MSCI World vs S&P 500: Cumpărăm acțiuni din SUA sau acțiuni globale?

Ce s-ar întâmpla dacă, în loc să investim în top 500 de companii din SUA, am opta pentru cele mai bune companii din întreaga lume?

Aceasta ar însemna, fără îndoială, o diversificare maximă. Ar fi mai avantajos să investim în companii globale, decât doar în cele dintr-o singură țară, chiar și dacă acea țară este liderul mondial, nu?

Ei bine, tocmai comparația MSCI World vs S&P 500, este ceea ce voi discuta în rândurile următoare.

MSCI World vs S&P 500:

Analiză a S&P500

S&P500 este cel mai faimos indice din Statele Unite, și în mare măsură din lume. Practic, majoritatea analizelor bursiere despre indici se bazează pe acesta și cu siguranță este cel care stârnește cel mai mult interes.

În acest indice sunt incluse cele mai mari companii din Statele Unite, care de multe ori sunt și cele mai mari din lume. Nu degeaba, dacă ne uităm la primele 10 poziții după capitalizare avem Microsoft, Apple, Amazon, Nvidia, Alphabet, Meta, Tesla și de asemenea Berkshire Hathaway, holdingul lui Warren Buffett.

Ați observat un lucru? Într-adevăr, dacă ne uităm la aceleași 10 companii, toate (cu excepția celei a lui Buffett), sunt companii tehnologice. Și este evident că indicele are o mare importanță din moment ce aproximativ 30% din capitalizare provine din sectorul tehnologic. De fapt, următorul mare sector, care este cel financiar, are o pondere de mai puțin de jumătate din cel tehnologic.

sp 500

Și nu numai atât, acesta fiind un indice în care există și o importantă concentrare a valorii. Deoarece aproximativ 25% din acesta este format din FAANG, acum extins șapte companii. Sau altfel spus, problema acestui indice este că, în final, fluctuația sa în sus sau în jos, va depinde de ceea ce fac cele 7 companii.

Dar, de ce să ne limităm la SUA, când putem să avem lumea? Ce diferențe există față de S&P500? Să le vedem.

Analiză a MSCI World

MSCI World este un indice creat de compania MSCI, care include cele mai mari companii din cele 23 de țări dezvoltate, unde, desigur, sunt incluse și, în mare măsură, companiile americane. În orice caz, acest indice ar câștiga un plus în diversificare față de S&P500, care include doar companii americane.

Cu toate acestea, dacă ne uităm mai atent la componența MSCI World, vom putea observa următoarea: 70% din MSCI World reprezintă Statele Unite.

msci world

Ei bine, acest lucru ne duce la o primă concluzie. Și anume că nu are sens să investim în ambii indici în același timp, nu? În total, într-un istoric de 6 ani comportamentul a fost practic identic. Și până la urmă, ideea de a diversifica un portofoliu este de a reduce volatilitatea, astfel încât când ceva scade, să existe un alt activ care să compenseze, și nu invers.

Atunci, care este mai bun?

Prin urmare, am putea crede că investind în MSCI World este în mare măsură ca și cum am investi în S&P500, cu toate acestea, aș adăuga că este ușor superior, din două motive:

  • În primul rând, ai o diversificare mai mare, până la 23 de țări diferite (deși unele sunt cu o pondere nesemnificativă).
  • Și în al doilea rând, sectorul tehnologic nu are o pondere atât de mare. Deși continuă să conducă clasamentul prin concentrarea capitalului, acum scade la un procent foarte respectabil de 23%, nu atât de departe de al doilea sector cu cea mai mare pondere, cel financiar (15%).

Și cum pot să investesc în MSCI World?

Cele două modalități sigure și stabile de a investi în acest indice sunt prin fonduri mutuale și ETF-uri. Totuși, întrucât investiția în ETF-uri este mai ușoară, având în vedere ca sunt fonduri tranzacționate la bursă, iată câteva opțiuni:

Xtrackers MSCI World UCITS ETF

  • Ticker: XDWD
  • ISIN: IE00BJ0KDQ92
  • TER: 0.19%
  • Randament 3 ani: 22,33%
  • Volatilitate 1 an: 11.41%

Xtrackers se situează printre cei trei furnizori principali de ETF-uri din Europa, și ca atare oferă o selecție care acoperă o gamă largă de piețe și clase de active.

Astfel, indicele replică cele 1.519 companii cele mai mari din cele 23 de țări dezvoltate ale lumii. Și cel mai important, este al doilea cel mai mare ETF în acumularea de patrimoniu, ceea ce este cu adevărat important atunci când investești în el, pentru că un patrimoniu mai mare indică o lichiditate mai mare.

Află mai multe despre indici

Concluzie

Alegerea între investiția în indicele MSCI World și S&P 500 depinde în mare parte de obiectivele și preferințele individuale de diversificare. MSCI World oferă expunere la o gamă mai largă de piețe globale, incluzând economii dezvoltate și emergente, ceea ce poate ajuta la reducerea riscurilor printr-o diversificare geografică mai amplă. 

Pe de altă parte, S&P 500 se concentrează pe piața din SUA, oferind o expunere concentrată la cea mai mare economie a lumii și la companiile sale de top, ceea ce poate oferi randamente superioare în perioade de creștere puternică a pieței americane. Prin urmare, alegerea între aceste două opțiuni ar trebui să fie influențată de toleranța la risc a investitorului, de obiectivele sale financiare pe termen lung și de perspectiva sa asupra evoluției economice globale versus cea americană.

Întrebări frecvente

Cum sunt afectați MSCI World și S&P 500 de fluctuațiile valutare?

Investițiile în MSCI World sunt mai expuse la riscul valutar, deoarece cuprind acțiuni din diverse țări și monede, spre deosebire de S&P 500, care este afectat doar de dolarul american.

Care indice este mai volatil?

Volatilitatea poate varia, dar MSCI World poate fi mai volatil datorită diversității geografice și economice, în timp ce S&P 500 este influențat predominant de condițiile economice din SUA.

Ce rol joacă factorii economici globali în performanța acestor indici?

MSCI World este mai sensibil la schimbările economice globale și la politica internațională, în timp ce S&P 500 este mai concentrat pe politica și economia SUA.

Articole similare