Ce este un altcoin? Dincolo de Bitcoin

Termenul altcoin se referă la toate criptomonedele care sunt diferite de Bitcoin (BTC), și care sunt, de asemenea, diferite de Ether (ETH) de la Ethereum, conform unor surse. Acest lucru, având în vedere că majoritatea altcoinurilor sunt un fork al BTH sau ETH. În următorul articol, îți vom explica în detaliu ce este un altcoin.

ce este un altcoin: definitie

Un altcoin este o criptomonedă alternativă la Bitcoin. Majoritatea altcoinurilor sunt generate prin procesul cunoscut sub numele de „minare” și utilizează o tehnologie similară cu cea a Bitcoin, cum ar fi sistemul de tranzacții bazat pe blockchain.

Altcoinurile au de obicei caracteristici unice, cum ar fi algoritmi diferiți de minare, dimensiuni de bloc sau limite de aprovizionare, și pot fi concepute pentru a îmbunătăți unele dintre limitările Bitcoin sau pentru a satisface nevoile specifice ale unei industrii sau comunități. Unele exemple de altcoinuri sunt Litecoin, Ripple, printre altele.

Majoritatea altcoinurilor sunt create și lansate de dezvoltatori care au o viziune diferită asupra tokenurilor sau criptomonedelor lor, sau le folosesc într-un mod diferit.

Care este scopul altcoinurilor?

Multe dintre altcoinuri, așa cum am menționat deja, sunt fork-uri ale Bitcoin sau Ethereum. Un fork este o divizare a unui lanț de blocuri care nu este compatibil cu lanțul original.

Aceste fork-uri pot fi generate din diverse motive. Cel mai frecvent este că un grup de dezvoltatori este în dezacord cu alții și decide să creeze propria criptomonedă.

Multe altcoinuri sunt folosite împreună cu blockchain-ul lor pentru a atinge un obiectiv. De exemplu, Ether (în cazul în care considerăm că este un altcoin) este criptomoneda cu care se plătesc tranzacțiile pe platforma Ethereum. Acest spațiu digital utilizează tehnologia lanțului de blocuri pentru diferite acțiuni, cum ar fi dezvoltarea de aplicații.

Alte altcoinuri au scopul de a strânge fonduri pentru proiecte specifice. Chiar și așa, scopul poate fi doar de a face o glumă, cum ar fi în cazul Dogecoin, care a fost conceput ca o batjocură la adresa Bitcoin și a folosit un meme foarte cunoscut pe internet.

Altcoins, în principiu, ar trebui să încerce să îmbunătățească unele dintre limitările pe care le prezintă criptomonedele din care au fost create. De exemplu, pot utiliza un sistem de minerit mai eficient.

Tipuri de altcoins

Există mai multe tipuri de altcoins, unele dintre acestea sunt:

  • Altcoins bazate pe dovada muncii (PoW): Aceste altcoins utilizează un algoritm de minerit bazat pe dovada muncii, similar cu cel al Bitcoin. Acest sistem necesită ca minerii să efectueze calcule complexe pentru a valida tranzacțiile. Apoi se adaugă la lanțul de blocuri. Unele exemple de altcoins bazate pe PoW sunt Litecoin, Dogecoin și Dash.
  • Altcoins bazate pe dovada participării (PoS): Aceste altcoins folosesc un algoritm de minerit bazat pe dovada participării, în care minerii primesc recompense proporționale cu proporția de monede pe care le dețin. Acest lucru face ca să nu fie necesară utilizarea unei cantități mari de energie, ca în cazul PoW. Unele exemple de altcoins bazate pe PoS sunt Peercoin, NXT și Blackcoin.
  • Altcoins de confidențialitate: Aceste altcoins încearcă să asigure confidențialitatea utilizatorilor lor prin tehnici precum anonimatul în tranzacții, amestecarea monedelor sau utilizarea adreselor de schimb. Unele exemple de altcoins de confidențialitate sunt Monero, Zcash și Dash.
  • Altcoins de contracte inteligente: Aceste altcoins permit utilizatorilor să creeze și să execute contracte automate pe lanțul de blocuri, cum ar fi contractele inteligente, care sunt programe care se execută automat atunci când sunt îndeplinite anumite condiții. Unele exemple de altcoins de contracte inteligente sunt EOS și TRON. În acest sens, este important să ne amintim că Ethereum este platforma care se distinge în lumea cripto prin utilizarea contractelor inteligente.
  • Altcoins cu aprovizionare infinită: Unele altcoins nu au o limită de aprovizionare, adică nu există o cantitate maximă de monede care pot fi minate. Un exemplu de astfel de altcoins este Ripple.

👉 Descoperă: cum se face staking cu criptomonede?

Avantaje și dezavantaje ale altcoins

AvantajeDezavantaje
Inovație: Multe altcoins încearcă să îmbunătățească unele dintre limitările Bitcoin sau să adauge caracteristici unice, cum ar fi contracte inteligente sau confidențialitate în tranzacții. Acest lucru poate duce la un potențial mai mare de utilizare și adoptare.Risc mai mare: Deoarece altcoins sunt mai puțin stabile și mai puțin cunoscute decât Bitcoin, acestea pot fi mai predispuse la fluctuații de preț și la scăderea valorii.
Diversificare: Investirea în altcoins poate fi un mod de a diversifica portofoliul de investiții și de a reduce riscul de a depinde prea mult de Bitcoin.Mai multă incertitudine: Multe altcoins sunt proiecte în curs de dezvoltare și viitorul lor este incert. Acest lucru poate face mai dificilă previzionarea performanței lor pe termen lung.
Oportunități de câștig: Deoarece altcoins au o valoare mai mică și o capitalizare de piață mai mică decât Bitcoin, acestea pot avea oportunități mai mari de câștig pe termen scurt.Lipsa de reglementare: Multe altcoins nu sunt reglementate și acest lucru poate crește riscul de fraudă și escrocherii.
Lipsa de stabilitate a valorii: Spre deosebire de Bitcoin, altcoins sunt mai vulnerabile la speculații, ceea ce poate genera fluctuații mari în valoarea lor.

Ținând cont de aceste dezavantaje, este important să subliniem că este important să cercetăm caracteristicile unui altcoin înainte de a investi în el. De exemplu, cine face parte din echipa de dezvoltare, planul de proiect (unde sunt definite obiectivele) sau ce utilizare poate avea această criptomonedă.

De exemplu, Dogecoin are utilizări foarte limitate în comparație cu alte criptomonede. Astfel, chiar dacă poate fi folosit pentru a da bacșiș altor utilizatori pe web, trebuie să ne întrebăm care este valoarea sa dincolo de popularitatea bazată pe un meme.

Principalele criptomonede după capitalizarea pieței

La data de 6 iunie 2023, primele 10 criptomonede după capitalizare sunt:

#Criptomonedă
1Bitcoin BTC
2Ethereum ETH
3Tether USDT
4BNB BNB
5Solana SOL
6USDC USDC
7XRP XRP
8Dogecoin DOGE
9Toncoin TON
10Cardano ADA
Sursa: coinmarketcap.com

👉 Ți-ar plăcea să știi cum să speculezi cu ele? Atunci, nu rata ghidul nostru de tranzacționare cu criptomonede: Cum să investești în criptomonede | Ghid de bază pentru începători

FAQ

Care sunt top 3 altcoins?

Primele 3 altcoins sunt Ethereum (ETH), Tether (USDT), și XRP.

Ce inseamna termenul altcoin?

Altcoin vine din limba engleză de la „alternative coin”. Aceste monede au fost concepute ca o alternativă la Bitcoin.

Cate altcoins exista in 2024?

În luna martie a anului 2024 erau peste 13.200 de altcoins Vn circulație.

Articole similare