ETF-uri de acumulare sau distribuție? Care ți se potrivesc?

Exchange Traded Funds (ETF) sunt instrumente financiare pe care le-am putea considera un hibrid între acțiunile cotate și fondurile de investiții care replică un indice. Investirea prin ETF-uri de acumulare sau distribuție reprezintă o alternativă la investirea directă în acțiuni.

etf-uri de acumulare sau distribuție pentru investit acum

Este vorba de un coș de acțiuni de la diferite companii, materii prime obligațiuni, sau o combinație a acestora, care sunt cotate pe piață, motiv pentru care sunt cunoscute și sub numele de fonduri cotate.Spre deosebire de fondurile de investiții, ETF-urile pot fi cumpărate și vândute în orice moment al zilei.

În acest articol vom explica tipurile de ETF care există în funcție de tratamentul pe care îl primesc dividendele pe care le percep de la companiile în care investesc.

Citește și:


Ce sunt ETF-urile?

Cele mai bune ETF-uri cu dividende


ETF-uri de acumulare

ETF-urile de acumulare se caracterizează prin reinvestirea dividendelor încasate de la companiile în care investesc, fără a le distribui între diferiții participanți la ETF. Aceste dividende sunt reinvestite proporțional între toate activele coșului.

Prin urmare, patrimoniul ETF-ului va crește cu valoarea dividendelor primite, crescând astfel valoarea pozițiilor participanților la ETF.

ETF-uri de distribuție

ETF-urile de distribuție se caracterizează prin distribuirea periodică, de obicei trimestrială, a dividendelor încasate de la companiile în care investesc. Astfel, participanții primesc un venit, ca și cum ar primi dividendele unei companii in mod direct.

Suma primită ca dividende de către participant va fi proporțională cu numărul de participații.

Listă ETF-uri de acumulare sau distribuție

În final, arătăm exemple de unele ETF-uri din ambele clase:

IndiceETF AcumulareETF Distribuție
iShares Core MSCI World UCITS ETF USDIE00B4L5Y983IE00BKBF6H24 (Hedged)
iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (EUR)IE00B5BMR087IE0031442068
iShares MSCI Emerging Markets UCITS ETFIE00B4L5YC18IE00B0M63177
iShares Core MSCI Europe UCITS ETF EURIE00B4K48X80IE00B1YZSC51
Global X Telemedicine & Digital Health UCITS ETFIE00BLR6QB00IE00BLR6QB00
Global X Video Games & Esports UCITS ETFIE00BLR6Q544IE00BLR6Q544

Cum să știi de ce tip este un ETF?

Cel mai simplu mod de a afla dacă avem de-a face cu un ETF de acumulare sau de distribuție este să ne uităm la diminutivul din nume. Dacă ne uităm la numele ETF-ului, de multe ori putem găsi diminutive precum „(Acc)”, care înseamnă că ETF-ul este de acumulare și „(Dist)” care înseamnă că ETF-ul este de distribuție.

Sursa: Degiro

Dacă vrem să știm dacă avem de-a face cu un ETF de distribuție sau de acumulare și nu avem diminutivul în nume, cum este cazul Vanguard S&P500 UCITS ETF, ceea ce trebuie să facem este să consultăm prospectul informativ (KIID), care este documentul unde se găsesc datele esențiale în legătură cu ETF-ul în cauză.

Pentru asta luăm numele ETF-ului dacă îl avem și căutăm prospectul pe site-ul administratorului, sau mai ușor, putem introduce „ISIN + prospect” direct în motorul de căutare și să localizăm documentul pdf.

ETF-ul în cauză este de distribuție și distribuie dividendele trimestrial.

Să cumpăr un ETF de acumulare sau unul de distribuție?

Atunci când alegeți ce tip de ETF se potrivește cel mai bine nevoilor dvs., ar trebui să evaluați câțiva factori pe care îi vom discuta în continuare.

Obiectivul investiției

Dacă obiectivul tău de investiție este să creezi un „bulgăre de zăpadă”, adică să-ți mărești capitalul pentru a profita din ce în ce mai mult de magia dobânzii compuse, cel mai recomandat ar fi să folosești un ETF de acumulare.

Pe de altă parte, dacă obiectivul tău este să obții o serie de venituri din investițiile tale pentru a face față cheltuielilor zilnice, ceea ce ți se potrivește cel mai bine este un ETF de distribuție.

Costurile Tranzacției

Atunci când dorim să reinvestim dividendele în ETF-urile de distribuție, s-ar putea să trebuiască să plătim niște costuri de tranzacție, care nu există în ETF-urile de acumulare, deoarece dividendele sunt reinvestite automat fără niciun cost.

Fiscalitate

În cazul în care alegem un ETF de distribuție, de fiecare dată când se distribuie dividende, acestea vor trebui să fie impozitate.

Află mai multe despre impozitarea dividendelor in România din acest articol: Cum se impozitează dividendele in România

Suma plătită în impozite în fiecare an nu va mai fi reinvestită. Aici apare unul dintre avantajele ETF-urilor de acumulare, deoarece utilizarea lor permite amânarea plății impozitelor pentru aceste dividende. Astfel, putem continua să creștem capitalul nostru și să obținem profituri tot mai mari până când decidem să vindem participațiile, profitând de dobânda compusă.

O strategie care poate fi utilizată este cea a „dividendelor făcute acasă”. Deoarece ETF-urile sunt în general un instrument financiar foarte lichid, putem utiliza un ETF de acumulare pentru a reinvesti dividendele, iar atunci când avem nevoie de o parte din capital, putem vinde o parte din poziția în ETF.

Astfel, vom fi noi cei care decidem suma pe care dorim să o retragem periodic și nu vom depinde de suma dividendelor distribuite.

Disponibilitatea ETF-urilor

Nu vom găsi întotdeauna versiunea de acumulare sau de distribuție a ETF-ului pe care dorim să îl cumpărăm. De aceea, atunci când alegem un ETF este important să decidem mai întâi dacă vrem un ETF de acumulare sau de distribuție, ceea ce va restrânge gama noastră de opțiuni și ne va permite să alegem unul care se potrivește mai bine obiectivelor noastre de investiții.

FAQ

Care este avantajul principal al investirii într-un ETF?

In general, ETF-urile urmăresc un indice sau încearcă să ii depășească performanța. Diversificarea investiției și costurile mici de tranzacționare sunt avantaje majore.

Toți brokerii oferă ETF-uri la tranzacționare?

Majoritatea brokerilor o fac, pentru ca ETF-urile sunt foarte populare printre toți investitorii.

Ce este un ETF REIT?

Un ETF REIT (Real Estate Investment Trust) investește pe piața de real estate și plătește aproape toate profiturile sub forma de dividende.

Articole similare