ETF-uri, fonduri sau acțiuni specifice – Cum sa începi portofoliul tău de dividende?

Investiția în acțiuni cu dividende este una dintre cele mai urmate strategii pe bursă, în special în momente de volatilitate a pieței. Continuă să citești pentru a afla cum poți investi în acțiuni cu dividende: fonduri tranzacționate la bursă, fonduri mutuale sau acțiuni individuale.

investitii in dividende

Ce sunt dividendele?

Dividendele sunt modul în care o companie distribuie acționarilor săi profiturile pe care le-a realizat. Când o companie este profitabilă, poate folosi acest capital pentru a reinvesti în afacerea sa sau pentru a-l distribui acționarilor săi.

Această distribuție se face prin plata dividendelor, care recompensează fiecare acționar cu un capital pentru fiecare acțiune pe care o deține în companie (sau mai multe acțiuni dacă se face prin dividende în acțiuni).

Aceste plăți recurente sunt principalul avantaj al investiției în acțiuni cu dividende pentru capacitatea lor de a crea un venit pasiv. Și asta pentru că, odată selectate companiile în care să investești, în teorie va fi suficient să urmărești portofoliul și să aștepți să se distribuie acel dividend, pe care îl vei primi fără a fi nevoie să investești mai mult.

Desigur, aceasta este doar teoria; pentru ca strategia să funcționeze și să genereze venituri  este necesar să reinvestești dividendul pentru a crea un efect de bulgăre de zăpadă datorită dobânzii compuse.

În plus, trebuie să alegi corect companiile în care vei investi, folosind rapoarte cum ar fi payout ratio, dacă sunt lideri în sectorul lor sau de căt timp au distribuit dividende.

Tocmai pentru a usura viața investitorilor, există liste de companii de calitate care distribuie dividende și o fac de decenii, precum regii dividendelor și aristocrații dividendelor, și o comunitate uriașă de investitori în dividende care își împărtășesc analizele și portofoliile de investiții.

În ciuda tuturor acestor lucruri, este normal ca investitorul începător să se întrebe dacă nu există o formulă mai ușoară de a investi în acțiuni cu dividende. Adevărul este că investiția directă în acțiuni este doar una dintre opțiunile de a pune în practică această strategie.

Avantajele și dezavantajele cumpărării de acțiuni individuale

Aceasta este metoda tradițională de a investi în acțiuni cu dividende și poate fi și cea mai economică.

Avantajele selectării acțiunilor sunt:

  • Îți permite să alegi ce acțiuni vei avea în portofoliul tău, ceva imposibil de realizat prin investiția într-un fond mutual sau într-un ETF. Acest lucru face ca portofoliul să fie 100% personalizat, cu avantajele și dezavantajele sale.
  • Vei plăti mai puține comisioane pentru că nu trebuie să plătești intermediari. Cu toate acestea, este important să alegi brokerul potrivit.
  • Poți recupera impozitele pentru dubla impunere dacă investești în companii din afara Romaniei, ceea ce nu va fi posibil cu un ETF. În acest caz, se va pierde reținerea la sursă, care este practicată de țara în care este înregistrată compania care o distribuie.

Pentru a înțelege mai bine acest ultim avantaj, trebuie să știi că banii pe care îi primești din dividende sunt supuși reținerii la sursă. La fel cum Romania reține o parte din bani în previziunea plății impozitelor pe venit și alte țări fac la fel.

În acest caz, se produce un fenomen cunoscut sub numele de dublă impunere, unde încasarea dividendelor este impozitată de două ori – o dată în țara de origine (unde se află compania în care investești) și o dată în țara de destinație (unde faci declarația de venit). Fiscalitatea dividendelor străine permite recuperarea reținerii la sursă la efectuarea declarației de venit, atâta timp cât există un acord între țări pentru a evita dubla impunere.

Desigur, această reținere la sursă nu poate fi recuperată atunci când fondul este cel care încasează dividendul și îl distribuie.

Partea negativă a cumpărării de acțiuni de la companii cu dividende este mult mai clară și se poate rezuma la faptul că:

  • E necesar să ai anumite cunoștințe financiare pentru a identifica ce acțiuni să cumperi.
  • E necesar să dedici mult timp pentru a crea și gestiona portofoliul, în special pentru acesta din urmă, atât pentru a urmări acțiunile, cât și pentru a le include în declarația de venit.
  • Vei avea întotdeauna o diversificare mai mică în comparație cu un fond mutual sau un ETF. La urma urmei, pentru ceea ce plătești pentru o participare la un fond, vei putea cumpăra doar un cateva acțiuni. În plus, vei avea întotdeauna un număr mai mic de titluri de valoare.

Avantaje și dezavantaje ale investiției în acțiuni cu dividende prin ETF-uri

Ce este un ETF? Dacă nu ești familiarizat cu termenul, ETF-urile sunt fonduri de investiții tranzacționare la bursă (exchange-traded fund).

Investiția într-un ETF îți permite să achiziționezi un portofoliu diversificat de companii, selectate pe baza unei strategii robuste de distribuire a dividendelor. Aceasta abordare îți oferă oportunitatea de a beneficia de randamentul dividendelor, provenind dintr-o gamă variată de firme, fără a necesita achiziționarea individuală a acțiunilor fiecărei companii.

Aceste acțiuni vor fi în mod normal reprezentate de un indice.Un exemplu de astfel de indice este S&P 500 Dividend Aristocrats, care include companiile din cadrul indicelui american ce au înregistrat o creștere a dividendelor distribuite pentru mai mult de 25 de ani consecutiv.

Mai mult, există ETF-uri care vor acumula dividendele (le vor păstra și le vor reinvesti automat) și altele care le vor distribui. Dacă ești interesat să ai flexibilitatea de a primi acei bani din dividende pentru a decide ce să faci cu ei, te interesează a doua opțiune: ETF-urile de distribuție.

Avantajele investiției în dividende prin intermediul unui ETF
O mai bună diversificare, deoarece la un preț redus cumperi multe acțiuni.
Mai multă simplitate în investirea și gestionarea portofoliului, deoarece nu va trebui să alegi și să analizezi acțiunile una câte una.
Costuri mai reduse în comparație cu fondurile de investiții.
Flexibilitatea și lichiditatea de a tranzacționa unități ale fondului pe bursă, pe care le poți cumpăra și vinde în orice moment.
Nu plătești impozit pe dividende când le primești dacă optezi pentru un ETF de acumulare, deoarece acel dividend este reinvestit direct în ETF.

Pe de altă parte, dezavantajele ETF-ului se concentrează pe fiscalitate.

Pe de o parte, vei pierde reținerea la sursă făcută de compania care plătește dividende către ETF. Pe de altă parte, funcționând ca o acțiune, ETF-urile nu beneficiază de avantajul scutirii de taxe pentru transferul fondurilor de investiții.

Avantaje și dezavantaje ale investiției în acțiuni cu dividende prin intermediul fondurilor mutuale

Precum ETF-urile, fondurile mutuale de investiții sunt portofolii de acțiuni gestionate de profesioniști. Un fond adună banii multor investitori mici pentru a-i investi în companii și alte active. Diferența majoră este că fondurile mutuale nu sunt tranzacționate la bursă – poți vinde sau cumpăra unități într-un fond mutual doar la sfârșitul zilei de tranzacționare, o singură dată pe zi.

Avantajele unui fond mutual pentru a investi în acțiuni cu dividende sunt:

  • Mai buna diversificare la un cost mai mic, la fel ca ca si cu un ETF.
  • Mai multă simplitate în crearea portofoliului.
  • Gestionare de către profesioniști, care se vor ocupa de căutarea celor mai bune companii în care să investească.
  • Amanare fiscală, deoarece poți sări de la un fond la altul fără a trebui să plătești impozite pentru beneficiile pe care le acumulezi. Acesta este un mare avantaj dacă, dintr-un motiv oarecare, decizi să renunți la strategia de investiție prin dividende sau să treci de la un sector la altul.

Partea negativă a fondurilor mutuale de investiții este că, de obicei, au costuri mai mari decât ETF-urile și nu pot fi vândute sau cumpărate oricând.

După cum vezi, fiecare alternativă are punctele sale forte și slabe. Din fericire, le poți combina și să profiți de punctele lor forte. Adică, poți avea un fond de investiții sau un ETF ca parte principală a portofoliului și apoi să alegi acțiunile care rămân în afara acestuia.

Astfel, adaugi o parte discreționară în portofoliul tău cu o altă parte gestionată de experți pentru acțiunile mai mari.

Concluzie

Alegerea dintre ETF-uri, fonduri mutuale și acțiuni individuale pentru începerea portofoliului tău și maximizarea randamentelor din dividende depinde în mare măsură de obiectivele personale de investiții, toleranța la risc și dorința de implicare în gestionarea investițiilor.

Prin urmare, o combinație echilibrată și informată între aceste opțiuni poate fi cea mai bună strategie pentru a construi un portofoliu robust, care să beneficieze de randamente din dividende și creștere pe termen lung.

Întrebări frecvente

De ce distribuie companiile dividende?

Dividendele reprezintă o modalitate prin care o companie alege să iși răsplătească investitorii. Practic, o parte din profit se repartizează fiecarui investitor.

Ce optiune e mai buna: investirea in ETF-uri bazate pe dividende, sau direct in actiuni?

Depinde de ce dorește un investitor. ETF-urile au marele avantaj de a oferi expunere la mai multe companii la un cost redus, însă multi investitori preferă sa concentreze capitalul doar pe una sau cateva companii.

Care sunt riscurile investiției în acțiuni cu dividende?

Riscurile includ reducerea sau suspendarea dividendelor în cazul în care compania întâmpină dificultăți financiare, precum și volatilitatea pieței care poate afecta valoarea investiției de capital.

Articole similare