Opțiune put (de vânzare): definiție și caracteristici

O opțiune put (de vânzare) este un contract care oferă cumpărătorului dreptul, dar nu și obligația, de a vinde un activ la un preț predeterminat la sau înainte de o dată viitoare. Cu alte cuvinte, opțiunea de vânzare oferă deținătorului său alternativa de a vinde în viitor un activ la un preț fixat (preț de exercițiu sau strike). Acest lucru, în schimbul plății unei prime.

opțiune put

Vrei să profiți de piața bursieră pentru a obține venituri suplimentare? Dacă da, atunci unul dintre cele mai importante instrumente pe care le poți folosi este opțiunea de vânzare (put). Deși această strategie a fost folosită de mult timp, încă mai sunt multe persoane care nu știu cum funcționează.

Opțiunea put oferă cumpărătorului său dreptul, dar nu și obligația, de a vinde la scadență (în opțiunile europene) activul subadiacent la prețul de exercițiu.

Cumpărarea unei opțiuni put implică o poziție de scădere pe piață. Adică am câștiga bani dacă pretul activului scade, Vânzarea unei opțiuni put implică o poziție de creștere.

În acest articol, vom explica în detaliu ce sunt opțiunile, diferența dintre o opțiune put și o opțiune call, și vom prezenta un exemplu care să ne permită să înțelegem cum funcționează.

Ce sunt opțiunile?

Înainte de a știi ce este o opțiune de vânzare (put), este important să ne amintim ce sunt opțiunile.

Opțiunile sunt un instrument financiar unic. Oferă investitorilor oportunitatea de a beneficia de mișcările de creștere sau scădere ale prețului unui activ subadiacent. Investitorii pot cumpăra sau vinde opțiuni pentru a-și crește portofoliul cu un risc limitat și potențial de a obține câștiguri mari.

Există câteva concepte de bază pe care trebuie să le cunoaștem înainte de a începe să tranzacționăm.

Definiții opțiuni

O opțiune este un tip de derivat financiar. Mai specific, este vorba despre un contract între două părți care îi oferă cumpărătorului dreptul, dar nu și obligația, de a cumpăra sau vinde un activ suport în viitor la un preț convenit.

Acest preț convenit este cunoscut sub numele de preț de exercițiu sau strike. Astfel, opțiunile sunt tranzacționate pe piețele bursiere și au scadențe diferite.

Cumpărătorii de opțiuni au potențialul de a obține câștiguri mari și de a se proteja împotriva anumitor riscuri. De exemplu, să presupunem că un investitor achiziționează o opțiune de a vinde acțiuni Apple (AAPL) la 200 de euro cu scadență într-o lună, iar prețul acțiunilor scade la 190 de euro. În acest caz, va avea oportunitatea de a vinde acele titluri peste prețul pieței (prețul spot).

Cumpărătorii au, de asemenea, avantajul suplimentar al riscului limitat (costul inițial plătit pentru opțiune sau prima). Dacă prețul activului suport nu se mișcă în direcția lor, cumpărătorul nu este obligat să efectueze nicio tranzacție și pierde doar prima plătită. Acest avantaj limitat are și un revers: cumpărătorii nu vor obține niciun beneficiu dacă valoarea activului suport nu se mișcă conform așteptărilor.

În contrast cu cumpărătorii, vânzătorii primesc ca venit o primă și speră ca opțiunea să nu fie exercitată. Dacă se întâmplă acest lucru, pierderea sau rezultatul lor va depinde de faptul dacă vânzătorul deține sau nu activul suport.

Mai multe despre opțiuni gasești în acest articol: Cum să tranzacționezi opțiuni: Ghid complet pentru începători

cumpărare opțiune put

Diferențe între opțiunea put și opțiunea call

Opțiunile put și call sunt două dintre cele mai populare instrumente în care se poate investi. Aceste instrumente oferă flexibilitatea de a stabili poziții atât de creștere, cât și de scădere pe o varietate de active suport, de la acțiuni la valute.

Cu o înțelegere adecvată a modului în care funcționează opțiunile put și call, traderii își pot îmbunătăți strategiile de investiții și pot obține rezultate mai bune. Astfel, trebuie să menționăm că opțiunile put și call pot fi folosite pentru diverse scopuri, de la hedging (acoperire) până la speculație.

Ce este o opțiune put?

În forma sa cea mai de bază, o opțiune put îi oferă cumpărătorului dreptul de a vinde activul suport la un preț predeterminat într-un moment viitor.

Investitorii folosesc aceste instrumente pentru a încerca să beneficieze de mișcarea pieței. În acest sens, în timp ce opțiunile put beneficiază de mișcarea descendentă, opțiunile call beneficiază de mișcarea ascendentă.

Una dintre principalele diferențe între opțiunile put și call este că cumpărătorii de put au limitări în ceea ce privește beneficiile lor potențiale. Câștigul lor maxim este atins dacă prețul activului suport scade la zero (și se primește strike-ul). Cumpărătorii de call au câștiguri potențiale nelimitate, deoarece activul suport ar putea crește fără oprire.

Pe de altă parte, vânzătorii au riscuri diferite în fiecare caz. Cei care vând put suferă cea mai mare pierdere dacă activul suport scade la zero (și trebuie să-l cumpere la prețul strike). În schimb, pentru vânzătorul unei call pierderile sunt nelimitate dacă opțiunea este descoperită. Adică, dacă nu deține activul în portofoliul său și trebuie să-l cumpere pe piață la un preț care ar fi putut exploda.

Care este beneficiul și pierderea mea cu o opțiune put?

La momentul operării cu opțiuni, fie ele call sau put, așa cum am menționat anterior, avem două tipuri de poziții, o poziție de cumpărare sau o poziție de vânzare, adică cine cumpără put și cine vinde put:

Cumpărătorul opțiunii put își limitează pierderea la prima plătită pentru opțiune, iar beneficiul său posibil este, de asemenea, limitat. Scenariul de câștig maxim este dacă activul suport scade la zero. În acest caz, opțiunea este exercitată și activul suport este vândut la prețul de exercitare.

Rezultatul final pentru cumpărătorul opțiunii put depinde de dacă deține sau nu activul suport. Dacă deține activul suport, beneficiul se calculează după cum urmează:

preț de exercitare – prețul plătit inițial pentru activul suport – prima

În schimb, dacă nu deține activul suport, înseamnă că cumpărătorul a făcut o vânzare în lipsă (va împrumuta activul suport). Apoi, vinde activul și îl răscumpără la prețul pieței, care este mai mic. Astfel, rezultatul va fi:

preț de exercitare – preț de piață – prima

Dar există și o altă alternativă. Cumpărătorul opțiunii put ar putea vinde opțiunea și, de asemenea, obține beneficii.

Pe de altă parte, vânzătorul opțiunii put își limitează beneficiul potențial la venitul obținut din prima, în timp ce pierderea maximă, așa cum am menționat anterior, apare atunci când activul suport scade la zero.

Cum să utilizezi o opțiune put?

În continuare, vom vedea câteva dintre motivele pentru care oamenii aleg să cumpere o opțiune de vânzare.

În primul rând, cumpărarea unei opțiuni de vânzare oferă siguranță în caz de scăderi ale pieței, adică servește ca o acoperire. Dacă prețul activului suport scade sub prețul stabilit în contract, deținătorii obțin beneficii financiare datorită diferenței dintre prețul stabilit și prețul real. Acest lucru le permite să-și minimizeze pierderile atunci când piețele se prăbușesc.

De asemenea, se poate cumpăra o opțiune put cu un scop speculativ. Așa cum am explicat anterior, se poate cumpăra o opțiune put fără a deține activul suport, în așteptarea unei scăderi.

În cele din urmă, cumpărarea unei opțiuni de vânzare este mai puțin riscantă decât alte instrumente financiare, cum ar fi contractele futures sau acțiunile. Acest lucru se datorează faptului că deținătorii plătesc doar costul inițial pentru a achiziționa opțiunea și nu au nicio obligație dacă decid să nu o exercite. Prin urmare, este mai puțin probabil să experimenteze pierderi mari dacă predicțiile lor despre mișcarea pieței nu se îndeplinesc.

Exemplu de opțiune put

Să presupunem că un investitor cumpără o opțiune de vânzare pe trei luni pentru un pachet de 100 de acțiuni ale companiei XYZ. Pentru fiecare titlu, prețul de exercitare este de 12 € și prima este de 2 €.

La scadență, acțiunile au scăzut la 9,5 €. Mai întâi, să ne imaginăm că investitorul deține titlurile în portofoliul său și că a plătit 8 € pentru fiecare. Atunci, rezultatul ar fi:

100*(12-8-2)=100*2= 200 €

Un al doilea scenariu ar putea fi acela în care investitorul nu deține acțiunile. Astfel, împrumută titlurile, le vinde și le răscumpără la un preț mai mic:

100*(12-9,5-2)=0,5*100= 50 €

În acest caz, câștigul ar fi doar de 50 €.

Și vânzătorul opțiunii put? Acesta va trebui să plătească, conform prețului de exercitare, 12 € pe titlu, adică un total de 1.200 € (12*100). Dar trebuie să considerăm că a primit 2 € primă pentru fiecare acțiune, adică 200 € (2*100).

200-1.200= -1.000 €

Aceste pierderi ar putea fi reduse dacă vindeți acțiunile la prețul de piață de 9,5 €, astfel încât ați primi 9.500 € (9,5*100). Astfel, în final, rezultatul ar fi:

-1.000+9.500= -500 €

După cum poți observa, câștigul și/sau pierderea cumpărătorului de opțiuni put este diametral opusă față de cea a vânzătorului.

În general, utilizarea corectă a opțiunilor put și call îi va permite investitorului să obțină rezultate bune, indiferent de direcția pieței. Deși ambele oferă oportunități excelente pentru a-ți îmbunătăți strategia comercială, este important să înțelegi cum funcționează înainte de a lua decizii financiare.

* Opțiunile europene pot fi exercitate doar la scadență, în timp ce opțiunile americane pot fi exercitate în orice moment al vieții lor.

FAQ

De ce ar cumpăra cineva o opțiune put?

Investitorii cumpără o opțiune put pentru a mari câștigurile in urma scăderii prețului unei acțiuni.

Cumpărarea unei opțiuni put este bullish sau bearish?

Cumpărarea opțiunii put este o strategie bearish.

Care este principalul dezavantaj al unei opțiuni put?

Principalul dezavantaj al unei opțiuni put este acela ca mărește costul acțiunii cu costul opțiunii put.

Articole similare

Cum se determină prima unei opțiuni?
Volatilitatea, timpul și prețul activului suport, împreună cu alți factori, determină prima unei opțiuni. Astfel, vorbim despre prețul actual al activului suport, prețul activului de care depinde opțiunea, prețul de exercitare, volatilitatea activ...