Dollar Cost Averaging (DCA): Ce este și cum funcționează?

Aceasta este un ghid complet despre Dollar Cost Averaging (DCA), sau în română, investiția constantă a unei sume fixe. Această strategie implică investirea unei sume fixe de bani într-un activ financiar la intervale regulate de timp, indiferent de prețul activului la acele momente. Aceasta ajută la reducerea impactului volatilității prețurilor pe termen lung.

dca strategie trading

Vom discuta subiectele esențiale, inclusiv definiția și funcționarea acestei strategii, relevanța reinvestirii profiturilor, influența timpului asupra rentabilității și greșelile frecvente. Aceasta se va realiza prin compararea DCA cu alte metode de investiții, pentru a oferi o analiză obiectivă a avantajelor și dezavantajelor asociate.

Când este strategia DCA utilă?

Când te gândești să economisești pentru viitor, ai două opțiuni: să economisești și să-l lași într-un cont bancar sau în conturi fără risc, sau să investești acei bani în mod periodic pentru a obține o anumită rentabilitate, cu scopul de a crește economiile tale și de a nu pierde valoarea din cauza inflației.

Și aici intervine relevanța metodei DCA, care ne oferă posibilitatea de a investi într-un mod confortabil, având ca scop rentabilizarea economiilor noastre pe termen lung.

Ce este strategia DCA?

DCA, sau dollar cost averaging, presupune investiția periodică, de exemplu lună de lună, într-un activ pentru a atenua impactul volatilității.

Dollar Cost Averaging în investiții: Ce este?

Adică, să folosim economiile pe care le generăm lună de lună pentru a investi în mod regulat într-unul sau mai multe active (fonduri, acțiuni, ETF,…) astfel încât banii noștri să crească nu numai prin propriul nostru efort de a economisi, ci și să crească datorită rentabilității obținute prin investiții.

Altfel spus, investițiile se fac treptat, evitând să investești toate resursele disponibile deodată, cunoscută sub denumirea de contribuție „lump sum” în engleză.

Dollar Cost Averaging: Cum funcționează?

Fundamentul metodei DCA se bazează pe trei aspecte principale:

 • Contribuție periodică
 • Dobândă compusă
 • Timp

Această combinație de trei elemente face ca strategia să fie eficientă, oferind un randament dificil de egalat. În primul rând, este esențial să ne obișnuim să facem contribuții periodice, indiferent de fluctuațiile investițiilor noastre, contribuind constant, mai ales în momentele când valorile scad. Aceasta practică este crucială pentru a obține un preț mediu de achiziție mai favorabil, având astfel beneficii pe termen lung. Deoarece scopul este economisirea pentru viitor, strategia include reinvestirea oricărui profit, cum ar fi dividendele primite, înapoi în investiția inițială.

Datorită reinvestiției continue și a factorului timp, elementul cheie care conferă strălucire acestui sistem este dobânda compusă. Prin reinvestirea sistematică a randamentelor, acestea devin din ce în ce mai robuste, iar impactul dobânzii compuse se amplifică pe măsură ce timpul trece.

Și asta pentru că pe măsură ce trece timpul investițiile noastre vor crește mai repede.

Întotdeauna cu condiția să reinvestim profitul pe care îl obținem.

Exemplu practic de Dollar Cost Averaging (DCA)

Mai târziu, vom vedea exemple în diferite tipuri de situații, dar pentru moment, să vedem un exemplu simplu:

Dacă investim 10.000€ la 5% în primul an vom câștiga 500.

Dacă în al doilea an investim și cei 500 pe care i-am obținut, atunci la sfârșitul celui de-al doilea an vom fi câștigat 525 (5% din 10.500€), și dacă în fiecare an reinvestim profiturile obținute, observați ce se întâmplă pe termen lung:

 • În 10 ani randamentul va fi de 63% (care este mai mult decât 5% x 10 ani, care ar fi 50%)
 • La 20 nu vom avea 100% (care ar fi 20 de ani x 5%), ci 165%!
 • Și în 30 de ani vom avea 330% (mult mai mare decât 5% x 30 de ani care ar fi 150%)

După cum ai putut observa, cheile pentru a te beneficia de dobânda compusă sunt două:

 • Reinvestirea profiturilor
 • Cu cât mai mult timp, cu atât mai mult vom profita de dobânda compusă.

Gestionarea strategiei DCA lună de lună

Pe termen lung ar fi așa cum am explicat în exemplu, dar pe termen scurt? Cum am putea începe să o implementăm lună de lună? Să vedem mai jos:

MomentulInvestițiaPrețul pe acțiuneAcțiuni cumpărate
Luna 1100€10€10
Luna 2100€10€10
Luna 3100€5€20
Luna 4100€8€12,5€
Luna 5100€10€10
Rezumatul portofoliului meu500€8€62,5

După cum putem observa, prin implementarea metodei DCA, am reușit să obținem un preț mediu pe acțiune de 8€.

Acum să vedem ce s-ar fi întâmplat dacă am fi investit totul direct:

MomentulInvestițiaPrețul pe acțiuneAcțiuni cumpărate
Luna 1500€10€50
Rezumatul portofoliului meu500€10€50

Putem vedea că în acest fel am fi avut cu 12,5 acțiuni mai puțin decât prin metoda Dollar Cost Averaging.

Dacă am vizualiza primul tabel într-un grafic, ar putea arăta astfel:

DCA

Acest lucru se datorează faptului că, atunci când prețul scade (grafic cu tendință descendentă) putem cumpăra mai multe acțiuni cu suma noastră de investiții.

👉 Vrei să cunoști alte strategii de interes? Atunci vizitează următorul nostru articol: Cum să investești în bursă?

Când este mai bine să încep să investesc dacă utilizez DCA?

Nu există un moment potrivit sau nepotrivit pentru a implementa strategia DCA.

Orice contribuție periodică pe care o aduci investițiilor tale va influența semnificativ prețul mediu de achiziție, din cauza raportului mare între suma investită și valoarea totală a investițiilor tale de la acel moment. 

Acest fenomen determină ca, în primii ani, performanța investițiilor tale să fie destul de stabilă, fluctuând între pierderi și câștiguri, exceptând situațiile în care piața crește puternic. 

Așadar, în strategia DCA (Dollar Cost Averaging), nu momentul inițial de investiție este crucial, ci durata pentru care alegi să investești. Nu trebuie să te preocupi de aceasta; cu cât începi mai devreme, cu atât mai bine. Orice moment este foarte bun pentru a începe. 

Cât aș fi putut câștiga dacă aș fi investit periodic?

Discutarea doar a ultimilor 5 ani poate fi considerată subiectivă, așa că voi adopta o abordare mult mai amplă. Pentru a avea niște referințe mai largi, voi face următorul exercițiu.

Am luat datele istorice ale unuia dintre cele mai cunoscute indici, S&P500 în versiunea sa ‘Total Return’ (adică, incluzând dividendele) de la 1983 până în 2022.

Cu datele anterioare ale indicelui, am creat ferestre de 5, 10, 15 și 20 de ani.

DCA pe parcursul a 5 ani

De exemplu, în cazul a 5 ani:

 • De la ianuarie 1983 la ianuarie 1988
 • De la februarie 1983 la februarie 1988
 • De la martie 1983 la martie 1988
 • Și așa mai departe.

Acestea sunt rezultatele pe care le-am putea aștepta dacă investim 5 ani în S&P500 în mod periodic, folosind DCA cu contribuții lunare de aceeași sumă:

 • Numărul de perioade (ferestre de cinci ani) sunt 351, astfel încât vom avea aici tot felul de situații.
 • Dintre acestea, în 45 de ocazii se obține un rezultat negativ la sfârșitul celor cinci ani, ceea ce înseamnă că există o probabilitate de 12,82% de a pierde bani în perioade de 5 ani. În cel mai rău caz poate ajunge la -37,05%.
 • În restul cazurilor, randamentul este pozitiv. În medie, vom câștiga 34,22%, iar în cel mai bun caz ne vom dubla banii, cu un randament de 102,02%.
 • Prin urmare, în termeni de 5 ani, investiția 100% în acțiuni poate să ne aducă unele neplăceri. Este mai bine să mergem pe poziții mai conservatoare, combinând venitul fix și variabil.

Ce se va întâmpla cu termene mai lungi? Să vedem.

Strategia DCA în investiții pe 10, 15 sau 20 de ani

Pentru 10 ani, ar fi:

 • Din ianuarie 1983 până în ianuarie 1993
 • Din februarie 1983 până în februarie 1993
 • Din martie 1983 până în martie 1993
 • Și așa mai departe.

Cu cât termenul este mai îndelungat, cu atât mai mare este siguranța că planul nostru va avea succes.

Acestea sunt rezultatele la 10 ani:

 • În acest caz, doar 12 din cele 291 de perioade pierd la sfârșitul celor 10 ani, ceea ce reprezintă doar 4,12% din cazuri. Prin urmare, probabilitatea de a pierde este foarte mică, deși în cel mai rău caz pierderea este încă semnificativă -31,58%

Cu același sistem am creat ferestre și pentru 15 și 20 de ani. Și, pentru fiecare dintre cele 1.044 de probe obținute, am calculat rentabilitatea lor. Dacă ne ducem la 15 ani, deja probabilitatea de pierdere este aproape 0. Mai puțin de 1% din perioade au pierderi, iar în cel mai rău caz pierderea este de -9,14%.

În cele din urmă, ajungem la 20 de ani, aici vei câștiga întotdeauna bani cu DCA, iar în cel mai rău caz vei câștiga 37,22%. Dar, în plus, în medie se câștigă 130%, adică mai mult de dublu, iar în cel mai bun caz, patrimoniul nostru se înmulțește de 4 ori!

De fapt, dacă ne uităm la toate posibilitățile perioadelor de 20 de ani, putem vedea că numărul de perioade care nu depășesc 100% rentabilitate este de doar 22%. Adică, probabilitatea de a dubla cel puțin capitalul nostru este de 78%.

Deci, presupunerile noastre sunt confirmate: cu cât termenul este mai lung, cu atât DCA se comportă mai bine datorită forței dobânzii compuse.

Care sunt cei mai buni indici pentru a practica DCA?

Ideea este de a investi pe termen lung, prin urmare, pe parcurs pot schimba multe lucruri, așa că cheia este diversificarea, nu concentrarea întregii investiții într-o singură țară sau regiune.

Îți las trei opțiuni care ar putea fi de interes pentru tine:

 • Prima, folosirea unuia dintre indicii globali care permit indexarea la nivel mondial:
  • MSCI World: Companii din țările dezvoltate (23 în acest moment)
  • MSCI All Country World: Aici sunt incluse și țările emergente (26 în prezent) Și dacă încă cauți un număr mai mare de companii și acoperire, atunci opțiunea ar fi să folosești indicele FTSE.
  • FTSE World
  • FTSE All Country World
 • A doua opțiune, să îți construiești propriul portofoliu investind în indicii fiecărei țări sau regiuni care te interesează, de exemplu, unul din America de Nord, unul din Europa, unul din Asia și unul din țările emergente.

Care sunt cele mai bune companii pentru DCA?

În primul rând, aș spune că, pentru diversificarea portofoliului, un DCA pe acțiuni nu este adecvat decât dacă la fiecare contribuție poți investi aproximativ în 25 de companii, care ar fi numărul optim de acțiuni într-un portofoliu.

Și acest lucru trebuie privit atât din punct de vedere al prețului acțiunii, cât și al comisioanelor pe operațiune.

Pe de altă parte, dobânda compusă se bazează pe reinvestirea randamentelor. Dacă alegi acțiuni care distribuie dividende, va trebui să plătești impozite pentru ele de fiecare dată, decireduci forța dobânzii compuse.

Evită deci acțiunile care distribuie dividende mari, caută acțiuni care, în loc să distribuie profiturile sub formă de dividende, le folosesc pentru a continua să inoveze și să crească fără a recurge la datorii.

Prin urmare, axează-te pe companii în creștere, cu capacitatea de a inova, cu un potențial de piață viitor în creștere și cu puține datorii.

Cei mai buni brokeri pentru DCA

Atunci când implementăm o strategie DCA prin intermediul brokerilor, trebuie să alegem unul care, în esență, are următoarele caracteristici:

 • Siguranță: Acesta este întotdeauna un punct cheie. Este esențial ca brokerul să aibă reglementarea adecvată, în esență europeană, britanică sau din SUA.
 • Acces la o gamă largă de investiții: După cum am menționat, cele mai bune vehicule pentru a face DCA vor fi fondurile indexate (de acumulare), și într-o măsură mai mică datorită impozitării ETF-urilor. Cu toate acestea, ar fi interesant de evaluat dacă dispune de alte produse de investiții, cum ar fi acțiuni sau obligațiuni.
 • Comisioane mici: Având în vedere că DCA implică investiții regulate, este esențial ca comisioanele de tranzacție și administrative să fie mici pentru a nu eroda câștigurile pe termen lung.

În concluzie, iată câțiva brokeri care ar putea fi de interes pentru tine:

eToro

etoro dca
 • 🏆 Reglementare: ASF
 • 💼 Active financiare: ETF-uri, acțiuni și multe alte active.
 • 💲 Comisioane: Fără comisioane

Citește recenzia eToro

eToro

7.5/ 10

Piețe

Europa, Asia

Site web în mai multe limbi

Versiunea mobilă avansată și copytrading

Posibilitatea de tranzacționare a acțiunilor fracționate

* Capitalul dumneavoastră este în pericol. Se aplică și alte comisioane. Pentru mai multe informații, vizitați

Depozit minim:

€50.00

Trading 212

trading212 opinii
 • 🏆 Reglementare: ASF
 • 💼 Active financiare: Fonduri, ETF-uri și acțiuni, printre altele.
 • 💲 Comisioane: Fără comisioane.

Citește recenzia Trading 212

Trading 212

8.75/ 10

Piețe

Europa, Asia, Australia

Zero comisioane la schimburi și nicio taxă de finanțare.

Înregistrare rapidă și aplicație mobilă pentru începători.

Peste 2.500 de acțiuni globale, ETF-uri și CFD-uri disponibile pentru tranzacționare.

Depozit minim:

€10.00

Interactive Brokers

interactive brokers recenzie
 • 🏆 Reglementare: ASF
 • 💼 Active financiare: Fonduri, ETF-uri, acțiuni și obligațiuni, printre altele.
 • 💲 Comisioane:
  • Fonduri: De la 0$
  • Acțiuni: De la 0.0005$/acțiune

Citește recenzia Interactive Brokers

5 întrebări frecvente înainte de a practica DCA

Iată câteva dintre cele mai comune întrebări legate de DCA:

Când este cel mai bine să începi să investești cu Dollar Cost Averaging (DCA) sau contribuții periodice?

Pentru a obține cel mai mare randament dintr-o investiție, avi nevoie ca dobânda compusă să acționeze, dar efectul său nu este imediat. De fapt, primii ani practic nu aduc niciun randament suplimentar, cu toate acestea, cu cât trec mai mulți ani, cu atât acționează mai puternic.

Prin urmare, cu cât începi mai devreme, cu atât mai bine pentru că pentru dobânda compusă cel mai important este timpul.

În ce este mai bine să investești pentru a obține cel mai mare randament cu DCA?

Adică, ce este preferabil, să investești în acțiuni, obligațiuni, fonduri de investiții, indexate, sau planuri de pensii?

Cel mai bine este să investești în vehicule de acumulare, adică, să nu îți plătească nimic în cont deoarece de fiecare dată când primești un randament în contul tău va trebui să plătești impozit pe el, și în plus să te preocupi de reinvestirea lui. Astfel, este recomandat să alegi fonduri și ETF-uri de acumulare.

👉 Mai multe informații: Cele mai rentabile fonduri de investiții

👉 Mai multe informații: Cele mai bune ETF-uri în care să investești

Ar trebui să evit piețele în scădere când aplic strategia Dollar Cost Averaging (DCA) sau contribuțiile periodice?

Nu, în momentele de scădere este esențial să continui să investești pentru un rezultat spectaculos. Dimpotrivă, dacă încetezi să investești, atunci performanța portofoliului tău va scădea și s-ar putea să dureze mult să recuperezi pierderile.

Este mai bine să diversific investițiile?

Desigur. Această strategie este pe termen foarte lung, lucrurile se pot schimba de-a lungul anilor așa că este mai bine să ai o bună diversificare și să nu concentrezi investițiile într-o singură companie, țară sau regiune.

Caută investiții globale. Câștigătorii de astăzi pot fi pierzătorii de mâine, și invers.

Ce comisioane sunt rezonabile? Ce produse de investiții ar trebui evitate?

Depinde de produs, dacă vorbim despre fonduri indexate, comisioanele lor nu ar trebui să depășească 0,30%-0,40% pe an, dacă vorbim despre fonduri cu gestionare activă nu ar trebui să depășească 1,50% – 1,75%.

Orice produs care are comisioane mai mari înseamnă că vei obține un randament mai mic.

DCA: Cea mai bună metodă de investiții pentru a rentabiliza economiile mele?

Strategia de investiții Dollar Cost Averaging (DCA) prezintă diverse avantaje și dezavantaje care influențează eficacitatea și adaptabilitatea sa la diferite profiluri de investitori.

Unele dintre principalele puncte forte ale DCA sunt simplitatea și accesibilitatea sa. Această tehnică nu necesită cunoștințe avansate în investiții sau sume mari de capital inițial, ceea ce o face atractivă pentru o gamă largă de investitori, inclusiv cei care abia încep în lumea finanțelor. Capacitatea de a automatiza investițiile prin instrumente oferite de brokeri sau bănci simplifică și mai mult procesul, permițând investitorilor să se concentreze asupra economiilor lor fără a se preocupa de gestionarea zilnică sau săptămânală a investițiilor lor.

Totuși, strategia DCA prezintă și anumite dezavantaje care trebuie luate în considerare. Una dintre principalele provocări este nevoia de o viziune pe termen lung, deoarece, așa cum am văzut, beneficiile cele mai semnificative ale DCA se materializează doar în timp, ceea ce necesită răbdare și o solidă înțelegere psihologică a investițiilor.

👉 Top strategii de investiții pe termen lung

La acest punct este esențial să ne întrebăm, există alte strategii mai profitabile? Desigur. Dar care este gradul de timp, cunoștințe, risc, experiență și dedicare necesare? Aceasta este tocmai avatanjul Dollar Cost Averaging, care în relația efort-risc-rentabilitate, pe termen lung este extrem de eficient.

Pro DCAContra DCA
✅ Este o metodă foarte simplă, ușor de înțeles și la îndemâna oricărui investitor.Cele mai bune rezultate vin pe termen lung, trebuie să fim bine conștienți de acest lucru. Psihologia investitorului este foarte importantă pentru a nu înceta să contribuie în momente de scădere
✅ Atât brokerii cât și băncile au instrumente care permit automatizarea investițiilor, astfel încât poți chiar să te detașezi de operațiunile lunare sau săptămânale de investiție.❌ Dacă ai o sumă importantă de bani de investit, toate studiile indică faptul că investirea lor deodată, în loc de DCA, oferă rezultate mai bune în 70% din cazuri.
✅ Nu sunt necesare produse sofisticate.
Nu ai nevoie de un capital inițial, doar de economii periodice.
✅ Reduce volatilitatea investițiilor noastre.

În concluzie, în timp ce DCA oferă o cale accesibilă și mai puțin volatilă pentru investiții, și este potrivită pentru toate tipurile de profiluri de investitori. De la cei mai începători sau cei cu resurse limitate, până la profesioniști care decid să aibă o strategie pe termen lung (printre multe altele).

Întrebări frecvente despre DCA

Ce este DCA BTC?

DCA BTC înseamnă DCA investind periodic în criptomoneda Bitcoin.

Ce caracteristici are DCA?

Dollar Cost Average (DCA) este o strategie de investiții care constă în a investi regulat o sumă de bani, zilnic, săptămânal sau lunar, indiferent dacă bursele cresc sau scad.

Care este capitalul minim necesar pentru DCA?

Nu există un capital minim pentru această strategie. DCA înseamnă investiția unor sume mici periodic, însă depinde și de cerințele brokerului pe care îl alegi (de exemplu, investiția minimă necesară sau depunerea minimă inițială).

Articole similare