Recesiune economică: cum să vă protejați

Vânturile recesiunii suflă puternic de câteva luni, atât în Statele Unite cât și în Europa. Fiind prima putere economică a lumii, orice se întâmplă acolo, ne afectează așa cum s-a întâmplat cu criza financiară din 2008.

ce inseamna recesiune economica

În prezent, creșterea inflației și ulterioara creștere a ratelor de dobândă ale băncilor centrale, fac experții să creadă că ne îndreptăm spre o recesiune economică. Cu toate acestea, alții continuă să susțină că va avea loc o „aterizare lină” a economiei, evitându-se temuta criză.

Chiar dacă în cele din urmă se produce al doilea scenariu, oricine dorește să fie responsabil cu finanțele sale trebuie să fie pregătit pentru primul, așa că este important să ia decizii pentru a-și proteja capitalul.

Cum indică zicala populară, „este mai bine să previi decât să vindeci”, așa că în acest articol vom explica ce poți face pentru a fi pregătit pentru sosirea unei posibile recesiuni economice.

Ce este o recesiune economică

O economie intra in recesiune economică atunci când activitatea economică națională scade în două trimestre consecutive. O recesiune prelungită duce la șomaj în creștere și schimbări ale ratei dobânzii de către banca centrală.

Educație financiară

Poate părea ceva evident, dar a fi pregătit pentru o posibilă recesiune economică necesită anumite cunoștințe financiare. Vorbind, desigur, despre cunoștințe de bază, care să îți permită să iei deciziile potrivite în ceea ce privește finanțele tale.

Unul dintre cele mai bune exemple de cum lipsa de educație financiară ne poate afecta într-o recesiune, îl observăm când vorbim despre ipoteci.

Este obișnuit ca clienții băncii să nu înțeleagă implicațiile semnării unui împrumut ipotecar cu rată variabilă, motiv pentru care acum mulți se confruntă cu creșteri mari ale ratelor lor, la care de multe ori nu pot face față.

La recesiuni se întâmplă ceva similar, deoarece de obicei ne dăm seama de impactul lor când este prea târziu. În acest sens, educația financiară ne poate salva, ajutându-ne să înțelegem conceptele de bază ale economisirii, planificării și investițiilor.

A învăța o serie de mecanisme pentru a face lucrurile bine cu banii noștri, este cea mai bună modalitate de a ne proteja în fața sosirii unei crize economice. Dacă neglijezi situația financiară, și te vezi îndatorat și fără economii când recesiunea ajunge, consecințele pot fi nefaste pentru economia ta personală.

Economisiți și aveți un fond de urgență

Prima regulă a oricărui economisitor și investitor este să aibă o sumă de bani economisită, numită fond de urgență. Este vorba de un capital mic pe care ar trebui să-l ai disponibil pentru neprevăzut.

Toți ne confruntăm cu cheltuieli neașteptate din când în când. Nimeni nu este scutit de stricarea mașinii, a unui bun electrocasnic sau chiar de pierderea locului de muncă.

Când apar aceste situații, este bine să ai la dispoziție o sumă de bani care să te ajute să le faci față și să eviți să recurgi la soluții mai puțin rentabile, cum ar fi, de exemplu, să ceri un împrumut. Amintește-ți că, dacă situația ta financiară este precară, a te îndatora mai mult nu este de obicei cea mai bună opțiune.

Cât ar trebui să ai economisit?

Toți experții sunt de acord cu asta: recomandă să economisești o sumă între 3 și 6 luni de salariu. Odată ce ai reușit să economisești acești bani, pasul cel mai logic nu este să încetezi să economisești, nici pe departe. Următorul pas este să continui să economisești o parte din veniturile tale și să începi să aloci o parte din aceste economii pentru investiții.

👉 Cum să începi să investești de la zero | Ghid complet

Rambursarea împrumuturilor cu dobânzi ridicate

Revenind la subiectul ipotecilor, când încep să crească temerile de recesiune, este momentul de evaluare a datoriilor. În special în vremuri ca acestea, când ratele dobânzilor au crescut, împrumuturile cu rată variabilă s-au scumpit considerabil.

Într-un context de acest gen, multe familii se vor confrunta în curând cu plăți mult mai mari. Înainte de a se produce revizuirile pertinente, rambursarea este o idee bună pentru a evita ca ratele să explodeze.

Rambursarea constă în a plăti în avans, ceea ce este convenabil mai ales când dobânzile sunt ridicate. De exemplu, dacă plătești o ipotecă și te afli încă în primii ani, vei plăti mai multe dobânzi decât datorie. Să plătești în avans o parte din bani este o idee bună.

Cu toate acestea, dacă situația ta este inversă și ești deja la sfârșitul duratei împrumutului, creșterea ratei va fi minimă, așa că poate fi mai logic să nu rambursezi sau să o faci pentru a reduce anii și nu rata.

Oricum ar fi, tot ceea ce plătești în avans în aceste momente va fi capital pe care nu va trebui să-l plătești în lunile următoare cu dobânzi ridicate.

Chiar este posibil ca, dacă ai un împrumut mai mic și dispui de capitalul suficient, poate că ar fi convenabil să-l anulezi. Aceasta îți va permite să economisești o sumă considerabilă, având în vedere că ratele dobânzilor vor rămâne ridicate, conform experților.

Investiți pentru a vă proteja de inflație

Cum probabil știți, inflația constă în creșterea prețurilor. Aceasta implică, printre altele, că banii pe care îi aveți în bancă își pierd valoarea. Prin urmare, un alt mod de a vă proteja în fața unei recesiuni, este să căutați o modalitate de a rentabiliza acest capital.

Fondul de urgență menționat, trebuie menținut. Trebuie să aveți întotdeauna lichidități disponibile pentru a face față imprevizibilului despre care vorbeam. Este ceva de genul „pentru orice eventualitate”.

Înțelegând acest lucru, trebuie să căutați o modalitate de a rentabiliza restul banilor dvs., acei bani pe care îi veți continua să economisiți, în ciuda faptului că ați construit deja fondul dvs. de urgență. Dar, cum?

Investind.

Investiția este cel mai sensibil mod de a face ca banii dvs. să crească. Astfel, se evită pierderea puterii de cumpărare. Mulți asociază investiția cu riscul, ceea ce este adevărat, deoarece acesta există întotdeauna. Cu toate acestea, riscurile pot fi minimizate, reușind să creați un portofoliu care să ofere rentabilitate.

Acesta nu trebuie să fie neapărat foarte mare, dar datorită dobânzii compuse, capitalul dvs. ar crește tot mai mult.

În momente de inflație, cum este cel actual, o idee bună ar putea fi activele-refugiu. Acestea sunt investiții care, în general, se comportă bine atunci când prețurile cresc. Nu vă vor oferi neapărat randamente mari, dar este probabil să vă ajute să nu pierdeți.

Unele dintre cele mai notabile sunt aurul, imobilele sau materiile prime.


💡Începe să investești:


Dacă intenția dvs. este pe termen lung, dar nu sunteți un investitor expert, există alte produse, cum ar fi fondurile de pensii, de investiții sau indexate, la care se pot face contribuții periodice.

FAQ

Cum reacționează banca centrală in cazul unei recesiuni economice?

Banca centrală intervine și reduce nivelul dobânzilor de pe piață. Acest lucru duce la stimularea activității economice pentru că accesul la capital este mai ieftin.

Cat de mult poate dura o recesiune?

Nu există o perioadă minimă, aceasta poate varia de la două luni la câțiva ani.

Când a fost Marea Recesiune din SUA?

Marea Recesiune din SUA a durat patru ani, din 1929 până în 1933.

Articole similare