Bitcoin (BTC) vs Ethereum (ETH): Care criptomonedă este mai bună?

Oricine are cunoștințe minime despre lumea criptomonedelor știe că două nume răsună puternic peste restul: Bitcoin și Ethereum. Și nu fără motiv, deoarece acestea sunt cele două criptomonede cu cea mai mare capitalizare de piață atât în prezent, cât și la nivel istoric. De asemenea, ele sunt și proiectele cele mai relevante și influente din ecosistem.

Bitcoin vs Ethereum

Deși ambele criptomonede împărtășesc baza de a utiliza tehnologia blockchain, scopurile, structurile și filosofiile lor subiacente au diferențe foarte semnificative. În acest articol, vom explora aceste diferențe pentru a înțelege mai bine ce face fiecare și care ar putea fi considerat „mai bun” în funcție de diferite criterii.

Despre Bitcoin

Bitcoin a fost creat în 2008 de o persoană anonimă, sau grup de persoane anonime, sub pseudonimul de Satoshi Nakamoto. A apărut ca prima criptomonedă din lume, cu scopul de a fi o monedă digitală descentralizată. Scopul său era de a permite realizarea unor tranzacții sigure, fără necesitatea unei autorități centrale (cum ar fi băncile centrale pentru monedele fiduciare).

Satoshi Nakamoto

Bitcoin este cunoscut pentru natura sa non-inflaționistă. Oferta sa este limitată la 21 de milioane de unități, ceea ce îl face o potențială rezervă de valoare alternativă la banii fiduciari inflaționari. Acest lucru se întâmplă cel puțin în teorie, deoarece mulți investitori îl tratează ca un activ de risc, și chiar speculativ, datorită volatilității sale ridicate, care se crede că va scădea în timp.

👉 Pentru mai multe informații: Cum să cumperi Bitcoin în siguranță din România

Despre Ethereum

Ethereum, pe de altă parte, a fost propus în 2013 de Vitalik Buterin și lansat în 2015. Spre deosebire de Bitcoin, Ethereum nu a fost conceput doar pentru a funcționa ca o criptomonedă. Deși are Ether sau ETH, propria sa criptomonedă, scopul său era de a fi o platformă pentru executarea contractelor inteligente și aplicațiilor descentralizate (DApps).

Vitalik Buterin imagine

Acest lucru permite utilizatorilor să creeze, să publice și să beneficieze de aplicații descentralizate pe rețeaua Ethereum. Astfel, ei pot efectua o multitudine de acțiuni și tranzacții, care nu sunt atât de simple (sau, în unele cazuri, nu sunt posibile) cu blockchain-ul Bitcoin.

👉 Mai multe informații: Ethereum: ce este, cum funcționează și cum sa cumperi

Bitcoin vs Ethereum într-un minut: caracteristici principale

Bitcoin (BTC)Ether (ETH)
🙋‍♂️ CreatorSatoshi Nakamoto (anonim)Vitalik Buterin
🗓️ Data lansării31 octombrie 200830 iulie 2015
💡 Ideea criptomonedeiAlternativa monetară la standardul FIATContracte inteligente și aplicații descentralizate
🔧 TestProof of WorkProof of stake
🕐 Timp de bloc10 minute15 secunde
🌐 RețeaBitcoinEthereum
💲Ofertă monetară21 de milioaneInfinită
🏢 GuvernanțăDescentralizatCentralizat

👉 Este important să știi cum să investești în criptomonede, află aici

Bitcoin vs Ethereum: ideea originală

Bitcoin și Ethereum diferă semnificativ în originile și scopurile lor. Bitcoin, creat anonim de Satoshi Nakamoto, a fost conceput ca o alternativă descentralizată la bani fiat. Acesta a fost concentrat pe intimitate, libertatea de acțiune și decizie și rezistența la cenzură. Designul său promovează o economie descentralizată, fără o autoritate centrală. De asemenea, este bazat pe principii umaniste, căutând protecția puterii de cumpărare și libertatea de acțiune cu proprietatea cetățeanului obișnuit.

Ethereum 2014

Ethereum, pe de altă parte, a fost creat de Vitalik Buterin și echipa sa. Abordarea lor a fost una mai centralizată și orientată spre afaceri. Mai mult decât o simplă monedă digitală, Ethereum a aspirat de la început să fie o platformă globală pentru aplicații descentralizate (DApps) și contracte inteligente. Ea a căutat să extindă aplicațiile tehnologiei blockchain și să profite de ea dincolo de simplele tranzacții financiare.

Ce este mai bun, PoW Bitcoin sau PoS Ethereum?

În ceea ce privește funcționarea fiecărei criptomonede, vom compara, în cele ce urmează, avantajele și dezavantajele lor în diferite domenii:

Eficiență

Proof-of-Stake (PoS) Ethereum este considerabil mai eficientă din punct de vedere energetic decât Proof-of-Work (PoW) Bitcoin. Acest lucru se datorează faptului că PoS selectează validatorii în funcție de cantitatea de criptomonede pe care le dețin. De asemenea, sunt dispuși să facă staking ca garanție, în loc să utilizeze cantități semnificative de hardware, putere de calcul și electricitate, așa cum cere PoW.

Sustenabilitate

În termeni de sustenabilitate ambientală, PoS-ul Ethereum se află în avantaj, datorită consumului său mai mic de energie comparativ cu PoW-ul Bitcoin. Totuși, este adevărat că dacă 100% din Bitcoin ar fi minat cu energie regenerabilă, rezultatele s-ar echilibra, însă asta este încă departe de a fi realitate.

Bitcoin Mining

În final, minerii de Bitcoin necesită o mare capacitate de putere de calcul, care necesită surse importante de energie.

Rapiditate

Ethereum, în special după actualizarea sa la Ethereum 2.0 și tranziția la PoS, oferă timpuri de validare a blocurilor între 12 și 14 secunde în medie. Acestea sunt semnificativ mai rapide decât Bitcoin, unde durează aproximativ 10 minute. Din nou, aici Ethereum câștigă partida cu ușurință.

Siguranță

În domeniul securității, se consideră că Bitcoin are un avantaj bun în comparație cu Ethereum. Acest lucru se datorează mai ales decentralizării sale mult mai mari și puterii computaționale extinse necesare pentru a compromite rețeaua. Cu toate acestea, deși PoW-ul Bitcoin este recunoscut pentru securitatea sa ridicată, PoS oferă de asemenea măsuri robuste de securitate, deși modelul său încă se confruntă cu dezbateri despre posibile vulnerabilități.

BTC vs ETH: ofertă monetară

Bitcoin are o ofertă maximă limitată la 21 de milioane. Acest lucru oferă claritate asupra rarității sale și potențialul său ca rezervă de valoare.

Ethereum, după schimbarea sa la PoS, a redus potențial oferta sa în circulație pe termen lung prin introducerea unui mecanism de ardere a unei părți din taxele de tranzacție. Acesta nu are o limită maximă fixă ca Bitcoin, ceea ce face ca mulți investitori să aprecieze mai bine Bitcoin pentru acest aspect. Totuși, după schimbarea la PoS a Ethereum și posibila sa deflație, această dezbatere a fost redeschisă.

Unde să cumperi ETH și BTC în siguranță?

Atât datorită vechimii pe piață, cât și dezvoltării și evoluției proiectului, echipei umane și platformei și funcționalităților sale, eToro este una dintre cele mai bune opțiuni de pe piață pentru a achiziționa BTC, ETH și alte peste 100 de criptomonede.

eToro

7.5/ 10

Piețe

Europa, Asia

Site web în mai multe limbi

Versiunea mobilă avansată și copytrading

Posibilitatea de tranzacționare a acțiunilor fracționate

* Capitalul dumneavoastră este în pericol. Se aplică și alte comisioane. Pentru mai multe informații, vizitați

Depozit minim:

€50.00

👉Aflați mai multe despre platformele alternative de criptomonede din România

Să vedem mai jos câteva dintre motive:

  • Siguranță: sub reglementările stricte ale României în materie financiară, eToro este una dintre platformele de criptomonede care oferă cea mai mare siguranță clienților săi.
  • Oferta de criptomonede: așa cum am menționat la începutul acestei secțiuni, eToro oferă peste 100 de criptomonede disponibile pentru tranzacționare pe platforma sa. Acest lucru îl face unul dintre schimburile cu cea mai mare diversitate de criptomonede existente.
Criptomonede eToro
  • Servicii adiționale: eToro oferă o varietate de servicii și resurse clienților săi. Printre acestea enumerăm posibilitatea de a face staking și de a obține recompense cu criptomonedele noastre. De asemenea, dispune și de un excelent serviciu de asistență pentru clienți, scris și telefonic, dar și multe alte aspecte eficiente.
  • Educație: eToro pune la dispoziție diversitate în materialele educative despre criptomonede. De fapt, este foarte probabil ca, în căutările Google despre criptomonede, să găsim răspunsul la întrebările noastre pe eToro. De asemenea, plaforma oferă cursuri gratuite pentru toate nivelurile de învățare și ghiduri descărcare.

👉 Pentru mai multe informații: Recenzie eToro: ghid pentru începători și costuri

Opinii Bitcoin sau Ethereum: Ce cripto este mai bun?

Răspunsul la această întrebare depinde de obiectivele și nevoile utilizatorului. Bitcoin rămâne criptomoneda lider în rezerva de valoare și recunoaștere. Între timp, Ethereum oferă o platformă versatilă pentru dezvoltarea de aplicații descentralizate și finanțe descentralizate.

În ceea ce privește investitorii, pe baza istoriei (în special cea mai recentă), a capitalizării pieței (mai mare la Bitcoin decât la Ether), și în cadrul volatilității foarte mari (în creștere și în scădere) în prețul criptomonedelor, Bitcoin este alternativa câștigătoare dacă investitorul caută securitate, Ether fiind mai promițător în termeni de posibilă rentabilitate viitoare.

Cu toate acestea, este important de precizat faptul că acest lucru se bazează pe istoria recentă și scurtă a ambelor criptomonede. Viitorul însă ne-ar putea rezerva surprize și schimbări.

Ceea ce este sigur este faptul că ambele au un rol crucial în ecosistemul criptomonedelor, și pot coexista satisfăcând diferite nevoi ale pieței.

Întrebări frecvente

Ar putea Ethereum să ajungă înaintea Bitcoin?

Experții recunosc că Ethereum are un viitor stabil și există șanse să se descurce excepțional în comparație cu Bitcoin. Cu toate acestea, este considerat extrem de puțin probabil ca Ethereum să depășească prețul Bitcoin.

2. Ar putea Ethereum să atingă 100.000 de dolari?

Deși Ethereum ar putea atinge 100.000 de dolari după 2030, nu este realist să ne așteptăm ca ETH să ajungă la 100.000 de dolari înainte de 2030. De asemenea, ETH ar putea să atingă realist suma de 10.000 de dolari în anii care urmează, fie în 2025, fie în 2026.

3. Poate ajunge Bitcoin la 1 milion?

Cunoscută pentru abordarea sa inovatoare în investiții, Cathie Wood prezice că Bitcoin va depăși 1 milion de dolari mai devreme decât estimarea ei anterioară pentru 2030.

Articole similare