai puțin volatile, alocând o pondere mai mică companiilor cu capitalizare mică și medie.

Articole recomandate

Articole similare