Cum să cumperi acțiuni Hidroelectrica? Analiză și sugestii

În dinamica lume a producției de energie, Hidroelectrica se afirmă ca un pilon în sectorul energetic al României. Cunoscută pentru expertiza sa în domeniul hidroelectric, această companie a avut un rol crucial în securitatea și durabilitatea energetică a țării. Odată cu listarea pe bursă, în 2023, a devenit una dintre cele mai cunoscute oportunitați de investiții în acțiuni din România.

actiune hidroelectrica

Istorie Hidroelectrica (H2O)

Fondată în forma actuală în anul 2000, Hidroelectrica s-a transformat în cel mai mare producător de electricitate din România și unul dintre cei mai importanți jucători din industria hidroenergetică europeană. Cu un portofoliu diversificat de centrale hidroelectrice amplasate strategic în întreaga țară, compania exploatează forța naturală a apei pentru a produce energie curată și regenerabilă. Infrastructura sa extinsă, împreună cu o forță de muncă dedicată și tehnologie avansată, îi permite Hidroelectrica să furnizeze o alimentare constantă cu electricitate pentru a satisface cerințele energetice în creștere ale României, dar și ale vecinilor săi, cu capacități limitate de generare a electricității. Compania este listată pe Bursa de valori București (BVB).

Oferta publică inițială (lansarea pe bursă cunoscută și ca IPO) a producătorului român de energie Hidroelectrica a fost cotată la 104 lei per acțiune. Compania, care operează 182 de hidrocentrale cu o capacitate de 6.3 gigawați, a avut o capitalizare inițială de piață de 10.3 miliarde de dolari. Prețul sa încadrat în intervalul indicat de 94-112 lei. Acțiunile au început să fie tranzacționate pe 12 iulie 2023 la BVB. Listarea, așteptată de peste un deceniu, a fost una din cerințele UE pentru deblocarea fondurilor de redresare post-pandemie.

Plasamentul supra-subscris a dus la alocarea a 80% din acțiuni instituțiilor de investiții, cu peste un sfert către instituții domestice. Performanța financiară solidă a Hidroelectrica a fost favorabil comparată cu cea a concurenților săi.

Bursa de Valori București: Piatra de temelie a Pieței Financiare Românești

h20 bvb

Bursa de Valori București (BVB) servește ca principalul loc de tranzacționare pentru acțiunile Hidroelectrica și alte titluri de valoare din România. Fondată în 1995, BVB reprezintă coloana vertebrală a pieței financiare românești, facilitând tranzacții pentru investitori instituționali și individuali. Ca platformă de tranzacționare modernă, BVB oferă o gamă diversificată de instrumente financiare, inclusiv acțiuni, obligațiuni și fonduri de investiții, contribuind la dezvoltarea și eficientizarea economiei naționale. În același timp, BVB este una dintre cele mai dezvoltate burse din Europa de Sud-Est.

Ce trebuie să știi când investești prin BVB

BVB este o instituție relativ tânără, cu o infrastructură și o cultură organizațională în dezvoltare. Spre deosebire de bursa londoneză, BVB este într-un stadiu mai puțin avansat în ceea ce privește eficiența fluxurilor informaționale și a monitorizării indicatorilor cheie (venituri, profituri, lichidități, creanțe). Astfel, informațiile oferite de brokeri sunt esențiale în evaluarea potențialului unei firme listate la BVB. În același timp, BVB este încă semnificativ sub-utilizată comparativ cu bursele din vestul Europei.

Apetitul investitorilor români individuali se îndreaptă predominant spre imobiliare, în timp ce investițiile bursiere sunt încă văzute ca riscante, mai ales după experiența post-comunistă negativă (înșelătoriile FNI sau Caritas).  Odată cu  creșterea încrederii în investițiile bursiere și aceasta infrastructura se va îmbunătăți, iar prețurile acțiunilor vor reflecta cererea mărită.

De unde să cumperi Acțiuni Hidroelectrica H2O?

Hidroelectrica este o firmă preferată de investitorii instituționali din România; dacă aveți o pensie privată sau ați investit prin intermediul unei bănci private în fonduri de investiții administrate de instituții bancare (BRD Pensii, BCR Pensii sau Metropolitan), șansele sunt să aveți deja un acționariat indirect în Hidroelectrica. Dacă însă doriți să investiți pe cont propriu, puteți cumpăra acțiuni urmărind pașii de mai jos:

 • Prin deschiderea unui cont cu un broker local și cumpărarea BVB:H2O online direct sau printr-un produs diversificat cum ar fi fondurile de investiții;
  • Swiss Capital
  • BT Capital Partners
  • Tradeville
  • Estinvest
 • Alimentarea contului cu bani dintr-un cont bancar curent
 • Căutarea acțiunii dorite fie prin utilizarea numelui, fie a indicatorului bursier (H2O)
 • Selectarea opțiunii de achiziție. În funcție de brokerul ales veți avea opțiunea să tranzacționați la prețuri actuale sau la prețuri prestabilite, în funcție de plafonul ales. Pentru determinarea prețului unei acțiuni puteți consulta următorul articol: Evaluarea unei acțiuni

👉 Pentru alegerea unui broker puteți consulta și articolul următor: Top Broker Online

Puteți de asemenea să optați pentru reinvestirea automată a dividendelor odată ce sunt încasate, pentru obținerea de lichidități, pentru alte investiții sau retragerea banilor într-un cont curent. 

Prin achiziția directă aveți mai mult control în ceea ce privește managementul portofoliului și puteți vinde sau cumpăra când doriți, deși necesită mai mult efort pentru a monitoriza indicatorii de performanță, a condițiilor de piață și a crea comparații cu alte firme din segmentul energetic sau din restul pieței de investiții. Deschiderea unui cont la BVB, prin introducerea și validarea detaliilor contului dumneavoastră și confirmarea adresei de email vă va oferi un nivel suplimentar de detaliu în ceea ce privește indicatorii de performanță.

Este Hidroelectrica o investiție bună?

Compania poate fi o opțiune bună de creștere atât pe termen scurt, cât și pe termen lung; mai ales ca parte dintr-un portofoliu bine diversificat și completat cu acțiuni în piețe dezvoltate. Randamentul bun, potențialul de creștere umbrește riscurile legate de intervenția guvernului României sau al cursului de schimb, pentru investitorii străini. În același timp, apetitul investitorului pentru risc ar trebui luat în calcul, dacă aveți un apetit pentru risc mediu și doriți lichidități plătite către conturile dumneavoastră, Hidroelectrica este o opțiune bună.

Așa că, acum că ai toate aceste informații și știi cum să cumperi acțiuni Hidroelectrica; sunteți pregătit să luați o decizie informată privind investiția în acțiuni Hidroelectrica. Dacă mai ai întrebări, nu ezita să le adresezi unui specialist financiar. Este una dintre cele mai bune companii listate la BVB.

Dividende Hidroelectrica 2024 (H2O: BVB)

hidroelectrica dividende
Simbol / ISINH2O / RO4Q0Z5RO1B6
SegmentPrincipal / Premium
PiațaUtilități – Electricitate
Unde se tranzacționeazăBVB – BET
Dividend unitar H2013,99 RON
Data plății28.06.2024
Data ex dividend07.06.2024
Dividende Hidroelectrica (H2O: BVB)

Cu un randament de 7.18% (07-05-2024), Hidroelectrica oferă o performanță foarte bună în comparație cu media industriei de 3.3%. Dividendele sunt plătite în RON,  pentru investitorii internaționali sau cei care vor expunere limitată la cursul de schimb, moneda reprezintă un element suplimentar de risc. Politica monetară și fiscală a guvernului român pun presiune pe inflație și implicit pe deprecierea leului față de monedele internaționale.

👉Mai multe despre opțiunile de investiție în România: Cele mai bune acțiuni de la Bursa de Valori București (BVB) și indicele BET: Cum să tranzacționează?

Riscul generat de aceste politici monetare și fiscale este suplimentat de deficitul de cont al țării. O valoare mai mare a importurilor față de cea a exporturilor pune presiune pe valoarea leului în raport cu monedele internaționale principale. Dacă deciziile sau parcursul economiei indică deprecieri ale cursului valutar pe termen mediu, vânzarea acțiunilor ar putea fi necesară pentru a limita reducerea randamentului în Euro, Lire Sterline sau Dolari.

Cu un profit net de peste 1.2 miliarde EUR în 2023 însă, compania are rezerve ample de lichidități pentru a plăti dividendele și generează din operațiunile curente lichidități pentru a putea susține aceste dividende și în anii viitori, dacă consiliul de administrație va decide acest lucru. În același timp, statutul de contributor cu lichidități la bugetul de stat face menținerea sau mărirea dividendelor pe viitor foarte probabilă, întrucât oferă Ministerului Economiei și cel al Finanțelor o sursa previzibilă de resurse bugetare.

Acțiuni Hidroelectrica (BVB: H2O) – Analiză Fundamentală și Evaluări Financiare

Poziția Hidroelectrica în piața de generare de electricitate este una de invidiat. Nu depinde de exploatări petroliere sau de cărbune, de importuri de gaze într-un context geopolitic ostil pieței energetice în Europa Centrală și de Est, are o piață domestică în creștere și cu un potențial încă puternic de dezvoltare. Celelalte țări vecine au potențiali cumpărători, fie instituționali, fie privați, și au la rândul lor creșteri economice semnificative.

Dezvoltarea României și proiectele europene în infrastructură energetică (linii de tensiune, modernizarea rețelelor) permit exportul și eficientizează piețele în peninsula balcanică. 

În același timp, compania are și o serie de riscuri și limitări. Depinde fundamental de politicile guvernului României, de mediul legislativ și de capacitatea industriei și a populației generale de a consuma. Acționariatul de 80% al statului Român îi oferă un control complet asupra consiliului de administrație. Administrarea bazinelor râurilor și fluviilor implică un element de interes guvernamental suplimentar (ex. pentru limitarea inundațiilor), aducând numeroase potențiale restricții și bariere birocratice în funcționare.

Rezultatele îmbunătățite ale bilantului sunt datorate factorilor de mediu (hidraulicității ridicate peste medie) și a strategiei de creștere, conform Hidroelectrica, subliniind volatilitatea generata de factorii de mediu. 

Cu toate astea, brokeri internaționali pun evaluarea fundamentală a prețului cu peste 20% sub valoarea de piață – indicand ca prețul acțiunilor ar putea crește de la 134 RON la 174 RON, dar cu un potențial de randament pe termen lung limitat datorită condițiilor de piață.

Acțiuni Hidroelectrica (BVB: H2O) – Analiză Tehnică

Puteți regăsi o serie de indicatori cheie pe platforma online BVB, cât și pe platforme de analiză financiară sau de brokeraj. Reuters oferă un sumar foarte bun al acestor indicatori cheie comparabili cu mediile segmentului și al pieței.

Consensul brokerilor (11 analiști) este ca Hidroelectrica merită menținută în portofoliul unui investitor. Compania generează venituri, profituri brute și nete în crestere in ultimii 3 ani. Hidroelectrica menține și un raport active/datorii foarte bun de peste 50.0 la sfârșitul anului 2023. În același timp lichiditățile generate din operațiunile curente acoperă investițiile cu un indice peste 4.0 și dividendele declarate. În cazul în care va avea nevoie de capitalizare va avea un grad ridicat de flexibilitate.

analiza actiune hidroelectrica
analiza repoarte finantiare h20

Balanta prezentată de companie este de asemenea într-o poziție mai bună comparativ cu anul trecut. Acest lucru indicand o curatare a obligațiilor financiare și o poziție de start bună pentru viitoare investiții. In 2023, nu vedem investiții semnificative conturate pe balanța companiei. 

bilant hidroelectrica

Un element fundamental pentru succesul companiei pe termen lung este investiția în activele imobilizate. Ar trebui sa urmărim de la an la an acest indicator pentru a vedea capacitatea companiei de a obține profit. Companiile de stat românești sunt notorii pentru tergiversarea investitiilor mari fără intervenția mediului politic.   

👉 Un punct important în luarea deciziilor de investiții este analiza tehnică a graficului de preț.

Pro și contra investirii în Hidroelectrica

În final, putem evalua avantajele și dezavantajele cumpărării și deținerii acțiunilor Hidroelectrica:

ProContra
✅ Operează într-o piață în creștere, cu o bază puternică de clienți domestică și potențiali clienți regionali.❌ Controlată de Guvernul României și influențată de prioritățile mediului politic.
✅ Nu este afectată de prețul petrolului, gazelor și nu depinde de importuri sau de transporturi maritime în Marea Neagră.❌ A fost afectată în trecut de secete, fenomene din ce în ce mai dese în România.
✅ Deține o poziție strategică în piața energetică și în infrastructura din România. Compania va beneficia de ajutor de stat în cazul în care va avea nevoie.❌ Extinderea și retehnologizarea implică costuri mari, într-o piață cu dobânzi de referință ridicate.
✅ Procesul de generare al electricității nu implică emisii de carbon și are un impact redus asupra mediului. Ca urmare va fi ferită de legislația anti-emisii de carbon al Uniunii Europene.❌ Istoricul dividendelor instabil, cultura organizațională în dezvoltare, controverse și management defectuos în anii anteriori
✅ Randamentul dividendelor mare vs media sectorului economic.

În concluzie, cumpărarea acțiunilor Hidroelectrica este un proces simplu, datorită apariției celor mai buni intermediari BVB online acreditați și reglementați de legislația europeană. Procesul este sigur și se îmbunătățește constant pentru a oferi flexibilitate și transparență.

Alte acțiuni de urmărit

 • Acțiuni Banca Transilvania (TLV) 🏦: Este una dintre cele mai mari bănci din România, oferind o gamă variată de servicii financiare, inclusiv credite, conturi curente și economii. Este recunoscută pentru inovația sa digitală și pentru sprijinul acordat antreprenorilor locali și întreprinderilor mici și mijlocii.
 • Acțiuni Romgaz(SNG) 💨: Este unul dintre cei mai importanți producători de gaze naturale din România. Compania este implicată în explorarea, producția și comercializarea gazelor naturale, având un impact semnificativ asupra securității energetice a țării.

Întrebări frecvente

În ce an a fost fondată compania?

În forma actuală, compania a fost creată din reorganizarea CONEL în 2000. Activele firmei au o istorie înrădăcinată în perioada comunistă și au fost conduse de Ministerul Energiei.

Cine deține cele mai multe acțiuni Hidroelectrica?

Principalul acționar al Hidroelectrica este Guvernul României, cu peste 80% din totalul acțiunilor. Acest procentaj oferind dreptul de a decide acțiunile cheie ale companiei, inclusiv declararea dividendelor.

Cât plătește compania pentru fiecare acțiune?

Hidroelectrica plătește un dividend de aproximativ 7% din prețul acțiunii sale raportat la prețul în luna Mai 2024.

În ce monedă plătește compania dividendele?

Hidroelectrica plătește dividendele în RON, moneda națională, și poartă riscul deprecierii leului în funcție de politicile monetare ale României.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...