Cele mai bune ETF-uri cu dividende

ETF-uri cu dividende, după cum putem deduce din numele lor, sunt acele fonduri care investesc în acțiuni care distribuie dividende. Există diverse filtre care sunt utilizate pentru a selecta companiile care vor face parte din indice și, prin urmare, din ETF.

Unele dintre aceste filtre sunt:

ETF-uri cu Dividende

La fel ca în cazul fondurilor de investiții sau al altor ETF-uri, în acest caz putem găsi și diferite strategii, ponderi și expuneri în ETF-uri plătitoare de dividende:

 • Ponderate după capitalizarea bursieră.
 • Cu expunere pe regiuni și țări, de exemplu: SUA, Europa sau piețe emergente
 • Aristocrații dividendelor
 • Regii Dividendelor
 • Cu dividend în creștere
 • Cu cel mai mare randament al dividendelor (high dividend yield)
 • Etc

Prin intermediul ETF-urilor, putem obține acces la o gamă largă de active la un cost redus. Vezi „ETF-uri: avantaje, dezavantaje și diferențe față de fondurile de investiții tradiționale”.

👉 Ce este un ETF?

Clasificarea companiilor în funcție de dividend

 • Câștigătorii Dividendelor (Dividend Achievers). Format din companii listate pe NASDAQ și/sau NYSE cu peste 10 ani consecutivi de creștere a dividendelor.
 • Competitorii Dividendelor (Dividend Contenders). Sunt companii care au reușit să ofere dividende în creștere în fiecare an timp de cel puțin 10 ani, dar încă nu au ajuns la 25 de ani.
 • Aristocrații Dividendelor (Dividend Aristocrats). Sunt companii din SP500 care și-au majorat dividendele pentru mai mult de 25 de ani la rând.
 • Campionii Dividendelor (Dividend Champions). Similar Aristocraților, dar spectrul include și companii din afara SP500.
 • Regii Dividendelor (Dividend Kings). Companii cu peste 50 de ani consecutivi de creștere anuală în plata dividendelor.
 • Acțiuni cu Dividend Mare. Acestea sunt acțiuni care oferă aproape întotdeauna dividende mai mari decât media pieței sau superioare celor din SP500. Există diferiți indici care urmăresc acest tip de acțiuni și, pe lângă alegerea celor cu dividend mare, fiecare folosește diferite filtre fundamentale.
 • Dogs of the Dow: selectează companiile cu cel mai mare dividend din indicele DowJones.
 • Acțiuni cu Dividend în Creștere (Dividend Growers). Sunt companii care și-au mărit dividendul în fiecare an cel puțin în ultimii ani. Și în acest caz există diferiți indici care urmăresc strategia și fiecare adaugă diferite filtre fundamentale și intervale de timp.

👉 Mai multe informații: Clasamentul celor mai bune dividende din 2024

Cele mai bune ETF-uri cu dividende

Iată o listă a ETF-urilor axate pe randamentul dividendelor care au avut cele mai bune performanțe în ultimii 3 ani.

 • WisdomTree Japan Equity UCITS ETF USD Hedged Acc
  • TER: 0.48%
  • Rentabilitate 3 ani: 104.10%
  • Volatilitate 1 an: 17.07%
  • Ticker: DXJA
 • HANetf Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF
  • TER: 0.40%
  • Rentabilitate 3 ani: 87.70%
  • Volatilitate 1 an: 14.86%
  • Ticker: JMLP
 • VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF
  • TER: 0.38%
  • Rentabilitate 3 ani: 27.83%
  • Volatilitate 1 an: 9.98%
  • Ticker: VDIV
 • WisdomTree Europe Equity UCITS ETF USD Hedged Acc
  • TER: 0.58%
  • Randament 3 ani: 54.40%
  • Volatilitate 1 an: 12.53%
  • Ticker: HEDS
 • Fidelity US Quality Income UCITS ETF
  • TER: 0.25%
  • Randament 3 ani: 46.11%
  • Volatilitate 1 an: 12.81%
  • Ticker: FUSD

Curios este faptul că primele două sunt, de fapt, același ETF, dar unul are moneda de bază USD și celălalt EUR, ambele protejându-se prin hedging împotriva fluctuațiilor dintre moneda de bază și JPY.

WisdomTree Japan Equity UCITS ETF EUR Hedged Acc

Acest ETF încearcă să reproducă indicele WisdomTree Japan Hedged Equity UCITS care urmărește companiile japoneze care distribuie dividende filtrate după criterii ESG și care au factorul de calitate și momentum. Indicele este ponderat pe baza fundamentelor.

Are o metodă de replicare fizică cu eșantionare optimizată. Moneda de bază este USD și are acoperire valutară împotriva JPY. Este domiciliat în Irlanda și politica sa de dividende este de acumulare.

Principalele dețineri sunt:

WisdomTree Japan Equity UCITS ETF

Principalele dețineri ale WisdomTree Japan Equity UCITS ETF

Iată și o defalcare sectorială a portofoliului său:

Repartizarea sectorială WisdomTree Japan Equity UCITS ETF EUR Hedged Acc

Repartizarea sectorială WisdomTree Japan Equity UCITS ETF EUR Hedged Acc

HANetf Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF

ETF-ul încearcă să reproducă indicele Alerian Midstream Energy Dividend care urmărește acțiunile din America de Nord din sectorul infrastructurii energetice.

Metoda sa de replicare este sintetică cu Swap-uri nefinanțate. Moneda de bază este USD și nu are acoperire valutară. Este domiciliat în Irlanda, politica sa de dividende fiind de distribuție trimestrială.

Acestea sunt principalele sale poziții:

HANetf Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF

Ponderi pe țară HANetf Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF

VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF

ETF-ul încearcă să reproducă indicele Morningstar Developed Markets Large Cap Dividend Leaders care urmărește companiile care au avut consecvență și sustenabilitate în plata dividendelor și au cele mai mari dividende.

Are o metodă de replicare fizică completă. Moneda de bază este EUR și nu are acoperire valutară. Este domiciliat în Olanda, iar politica sa de dividende este de distribuție trimestrială.

Acestea sunt principalele sale dețineri:

VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF

Principales poziții VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF

Aceasta este expunerea sa în funcție de țară:

Ponderi pe țară VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF

Global Equity Premium Income UCITS ETF

ETF-ul JPM Global Equity Premium Income UCITS ETF USD (dist), este un fond tranzacționat la bursă care își propune să aibă o creștere durabilă pe termen lung, dar incluzând posibilitatea de a distribui dividende la nivel lunar participanților săi.

În acest sens, investește în principal în companii ajunse la maturitete din SUA și zona euro, în special în sectorul sănătății, sectorul tehnologic și cel financiar.

Sectoare și țări în care investește Global Equity Premium Income UCITS ETF
Global Equity Premium Income UCITS ETF

Cu toate că a trecut puțin timp de la lansarea sa (30 noiembrie 2023), deja afișează un istoric ușor pozitiv, având în vedere că distribuie dividende în fiecare lună.

Rentabilitatea Global Equity Premium Income UCITs ETF USD (dist)
Global Equity Premium Income UCITS ETF

Cele mai Populare ETF-uri din Romania

ETF-urile (fonduri tranzacționate la bursă) reprezintă o investiție din ce în ce mai populară si pentru investitorii România. Iată cele mai populare ETF-uri pentru investitorii români:

ETF BET Patria-Tradeville (TVBETETF)

ETF BET Patria-Tradeville este primul fond tranzacționat la bursă (ETF) listat la Bursa de Valori București (august 2012). Fondul îți propune să reproducă performanța și evoluția principalului indice al Bursei de Valori București, indicele BET. Investitorii pot obține acces la acest fond prin intermediul oricărui intermediar autorizat la BVB, sub simbolul TVBETETF. Acesta este unul dintre cei mai mari emitenți listați la Bursa de Valori din România.

Fondul folosește o strategie de investiții pasivă. Indicele este calculat ca o medie ponderată a unui coș de acțiuni importante de pe piața locală și investește în cele mai mari 20 de companii românești care compun indicele BET. Acesta este un fond cu acumulare, ceea ce înseamnă că dividendele sunt reinvestite automat.

În primul trimestru al anului fondul a ajuns la un total al activelor de peste 220 de milioane de lei, bucurându-se de o creștere de peste 10x doar în ultimii 3 ani.

Iată top 10 dețineri ale TVBETETF:

Nume CompaniePondere (%)
BANCA TRANSILVANIA21,41%
OMV PETROM18,64%
S.N.G.N. ROMGAZ16,99%
BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE8,64%
S.N. NUCLEARELECTRICA4,13%
DIGI COMMUNICATIONS3,29%
SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA3,25%
S.N.T.G.N. TRANSGAZ2,55%
FONDUL PROPRIETATEA2,47%
MEDLIFE2,19%
Top 10 dețineri ETF BET Patria-Tradeville

Randamentul fondului a fost de 33,4% în 2023 și de 69,6% cumulat în ultimii trei ani.
La sfârșitul anului 2023, administratorul fondului a anunțat o reducere a costurilor de operare a fondului, inclusiv a comisionului de administrare, de la 1,2% la 0,9% pe an.

👉 Recenzie TradeVille România: comisioane, produse și pareri

iShares MSCI Frontier and Select EM ETF (FM)

iShares MSCI Frontier and Select EM ETF (FM) este cel mai mare fond tranzacționat la bursă (ETF) care urmărește performanța investițională a unui indice alcătuit în principal din acțiuni de pe piețele de frontieră și emergente. Este listat la NYSE și este un produs iShares, marca BlackRock.
Fondul se apropie de 450 de milioane de dolari în active în administrare (AUM) și este ETF-ul internațional cu cea mai mare expunere și cu cel mai mare număr de acțiuni listate la Bursa de Valori București (11).

Printre cele mai importante acțiuni BVB în cadrul ETF FM putem menționa: OMV Petrom (SNP) – cu o pondere de 2,49%, Hidroelectrica (H2O) – cu o pondere de 2,35%, Banca Transilvania (TLV) – pondere de 2,33%, Romgaz (SNG) – pondere de 1,22 și BRD – Groupe Societe Generale (BRD) – cu o pondere de 0,54%.

Iata top 10 dețineri ale FM ETF:

 DenumirePondere (%)
BLK CSH FND TREASURY SL AGENCY13.29%
KSPI JSC KASPI KZ GLOBAL SPONSORED ADS8.38%
HPG HOA PHAT GROUP3.12%
KAP JOINT STOCK COMPANY NATIONAL GDR3.06%
PETROM SA2,53%
BANCA TRANSILVANIA SA2,38%
SOCIETATEA DE PRODUCERE A ENERGIEI2,32%
SOUTHERN COPPER CORP2,26%
VINHOMES2,24%
CREDICORP LTD1,98%
Top 10 dețineri iShares MSCI Frontier and Select EM ETF (FM)

Randamentul total pe ultimul an este de 16%, în timp ce în 2024 fondul a trecut de 7%. Rata cheltuielilor fondului este de 0,79%.

Totul despre ETF-uri

Întrebări frecvente despre ETF-uri cu Dividende

Cum plătesc ETF-urile dividende?

ETF-urile primesc dividende de la companiile care plătesc dividende și care sunt parte din portofoliul lor. În funcție de politica lor privind dividendele, de acumulare sau de distribuție, ETF-ul va reinvesti dividendele primite sau le va distribui investitorilor care dețin unitățile ETF-ului.
De asemenea, în funcție de structura juridică, acestea vor plăti dividendele cât mai curând posibil sau trimestrial, iar între timp ar putea avea acei bani în numerar sau investiți în titluri cu venit fix de cea mai înaltă calitate.
Periodicitatea plății dividendelor va depinde de ETF și ar putea fi lunară, trimestrială, semestrială sau anuală.

Care este cel mai bun ETF cu dividende?

În acest articol am menționat WisdomTree Japan Equity UCITS ETF pentru că a avut cel mai bun randament acumulat pe 3 ani, dar putem folosi diferite filtre pentru a ajunge la cel mai bun ETF cu dividende, de exemplu:
-cel mai mare dividend, sau high yield
-cea mai mică volatilitate a randamentului dividendului

Care sunt ETF-urile care plătesc dividende?

Cele care au în denumire Distribuție sau Dist sunt cele care distribuie dividende. Cele în al căror nume scrie Accumulation sau Acc sau Capitalizare, sunt ETF-uri care reinvestesc automat dividendele.

Articole similare

Clasificare și tipuri de Fonduri de investiții
Un fond de investiții este un produs financiar care constă în acumularea economiilor diferiților investitori. Ulterior sunt plasate în diferite active financiare cu scopul de a obține un randament mai mare. Dar, ce tipuri de fonduri de investiții ...