Rata de distribuție a dividendelor – ce este payout ratio?

Payout ratio, sau rata de distribuție a dividendelor, este un indicator financiar care măsoară procentul din profitul net al unei companii care este distribuit acționarilor sub formă de dividende.

Înainte de a înțelege ce este payout, este important să știm ce sunt dividendele. Dividendul este acea parte a profitului pe care compania decide să o distribuie tuturor acționarilor săi. Cu alte cuvinte, o plată periodică pe care compania o face acționarilor pentru capitalul contribuit.

payout ratio

La sfârșitul anului, companiile văd dacă au obținut profit sau, dimpotrivă, dacă au înregistrat pierderi. Când se obține profit, compania poate distribui o parte din acest profit acționarilor săi, această distribuție fiind cunoscută sub numele de „distribuire de dividende“ și capitalul distribuit fiecărui acționar ca „dividend”.

Decizia de a distribui dividende se ia în Adunarea Generală a Acționarilor, unde toți participanții, acționarii, votează decizia. Aici intervine rata de distribuție a dividendelor, deoarece aici se decide și ce procent din profituri va fi alocat pentru plata acestor dividende.

Să presupunem că se decide să se distribuie 35% din profituri sub formă de dividende. În acest caz, payout este de 35%.

Cum se calculează payout ratio?

Formula pentru calcularea payout ratio este destul de simplă:

Rata de distribuție a dividendelor = (dividende/profit net)*100

Este vorba despre procentul din profituri pe care compania îl distribuie, așa că ar fi suficient să corelăm plata dividendelor cu profiturile obținute pentru a-l cunoaște.

payout ratio formula
Sursa: Corportate Finance Institute

Exemplu de calculare a ratei de distribuție a dividendelor

Pentru a înțelege bine acest concept, care este foarte simplu, putem să ne uităm la știrile publicate de companiile listate la bursă. Acestea anunță un procent de profit care este alocat pentru distribuirea dividendelor, ceea ce reprezintă rata de distribuție a dividendelor.

Această formulă poate fi aplicată atât la nivelul total al companiei (calculând totalul dividendelor distribuite și profitul net), cât și la nivel per acțiune (comparând dividendul pe acțiune cu profitul pe acțiune).

O rată de payout:

  • Sub 100% indică faptul că compania distribuie o parte din profitul său sub formă de dividende, păstrând restul pentru reinvestire în afacere, rezerve sau pentru a reduce datoriile.
  • Peste 100% poate fi un semnal de avertizare, sugerând că distribuțiile de dividende depășesc profitul net al companiei, ceea ce poate fi nesustenabil pe termen lung.

Care este procentul adecvat de payout?

Investitorii folosesc rata de payout pentru a evalua stabilitatea dividendelor și potențialul de creștere al unei companii. O rată de payout moderată poate indica o abordare echilibrată, în timp ce o rată foarte scăzută sau foarte ridicată poate necesita o investigație suplimentară pentru a înțelege strategia companiei și sustenabilitatea plăților de dividende.

Payout-ul ideal depinde de tipul de companie, deși valorile apropiate de 50% sau 60% sunt considerate bune. Trebuie să spunem că, la aceste valori, există o marjă pentru a plăti același dividend în momentul scăderilor bruște ale profitului pe acțiune. Adică, dacă profitul pe acțiune scade, se poate menține dividendul prin creșterea payout-ului, adică prin creșterea proporției de profit pe acțiune care se plătește ca dividend.

Pe de altă parte, tipul de companie influențează. Companiile care nu au nevoie de prea multe investiții pentru a continua să funcționeze pot plăti mai mult dividend în proporție cu profitul (payout mai mare). Dimpotrivă, dacă compania este în faza de expansiune și are nevoie de investiții mari, payout-ul său ar trebui să fie scăzut, deoarece trebuie să rețină cea mai mare parte a profiturilor pentru a finanța aceste investiții (o altă opțiune ar fi să finanțeze aceste investiții cu datorii).

Este obligatoriu ca o companie să distribuie dividende?

Cum spuneam anterior, stabilirea ratei de distribuire a dividendelor se află în cadrul libertății de afaceri, astfel încât, în principiu, nu este obligatoriu sau reglementat ca atare.

În alte cuvinte, și cum am subliniat, depinde în întregime de politica firmei.

Concluzie

Rata de distribuție a dividendelor (payout ratio) este un indicator financiar crucial care măsoară proporția din profitul net al unei companii distribuită acționarilor sub formă de dividende, în raport cu totalul profitului net. 

Acest indicator oferă investitorilor și analiștilor o imagine clară a politicii de dividend a companiei, arătând cât de mult din câștigurile sale este reinvestit în afacere pentru creștere și cât este returnat acționarilor. 

O rată de distribuție scăzută poate indica o companie care reinvestește o mare parte din profiturile sale pentru expansiune și dezvoltare, în timp ce o rată de distribuție ridicată poate sugera o companie matură, cu mai puține oportunități de creștere, care returnează mai mult capital acționarilor.

În esență, rata de distribuție a dividendelor reflectă echilibrul dintre necesitatea de creștere a companiei și angajamentul față de returnarea valorii acționarilor, fiind astfel un factor important în evaluarea atractivității unei investiții pe termen lung.

Întrebări frecvente

Este posibil ca rata de distribuție a dividendelor să depășească 100%?

Da, este posibil ca rata de distribuție a dividendelor să fie peste 100%, ceea ce indică faptul că o companie distribuie mai mult decât profitul său net sub formă de dividende. Aceasta poate fi nesustenabilă pe termen lung și poate semnala probleme financiare.

Cum influențează datoriile rata de distribuție a dividendelor?

Companiile cu niveluri ridicate de datorii pot alege să păstreze o rată de distribuție a dividendelor mai scăzută pentru a aloca mai multe resurse pentru plata datoriilor. Politica de dividend poate fi ajustată pentru a reflecta prioritățile financiare ale companiei, inclusiv gestionarea datoriilor.

Cum afectează ciclicitatea afacerii rata de distribuție a dividendelor?

Companiile din industrii ciclice pot avea rate de distribuție a dividendelor variabile, ajustându-și dividendele în funcție de performanța economică și de condițiile de piață pentru a menține sustenabilitatea financiară.

Articole similare