Cum să inveștesti în metale prețioase din România

“Investește în aur pentru a te proteja de inflație”. Fără îndoială, toată lumea a auzit această frază cel puțin o dată vorbind despre investiții în metale prețioase.

Mulți traderi și investitori instituționali decid să cumpere aur în perioade de creștere a prețului, deoarece caracteristicile sale îl transformă într-o rezervă de valoare. Aurul este un metal prețios finit, astfel încât, deși se continuă extragerea, rezervele cresc cu mai puțin de 2% în fiecare an.

Spre deosebire de banii de hârtie, a căror valoare poate scădea din cauza posibilității de a continua să fie emiși, valoarea aurului tinde să se mențină, motiv pentru care este interesant să îl deții când există inflație. Și asta pentru că în timp ce moneda se devalorizează, aurul se apreciază.

Aurul nu este singurul metal prețios care poate proteja portofoliul. Există și așa-numita investiție în metale prețioase, una dintre multele forme de investiție în materii prime.

În acest articol, vom explica ce sunt metalele prețioase, și prin ce produse poți investi în ele din România.

👉 Mai multe informații: Investiții în Petrol: Ghid pentru Acțiuni, ETF-uri și Fonduri

Ce sunt metalele prețioase?

Termenul de metale prețioase este folosit pentru a denumi acele metale care se găsesc în natură în formă pură, adică fără a se combina cu alte materiale. Altfel spus, este vorba de metalele care se găsesc în stare liberă.

Metalele prețioase au fost utilizate tradițional în sectorul de bijuterii, datorită purității și durabilității lor. De obicei, aurul, argintul, platina, rodiul și paladiul sunt considerate metale prețioase.

Cele patru metale prețioase pentru a investi în 2024

2024 este un an marcat de inflație. Deși IPC general s-a moderat în ultimele luni, inflația este îngrijorătoare din punct de vedere economic și de investiții.

Aceasta face ca investitorii să caute alternative care să le permită să se protejeze și, cel puțin, să împiedice deprecierea portofoliilor lor. În acest context, metalele prețioase sunt o opțiune puternică, funcționând bine ca rezervă de valoare.

Acestea sunt cele patru metale prețioase cu potențial pentru a investi în 2024:

Investiția în Aur

După cum menționam în introducere, aurul este pentru mulți metalul prețios prin excelență. Rezervele sunt limitate, iar corelația sa cu inflația istorică este foarte interesantă din punctul de vedere al investitorilor, deoarece tinde să se aprecieze odată cu deprecierea monedei, adică în momentele în care prețurile cresc.

👉 Te poate interesa și: Investiții în Aur: Ghid pentru Acțiuni, ETF-uri, Fonduri și Aur Fizic

Investiția în Argint

Argintul este mult mai ieftin decât aurul și are multe aplicații:

 • Conduce foarte bine electricitatea
 • Este folosit în bijuterii
 • Aplicații industriale (în special în domeniul chimic, textil și medical).

Toate aceste utilități fac ca cererea de argint să fie ridicată, astfel încât poate funcționa foarte bine ca investiție.

Investiția în Paladiu

Paladiul este un metal argintiu ceva mai închis decât platina. Ceea ce este interesant la acest material este că producția anuală nu a crescut aproape deloc în ultimii 20 de ani, oscilând în jurul a 200 de tone.

Este folosit în principal în industria auto, medicală, dentară și electronică, precum și în bijuterii.

Investiția în Platină

Platina este interesantă deoarece prezența sa în natură este foarte rară, chiar mai rară decât cea a aurului. În plus, progresiv au fost descoperite noi utilizări pentru acest material.

În prezent, platina este foarte solicitată în sectorul bijuteriilor, în principal pentru fabricarea pieselor de înaltă calitate. Pe de altă parte, este un metal prețios și pentru uz industrial, la fel ca restul celor menționate.

Africa de Sud este principalul producător de platină, concentrând mai mult de jumătate din total. Alte țări, cum ar fi Zimbabwe, Rusia sau SUA, se află și ele pe lista producătorilor.

Cum să investești în metale prețioase în 2024?

Odată revizuite cele patru metale prețioase cele mai remarcabile pentru 2024, să vedem cum putem investi în ele din România. Mulți aleg să o facă în mod fizic, concentrându-se doar pe cele care îi interesează cel mai mult, dar acest lucru implică de obicei costuri de depozitare care pot fi foarte ridicate.

Pe de altă parte, este posibil să investești în metale prețioase în mod colectiv, prin multiple opțiuni.

Investește în acțiunile companiilor de metale prețioase

Una dintre opțiuni, dacă ești interesat să investești în metale prețioase, este să o faci prin acțiunile companiilor dedicate acestui sector.

Acestea sunt câteva exemple:

CompaniaTickerSectorBroker disponibil
Río TintoRIO.LMinerit multidisciplinarRecenzie eToro
Newmont CorporationNEMMinerit aurRecenzie IBKR
MAG Silver CorpMAGExploatare minieră aur, argint, plumb și zincRecenzie Saxo Bank
Anglo American PlatinumAALProducția de platinăRecenzie Capex.com

Investiți în ETF-uri de metale prețioase

În cazul în care doriți să optați pentru un vehicul de investiții care cuprinde mai multe companii, în loc să cumpărați acțiuni individuale, ETF-urile de metale prețioase sunt o altă opțiune de investiții care poate fi foarte interesantă. Acestea sunt fonduri de investiții cu acțiuni de la mai multe companii din sector, care la rândul lor sunt listate la bursă.

Acestea sunt unele dintre cele mai remarcabile:

ETF-uriTickerISIN
WisdomTree Physical Precious MetalsVZLEJE00B1VS3W29
VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETFREMXIE0002PG6CA6
Global X Copper Miners UCITS ETFCOPXIE0003Z9E2Y3

Investiți în metale prețioase prin intermediul contractelor futures

Investiția în metale prețioase poate fi realizată și prin intermediul contractelor futures. Trebuie să ne amintim că acestea sunt produse cu efect de levier, adică necesită îndatorare, și prin urmare sunt mai riscante. Cu toate acestea, cu ele se poate obține un randament mult mai mare, în cazul unei investiții bune.

Sunt produse derivate deoarece nu se investește direct prin achiziționarea metalului prețios sau a acțiunilor companiilor din sector, ci prin obținerea beneficiilor din diferențele dintre prețul de deschidere și cel de închidere a poziției.

Pentru a investi prin intermediul contractelor futures, trebuie să căutați un broker care oferă acest tip de produse de investiții: Cei mai buni brokeri futures din România.

Cumpărați metale prețioase

Cumpărarea metalelor prețioase în mod fizic este o altă alternativă de investiție posibilă. Mulți investitori o apără considerând-o mai sigură decât acțiunile. Faptul de a dispune de material într-o formă tangibilă, oferă o mai mare senzație de securitate decât investiția digitală.

Pentru a achiziționa metale prețioase fizic, puteți cumpăra lingouri, de exemplu, care sunt însoțite de un certificat de autenticitate și de proprietate a investitorului. Păstrarea lor acasă nu este deloc sigură, așa că dacă investești în acest mod ar trebui să iei în considerare costurile de depozitare.

O altă opțiune este să cumpărați bijuterii din aceste materiale, care pot fi vândute în magazine specializate, profitând astfel de fluctuația prețurilor. Dezavantajul acestei alternative este că păstrarea bijuteriilor acasă poate fi, de asemenea, nesigură.

De ce să investești în metale prețioase?

Metalele prețioase sunt, în general, produse cu o cerere mare, deoarece au multe utilități. Din acest motiv, este interesant să investești în ele.

Utilizări industriale

Metalele prețioase au o mare varietate de aplicații industriale datorită proprietăților lor fizice și chimice unice, cum ar fi conductivitatea electrică și termică ridicată, rezistența la coroziune și maleabilitatea:

 1. Electronica: Multe metale prețioase, cum ar fi aurul, argintul și paladiul, sunt utilizate în fabricarea componentelor electronice.
 2. Sectorul auto: Platinul și paladiul sunt două dintre cele mai importante metale prețioase utilizate în industria auto. Acestea sunt utilizate pentru a fabrica catalizatoare care reduc cantitatea de emisii toxice produse de motoarele cu ardere internă.
 3. Medicina: Biocompatibilitatea unor metale prețioase le face ideale pentru utilizarea în fabricarea dispozitivelor medicale, cum ar fi stimulatoarele cardiace, cateterele și protezele. În plus, aurul este, de asemenea, utilizat în medicină pentru a trata boli precum artrita.
 4. Energie regenerabilă: unele metale prețioase, cum ar fi platina, paladiul și argintul, sunt utilizate în fabricarea panourilor solare. Cererea mondială de argint doar pentru fabricarea panourilor solare a crescut cu mai mult de 200% în ultimii zece ani.
 5. Industria chimică: Platina și argintul sunt utile în industria chimică, unde sunt utilizate pentru a cataliza reacții chimice și a facilita producția de produse chimice.

Utilizarea acestor materiale se datorează naturii lor necorozive, conductivității electrice ridicate, durității, rezistenței și adaptabilității.

Bijuterii

Metalele prețioase au fost apreciate pentru frumusețea și raritatea lor de-a lungul secolelor. În lumea bijuteriilor, metalele prețioase joacă un rol fundamental datorită următoarelor caracteristici:

 • Durabilitate
 • Maleabilitate
 • Strălucire și culoare
 • Raritate
 • Conductivitate

În plus, având în vedere că metalele prețioase sunt relativ rare în scoarța terestră, extracția și producția lor sunt costisitoare. Prin urmare, aproximativ 60% din aceste materii prime extrase sunt direcționate către bijuterii și alte aplicații similare. Acest număr poate varia în funcție de oferta și cererea de pe piață.

În concluzie, bijuteriile au fost, sunt și vor fi, unul dintre principalele motive de existență ale metalelor prețioase.

Rezerve de valoare

După cum am menționat deja, metalele prețioase sunt rare, ceea ce le transformă în active rare și foarte valoroase.

Prin urmare, metalele prețioase precum aurul, argintul, platina și paladiul își mențin valoarea în timp, mai ales în perioade de incertitudine economică. Cu alte cuvinte valoarea metalului prețios tinde să fie constantă, și chiar, cu deprecierea banilor fiat pe termen lung – teoretic 2% anual -, valoarea lor chiar crește.

În final, investiția în metale prețioase este o modalitate simplă și ușoară de a diversifica portofoliul de investiții. De exemplu, marii investitori recomandă întotdeauna să avem o expunere minimă de 5% din portofoliul in metale prețioase. Și asta pentru că, în timp ce tranzacționarea pe piața de capital și investițiile imobiliare pot fi volatile și pot reprezenta un risc mare, investițiile în metale prețioase sunt considerate o investiție pe termen lung și stabilă.

Volatilitate redusă

Datorită cererii mari și producției limitate, metalele prețioase sunt de obicei active puțin volatile, ceea ce înseamnă că prețul lor nu este susceptibil să crească la niveluri de bule sau să scadă brusc. Acest lucru le face relativ sigure pentru investitori.

Pro și contra investiției în metale prețioase

În continuare, vom vedea un tabel cu avantajele și dezavantajele pe care le presupune acest tip de investiție:

AvantajeDezavantaje
✅ Ofertă limitată, ceea ce le face active rare și valoroase Metalele prețioase sunt costisitoare
✅ Își mențin valoarea în timp, mai ales în perioade de incertitudine economicăProfiturile pot fi limitate dacă economia se recuperează
✅ Modalitate simplă și ușoară de a diversifica un portofoliu de investițiiManipularea pieței este o preocupare pentru unii investitori
✅ Oferă protecție împotriva inflațieiSunt puțin lichide, mai ales dacă le cumpărăm în formă fizică.

Brokeri recomandați

Depozit minim:

€50.00

Depozit minim:

€0.00

Depozit minim:

€10.00

Întrebări frecvente – FAQ

Care sunt cele 5 metale cele mai valoroase din lume?

Cele cinci metale prețioase cele mai scumpe în 2024 sunt: rodiu, paladiu, aur, ruteniu, și iridiu.

Ce metal este mai scump decât aurul?

Rodiu. si paladiul.

Care este cea mai bună modalitate de a investi în metale prețioase?

Cea mai bună modalitate de a investi în metale prețioase este prin cumpărare directă sau expunere fizică. Acest lucru garantează că investiția este susținută de metalul propriu-zis. În plus, atunci când cumpărați direct metale prețioase, sunt implicate mai puține comisioane și aveți un control mai mare asupra investiției dvs.

Ce este mai profitabil, aurul sau argintul?

Dacă vorbim în termeni de prețuri, argintul este mult mai ieftin decât aurul. Cu toate acestea, dacă vorbim în termeni de rentabilitate, aurul s-a dovedit a fi mult mai profitabil, reevaluându-se la fiecare câțiva ani.

Articole similare