Recenzie Investimental: comisioane, păreri și securitate

În acest articol, vă oferim o analiză detaliată a brokerului Investimental România, un broker tânăr, fondat în România în 2022 de către antreprenori români cu experiență în domeniul financiar.

investimental recenzie

Investimental România: ce este și cum funcționează?

Investimental este o platformă de investiții online reglementată de ASF, autorizație A.S.F. nr.160/12.12.2022. Brokerul este condus de Mihaela Bîciu, cu o experiență de peste 20 de ani în piața de investiții din România. În 2001 a preluat funcția de manager executive in Tradeville si are experienta ca membru al board-ului director atât in Tradeville cât și la Bursa de Valori București (BVB).

Investimental urmărește să faciliteze creșterea pieței de brokeraj din România, oferind servicii ușor de utilizat și resurse educaționale pentru investitori. Printre resursele educaționale oferite de broker se numără și ghiduri pentru plata taxelor și impozitelor, o barieră notabilă pentru potențialii investitori români. Investimental oferă finanțarea și retragerile instantanee și deschidere rapidă a conturilor de investiții.

Principalele caracteristici Investimental

Putem vedea principalele caracteristici ale brokerului mai jos:

 • 📑 Reglementare: Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF România)
 • 💹 Piete: Romania si Statele Unite ale Americii
 • 💻 Platforma: Proprie
 • 💲 Taxă încasare dividende zero, plați rapide
 • 💵 Comision transferuri disponibil (cash), Taxe ASF incluse în comisioanele de tranzacționare
 • Taxă transfer instrumente financiare către/de la Investimental (transfer IN/OUT) la BVB și taxă transfer IN pe piața din US
 • 🏦 Taxă custodie BVB zero, Taxă administrare zero, Taxă inactivitate zero
 • Ofertă: Comisioane de tranzacționare reduse prin InvestiMentor pentru ETF-uri, acțiuni, instrumente cu venit fix   
 • 📞 Asistență clienți în română: Da
 • 🏆 Produs de top: InvestiMentor (educație financiară in limba română)

Piețe Investimental

România, SUA

Înregistrare rapidă și aplicație mobilă pentru începători. Platformă de învățare cu mecanism de motivare prin comisioane reduse. Personalizare comisioane pentru portfolii pentru 250,000 RON sau echivalentul in USD/EUR. 

Peste 3.000 de acțiuni globale, ETF-uri și CFD-uri disponibile pentru tranzacționare, active-suport (indici bursieri, acțiuni, obligațiuni, ETF-uri, perechi valutare, mărfuri fungibile.

Investimental opinii

Este Investimental de încredere?

Investimental Reglementare

Investimental a implementat măsuri de securitate pentru a asigura protecția fondurilor și datelor clienților săi. Acest broker este supravegheat de: 

Investimental este înregistrat pe portalul IRS (Internal Revenue Service), autoritatea fiscală a Statelor Unite ale Americii: GIIN (număr de identificare global) 8B9NEW.99999.SL.642.

Cât de sigur e Investimental?

Fondurile clienților Investimental sunt protejate împotriva falimentului de către Fondul de Compensare a Investitorilor. La solicitarea FCI, termenul de 3 luni poate fi prelungit de A.S.F. cu maxim 3 luni pentru situații excepționale. În prezent, limita maximă de compensare este reprezentată de echivalentul în lei a 20.000 euro/investitor și se despăgubește în mod egal și nediscriminatoriu.

Această sumă este semnificativ sub nivelul de compensare pe care îl oferă competitorii cu operațiuni în mai multe piețe (de ex. Trading 212). Nivelul maxim de despăgubire reflectă compatibilitatea cu investitori de retail care au investiții relativ reduse.

Produse Investimental

Gama de produse variază în funcție de bursa pe care alegeți să tranzacționați. Investimental este un broker de acțiuni și ETF-uri (inclusiv fracționare), dar oferă și derivate pe alte tipuri de active-suport, cum ar fi obligațiuni (inclusiv pe BVB), mărfuri sau indici. Brokerul nu oferă pentru moment servicii în piața criptomonedelor sau dobănzi pentru fondurile depuse si neutilizate.

Produse Investimental
Acțiuni
ETF-uri
Obligațiuni municipale
Obligațiuni corporative
Titluri de stat
Unități de fond închis
Produse structurate

Portofoliu

Investimental, ca orice alt broker, oferă acces la o privire de ansamblu a portofoliului consolidat, acces printr-un singur click la platformele de tranzacționare, alimentări și retrageri rapide, raportul mișcărilor de bani din și în conturile de tranzacționare.

opinii investimental

MultiCont

La fel ca mulți alți competitori, Investimental pune la dispoziția ultilizatorilor săi mai multe conturi pe care să poată aplica diverse strategii de investiții. Utilizatorii pot adăuga până la 3 conturi suplimentare în RON și EUR.

Datorii fiscale Investimental

Investimental oferă utilizatorilor un calculator pentru impozite datorate statului român, un avantaj major pentru investitorii cu rezidența fiscală în România. Calculatoarele de datorii financiare sunt completate cu servicii si ghiduri de plata prin platformele online.

Costuri Investimental

Grila de comisioane a Investimental este relativ ușor de ințeles. Zero comisioane încasare dividende, transferuri cash, schimb valutar, custodie BVB.  

Grila de costuri rămâne: 

 • Actiuni si ETF-uri: 0.47% + 1.45 RON & 0.47% + 1.45 RON
 • Instrumente cu venit fix: RON – 0.20% + 1.45 RON & EUR 0.20% + 1.45 EUR

Prin programul InvestiMentor, comisionul de tranzacționare scade pentru acțiuni la 0.37% + 1.45 RON pe BVB și 0.11% + 1.45 USD pe US timp de 30 de zile. Taxa ASF (0.06% pentru acțiuni și produse structurate, 0.02% pentru obligațiuni, 0.04% pentru ETF-uri) este inclusă. Cele 12 module oferă un maximum de 360 zile de comisioane reduse.

Platformă Investimental

Investimental oferă propria platformă de tranzacționare, care este ușor de utilizat și folosit. Brokerul oferă instrumente utile precum alerte și notificări, rapoarte de portofoliu și datorii fiscale. Comparativ cu alți brokeri platforma este la început, are incă elemente Beta si lucrează la implementarea de noi instrumente utile pentru tranzacționare. In același timp platformele încă prezintă erori pentru aplicațiile mobile, înregistrarea de noi conturi și validarea actelor de identitate. 

Asistență pentru clienți Investimental

Investimental are un serviciu de asistență pentru clienți în limba română:

 • Email: [email protected]
 • Live chat: ElisaBeta (A.I. chatbot initial, operator optional)
 • Asistență în română: Da
 • Numar de telefon: +40 031 228 50 90

Pentru a utiliza suportul prin telefon, puteți suna între 09:00-18.00 ora României. În chatul live răspunsurile sunt instantanee. Suportul telefonic este disponibil atât pentru vorbitorii de limba română cât și pentru cei vorbitori de limba engleză.

Resurse educaționale oferite de Investimental

Investimental oferă tutoriale text și video pentru a te învăța cum să utilizezi platforma de tranzacționare și conceptele de bază ale tranzacționării, o funcționalitate excelentă pentru începătorii vorbitori de limba română.

În rezumat, brokerul oferă:

 • Videoclipuri tutorial pentru platformă
 • Videoclipuri educaționale generale
 • Articole educaționale în limba română (inclusiv legate de taxare)
 • InvestiMentor (program de cursuri cu discounturi asociate)
investimental recenzie

Opinii Investimental

Investimental se bucură în general de opinii favorabile dar precaute cu privire la calitatea serviciilor oferite, a caracteristicilor tehnice ale platformei, a noutății pe piața și a structurii acționariatului. Deși brokerul este organizat ca societate pe acțiuni, acționarul majoritar este un S.R.L. fondat de Sacha Dragic, investitorul croat din spatele firmei de pariuri SuperBet. Brokerul nu are încă suficiente recenzii pentru a oferi o imagine a clienților, feedback-ul fiind oferit informal pe comunități și forumuri ale investitorilor. 

Aplicațiile Google Play Store și Apple App Store au cateva sute de descărcări și 1-2 recenzii.

Investimental Broker: părerea noastră

În primul rând, reglementarea reprezintă un element esențial pentru orice broker, iar Investimental este supus reglementărilor ASF în România și implicit a reglementărilor Uniunii Europene. Reglementarea și asigurarea sumelor până in 20.000 (equivalentul in EUR) oferă un nivel suplimentar de siguranță și încredere.  

În ceea ce privește produsele oferite, Investimental oferă o gamă largă de opțiuni de investiții, unde se remarcă mai mult de 8.500 de instrumente financiare, de asemenea si acțiuni fracționare, în care poți investi de la 10 USD.

Grila de comisioane, mai ales dacă vorbim de tranzacții în urma unui discount InvestiMentor este unul din punctele forte ale brokerului.  0.10% + 1.45 RON pentru titluri de stat (momentan cu randament bun) și comisioane de custodie de 0.005% pentru USD sunt atractive comparativ cu alți brokeri.

Poate cel mai folositor serviciu oferit de broker il reprezintă sprijinul oferit catre investitorii români, prin conținutul educațional oferit în limba română și prin informațiile legate de plata taxelor și impozitelor. Un lucru pe care l-ar putea face mai bine ar fi sa comunice elementele de securitate oferite investitorilor.

In final platforma de tranzacționare, chiar dacă mai poate fi imbunătățită este intuitivă și ușor de utilizat. Designul și filosofia brokerului se pliază pe clienții țintă în tandem cu programul de educație financiară. Brokerul este unul potrivit pentru investitorii ocazionali, care vor să acumuleze capital pe termen mediu și lung, atât din dividende cât și din aprecieri de preț. 

Având in vedere contextul economic din România, caracterizat de inflație, creșteri ale cifrelor de afaceri alimentate de cresterea economică, profilul de servicii și comisioane al brokerului este unul bun. Pentru investitorii cu aversiune de risc (mai ales având in vedere ca un singur S.R.L deține Investimental, pragul de 20.000 euro este unul util ca plafon de referința maxim inițial).

Investimental România: avantaje și dezavantaje

În cele din urmă pentru investitorul obișnuit platforma are următoarele caracteristici:

AvantajeDezavantaje
 ✅ Se adresează investitorilor români❌ Este la început de drum ca broker
✅ Fondat de o echipă cu experientă❌ Dificil de utilizat pentru investitori străini, nevorbitori de limba română
✅ Suport și materiale oferite predominant în limba română, informații legate de cadrul legislativ și impozitele din România❌ Ofertă limitată pentru acțiuni listate la bursele din Europa sau piețe emergente
✅  Oferte la comisioane legate de parcurgerea modulelor de învățare.❌ Plaforma și aplicațiile de trading în dezvoltare
✅ O gamă largă de acțiuni și instrumente din România și Statele UniteDeținut de o singură societate cu răspundere limitată, nelistat încă la bursă

Concluzie

Investimental se remarcă ca un jucător nou pe piața din România, cu servicii și informații nișate pe investitorii români. Plaforma oferă sprijin cuprinzător pentru noii investitori și o grila de comisioane avantajoase mai ales pentru investitorii în căutare de valoare adaugată pe termen lung. Brokerul are un potențial bun de dezvoltare în piața domestica și își îmbunătățește tangibil serviciile oferite. 

Articole Recomandate

Recenzii IG Markets

Recenzii Trading212

Recenzii eToro

Recenzii Interactive Brokers

Recenzii XTB

Recenzii Saxo Bank

Recenzii TradeVille

Întrebări frecvente – FAQs

Există o sumă minimă pentru a începe să investești pe Investimental?

Investimental permite clienților sa investeasca la început cu sume mici, dar suma minimă poate varia în funcție de bursa pe care doriți să tranzactionati și tipul de investiție.

Investimental oferă educație și resurse pentru investitori?

Da, Investimental oferă resurse educaționale prin platforma InvestiMentior, articole ușor de accesat și prin blogul brokerului. Puteti gasi și analize pentru companii listate pe BVB si NYSE.

Pot cumpăra acțiuni fracționare?

Prin platforma puteți cumpara actiuni fractionare în companii americane cu o investiție minimă de 10 dolari.

Pot să retrag instant numerarul din Investimental?

Fondurile pot fi retrase de pe Investimental prin retrageri rapide. Pentru investitorii aflați în România portalul pune la dispoziție și un serviciu de calcul al datoriilor fiscale

Pe ce burse pot tranzacționa prin Investimental?

Instrumente financiare listate la BVB și la NYSE in luna mai 2024. Brokerul urmărește și obținerea de drepturi de tranzacționare pe bursele europene.

Articole similare