Cei mai importanți indici bursieri din lume pentru a investi

În lumea investițiilor, indicii bursieri sunt instrumente pentru evaluarea performanței piețelor financiare. Acest articol va explora cei mai importanți 10 indici bursieri la nivel global, detaliind compoziția și rolul lor în economia mondială.

Ce sunt indicii bursieri?

indice bursieri din lume
Sursa: Renta4

Un indice bursier este un indicator care măsoară performanța unei selecții de acțiuni care reprezintă un segment particular al pieței de valori. Indicii bursieri sunt utilizați pentru a obține o indicație a mișcării generale a pieței și pentru a compara performanța portofoliilor de investiții individuale.

Caracteristicile unui indice bursier:

 1. Reprezentativ pentru o anumită bursă/piață.
 2. Compoziție: este compus dintr-un coș de acțiuni selectate în funcție de criterii specifice, cum ar fi capitalizarea de piață, lichiditatea, printre altele.
 3. Măsurare: ajută la măsurarea performanței generale a pieței sau a segmentului pe care îl reprezintă
 4. Benchmark: servește ca punct de referință pentru investitori și managerii de fonduri pentru a compara performanța portofoliilor lor.

Principalii indici ai burselor de valori din SUA 🇺🇸

Bursa de valori din SUA este una dintre cele mai importante din lume și este considerată un barometru cheie pentru economia globală. Indicii bursieri sunt o modalitate comună de a măsura performanța bursei de valori și de a reflecta tendințele prețurilor acțiunilor.

În această secțiune, vom explora principalii indici bursieri din SUA, inclusiv:

 • Dow Jones Industrial Average
 • S&P 500
 • Nasdaq

Indicele Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average, cunoscut și sub numele de Dow Jones, este unul dintre cei mai vechi și mai cunoscuți indici bursieri din lume. A fost creat în 1896 de Charles Dow, jurnalist financiar, și este compus din 30 dintre cele mai mari companii din Statele Unite, reprezentând diferite sectoare ale economiei, cum ar fi tehnologia, energia, finanțele și bunurile de consum.

Dow Jones este considerat un indicator important al bursei de valori din SUA și, prin extensie, al economiei SUA. Datorită istoriei sale lungi și a urmăririi largi, Dow Jones este adesea folosit ca referință pentru a compara performanța altor investiții, cum ar fi fondurile de investiții și acțiunile individuale.

cei mai importanti indici bursieri

Indicele S&P 500

Indicele american S&P 500 este un indice al bursei de valori care reflectă performanța a 500 dintre cele mai mari companii publice din Statele Unite. Indicele a fost creat în 1957 și este considerat unul dintre cei mai importanți indicatori ai bursei de valori din SUA și din lume. Companiile care compun S&P 500 reprezintă diverse sectoare ale economiei, inclusiv tehnologie, îngrijirea sănătății, finanțe, energie și bunuri de consum.

Indicele S&P500

👉 Dacă ești interesat să afli mai multe despre S&P500 și istoria, compoziția și performanța sa, îți recomandăm să citești articolul nostru dedicat în mod special acestui indice de acțiuni: Cum să investești în S&P 500?

Indicele Nasdaq

Nasdaq este un indice bursier care include tehnologie, biotehnologie și alte companii inovatoare din Statele Unite. A fost fondat în 1971 ca prima bursă de valori electronică din lume și a devenit unul dintre cei mai importanți indici ai bursei de valori din Statele Unite.

Nasdaq este cunoscut pentru includerea unora dintre cele mai mari companii tehnologice și de succes din lume, cum ar fi Apple, Amazon, Microsoft, Facebook și Google, printre altele. Cu toate acestea, include și companii din alte sectoare, cum ar fi serviciile de sănătate și financiare.

Nasdaq este adesea utilizat ca un indicator al performanței tehnologiei și a altor companii inovatoare din Statele Unite. Deoarece aceste companii sunt adesea cele mai mari și influente în economia globală, performanța Nasdaq poate fi utilizată ca un indicator al stării generale a economiei SUA și a economiei mondiale.

👉 Te invităm să citești acest articol: Cum să investești în Nasdaq?

Principalii indici bursieri din Europa 🇪🇺

Europa are unele dintre cele mai mari și active burse de valori din lume, cu sediul în orașe precum Londra, Paris, Frankfurt și Madrid, aceste burse oferă o gamă largă de oportunități de investiții pentru investitori din întreaga lume.

În această secțiune, vom explora principalii indici de acțiuni din Europa. Printre indicii pe care îi vom analiza se numără:

 • FTSE 100 (Regatul Unit)
 • DAX 40 (Germania)
 • CAC 40 (Franța)
 • IBEX 35 (Spania)
 • FTSE MIB (Italia)

Indicele FTSE 100

Indicele FTSE 100 este principalul indice al bursei de valori din Regatul Unit, care măsoară performanța celor mai mari 100 de companii listate la Bursa de Valori din Londra (LSE). Indicele este adesea utilizat ca un indicator al performanței economiei Regatului Unit și al sectorului financiar în special.

Companiile care compun FTSE 100 provin din diverse sectoare, cum ar fi finanțe, petrol și gaze, minerit și produse farmaceutice. Indicele este calculat în timp real folosind valoarea de piață a fiecărei companii și este ponderat prin capitalizarea bursieră, ceea ce înseamnă că cele mai mari companii au un impact mai mare asupra indicelui.

În ciuda faptului că este un indice britanic, FTSE 100 este adesea afectat de evenimente și tendințe internaționale, cum ar fi comerțul mondial, fluctuațiile monetare și politica monetară a altor țări.

👉 Pentru mai multe informații: Indicele FTSE 100: ce este și cum să investești?

Indicele DAX 🇩🇪

Indicele DAX 40 este cel mai important indice al bursei de valori din Frankfurt (Germania) și unul dintre indicii cei mai urmăriți în Europa. Este compus din cele 30 de cele mai mari companii listate la Bursa din Frankfurt și este considerat un barometru al performanței economice a țării. DAX este adesea utilizat ca un indicator al bursei de valori germane și al economiei în general. De asemenea, este utilizat ca referință pentru investitorii internaționali care caută să investească pe piața germană.

Una dintre principalele caracteristici ale DAX este concentrarea sa mare în sectorul de fabricație și inginerie, ceea ce îl face un indicator cheie al sănătății industriei germane. Companiile listate pe DAX includ giganți precum BMW, Siemens, Deutsche Bank, Adidas și Bayer.

indici bursieri internationali

Indicele CAC 40

CAC 40 este indicele de referință al Bursei de Valori din Paris. Este compus din cele 40 de cele mai mari și lichide companii listate pe piața Euronext Paris, care este una dintre principalele piețe financiare din Europa.

Indicele CAC 40 este considerat un indicator al sănătății pieței franceze și, prin extensie, al economiei europene. Companiile care compun CAC 40 provin dintr-o mare varietate de sectoare, inclusiv financiare, energie, industriale, telecomunicații și bunuri de consum.

Valoarea indicelui CAC 40 este calculată în timp real pe baza prețului acțiunilor celor 40 de companii constitutive. Ponderea fiecărei companii în indice se bazează pe capitalizarea sa bursieră și, prin urmare, companiile mai mari au o pondere mai mare în indice.

CAC 40 este utilizat de investitori și analiști ca indicator al performanței pieței franceze și al economiei europene în general. În plus, există produse financiare care replică indicele CAC 40, permițând investitorilor să câștige expunere la performanța pieței franceze printr-o singură investiție.

Indicele IBEX 35

IBEX 35 este principalul indice bursier al Bursei de la Madrid și este compus din cele 35 de companii cu cea mai mare capitalizare bursieră din Spania. A fost creat în 1992 și se calculează în timp real, reflectând situația actuală a pieței spaniole.

Compoziția IBEX 35 este revizuită anual în decembrie, luând în considerare capitalizarea pieței și volumul de tranzacții ale companiilor listate pe piața spaniolă. Companiile care fac parte din IBEX 35 reprezintă o mare varietate de sectoare, cum ar fi bancar, energie, telecomunicații, infrastructură, printre altele.

Indicele IBEX35

Indicele FTSE MIB

FTSE MIB este indicele bursier de referință al Bursei de Valori din Milano în Italia. Este compus din cele 40 de companii cele mai mari și mai lichide listate pe Bursa de la Milano, care este una dintre principalele piețe financiare din Europa.

Companiile din FTSE MIB reprezintă o gamă largă de sectoare, incluzând financiar, energie, industriale, telecomunicații și bunuri de consum. Ponderea fiecărei companii în indice se bazează pe capitalizarea sa bursieră, astfel încât companiile mai mari au o greutate mai mare în indice.

La fel ca alte indici bursieri, FTSE MIB se calculează în timp real pe baza prețurilor celor 40 de companii componente. Valoarea indicelui este actualizată în timp real și este utilizată pentru a măsura performanța pieței italiene și pentru a ajuta investitorii să ia decizii de investiții.

Indicele BET 🇷🇴

BET este indicele de referință al Bursei de Valori București. Este compus din cele mai importante companii listate pe piața principală, reflectând evoluția economică a celor mai performante companii românești.

Indicele BET este considerat un barometru al stării economiei românești. Companiile incluse în BET provin din diverse sectoare, precum energie, financiar, telecomunicații și industrii, oferind o imagine completă a performanței economice a României.

Valoarea indicelui BET este calculată în timp real, pe baza prețurilor acțiunilor companiilor care îl compun. Ponderea fiecărei companii în indice este determinată de capitalizarea sa bursieră, ceea ce înseamnă că firmele mai mari au o influență mai mare asupra indicelui. De asemenea, există produse financiare care urmăresc indicele BET, permitând investitorilor să obțină expunere la piața românească printr-o singură tranzacție.

👉 Pentru mai multe informații: cum să tranzacționați cu indicele BET?

Indicele Euro Stoxx 50

Euro Stoxx 50 este un indice bursier care reflectă performanța celor 50 de companii cele mai mari și reprezentative din zona euro, listate pe bursele din Franța, Germania, Spania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Finlanda, Irlanda, Austria și Portugalia.

Acest indice este utilizat ca referință pentru a măsura performanța bursei europene și este ponderat în funcție de capitalizarea bursieră a fiecărei companii, adică companiile mai mari au o pondere mai mare în indice.

👉 Pentru mai multe informații: Indicele Euro Stoxx 50: ce este și cum să investești?

Principalii indici bursieri din Asia-Pacific

În această secțiune vorbim despre principalii indici de acțiuni din Asia-Pacific, care sunt considerați o referință importantă pentru performanța piețelor din această regiune.

 Vom discuta în mod specific următoarele:

 • Nikkei 225 în Japonia,
 • Indicele Hang Seng în Hong Kong,
 • Shanghai Composite în China
 • S&P/ASX 200 în Australia
 • KOSPI în Coreea de Sud.

Acești indici reprezintă o mare varietate de companii și sectoare în fiecare dintre țările menționate mai sus și sunt utilizați ca un indicator al sănătății economice și financiare a regiunii. În continuare, vom descrie fiecare dintre acești indici, inclusiv compoziția lor, metoda de calcul și relevanța pe piață.

Indicele Nikkei 225 🇯🇵

Indicele Nikkei este un indice al Bursei de Valori din Tokyo care arată performanța celor 225 de companii cele mai mari și lichide din Japonia. A fost stabilit în 1949 și este considerat unul dintre principalii indicatori economici pentru Japonia și pentru piața asiatică, în general.

Nikkei 225 este o versiune specifică a indicelui Nikkei care urmărește cele 225 de companii cele mai mari și lichide listate pe Bursa de Valori din Tokyo. Aceste companii reprezintă o gamă largă de sectoare, inclusiv tehnologie, finanțe, automobile, bunuri de consum și multe altele. Nikkei 225 este considerat unul dintre cei mai importanți indici bursieri din lume și este utilizat pe scară largă ca un indicator al sănătății pieței japoneze.

Indicele Nikkei 225

În rezumat, Nikkei este un indice bursier care arată performanța celor mai mari și lichide companii de pe Bursa de la Tokyo, iar Nikkei 225 este o versiune specifică care urmărește cele 225 de companii cele mai mari și lichide din Japonia.

Indicele Hang Seng 🇭🇰

Indicele Hang Seng este unul dintre principalii indici bursieri din Asia, care măsoară performanța celor mai mari companii listate la Bursa de la Hong Kong. Indicele, creat în 1969, este compus din cele 50 de companii cele mai mari și lichide de pe bursă și este considerat un indicator cheie al economiei din Hong Kong și al pieței asiatice.

Hang Seng este un indice ponderat după capitalizarea de piață, ceea ce înseamnă că companiile cu cele mai mari capitalizări de piață au o greutate mai mare în indice. Companiile incluse în indice provin dintr-o gamă largă de sectoare, cum ar fi finanțe, tehnologie, imobiliare, energie, consum și altele.

Indicele Shanghai Composite 🇨🇳

Shanghai Composite Index este principalul indice al pieței de acțiuni din China, care urmărește performanța tuturor acțiunilor listate la Bursa de Valori din Shanghai. A fost stabilit pe 15 iulie 1991 și se calculează folosind o metodă de ponderare a capitalizării bursiere.

Indicele este compus din acțiuni ale companiilor chineze, inclusiv companii de stat și companii private din diverse sectoare, cum ar fi finanțe, energie, materiale de bază, produse de consum și altele.

Shanghai Composite este considerat un indicator cheie al performanței bursei de valori chineze și al economiei în general. Este un indice urmărit pe scară largă atât la nivel național, cât și internațional, iar mișcarea sa este urmărită îndeaproape de investitori și analiști din întreaga lume.

Indicele KOSPI 🇰🇷

KOSPI este principalul indice al pieței de acțiuni din Coreea de Sud, urmărind performanța tuturor acțiunilor listate la Bursa de Valori din Coreea. A fost stabilit pe 3 iulie 1956 și se calculează folosind o metodă de ponderare a capitalizării bursiere.

Indicele este compus din acțiuni ale companiilor coreene din diverse sectoare, cum ar fi finanțe, tehnologie, materiale de bază, produse de consum și altele. Unele dintre companiile incluse în indice sunt Samsung Electronics, Hyundai Motor, SK Hynix, LG Chemical și Posco.

Alți indici mondiali importanți

Pe lângă indicii de acțiuni menționați anterior, există alți indici globali importanți care sunt urmăriți îndeaproape de investitori și analiști financiari. În această secțiune, vom discuta despre doi dintre aceștia: Indicele MSCI Emerging Markets și Indicele MSCI World.

Indicele MSCI Emerging Markets 🌎

Indicele MSCI Emerging Markets este un indice al bursei de valori care urmărește performanța companiilor din piețele emergente din întreaga lume, inclusiv țări precum China, Brazilia, India, Rusia, Mexic și multe altele. Acest indice este utilizat pentru a măsura sănătatea economică și financiară a piețelor emergente și este urmărit îndeaproape de investitorii care caută oportunități de investiții în aceste țări.

Indicele MSCI World 🌏

Pe de altă parte, Indicele MSCI World este un indice al bursei de valori care urmărește performanța companiilor din țările dezvoltate din întreaga lume, inclusiv Statele Unite, Canada, Japonia, Regatul Unit, Germania, Franța și altele. Acest indice este utilizat pentru a măsura sănătatea economică și financiară a piețelor dezvoltate și este urmărit îndeaproape de investitorii care caută oportunități de investiții în aceste țări.

Concluzie

Principalii indici bursieri din lume, precum Dow Jones, S&P 500, NASDAQ, FTSE 100, și Nikkei 225, joacă un rol esențial în economia globală, oferind o perspectivă clară asupra stării diferitelor piețe de capital și asupra sănătății economice generale. Ei sunt unități de măsură ai performanței sectoriale și reflectă impactul evenimentelor economice, politice și sociale asupra valorii companiilor listate. 

Investitorii și analiștii folosesc acești indici pentru a evalua tendințele de piață, a face predicții și a lua decizii informate. Prin urmare, înțelegerea structurii și dinamicii acestor indici este crucială pentru oricine este implicat în investiții sau interesat de evoluțiile financiare globale.

Întrebări frecvente

Cum sunt compuși indicii bursieri?

Indicii sunt compuși dintr-un set selectat de acțiuni, fiecare reprezentând diferite sectoare ale economiei. Compoziția indicilor se poate schimba în funcție de criteriile stabilite de entitatea care administrează indicele.

Cum afectează evenimentele economice indicii bursieri?

Evenimentele economice majore, cum ar fi schimbările de politică monetară, raportările financiare ale companiilor și schimbările politice, pot avea un impact semnificativ asupra valorii indiciilor bursieri, reflectând percepția investitorilor despre viitorul economic.

Ce înseamnă când un indice bursier „crește” sau „scade”?

O creștere a indicelui sugerează că valoarea totală a acțiunilor incluse în indice este în creștere, indicând optimism în rândul investitorilor. O scădere indică o valoare în declin a acestor acțiuni, ceea ce poate semnala pesimism sau incertitudine economică.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...