Cum să cumperi acțiuni Banca Transilvania (TLV)? Analiză și sugestii

Banca Transilvania este o instituție financiară proeminentă din România, înființată în Cluj-Napoca în 1993. S-a afirmat ca una dintre cele mai mari bănci din țară, cu o rețea extinsă de sucursale și bancomate. Oferind o gamă cuprinzătoare de servicii financiare, inclusiv banking pentru consumatori, antreprenori și firme dezvoltate, soluții de investiții, management de active și servicii de asigurări.

Ce este Banca Transilvania BT?

actiuni tlv

Banca Transilvania se adresează unei clientele diverse, de la persoane fizice la întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și corporații mari. Cunoscută pentru angajamentul său față de inovație și implicarea în comunitate, banca se adaptează continuu la dinamica pieței. Banca Transilvania reprezintă un pilon de încredere și fiabilitate în peisajul financiar românesc. TVL contribuie semnificativ la creșterea și stabilitatea bancară a țării.

Istorie Banca Transilvania

Istoria Băncii Transilvania este marcată de o creștere constantă și de dezvoltări strategice care au propulsat-o în a deveni una dintre cele mai importante bănci din România. 

Înființare și începutul activității (1993-2000):

Banca Transilvania a fost înființată de către un grup de oameni de afaceri și antreprenori locali. Inițial, a funcționat ca o bancă regională, deservind comunitatea locală și întreprinderile mici din Transilvania. În timpul anilor săi de formare, banca s-a concentrat pe construirea bazei sale de clienți și extinderea gamei sale de servicii financiare.

Extindere și Creștere pe Piață (Anii 2000):

În anii 2000, Banca Transilvania a început o perioadă de extindere rapidă și creștere pe piață. A deschis noi filiale în întreaga tara și a diversificat oferta sa de produse pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale clienților săi. Accentul pus de bancă pe serviciul pentru clienți și inovație a contribuit la atragerea unei baze de clienți mai mari și la câștigarea de cotă de piață în sectorul bancar românesc.

Achiziții Strategice și Consolidare (Anii 2000-2010):

Pe parcursul anilor 2000 și 2010, Banca Transilvania a urmat o strategie de achiziții și consolidare pentru a-și consolida poziția pe piață. A achiziționat mai multe bănci și instituții financiare mai mici, integrându-le operațiunile și baza de clienți în propria sa rețea. Aceste achiziții au extins nu doar aria sa geografică, ci și au și diversificat serviciile oferite de banca. 

banca transilvania

Transformare Digitală și Inovație (Anii 2010-prezent):

Ca răspuns la tendința în crestere către banking digital și inovație tehnologică, Banca Transilvania a suferit o transformare digitală semnificativă în ultimii ani. A investit în tehnologie de vârf și soluții de banking digital pentru a îmbunătăți experiența clienților, a îmbunătăți eficiența operațională și a rămâne competitivă în peisajul financiar.

Implicare în Comunitate și Responsabilitate Socială:

De-a lungul istoriei sale, Banca Transilvania a fost activ implicată în sprijinirea diverselor inițiative sociale și de dezvoltare comunitară din întreaga Românie. A sponsorizat programe educaționale, evenimente culturale, activități sportive și alte proiecte axate pe comunitate, consolidand poziția brandului în societatea românească.

De ce sa investești în acțiuni Banca Transilvania S.A. (TLV) în 2024?

Banca Transilvania este cea mai cunoscută și importanta filială a Grupului Banca Transilvania. Grupul deține participații directe și indirecte într-o serie de servicii financiare. Aceste investiții ajută și vor ajuta banca să capitalizeze dezvoltarea și diversificarea serviciilor financiare în piata domestică. Primul pas spre extinderea către alte piețe vecine a fost făcut deja prin achiziția în 2018 a Victoriabank S.A. din piața din Republica Moldova. Extinderea în Republica Moldova ajuta grupul sa obtină experiența operații în afara țării.

operatii banca transilvania
Diversificarea operațională a băncii

Potențialul de creștere al valorii activelor pe termen scurt și mediu este bun, cu un PE de 7.6x vs 14x al pieței din România. Acțiunile băncii au potențial de creștere valorică favorabilă comparativ cu piața din România. 

Cum să Investești în Banca Transilvania TLV? 

Cand doriți sa investesti în Banca Transilvania, puteți utiliza chiar platforma oferită de către banca pentru a tranzacționa și a deține acțiuni. Banca are o platforma de investiții disponibilă pentru persoane fizice: BT Capital Partners. Puteți astfel compensa comisioanele legate de investiții cu dividendele oferite de banca. Pentru a cumpăra acțiuni Banca Transilvania:

  • Deschideți un cont pe o platformă de tranzacționare cu un broker acreditat BVB
  • Alimentați contul de investiții cu numerar dintr-un cont bancar curent
  • Căutați banca fie prin introducerea numelui, fie prin introducerea simbolului asociat 
  • Alegeti opțiunea ordin de cumpărare

Puteți opta pentru brokeri ca: BT Capital Partners, XTB, TradeVille sau EstInvest. Alternativ, puteți consulta lista cu brokeri accreditați BVB.

ETF-uri cu deținere TLV

Pe langă achiziția directă de acțiuni, puteți deveni acționar în Banca Transilvania prin cumpărarea unui ETF (Exchange Traded Fund) care deține acțiuni Banca Transilvania. Un ETF combină caracteristicile unei investiții de tip fond de investiții cu lichiditatea și tranzacționabilitatea unei acțiuni. Iată cateva exemple de ETF-uri care dețin acțiuni în România:

-Expat Romania BET UCITS ETF

-Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF

-Distributing FM – iShares MSCI Frontier 100 ETF Portfolio Holding

Pentru a vedea alte metode de a cumpara actiuni în banca Transilvania puteți accesa articolul următor: Cum poți cumpăra acțiuni la bursă? – Ghid complet

Dividende Banca Transilvania (TLV) 2024

SimbolTLV
ISINROTLVAACNOR1
Dividend/acțiune (2023)1,252100 RON
Data ex dividend/
Data plății
11.06.2024/
26.06.2024

Banca a plătit dividende actionarilor săi în ultimii ani, însă cu valori material diferite de la an la an, oferind un randament variabil comparativ cu prețul acțiunilor sale. Randamentul actual de 4.1% este semnificativ sub nivelul altor firme listate la BVB, reflectând apetitul de creștere al grupului și necesitatea folosirii numerarului în diversificarea serviciilor.  

istoric dividende banca transilvania
Dividendele TVL

Banca a început distribuirea profiturilor sub forma de dividende în 2016. Până în 2016, consiliul administrativ a ales sa reinvestească numerarul în capitalizare.

Acțiuni Banca Transilvania (TLV) 2024 – Analiză Fundamentală

Banca Transilvania ocupă o poziție bună în piața din România, cu potențial de creștere pe partea de servicii bancare diversificate. Banca va putea beneficia de cresterea economică de care s-a bucurat România în ultimii ani. În același timp serviciile bursiere au de asemenea un potențial de creștere odată cu mărirea apetitului pentru investiții în piața domestică. 

TVL s-a extins continuu în ultimii 20 de ani in piața bancară din Romania, reflectând eficiența operațională a băncii, ultima achizitie fiind operațiunile OTP Bank România. Treptat banca is creează o masa critică pentru a putea scala eficient operațiunile în piețele vecine României. Diversificarea serviciilor și promovarea eficientă a acestora rămâne principala provocare a băncii. Imaginea publică va fi necesară pentru a își proteja cotele de piață. Eforturile și resursele băncii pentru a se promova și a deveni un brand cunoscut în piața din România pot fi regăsite în comunicatul rezultatelor financiare pe 2023.

Riscuri fundamentale pentru TVL

Pe de alta parte, unul dintre punctele care reduc atractivitatea investiției în TVL este dat de segmentul în care operează. In piața bancară este ușor pentru competitorii bine capitalizați din vestul Europei să intre în piața. Creșterea economică din România face piața din ce în ce mai atractivă. Domeniul fintech adaugă un element de complexitate suplimentar în momentul în care BVB inregistrează suficientă activitate cât să atragă atenția.

Pe termen lung aceste două riscuri pot genera o reducere a prețului acțiunilor TVL și ar trebui monitorizate de către deținătorii de acțiuni. 

Incă un element de risc este dat de situația macroeconomică a României. Banca a beneficiat de creșterea semnificativă a economiei României. Această creștere încetinește, inflația rămâne printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană și deficitul bugetar este semnificativ.

Corectia bugetară ar putea însemna taxe mai mari și reduceri ale veniturilor reale ale consumatorilor, fie prin tăieri sau prin înghețari ale măririlor salariale. 2025 va prezenta un risc semnificativ la capacitatea consumatorilor de a se împrumuta și a plăti ratele la timp.  

Răscumpărarea acțiunilor de catre Banca Transilvania

Într-un comunicat de presa din luna mai 2024, banca a anunțat răscumpărarea a 110,765 acțiuni în valoare aproximativă de 3,2 m lei. O răscumpărare de acțiuni este o acțiune corporativă în care o companie își cumpără înapoi propriile acțiuni aflate în circulație de pe piața deschisă. Acest lucru înseamnă că banca achiziționează acțiuni proprii direct de la acționarii existenți, reducând efectiv numărul de acțiuni aflate în circulație pe piață. Compania poate utiliza propriile sale rezerve de numerar, poate împrumuta fonduri sau poate utiliza alte resurse financiare pentru a finanța răscumpărarea.

Un motiv comun este returnarea capitalul acționarilor prin reducerea numărului de acțiuni aflate în circulație. Răscumpărarea poate crește câștigurile pe acțiune (EPS) și poate stimula prețul acțiunilor. Răscumpărarea acțiunilor pot fi, de asemenea, folosită pentru a semnala că managementul companiei crede că acțiunile sunt subevaluate, sporind astfel încrederea investitorilor. 

Prin răscumpărarea de acțiuni, compania poate optimiza structura de capital și poate aloca excedentul de numerar eficient. De multe ori rascumpararea actiunilor este nefavorabil vazuta de piața. Răscumpărarea sugerează că firma nu vede oportunități de dezvoltare pentru resursele financiare deținute.

În cazul Banca Transilvania, avand in vedere mărimea rascumpararilor este probabil că aceste răscumpărări să fie folosite pentru planurile de motivare a angajaților din pozițiile de conducere, angajați ai firmei de către consiliul de administrație, și nu ar trebui să fie un indicator semnificativ al performanței companiei. În comunicarea rezultatelor financiare, compania detaliază intenția din spatele achiziționării propriilor acțiuni: derularea unui program de fidelizare a personalului pe o perioadă de cel puțin 3 ani, precum şi plata unor remuneraţii fixe.

Acțiuni Banca Transilvania – Evaluări Financiare

Bilanțul și balanța grupului prezintă o evoluție între 2022 și 2023 ușor favorabilă, cu venituri și profituri în creștere, dar și cu datorii în creștere. Grupul se bazează predominant pe veniturile din dobânzile generate de bancă, reflectând vulnerabilitatea la șocurile macroeconomice și a capacității consumatorilor de a plăti împrumuturile.  

analiza dfundamentala actiuni banca transilvania

Profitul net al grupului și al băncii cresc într-un ritm similar, 19.9% creștere a profitului net vs 23% creștere a venitului comparativ cu anul trecut. Creșterea veniturilor și a profitului reflectă mai degrabă nivelul ridicat al inflației din România decât creșterea eficienței operaționale ale grupului.

analiza bilant banca transilvania
stock banca transilvania

Un element favorabil în evolutia balanței îl reprezintă rezervele in creștere de numerar mai rapid decât creșterea creditelor oferite clienților, reflectând o flexibilitate mai mare vs anul trecut.

bt actiuni

Balanța, în particular depozitele clienților reflectă evoluția economiei României în ultimii ani, caracterizată de o creștere economică semnificativă dar și de o inflație foarte mare. In timp ce creșterea economică incepe să se reducă, inflația rămâne deasupra țintelor BNR.

banca trasnsilvania actiuni

👉 Analiza fundamentală pe bursă: rații, metode și tipuri de companii

Acțiuni Banca Transilvania – Analiza tehnica

Acțiunile Banca Transilvania (TLV) prezintă o tendință ascendentă puternică și indicatori financiari favorabili. Cu toate acestea, investitorii ar trebui să fie precauți datorită nivelului ridicat al RSI, care sugerează posibile corecții pe termen scurt.

Preț și Tendință

Acțiunile Banca Transilvania (TLV) au crescut constant de la aproximativ 16,00 RON la 31,00 RON în ultimul an, indicând o tendință ascendentă puternică. Recent, acțiunea a atins un nou maxim de 52 de săptămâni la 30,9500 RON.

grafic banca transilvania
Sursa: BVB Data: 20/05/2024

Volum și Suport/Rezistență

Volumul de tranzacționare este sănătos, confirmând interesul investitorilor. Nivelul recent de suport este în jurul valorii de 28,00 RON, iar rezistența nouă este la aproximativ 32,00 RON.

Indicatori Cheie

  • Medii Mobile: Acțiunea se tranzacționează deasupra mediilor mobile de 20, 50 și 200 de zile.
  • RSI: Probabil în zona supra-cumpărată (>70), sugerând posibile corecții pe termen scurt.

Indicatori Financiari

Este Banca Transilvania o investiție bună?

Pe termen scurt și mediu acțiunile pot fi o investiție buna datorita potențialului de creștere al prețului. La fel ar fi și ca parte al unui ETF concentrat pe segmentul bancar sau pe piața din România. Cel mai probabil compania va rămâne impredictibilă în ceea ce privește randamentul dividendelor. Pentru acei investitori care doresc numerar predictibil nu va fi atractivă.

Pe de altă parte, investitorul cu un apetit de câștig din capital ar vedea TVL că o opțiune de interes. Performanța băncii și situația macroeconomică ar trebui atent monitorizată pentru semne de încetinire. În același timp și mediul legislativ ar trebui urmărit pentru semne de impozitare suplimentară sau suprataxare atât pentru banca cât și pentru consumatori.

banca transilvania actiuni

Pro și contra investirii în Banca Transilvania

Putem sintetiza avantajele și dezavantajele cumpărării și detinerii acțiunilor Băncii Transilvania:

ProContra
✅ Potențial de creștere pe termen scurt și mediu bun în ritm cu inflația și cresterea economica a RomanieiIstoric instabil al dividendelor și randament redus vs piața
✅ Balanța si bilanț sănătoase cu un preț al acțiunilor redus din punct de vedere al proporțiilor pret/randament general❌ Access relativ ușor al competitorilor europeni pe piața din România
✅ Baza operațională și reputationala buna în România cu operațiuni diversificate❌ Potențiali competitori în fintech precum Revolut, Wise, Monzo
✅ Poziție de leadership in piața bancară din România❌ Expunere la riscurile pieței domestice, risc monetar, economic

Alte acțiuni de urmărit

  • Acțiuni Hidroelectrica (H20) 💦⚡️: Este principalul producător de energie electrică din România, utilizând surse regenerabile de apă. Compania joacă un rol crucial în sistemul energetic național datorită capacităților sale mari de producție și infrastructurii extinse de baraje și centrale hidroelectrice.
  • Acțiuni Romgaz(SNG) 💨: Este unul dintre cei mai importanți producători de gaze naturale din România. Compania este implicată în explorarea, producția și comercializarea gazelor naturale, având un impact semnificativ asupra securității energetice a țării.

Intrebări frecvente – Banca Transilvania

Cand a fost infiintata Banca Transilvania? 

În 1993 de către un grup de antreprenori și oameni de afaceri din Cluj-Napoca.

Cine deține banca Transilvania? 

Actionariatul este predominant din România, 22% persoane fizice, 45% societăți comerciale românești.

Ce dividend plateste TVL? 

1.25 de lei pe acțiune, conform rezultatelor publicate de către companie în luna mai 2024: un randament de aproximativ 4.1%.  

Unde are sediul Banca Transilvania

Cluj-Napoca, Romania

Ce cota de piața are Banca Transilvania in

Aprox. 21% cotă de piață (active)

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...