Ce înseamnă că un ETF este UCITS?

UCITS este o structură legală creată pentru Fondurile de Investiții în Europa acum 40 de ani. Scopul său era să creeze un cadru de reglementare comun pentru aceste instrumente financiare în cadrul continentului.

De atunci și până în prezent, directiva UCITS a fost actualizată, pentru a oferi mai multă siguranță și, în unele cazuri, complicații și dezavantaje pentru investitori.

În acest articol, vom vorbi despre ETF-urile care urmează această reglementare.

Istoria ETF UCITS

ETF-urile au fost introduse în Europa în anul 2000 la Deutsche Börse de către Merrill Lynch. Primele au fost iShares Stoxx Europe 50 UCITS ETF și iShares Euro Stoxx 50 UCITS ETF. Două aspecte interesante aici sunt că Merrill Lynch a fost cumpărată de BofA și că iShares încă nu aparținea de BlackRock.

etf-uri

Mai apoi, au urmat multe altele pe diferitele burse europene. Totuși, putem vedea că primele, și, de asemenea, majoritatea celor care au urmat, au decis să fie sub structura legală UCITS. Aceasta este voluntară pentru ETF-uri, oferindu-le un anumit renume sau recunoaștere printre investitori.

Având în vedere cele de mai sus, trebuie să știm că există unele ETP-uri (produse tranzacționate la bursă) care nu sunt eligibile pentru a fi UCITS. Acestea vor avea o altă structură legală, cu alte riscuri și alte avantaje. Câteva exemple de ETP-uri care nu sunt UCITS: ETC-urile și ETN-urile.

👉 Ghid complet: Cum să investești în ETF-uri?

Ce este reglementarea UCITS pentru ETF-uri?

UCITS înseamnă Undertakings for the Collective Investment of Transferable Securities. În română acest lucru s-ar traduce Organisme de investiții colective de valori mobiliare/transferabile. Traducerea tehnică ar fi mobiliare în loc de transferabile, însă „transferable” face mai mult referire la negociabil/transferabil decât la mobiliare.

UCITS este o structură legală europeană care are anumite reguli. În acest mod, instrumentul financiar are standardele minime cerute de autoritățile financiare europene, și poate fi cumpărat/vândut/tranzacționat în orice țară din Uniunea Europeană. Acest lucru face industria mai eficientă și transparentă, pe lângă faptul că facilitează lucrurile pentru investitori.

Sunt multe reguli în cadrul reglementării UCITS pentru ETF-uri. În fapt, există și reguli specifice pentru ETF-uri indexate, cu efect de levier și de gestionare activă.

👉 Cele mai bune și profitabile ETF-uri de cumpărat

Pentru a rezuma regulile, aici sunt cele mai importante:

  • Are toate caracteristicile de protecție ale unui fond, în comparație cu alt tip de produs, cum ar fi o cambie, datorie negarantată sau un certificat.
  • 90% din activele subiacente (sau din portofoliu) trebuie să fie lichide și să nu aibă expunere la vânzări în lipsă, imobiliare sau materii prime.
  • Reguli stricte de diversificare și limite de concentrare în poziții.
  • Activele trebuie să fie într-un cont segregat și cu un custode independent.
  • ETF-ul trebuie să fie lichid și brokerul pentru ETF-uri trebuie să aibă facultatea de participant autorizat.
  • Limitează expunerea contrapărții în ETF-uri sintetice la 10% din NAV.
  • Colaterale mai bune.
  • Să aibă documentație standardizată în limbile în care se oferă instrumentul.
  • Să publice un ghid clar al comisioanelor.
UCITS fonduri

A fi UCITS nu garantează neapărat că instrumentul este mai sigur sau că va oferi un randament mai bun, și a nu fi, nu implică faptul că sunt mai rele. Așa cum am menționat mai sus, sunt pur și simplu structuri legale diferite cu riscuri și avantaje diferite.

❌ Dezavantajele ETF-urilor UCITS

Principalul dezavantaj este că, permițând doar investiții în active considerate lichide și negând utilizarea vânzărilor în lipsă, a imobilelor direct și a materiilor prime, exclude multe active alternative și strategii.

Cum sa faci trading cu ETF
Sursă: B2Broker

Ceva important aici este motivul pentru care un ETF UCITS nu poate investi în imobile, dar pot exista ETF-uri UCITS de REIT-uri. Problema aici este că ETF-ul UCITS poate investi în aceste trusturi de investiții imobiliare cotate și chiar în companii cotate care se ocupă de proiecte imobiliare sau de gestionarea imobilelor. Ceea ce nu poate face este să investească direct într-un imobil.

Un alt dezavantaj de menționat de către administratorii și gestionarii înșiși sunt costurile administrative și de conformitate. De obicei, acestea sunt mai mari decât alte structuri de ETF-uri.

Întrebări Frecvente

Ce înseamnă UCITS?

UCITS înseamnă Undertakings for the Collective Investment of Transferable Securities care în română s-ar traduce Organisme de investiții colective în valori mobiliare transferabile

Unde sunt listate ETF-urile UCITS?

Majoritatea sunt listate în Irlanda, urmate de Franța și Luxemburg.

Cum sunt impozitate ETF-urile UCITS?

Va depinde de țară și de situația fiscală a fiecăruia, dar în România sunt impozitate ca acțiuni și nu au beneficiul fiscal de a fi transferate așa cum au Fondurile de Investiții.

Articole similare