Cum să cumperi acțiuni la echipe de fotbal de top?

Aceasta este o întrebare pe care cu siguranță mulți fani ai fotbalului și-o pot pune. Ce echipe de fotbal sunt listate la bursă? Si dacă da aș putea cumpăra acțiunile lor ca pe cele ale oricărei alte companii?

Ce echipe de fotbal sunt listate la bursă

Adevărul este că da, sunt mai multe echipe europene care sunt listate la bursă. Așadar, acțiunile lor pot fi cumpărate cu aceeași ușurință cu care achiziționezi acțiuni ale oricărei alte companii. La urma urmei, oricât de mult ne-ar entuziasma acest sport, fotbalul și afacerile au mers întotdeauna mână în mână.

Care a fost prima echipă de fotbal listată la bursă?

De mulți ani, fotbalul a trecut de la a fi pur și simplu un sport la a fi o afacere. Astfel, în anul 1983, Tottenham a început să fie listată la bursă și după el, multe cluburi i-au urmat exemplul. Principalele echipe din Danemarca, Olanda, Italia, Turcia, Portugalia și Franța sunt deja listate la bursă.

Ce a fost STOXX Europe Football?

În 2002 a fost creat un indice exclusiv pentru cluburile de fotbal, STOXX Europe Football. Acest indice, care a fost activ până la mijlocul anului 2020, a suferit mari volatilități de-a lungul istoriei sale. In iunie 2020, Stoxx a anunțat sfârșitul urmăririi și calculului acestui indice începând din luna septembrie.

👉 Cum să investești în Euro Stoxx 50? | Top 50 de companii din UE

De ce a încetat să mai existe STOXX Europe Football după 18 ani?

Observând cum a evoluat acest indice, vedem cum volatilitatea era considerabilă. De fapt, dacă am fi cumpărat acțiuni de la început, am fi ajuns să acumulăm pierderi care ar fi atins 50%.

Nici măcar creșterea de la sfârșitul anului 2019 nu ar fi servit ca un impuls. In ciuda recuperării unei părți din valoarea sa, STOXX a decis să nu mai urmărească acest indice, deoarece timpul a demonstrat că nu era una dintre cele mai bune investiții.

Grafic evoluție Stoxx Europe Football

👉 În ce indici bursieri să investești?

Ce echipe sunt listate la bursă în 2024?

În continuare, vă lăsăm o listă cu echipele de fotbal europene care sunt listate la bursă, majoritatea dintre ele, foști membri ai Stoxx Europe Football:

ClubȚarăISIN
JuventusItaliaIT0000336518
Borussia DortmundGermaniaDE0005493092
GalatasarayTurciaTREGSAR00051
AFC AjaxOlandaNL0000018034
Celtic GlasgowMarea BritanieGB0004339189
Trabzonspor SportifTurciaTRETRBZ00016
AS RomaItaliaIT0001008876
Olympique LyonnaisFranțaFR0010428771
Fenerbahce SportifTurciaTREFBAH00019
BesiktasTurciaTRABJKAS91X6
Parken SportDanemarca DK0010237643
Lazio Italia IT0003621783
AGF Danemarca DK0010263722
Sport LisboaPortugaliaPTSCP0AM0001
Teteks ad TetovoMacedonia MKTETE101016
Brondby if BDanemarca DK0010247956
Sporting Portugalia PTSCB0AM0001
Aalborg BoldspilklubDanemarca DK0060868966
AIK Football SuediaSE0000598278
Futebol Clube OportoPortugalia PTFCP0AM0008
Ruch ChorzowPolonia PLRCHZW00012
Silkeborg Danemarca DK0010128008
Tottenham HotspurMarea BritanieGB0008962986
Manchester UnitedMarea BritanieKYG5784H1065

💡 Poți cumpăra acțiuni la aceste echipe cu Interactive Brokers. Citește recenzia noastră aici: Recenzie Interactive Brokers România: Securitate, Comisioane

Piețe

Europa, Canada, Asia, Australia

Broker de încredere cu 1,54 milioane de conturi de clienți și un capital de 10,01 miliarde de dolari, listat pe Nasdaq.

Comisioane scăzute și o execuție mai bună a prețurilor sunt posibile datorită sistemului IB SmartRoutingSM.

Platforme de tranzacționare gratuite, ideale pentru profesioniști și accesibile tuturor.

Depozit minim:

€0.00

Alte cazuri de succes ale echipelor de fotbal care s-au listat pe bursă | Olympique Lyon și Ajax

În cazul Olympique de Lyon, clubul a construit un nou stadion în 2016, care este sponsorizat de Groupama. În plus, este a doua echipă din Europa (doar după Real Madrid) a cărei academie, an de an, generează promisiuni ale fotbalului care ajung să joace în unele dintre marile ligi europene.

Ajax este echipa cu cele mai multe titluri din Olanda și de patru ori campioană a Ligii Campionilor.

Din punct de vedere financiar, a avut 15 ani cu cash net deși în urma pandemiei COVID-19 a rămas cu o datorie de 150 milioane. Are un acționariat destul de stabil cu un potențial ridicat de marje pe transferurile jucătorilor proprii formați în academia sa, deoarece Ajax este capabil să formeze jucători foarte buni pe care în final îi vând la prețuri mari, cum ar fi vânzarea lui De Ligt sau De Jong. Sunt operațiuni care se repetă în fiecare vară și care îmbunătățesc bilanțul companiei.

Între 2017 și începutul anului 2020, acțiunile Ajax și-au dublat valoarea. Titlurile au atins maxime istorice când echipa din Amsterdam a ajuns în semifinalele Champions League (pentru prima dată în 20 de ani). Dar, odată cu izbucnirea Covid-19 și interzicerea fotbalului live, acțiunile au scăzut de la aproximativ 20 de euro.

Cum să investești în echipe de fotbal în 2024?

Așa cum am menționat, nu toate echipele sunt listate pe piața de valori, așa că dacă vrei să cumperi acțiuni ale echipei tale pentru că simți mult pentru culorile ei, dar nu este listată pe bursă este mai bine să întrebi la sediul propriei echipe, să cauți pe site-ul lor web sau să contactezi pe cineva care este interesat să se debaraseze de acțiunile pe care le deține.

Dacă vrei să investești în unul dintre cluburile care sunt listate pe bursă, va trebui să faci o cercetare la un broker.

👉 Cum funcționează bursa de valori? Ghid și strategii de investiție

Ține cont că, la fel ca în orice companie de pe piață, nu este recomandabil să investești doar din pasiune sau afinitate. În cazul echipelor de fotbal, dacă ești un pasionat al sportului, încearcă să nu te lași purtat de dragostea pentru acea echipă, de cântecele suporterilor săi sau pentru că îți place atacantul lor vedetă.

Investește pe baza studiului companiilor, piață, analizează și compară.

Ceea ce trebuie să avem în vedereeste ca acest tip de investiție suferă o mare volatilitate, astfel încât nu toți suntem pregătiți să facem față riscurilor pe care le presupune investirea în echipe de fotbal.

În concluzie, dacă pasiunea ta este fotbalul, există o mare varietate de echipe de fotbal de prim nivel care sunt listate la bursă. Cu toate acestea, și așa cum am avertizat de mai multe ori, volatilitatea poate fi foarte mare, așa că ar fi bine sa ai o strategie de stop loss bine pusă la punct.

Brokeri recomandați

Depozit minim:

€0.00

XTB
Depozit minim:

€0.00

* Investițiile sunt riscante. Investește responsabil
Depozit minim:

€10.00

* Pentru a obține o acțiune fracționată gratuită în valoare de până la 100 EUR/GBP, puteți deschide un cont la Trading 212 prin acest link. Se aplică termenii și condițiile.

*Pentru a obține o acțiune fracționată gratuită în valoare de până la 100 EUR/GBP, puteți deschide un cont la Trading 212 prin acest link. Se aplică termenii și condițiile.

FAQ

Când s-au listat la bursă acțiunile Manchester United?

Manchester United s-a listat la bursă in 1991.

Câte cluburi de fotbal și-au listat acțiunile la bursa?

Aproximativ 20 de cluburi au decis să facă acest pas.

Care este cea mai puternică liga de fotbal din lume?

Mulți sunt de părere ca Premiere League din Marea Britanie este cea mai puternică liga din lume.

Articole similare