Cum să cumperi acțiuni Google din Romania? Analiză

Google este una dintre cele mai mari companii din lume, și este greu de înțeles viața modernă fără Google. Prin urmare, nu ți-ar plăcea să participi la creșterea uneia dintre companiile care ne-au schimbat obiceiurile de muncă, de consum și de viață pentru totdeauna?

În următorul articol vom vedea în detaliu cum să cumperi acțiuni Google din Romania, într-un mod foarte simplu și practic.

actiuni alphabet

Ce este Google?

Google este una dintre cele mai mari companii tehnologice din lume, cunoscută în principal pentru produsul său vedetă, care este motorul de căutare. Oferă, de asemenea, o varietate largă de produse și servicii software pentru tot felul de dispozitive cu acces la internet, de interes atât pentru utilizatorii individuali cât și pentru companii.

Din 2015, compania s-a reorganizat și a devenit o filială a unei noi companii numite Alphabet Inc. Noul părinte are printre filialele sale, propria Google, Calico, DeepMind, Waymo, și altele.

Ideea din spatele reorganizării era de a permite diferitelor companii și proiecte să aibă mai multă libertate de a opera și experimenta fără a fi legate de cerințele afacerii principale de căutare Google. Ca parte a reorganizării, Larry Page a devenit CEO al Alphabet și Sergey Brin președinte, în timp ce Sundar Pichai a devenit CEO al Google.

De la începutul anului 2023, Google începe să parieze pe investiții în inteligența artificială, mai ales după sosirea Chat GPT3 de la Open AI. Nu degeaba, lansează propria IA de generare de conținut, Bard.

Date generale despre Google

 • Matrice: Alphabet, Inc
 • Ticker: GOOGL
 • ISIN: US02079K3059
 • Unde se tranzacționează: Nasdaq

Cine sunt Larry Page și Sergey Brin?

Larry Page și Sergey Brin au fondat Google Inc. în 1998 ca o companie privată cu scopul de a organiza informațiile pe web și a le face mai accesibile pentru toți.

În primii săi ani, Google a devenit o companie lider pe piața motoarelor de căutare, concurând cu alții precum Yahoo și MSN. De fapt, în 2002, Yahoo a încercat să achiziționeze Google pentru suma de 3 miliarde de dolari, dar Page și Brin au respins oferta.

Începând cu 2015 Page și Brin au reorganizat compania formând Alphabet, de unde provin diferitele lor subsidiare (cum ar fi Google) și au devenit CEO și președinte al Alphabet.

Cine este CEO-ul Google?

CEO-ul actual al Google este Sundar Pichai. Pichai s-a alăturat companiei în 2004 și a lucrat la mai multe proiecte importante, cum ar fi dezvoltarea Google Chrome și implementarea Google Apps. Mai tarziu, a fost numit CEO în 2015, după reorganizarea Google ca subsidiară a Alphabet Inc. De atunci, Pichai a condus expansiunea în domenii precum inteligența artificială, învățarea automată, cloud-ul și tehnologia mobilă.

CEO google

Cum să cumperi acțiuni Google pas cu pas? | Exemplu practic cu Interactive Brokers

Pentru a investi în Google, trebuie să urmăm următorii pași:

 • Creează un cont la brokerul care se potrivește cel mai bine stilului tău de investiții
 • Căutați acțiunea Alphabet (Google), putem face acest lucru fie scriind numele companiei (Alphabet Class A / C) fie tickerele (GOOGL sau GOOG).
 • Selectați numărul de acțiuni de cumpărat
 • Și indicați opțiunea de cumpărare, folosind tipurile de ordine;
  • Ordin de piață
  • Ordine limitate
  • Cu stopuri
  • Ordine avansate de tranzacționare

👉 Cu toate acestea, înainte de a cumpăra acțiuni Google, există o serie de indicații pe care ar trebui să le cunoașteți. Descoperiți-le aici: Acțiuni: Ghid pentru analiza și investiția în România

Pasul 1: Căutați acțiunile Google (Ticker GOOGL)

Dacă încă nu aveți unul, ar trebui să deschideți un cont la Interactive Brokers, și să faceți un prim depozit minim pentru a putea începe să investiți în Google, sau în acțiunea sau activul financiar dorit.

Pasul 2: Evaluăm acțiunea

Următorul lucru înainte de a investi, este să evaluăm sau să studiem ceea ce urmează să cumpărăm, deoarece ne riscăm banii. În cazul nostru, acțiunile Google sunt scumpe sau ieftine?

Ei bine, pentru a răspunde la această întrebare, ne vom duce la secțiunea de date financiare din cadrul brokerului. Acolo putem consulta tot ce dorim din cele 3 rapoarte de situații financiare cele mai importante ale companiei (contul de profit și pierdere, balanța și starea fluxurilor de numerar).

Pasul 3: Stabilim tipul de ordin și cumpărăm acțiuni Google

În final, vom proceda la crearea comenzii de cumpărare.

Pentru a ilustra, voi elabora o comandă de piață -cea mai simplă- în felul următor:

 • Ordinul zilei: ceea ce înseamnă că la închiderea sesiunii, dacă comanda nu a intrat, va fi anulată
 • Ordin de piață: este cel mai simplu dintre toate împingând prețul în sus.
 • Număr: cate acțiuni cumperi

👉 Pentru mai multe informații despre acest broker: Recenzie Interactive Brokers Romania: Securitate, Comisioane

Cât plătește compania pentru dividende?

Alphabet, conglomeratul în care este inclus Google, nu plătește niciun fel de dividende. Nici nu le plătește, nici nu se așteaptă ca în 2024 să înceapă să o facă. Prin urmare, acționarii companiei au doar două moduri de a câștiga bani cu titlurile lor de proprietate:

 • Cresterea prețului acțiunii: deoarece volumul de afaceri și profiturile continuă să crească
 • Răscumpărarea de acțiuni: Aceasta face ca, având mai puține acțiuni în circulație, fiecare să se aprecieze mai mult

De ce să investești în Google?

Există o multitudine de motive pentru care acționarii sunt interesați de acțiunile Google. Mai jos menționăm câteva dintre ele.

Filosofia lui Peter Lynch

Unul dintre sloganurile lui Peter Lynch este “investește în ceea ce folosești zilnic, în ceea ce cunoști bine”. Este extrem de greu să cunoști pe cineva care nu a folosit niciodată Google, și aproape că nu îl folosește zilnic, cel puțin în Occident.

Prin urmare, Google este practic un monopol, o companie cu un control absolut în sectorul său. De fapt, subsidiara Alphabet este motorul de căutare cel mai utilizat din lume, cu o cotă de piată mondială de 92%.

In plus, YouTube (care este de asemenea proprietatea Google) este cel mai vizionat server de videoclipuri din lume, deși în acest caz este urmat îndeaproape de Tik Tok.

👉 Cum poți cumpăra acțiuni la bursă? – Ghid complet

Prețul acțiunilor și creșterea sa pe bursă

De la intrarea pe bursă în 2004, Alphabet a avut una dintre cele mai remarcabile creșteri din istoria bursei (în jur de 3.400%), devenind una dintre acțiunile cu cea mai mare capitalizare de pe piață. A oferit un randament spectaculos atât în perioade de prosperitate, cât și în timpul crizelor economice.

Diversificarea afacerilor Alphabet

Unele dintre numeroasele linii de afaceri în care Alphabet este implicată sunt:

 • Calico: Subsidiară a Alphabet, se concentrează pe cercetarea și dezvoltarea de tehnologii pentru a combate îmbătrânirea și bolile asociate. Este implicată într-un proiect de a învinge moartea înainte de 2045 în colaborare cu alte laboratoare precum Abbvie (ABBV).
 • DeepMind: Se ocupă cu cercetarea în inteligența artificială și învățarea automată. Scopul său este de a crea algoritmi și sisteme de inteligență artificială care pot învăța autonom prin experiență și care se pot îmbunătăți continuu în timp.
 • Waymo: subsidiară concentrată pe dezvoltarea tehnologiei de conducere autonomă. Scopul Waymo este de a crea vehicule complet autonome care pot opera în siguranță și eficient pe drumuri și care pot ajuta la îmbunătățirea siguranței rutiere și a mobilității.
 • Google: Motor de căutare care se remarcă prin următoarele produse:
  • Youtube: Player-ul de video online de top.
  • Google Chrome: browser-ul web al companiei
  • Gmail: serviciul de e-mail lider
  • Google Maps: conține harta întregii lumi
  • Google Translate: aplicație de traducere
  • Google Drive: crearea și stocarea de fișiere

Split de acțiuni 20:1 în 2022

Pentru a doua oară în istoria sa, compania mamă a Google, Alphabet (GOOGL) și (GOOG), a realizat un split sau divizare a acțiunilor sale. Divizarea a fost de 20:1, ceea ce a însemnat că investitorii Alphabet au primit 19 acțiuni suplimentare pentru fiecare acțiune pe care o dețineau (evident, la un preț diluat echitabil).

Google a realizat deja un prim split în aprilie 2014.

Aceasta nu schimbă nimic în ceea ce privește valoarea reală a acțiunilor sale. Cu toate acestea, îi oferă un puternic impuls pentru investitorii retail, deoarece acțiunile sale au trecut de la o valoare de aproape 2.000 de dolari, la aproximativ 100$ pe acțiune. Fără îndoială, acum sunt mult mai accesibile.

👉 Investește cu acțiuni fracționate: Ce sunt și cum funcționează?

Răscumpărări de acțiuni

În cursul anului trecut, compania a anunțat unul dintre cele mai agresive pachete de răscumpărare de acțiuni în valoare de 70 de miliarde de dolari.

Acțiuni clasa C

Acțiunile de clasa C sunt un tip de acțiuni emise în 2014 care nu au drept de vot. Acest lucru diferă de acțiunile de clasa A și B, care permit votul.

În schimb, acțiunile de clasa C beneficiază de un tratament fiscal preferențial, ceea ce înseamnă că sunt impozitate la o rată mai mică decât acțiunile normale de clasa A și B..

Google vs Microsoft: Război pentru Inteligența Artificială

De când a apărut Chat GPT la sfârșitul anului 2022, a început o dură bătălie pentru hegemonia Inteligenței Artificiale de interacțiune cu utilizatorul.

Ca răspuns la Chat GPT, în care Microsoft a investit peste 10 miliarde de dolari pentru a continua dezvoltarea și integrarea acestuia în Bing (motorul său de căutare), Google a contraatacat cu Bard, o altă IA de interacțiune, dar de data aceasta conectată la Internet.

Cu toate acestea, din momentul lansării sale, IA a arătat erori importante în răspunsuri simple, cum ar fi faptul că nu știa ce era telescopul James Webb al NASA, ceea ce a făcut ca acțiunile sale să scadă cu 9% într-o singură sesiune.

După luni de tăcere relativă, Google a revenit la contraatac cu Gemini și Vertex, două IA generative și integrabile, care îndeplinesc nevoile consumatorilor săi.

👉 Este o idee bună să cumperi acțiuni Microsoft?

Cumpărarea acțiunilor Google opinii

În final, ce cred experții analiști și comunitatea de investitori despre ideea de a investi în Google în 2024?

Dacă ne uităm la Yahoo Finance, vom vedea că dintr-un total de 42 de analiști, majoritatea dintre ei consideră că achiziția sau chiar achiziția agresivă, este o opțiune bună, ceea ce se traduce prin faptul că, în opinia lor, compania este încă ieftină.

Cine sunt principalii concurenți ai Google?

Google nu are concurenți care să-l sperie, cel puțin în serviciile sale de top, cum ar fi motorul de căutare: singurul concurent ar fi Yahoo.

Cu toate acestea, Google poate găsi concurență în principal în Microsoft, deoarece au diferite produse comune. De exemplu, sistemele de operare proprii (Google deține Chrome OS), pe dispozitive (deoarece Google a creat ChromeBook), și serviciile cloud (Google Cloud Vs. Microsoft Azure).

Dacă vorbim despre serviciile de platforme video, poate cea mai mare amenințare în acest moment este TikTok, o subsidiară a ByteDance, care la rândul său este deținută în mare parte de holdingul asiatic Tencent.

Și în cele din urmă, în ceea ce privește afacerea sa de publicitate online principalul său rival este fără îndoială, Meta Platforms.

Pro si contra Google

ProContra
✅ Este una dintre cele mai mari companii din lume.❌ Ratele de dobândă ridicate penalizează companiile care dezvoltă tehnologii perturbatoare.
Cotație în creștere pe bursă de 20 de ani.Fondatorii Larry Page și Sergey Brin nu au același angajament ca alți CEO ai companiilor mari.
✅ Serviciile sale sunt utilizate de toata lumea, aproape în fiecare moment.
✅ Mizează pe tehnologia de ultimă generație; IA, vehicule autonome, combaterea îmbătrânirii.
✅ După divizarea 20:1, are un preț foarte accesibil.
✅ A marcat un minim istoric de referință în 2022

FAQ

Cine au fost fondatorii Google?

Fondatorii au fost Larry Page și Sergey Brin, doi ingineri informatici din SUA și Rusia. Ddupă succesul companiei, au devenit unii dintre cei mai mari magnati de afaceri din Statele Unite și figurează pe listele celor mai bogați oameni din lume

Cine este proprietarul Google în 2024?

Proprietarii în 2024 continuă să fie Larry Page și Sergey Brin. Cu toate acestea, există și alți înalți oficiali cu mare putere în companie, cum ar fi actualul CEO Sundar Pichai, sau fostul CEO și actualul președinte executiv Eric Schmidt.

Care este lotul minim de acțiuni Google?

Ca orice altă acțiune, lotul minim de acțiuni de cumpărat este de 1.

Cât plătește Google în dividende?

Compania nu plătește dividende investitorilor săi. Cu toate acestea, investitorii nu ezită să achiziționeze acțiuni, deoarece au încredere în reevaluarea prețului pe termen lung datorită numeroaselor sale avantaje pe care le-am menționat de-a lungul articolului.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...