Penny stocks | Ce sunt și de ce se investește în ele?

Penny stocks sunt acțiuni ale companiilor cu o valoare mică, în general, prețul lor este mai mic de 5 dolari pe titlu. nvestiția în penny stocks este mai riscantă, comparativ cu investiția în companii cu o capitalizare bursieră mare.

investește in penny stocks

Acest tip de valori financiare se tranzacționează în principal pe piețele OTC, care sunt platforme de tranzacționare private unde există un control mai mic decât pe bursele de valori.

Riscurile investiției în penny stocks

Riscurile asociate cu investiția în penny stocks includ:

 1. Lipsa de informații: Multe penny stocks sunt companii mici și puțin cunoscute, astfel că poate exista o cantitate mică de informații disponibile despre performanța și perspectivele lor.
 2. Lipsa de reglementare: Penny stocks sunt supuse unor reglementări mai mici decât alte acțiuni, ceea ce poate crește riscul de fraudă și manipulare a pieței.
 3. Volatilitate: Prețul penny stocks poate fi foarte volatil, ceea ce poate rezulta în câștiguri sau pierderi mari într-o perioadă scurtă de timp.
 4. Riscul de faliment: Penny stocks pot aparține companiilor care au dificultăți financiare și sunt în pericol de faliment.
 5. Dificultatea de a vinde acțiunile: Penny stocks pot avea o lichiditate limitată, ceea ce înseamnă că poate fi dificil să vinzi titlurile atunci când dorești rapid.

Avantajele penny stocks

În ciuda riscurilor, penny stocks pot prezenta și avantaje (atât pentru investitori cât și pentru companii) cum ar fi următoarele:

 1. Posibile randamente ridicate: Fiind companii mici, au și un mare potențial de creștere. În acest sens, pot crește mult în valoare, oferind câștiguri importante.
 2. Sunt o sursă alternativă de finanțare: Oferă companiilor mici o oportunitate de a accesa fonduri publice.
 3. Pot fi un pas preliminar către piața bursieră mai mare: În linie cu punctul anterior, acțiunile penny pot reprezenta un prim pas pentru a intra ulterior pe o piață mai mare, cum ar fi bursa de valori. Acest lucru, luând în considerare că aceste acțiuni cu preț scăzut se tranzacționează în principal pe piețele OTC
 4. Oferă posibilități mari de tranzacționare: O volatilitate mai mare implică faptul că pot apărea opțiuni interesante de a face trading, fie parierea pe creștere (luând o poziție lungă), fie pe scădere (vânzând short).

Câteva considerații

Trebuie luate în considerare câteva aspecte atunci când tranzacționați acțiuni penny:

 • Pentru a reduce riscul de pierdere, se poate utiliza un instrument precum stop loss. Acestea sunt ordine bursiere care dispun vânzarea sau cumpărarea unui activ atunci când cotația acestuia ajunge la un nivel stabilit anterior de către investitor. Să presupunem că agentul a vândut short o acțiune. Pentru a limita pierderile potențiale, se stabilește un maxim. Dacă cotația atinge acest plafon, se execută ordinul de cumpărare. Acest lucru, înainte ca prețul să crească mai mult și pierderile să fie mai mari.
 • Când ne referim la riscuri, am făcut aluzie la posibilitatea de manipulare. Unii traderi ar putea încerca să influențeze cotația, cumpărând cantități mari. În consecință, prețul crește, atrăgând investitorii. Atunci, traderii „manipulatori” vând acțiunile lor. De obicei, ulterior se descoperă că nu existau motive pentru creșterea titlurilor. Acestea scad, generând pierderi pentru investitorii care au fost înșelați.

În ce penny stocks să investești?

Indicele Russell 2000 este format din 2.000 de companii cu capitalizare mică, sau small cap, de pe piața americană. Aceste companii sunt cele cu cea mai mică capitalizare, dintre cele 3000 care sunt luate în considerare pentru calculul indicelui Russell 3000.O companie este considerată de capitalizare mică atunci când capitalizarea sa bursieră este între 300 de milioane și 2 miliarde de dolari.

LCa un fapt interesant, în Marea Britanie, penny stocks sunt cele care sunt cotate la mai puțin de 1 liră sterlină pe acțiune.

Exemple de acțiuni penny

Iata cateva exemple de actiuni penny care se tranzactioneaza sub $5 in 2024:

NumeSimbol
Lithium Americas(NYSE:LAC)
Archer Aviation(NYSE:ACHR)
Cronos Group (NASDAQ:CRON)

Lithium Americas (NYSE:LAC)

Lithium Americas este o companie canadiană cu sediul in Vancouver. A fost înființată in 2023 și are activități în explorarea și dezvoltarea zăcămintelor de litiu în Statele Unite ale Americii și Canada. În acest moment acțiunile se tranzacționează la $3,91/acțiune, ceea ce corespunde cu categoria penny stocks.

penny stocks lithium america

Archer Aviation (NYSE:ACHR)

Archer Aviation este o companie din SUA cu sediul în San Jose, California. Este activă în domeniul aerospațial si defensiv iar prețul acțiunilor a coborât sub $5 in 2023, ceea ce o face o penny stock.

penny stocks archer aviation

Cronos Group (NASDAQ:CRON)

Cronos Group este o companie activă pe piața de canabis. Are sediul în Toronto, Canada, și cultivă, produce, și vinde produse pe baza de canabis atât local, cât și pe alte piețe, cum ar Israel sau Germania. Acțiunile se tranzacționează la $2,64 ceea ce face Cronos o companie penny.

penny stocks cronos

FAQ

Cât de riscant este să investești in penny stocks?

Penny stocks sunt riscante. Au o lichiditate redusă și o capitalizare de piață mică (și de multe ori in scădere).

Cât de multe penny stocks devin de succes?

Un studiu făcut de SEC in Statele Unite a dezvăluit ca doar 1 din 1000 de penny stocks devin de succes. Adică, trec pragul de la small la mid- sau large-cap stocks.

Cât de mult poate scădea prețul unei penny stock?

Poate scădea pană la zero, in cazul in care compania dă faliment.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...