Top acțiuni Dow Jones – cea mai bună și cea mai slabă performanță

Înainte de a analiza care sunt cele mai bune acțiuni ale Dow Jones și care sunt titlurile care au avut cea mai slabă performanță în ultimul an, este necesar să înțelegem originea acestui indice.

Originile sale pot fi urmărite până la Dow Jones Indices LLC. A fost creat în 1882 de către jurnaliștii americani Charles Dow și Edward Jones. Inițial, indicele includea doar cele 12 companii cele mai durabile ale vremii, apoi a ajuns la 20 în 1916 și ultima dată la 30 în 1928. Este cel mai vechi indice bursier din istorie.

indicele dow jones

Dow Jones Industrial Average este un coș de 30 de companii ale căror acțiuni sunt calculate folosind o medie ponderată. În acest caz, dacă majoritatea titlurilor care compun Dow Jones sunt în scădere pe bursă, indicele ar putea scădea și, invers, dacă majoritatea titlurilor cresc, indicele ar putea crește.

În alte cuvinte, este un indice al acțiunilor celor 30 de cele mai mari companii în funcție de capitalizarea de piață de la Bursa din New York (NYSE), excluzând transporturile și serviciile publice. Acțiunile care compun indicele sunt cunoscute sub numele de blue chips.

Top 10 acțiuni ale Dow Jones cu cele mai bune dividende

După cum am menționat, Dow Jones este unul dintre principalii indici mondiali. Aproape toate cele 30 de titluri din Dow Jones Industrial Average plătesc dividende, dar nu toate au randamente de dividende excepțional de mari. Zece dintre cele 30 de titluri Dow au un randament de 3% sau mai mult, dar datorită selectivității Dow, poate fi un loc excelent de unde să începi dacă ești în căutarea dividendelor, inclusiv aristocrați ai dividendelor (acțiuni care și-au mărit dividendele cel puțin 25 de ani la rând) sau acțiuni blue-chip cu dividende mari.

Dintre cele 30 de componente ale Dow Jones, 27 de companii plătesc dividende. În prezent, singurele nume care nu plătesc dividende sunt Boeing Co (NYSE:BA), Walt Disney Co (NYSE:DIS) și Salesforce Inc (NYSE:CRM). Plata medie a fost de aproximativ 2,57% pentru cele 30 de componente ale Dow Jones, cu primele patru care plătesc 5% sau mai mult.

Titlurile care plătesc cele mai mari dividende ale Dow Jones sunt:

TitluRandamentul dividendului
Verizon Communications (VZ)6.37%
3M (MMM)6.29%
Dow Inc. (DOW)5.18%
Walgreens Boots Alliance (WBA)4.38%
Chevron (CVX)4.29%
IBM (IBM)3.56%
Coca-Cola (KO)3.23%
Goldman Sachs (GS)3.18%
Johnson & Johnson (JNJ)3.10%
Cisco Systems (CSCO)3.07%

Titlurile cu cele mai mari dividende din Dow reprezintă companii americane bine stabilite și de înaltă calitate, similar cu indicele însuși. Aceste companii, multe dintre ele având o istorie de peste 100 de ani, se caracterizează prin rate ridicate ale dividendelor. Aceasta indică faptul că, în prezent, preferă să distribuie o mare parte din profituri acționarilor lor, în loc să reinvestească acești bani în dezvoltarea afacerii.


💡 Află cum să investești în Dow Jones prin intermediul ETF-urilor sau cele mai bune actiuni ale anului


Top 5 cele mai bune acțiuni Dow Jones pentru rentabilitate în ultimul an

Să vedem clasamentul celor 5 cele mai bune titluri de acțiuni Dow Jones, actualizat în 2024.

Companie%
IBM+14.59%
Verizon Communications+12.47%
Travelers Cos+10.99%
Merck & Co+10.82%
Amgen+8.25%

Top 5 cele mai bune acțiuni Dow Jones pentru rentabilitate în ultimii 3 ani

Companie%
Chevron (CVX)94.63%
International Business Machines (IBM)88.69%
Merck (MRK)78.52%
American Express (AXP)77.86%
Microsoft (MSFT)75.76%

Chevron (CVX)

Chevron este una dintre principalele companii energetice din lume, cu activități care variază de la explorarea și producția de petrol și gaze la operațiuni de rafinare și comercializare a produselor petroliere. Chevron joacă un rol semnificativ în sectorul energetic global, angajându-se și în inițiative pentru dezvoltarea energiilor regenerabile.

International Business Machines (IBM)

IBM, cu lunga sa istorie în inovația tehnologică, s-a transformat într-un lider în sectorul cloud computing și al inteligenței artificiale. Această schimbare de direcție către tehnologiile emergente a contribuit la revigorarea performanței sale pe piață.

Merck (MRK)

Merck este una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume. Succesul său în ultimii ani poate fi atribuit investițiilor în cercetare și dezvoltare, care au dus la descoperiri medicale importante și la consolidarea portofoliului său de produse.

American Express

American Express, un gigant în serviciile financiare, este renumit pentru soluțiile sale de plată premium. Creșterea sa reflectă baza solidă de clienți fideli și extinderea serviciilor sale digitale pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale consumatorilor.

Microsoft

Compania Microsoft a fost înființată în 1975 de Bill Gates și Paul Allen, este una dintre cele mai influente companii din sectorul tehnologiei informatice. Microsoft este celebră pentru sistemul său de operare Windows, suita de productivitate Office, și o gamă largă de produse software, hardware și servicii cloud, jucând un rol cheie în informatica personală și de afaceri. Compania continuă să domine sectorul tehnologic cu gama sa vastă de produse software, servicii cloud și soluții de inteligență artificială.

Unde poți investi în acțiuni Dow Jones?

eToro

dow jones actiuni
Avantajele eToro
Comisioane zero pe acțiuni și ETF-uri
CopyTrading
Posibilitatea de a investi în fracțiuni de acțiuni
Platformă ușor de utilizat
Descoperă opiniile despre eToro

eToro se distinge ca un broker excelent pentru investiții în acțiunile Dow Jones (DJIA), oferind o platformă intuitivă și accesibilă, ideală pentru investitori de toate nivelurile.

Cu posibilitatea de tranzacționare fără comision pe acțiuni, eToro facilitează accesul la marile companii americane consolidate. În plus, funcția de CopyTrading permite utilizatorilor să copieze strategiile investitorilor de succes, o caracteristică inovatoare pentru cei interesați de piața DJIA fără a avea experiență vastă.

Serviciile de suport clienți și resursele educaționale bogate oferite de eToro întregesc experiența de investiție, făcându-l o alegere de top pentru cei care doresc să investească în Dow Jones.

✔Broker reglementat, sigur și fără comisioane.

✔Gamă largă de acțiuni și ETF-uri la costuri reduse

✔Rețea socială pentru tranzacționare

👉 Consultați comparația noastră:Revolut vs eToro comparație brokeri

Top 5 cele mai bune acțiuni Dow Jones pentru rentabilitate în ultimii 5 ani

 CompanieRentabilitate ultimii 5 ani
1Apple (AAPL)413.22%
2Microsoft (MSFT)305.58%
3Caterpillar (CAT)168.78%
4Home Depot (HD)124.56%
5American Express (AXP)114.14%

Apple

Apple este una dintre cele mai cunoscute companii din sectorul tehnologic, apreciată pentru produse precum iPhone, iPad, Mac și servicii precum iTunes și App Store. Fondată în 1976 de Steve Jobs, Steve Wozniak și Ronald Wayne, Apple se distinge prin designul și tehnologia produselor sale, devenind un simbol al prestigiului și inovației.

Microsoft

Fondată în 1975 de Bill Gates și Paul Allen, Microsoft este o multinațională lider în sectorul software, servicii și soluții tehnologice. Cunoscută în special pentru sistemul de operare Windows și suita de productivitate Office, Microsoft și-a extins oferta includând servicii cloud (Azure), console de jocuri video (Xbox) și multe altele, rămânând în centrul evoluției tehnologice.

Caterpillar

Caterpillar, fondată în 1925, este cel mai mare producător mondial de echipamente pentru construcții și extracții miniere, precum și de motoare diesel și pe gaz natural și turbine industriale pe gaz. Compania este cunoscută pentru produsele sale durabile și fiabile, utilizate în diverse sectoare industriale din întreaga lume.

Home Depot

Fondat în 1978, Home Depot este cel mai mare retailer de produse pentru casă și grădină din Statele Unite, oferind materiale de construcție, produse pentru grădină, electrocasnice și servicii de instalare. Cu mii de puncte de vânzare în America de Nord, Home Depot servește atât profesioniști din industrie cât și persoane fizice, oferind o gamă largă de produse și servicii.

American Express (AXP)

American Express, înființată în 1850, este o companie globală de servicii financiare cunoscută pentru cardurile sale de credit, cardurile de debit și sistemele de plată. AXP oferă produse și servicii care acoperă nevoile de cheltuieli, călătorii și afaceri ale consumatorilor, consolidându-se ca una dintre cele mai de încredere și prestigioase mărci din sectorul financiar.

Cele mai slabe acțiuni Dow Jones în termeni de rentabilitate în ultimul an

Cresterea inflației a făcut din acest an unul dificil pentru acțiuni. Principalii indici sunt în scădere. Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 15,3% până la 30 iunie, cel mai slab prim semestru din 1962.

Iată o trecere în revistă a celor cinci titluri cu cele mai slabe performanțe ale Dow până acum în acest an:

CompaniePerformanța 2023
Walgreens Boots Alliance (WBA)-26.03%
Chevron (CVX)-12.93%
Johnson & Johnson (JNJ)-8.32%
NIKE (NKE)-7.23%
3M (MMM)-4.6%

Concluzie

În concluzie, pentru cei care se întreabă cum să cumpere acțiuni americane, o strategie ar putea fi să înceapă cu Dow Jones. După cum am spus, acesta din urmă include 30 dintre cele mai mari companii publice din Statele Unite și reprezintă o secțiune transversală a economiei americane. Cumpărând acțiuni ale companiilor incluse în indicele Dow Jones, investitorii pot obține o expunere largă la piața de acțiuni americană.

Articole Recomandate

Top acțiuni cu dividende: România și Europa

Cum să creezi un portofoliu de acțiuni?

Ghid complet pentru bursa de valori

Întrebări frecvente

Cum se alege o acțiune Dow Jones pentru investiții?

Alegerea se bazează pe analiza financiară, performanța companiei, stabilitatea acesteia, dividendele oferite și potențialul de creștere pe termen lung.

Care sunt avantajele investiției în acțiuni Dow Jones?

Avantajele includ expunerea la unele dintre cele mai stabile și bine stabilite companii din SUA, potențialul de creștere și posibilitatea de a primi dividende.

Pot cumpăra acțiuni Dow Jones dacă nu sunt rezident al SUA?

Da, investitorii români pot cumpăra acțiuni Dow Jones prin intermediul brokerilor care oferă acces la piețele din SUA.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...