Raportul PER (Preț-Câștig) – ce este și cum se calculează?

Raportul PER, din engleză price to earnings, este un indicator foarte utilizat de către investitorii pe bursa de valori. Acesta constă în împărțirea prețului pe acțiune la profitul pe acțiune (EPS – earnings per share) al unei companii. Acest raport financiar ne permite să știm în cât timp se poate recupera investiția făcută la achiziționarea unei acțiuni.

De exemplu, un rezultat de 11 înseamnă că, dacă se mențin în viitor profiturile așteptate pentru acest an, în 11 ani investitorul își va recupera suma pe care a cheltuit-o pentru a cumpăra acțiunea companiei în cauză.

Văzut altfel, raportul PER reflectă de câte ori profitul afacerii este inclus în cotația firmei. Astfel, un raport de 9, de exemplu, înseamnă că prețul pe acțiune este de nouă ori profitul acesteia.

Raportul PER este o piesă importantă în cadrul analizei fundamentale, adică aceea care încearcă să determine prețul teoretic al unei acțiuni pe baza variabilelor care afectează valoarea sa.

Calculul PER (raportul preț-câștig)

După cum am menționat anterior, raportul PER se calculează împărțind prețul pe acțiune la profitul pe acțiune. Cu toate acestea, vom obține același rezultat dacă împărțim capitalizarea bursieră la profitul net.

raportul preț-câștig

Să ne amintim că prețul pe acțiune este egal cu capitalizarea bursieră împărțită la numărul de acțiuni și că profitul pe acțiune este egal cu profitul net împărțit la numărul de acțiuni.

Adică, avem următoarele:

PER = Prețul pe acțiune/Profitul pe acțiune

Este important să precizăm că, pentru a calcula profitul pe acțiune, se poate folosi cifra disponibilă (EPS) din ultima perioadă. Cu toate acestea, am putea ajunge cu două date care nu aparțin aceleiași perioade. Adică, un preț pe acțiune din anul 2020, de exemplu, și un profit pe acțiune corespunzător anului 2019.

Pentru a rezolva această problemă, se lucrează cu profitul așteptat pentru companie. Luând ca referință exemplul anterior, dacă suntem în iulie 2020, încercăm să estimăm profitul pe acțiune pentru sfârșitul anului în loc să folosim profitul obținut în anul anterior.

Analiza preț-câștig (PER)

Analiza raportului PER depinde de diferite aspecte, cum ar fi sectorul căruia îi aparține compania, adică trebuie făcută o comparație cu competitorii săi. În plus, este important să știm media istorică a companiei.

Un alt punct relevant este dacă piața trece printr-un moment anume în care un anumit tip de acțiuni este supraevaluat de investitori. De exemplu, poate că companiile tehnologice experimentează o creștere semnificativă și, fiind mai valoroase, prețul lor crește și, în consecință, raportul lor PER.

În plus, când o companie este în creștere, de obicei are un raport PER ridicat. Acest lucru, spre deosebire de o companie consolidată.

În orice caz, se obișnuiește să se ia ca referință valoarea de 15, pentru că este valoarea istorică a bursei din Statele Unite. Deci, folosind acest prag, când PER este foarte mare, se poate înțelege că acțiunea este supraevaluată în cotația sa (să ne amintim că prețul este în numitor).

Dacă raportul, în schimb, este mic, de exemplu, mai mic de 10, acțiunea ar putea fi subevaluată, adică ieftină. Dar, așa cum am explicat, totul depinde de contextul în care se dezvoltă compania și de propriile sale circumstanțe.

Concluzie

Raportul preț-câștig este un indicator financiar esențial utilizat pentru a evalua atractivitatea unei acțiuni prin compararea prețului său de piață cu câștigul său pe acțiune (EPS). Oferind o perspectivă asupra valorii percepute a unei companii în viziunea investitorilor, PER ajută la determinarea supraevaluării unei acțiuni, subevaluării sau evaluării corecte în raport cu profiturile sale.

Deși este amplu utilizat pentru a ghida deciziile de investiții, este crucial să se înțeleagă că un PER scăzut nu garantează neapărat o investiție bună, la fel cum un PER ridicat nu indică în mod automat o supraevaluare, având în vedere influența așteptărilor de creștere viitoare și a contextului de piață. Astfel, în ciuda utilității sale, PER trebuie examinat în combinație cu alte metrici pentru o evaluare cuprinzătoare a potențialului unei investiții.

Întrebări frecvente

Este PER suficient pentru a evalua o investiție?

Deși PER este o metrică utilă, nu ar trebui folosită izolat pentru a evalua o investiție. Investitorii ar trebui să ia în considerare și alte factori, inclusiv analiza fundamentală a companiei, indicatorii financiari, contextul de piață și riscurile asociate.

Cum afectează EPS calculul PER?

EPS (Earnings Per Share) este un component critic în calculul PER, deoarece reprezintă profitul pe care o companie îl generează pe acțiune. Variațiile în EPS, fie din creșterea profiturilor, fie din restructurarea capitalului, pot influența direct valoarea PER.

PER poate fi negativ?

Da, PER poate fi negativ atunci când o companie raportează pierderi (EPS negativ), ceea ce indică faptul că nu generează profit. În aceste cazuri, utilizarea PER ca metrică de evaluare poate fi limitată, deoarece nu reflectă potențialul de recuperare sau creștere a companiei.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...