Cum să investești în cupru în România prin acțiuni și ETF-uri

Investiția în metale, precum cupru, este o alternativă la care apelează mulți dintre cei care caută să obțină un randament al economiilor lor. Acestea reprezintă un produs de investiții destul de solicitat datorită utilității lor. De asemenea, ele sunt adesea necesare pentru fabricarea elementelor în diferite sectoare.

Investiția în cupru - Acțiuni, ETF-uri și CFD-uri

În acest articol, vom prezenta ce înseamnă investiția în cupru, unul dintre metalele industriale cu cea mai mare cerere pe piață.

Ce este cuprul?

Cuprul este un element chimic metalic, adică un metal. Este strălucitor și de culoare roșiatică, și este cunoscut, în principal, pentru faptul că este al treilea metal cel mai utilizat la nivel mondial. Acest lucru, împreună cu alte proprietăți, face ca anual să se extragă cantități mari, fiind esențial pentru dezvoltarea umană.

Utilizarea sa datează încă din preistorie. Acesta a dat și numele unei faimoase perioade istorice a omului cunoscută drept Epoca de cupru. De fapt, prezența sa în natură este considerabil de abundentă, ceea ce îl face, pe lângă toate cele menționate, un material ieftin.

Astăzi, este al doilea cel mai bun conductor de electricitate care există, după argint. Mai mult de 75% din cererea mondială este direcționată pentru a produce cabluri electrice, automobile sau mașini industriale.

Utilizarile cuprului

👉 Mai multe informații: Cum să inveștesti în metale prețioase din România

O abordare a pieței de cupru

Piața cuprului reprezintă aproximativ 200.000 de miliarde de dolari în fiecare an. Acesta este rivalul aluminiului, metalul cel mai comercializat la nivel mondial. În plus, metalul este considerat de investitori ca un barometru al situației economiei mondiale datorită utilizării sale generale.

În ceea ce privește prețul său, acesta este la fel ca orice alt activ, depinzând de ofertă și cerere. Totuși, este important să avem în vedere și ce elemente interferează cu prețul său.

Cuprul: un material unic

Printre caracteristicile cuprului, care îl fac unic și foarte util pentru uz industrial se află:

 • Rezistența la căldură: punctul de fierbere al cuprului este foarte ridicat, mai precis de 2562 de grade Celsius.
 • Conductor de electricitate: capacitatea sa de a conduce electricitatea eficient îl face să fie folosit pentru fabricarea de cabluri și alte elemente legate de acest domeniu.
 • Conductor de căldură: pe lângă electricitate, cuprul conduce foarte bine căldura. Din acest motiv, este folosit frecvent în crearea de ustensile de bucătărie.
 • Rezistență și duritate: este un metal deosebit de dur și rezistent, motiv pentru care este foarte solicitat în sectorul industrial.
 • Ductilitate: cuprul este, de asemenea, un metal foarte ductil, ceea ce înseamnă că are o mare capacitate de a se deforma plastic fără a se rupe. Această caracteristică îl face, de asemenea, potrivit pentru fabricarea de cabluri, precum și orice material care trebuie să se miște și să se flexibilizeze constant.
 • Maleabilitate: maleabilitatea este adesea confundată cu ductilitatea, dar, deși sunt caracteristici similare, nu sunt exact la fel. A fi maleabil implică faptul că are o mare capacitate de a lua o altă formă, favorizând crearea de foi, groase sau subțiri.

Producție minieră cupru

Cea de-a doua față a monedei cotației cuprului este oferta. În prezent, producția minieră de cupru este împărțită în multe țări, Chile fiind principala. Țara sud-americană a produs un total de 5,2 milioane de tone în 2022, potrivit datelor furnizate. După aceasta, se află Peru și Republica Democrată Congo, care au produs 2,2 milioane fiecare.

Export cupru Congo & Peru

Având în vedere că recuperarea Chinei, unul dintre principalii importatori, dar și al cincilea producător de cupru, nu este așa cum se aștepta, se prevede că va exista un excedent de ofertă în 2024. Aceasta ar putea duce la scăderea prețului cuprului. Pentru mulți investitori, acest lucru poate reprezenta o oportunitate de cumpărare. Cu toate acestea, circumstanțele se pot schimba în câteva luni.

În orice caz, dacă oferta este mai mare decât cererea, prețul va tinde să scadă. În caz contrar, dacă producția nu reușește să acopere cererea, cotația cuprului va crește.

Catastrofe naturale și umane

Mineritul cuprului este un sector periculos pentru lucrătorii care se ocupă de acesta. Acest factor afectează, la rândul său, și cotația metalului. Catastrofele și accidentele din mine influențează direct piața cuprului.

De exemplu, în anul 2010, un accident a făcut ca 33 de mineri să rămână blocați, începând o operațiune de salvare care a durat în total 17 zile. Nesiguranța în măsurile de securitate ale minelor de cupru s-a răspândit. De aceea, a început să se ia în considerare posibilitatea închiderii nu doar a minei care a suferit accidentul, ci și a altor producători.

Totuși, cererea a rămas aceeași pentru diferitele procese industriale. Astfel, aceasta a condus la o reevaluare momentană a prețului cu 40% (cercul verde din grafic).

Istoricul prețului cuprului în ultimii 25 de ani

Același caz, dar în mod invers, se întâmplă în situații de criză sau recesiune economică. Economia mondială se răcește, iar activitățile industriale încetează în număr mai mare. Astfel nu mai este nevoie de atât de mult cupru, ceea ce provoacă o scădere a prețului, din cauza unui excedent de ofertă.

Vezi în graficul de mai sus cu săgeata roșie când a avut loc criza imobiliară din 2008, și criza COVID din 2020.

Creștere economică globală

Relația directă care există între cupru și sectorul industrial, îl transformă într-un indicator al sănătății economice globale. Acest lucru se explică prin faptul că creșterea cererii de cupru implică creșterea producției industriale. Aceasta din urmă indică, la rândul său, faptul că economia este sănătoasă. Cu alte cuvinte, cu cât producția industrială este mai mare, cu atât activitatea economică este mai mare.

Prin urmare, atunci când evaluăm dacă este interesant să investim în piața cuprului, este necesar să măsurăm producția mondială, care, de obicei, este legată de cererea agregată a produsului.

👉 Investiții în Aur: Ghid pentru Acțiuni, ETF-uri, Fonduri și Aur Fizic

În ceea ce privește acest deceniu, se prevede că CAGR (rentabilitatea medie anualizată) a cuprului va fi de 6% între 2023 și 2028. Aceasta apare ca rezultat al creșterii pe care o va experimenta Asia-Pacific în acest deceniu.

Cupru 2023-2028

Cu toate acestea, la un moment dat, între 2023 și 2024, ar putea exista oportunități de cumpărare interesante. Acest lucru se datorează posibilității că vor exista situații de recesiune atât în Europa, cât și în SUA, rămânând de văzut ce se va întâmpla în China. Astfel, prețul cuprului ar putea scădea, ceea ce ar putea duce la oportunități de intrare interesante într-un material care va continua să fie cheie pentru dezvoltarea mondială în acest deceniu.

2 alternative de a investi în cupru

Dacă ești interesat să investești în cupru, îți vom oferi, în cele ce urmează, trei alternative pentru a face acest lucru:

Acțiuni cupru

Acțiunile sunt părți ale unei companii. În cazul cuprului, ar trebui să cumperi acțiuni ale companiilor legate de producția de cupru, cum ar fi companiile miniere. În continuare, îți prezentăm cele 5 acțiuni cele mai remarcabile ale companiilor miniere de cupru:

 • Rio Tinto Limited
  • Ticker: RIO.L
  • ISIN: GB0007188757
 • Southern Copper Corporation
  • Ticker: SCCO
  • ISIN: US84265V1052
 • Freeport McMoran
  • Ticker: FCX
  • ISIN: US35671D8570
 • Copper Mountain Mining Corporation
  • Ticker: CMMC.TO
  • ISIN: CA21750U1012
 • Turquoise Hill Resources Limited
  • Ticker: TRQ
  • ISIN: CA9004352071

ETF-uri cupru

ETF-uri sau fondurile tranzacționate sunt fonduri de investiții indexate care se tranzacționează pe bursă. În acest caz, vorbim despre fonduri tranzacționate care replică comportamentul cuprului, de obicei achiziționând acțiuni ale companiilor miniere de top. Dacă apreciați acest produs de investiții, aici aveți câteva opțiunei de investiții pe care le puteți accesa.

 • WisdomTree Copper
  • Ticker: COPA
  • ISIN: DE000A0KRJU0
 • Global X Copper Miners UCITS ETF
  • Ticker: COPX
  • ISIN: IE0003Z9E2Y3

Despre investiția în cupru

Investiția în cupru a fost un subiect de interes pentru mulți investitori. Acest fapt se datorează diferitelor perspective existente asupra acestui metal și a potențialului său de rentabilitate pe termen lung. În rândurile următoare, vom expune câteva opinii comune legate de investiția în cupru.

Nu degeaba există o anumită stabilitate a cererii în creștere, ceea ce face cuprul o investiție atractivă pe termen mediu. Acesta este utilizat la scară largă, în electronică, urbanizare și energii regenerabile, făcându-l o materie primă cu valoare reală, dincolo de speculațiile intraday care pot avea loc.

În plus, este o resursă rară și, prin urmare, limitată. Și, de fapt, extracția sa nu este simplă. Aici trebuie să adăugăm și faptul că pe măsură ce minele de cupru existente se epuizează, pe termen foarte lung ar putea fi dificil să se mențină ritmul cererii, ceea ce ar contribui la creșterea prețurilor.

Ce este trading-ul cu cupru

În orice caz, există riscuri asociate cu investițiile în materii prime. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul materiilor prime de natură strategică, foarte legate de situațiile politice ale țărilor exportatoare. Totodată, există, mai ales, și riscuri asociate cu activitatea de minerit în sine.

În definitiv, prin acest articol am putut vedea cum să investim în cupru, una dintre cele mai tranzacționate materii prime și metale cu cea mai mare valoare socială care există. Atât de mult încât, buna funcționare a acestui metal pe piețe, se va reflecta în buna funcționare a societăților.

👉 Cel mai bun material alternativ pentru a investi în cupru: Cum să investești în materii prime din România? Ghid complet

Pro și contra investiției în cupru

Cerere în creștere: Cuprul este esențial pentru multe industrii în creștere, cum ar fi cea a vehiculelor electrice și a energiilor regenerabile. Volatilitate în fața factorilor externi, cum ar fi catastrofele care pot afecta companiile miniere, sau schimbările politice.
Infrastructură și dezvoltare: Cuprul este un component cheie în construcții și infrastructură.Costurile de depozitare: Spre deosebire de acțiuni sau obligațiuni, dacă decizi să investești în cupru fizic, va trebui să iei în considerare costurile de depozitare și asigurare.
Ofertă limitată: Minele de cupru se pot epuiza și nu este întotdeauna ușor să găsești și să dezvolți mine noi.Factori externi
Încetinirea economică globală, conflictele comerciale și schimbările în politicile guvernamentale pot influența prețurile cuprului.
 
Lichiditate: este una dintre cele mai tranzacționate materii prime.
Corelație cu evoluția economiei mondiale, ceea ce face ușor de prezis comportamentul său.

Întrebări frecvente

Este cuprul o investiție bună în România?

Cuprul este vital în construcții și electronice, având o cerere ridicată în România datorită infrastructurii și tehnologiei în expansiune. Investițiile în cupru pot fi o oportunitate profitabilă, având în vedere tendințele pieței locale și globale, susținute de poziția strategică a țării în Europa.

Care sunt cele mai bune ETF-uri pentru cupru în 2024?

Printre cele mai bune ETF-uri pentru cupru se află Global X Copper Miners ETF și United States Copper Index ETF.

Merită să investești în cupru pe termen lung?

Perspectiva cererii pe termen lung pentru cupru reprezintă un avantaj esențial al investiției în acest „metal roșu”. Este de așteptat să apară deficite de ofertă, ceea ce probabil va conduce la o creștere a prețului cuprului pe termen lung.

Articole similare