Titluri de stat (obligațiuni de stat): investiție sigură și profitabilă?

Contrar a ceea ce pot crede multe persoane, țările din întreaga lume, inclusiv România, nu se finanțează exclusiv prin impozite, ci dispun de mai multe instrumente prin care obțin capitalul de care au nevoie. Acestea sunt obligațiuni de stat, sau titluri de stat.

titluri de stat fidelis

Aceste instrumente sunt emise de Guvern și puse la dispoziția publicului larg. Astăzi ne vom concentra doar pe obligațiunile de stat.

Înainte de a începe, este esențial să înțelegem ce este un activ de venit fix și cum se diferențiază de unul de venit variabil. Să explicăm pe scurt: un activ de venit fix este un fel de împrumut emis de un agent economic cu scopul de a obține un anumit capital pentru a-și finanța activitatea.

Emitentul va recompensa pe oricine achiziționează titlurile pe care le-a emis prin plata unei anumite sume de bani. De obicei, aceste cupoane sunt plătite anual. Pe lângă plata acestor cupoane, emitentul se angajează să returneze capitalul pe care inițial l-a împrumutat investitorului la data de scadență a titlului.

Ce sunt titlurile de stat?

Pe scurt, obligațiunile de stat sunt titluri de venit fix emise de guvern pentru a se finanța. Ca întreprinderile, statul poate pune la dispoziția publicului larg o parte din datoria sa pentru ca investitorii să o achiziționeze și să obțină un randament pentru aceasta.

titluri de stat tezaur

Cum se spune, este un win-win: statul obține finanțarea de care are nevoie pentru a-și realiza diversele proiecte sau pentru a suporta anumite cheltuieli. De asemenea, publicul investește banii în aceste titluri și în schimb primește periodic o anumită sumă prestabilită.

Statul în mod obișnuit emite obligațiuni pentru a acoperi deficitul său. Dar merită menționat că autoritatea monetară poate utiliza aceste instrumente ca unelte pentru a controla masa de bani. Când obligațiunile sunt răscumpărate, lichiditatea în moneda locală crește deoarece deținătorii de obligațiuni primesc fonduri.

Fondurile primite pot fi investite sau cheltuite. În plus, când banii sunt depuși în bănci, aceste instituții pot acorda mai multe finanțări companiilor și persoanelor fizice, stimulând activitatea economică.

În ceea ce privește cele de mai sus, trebuie să luăm în considerare că în România politica monetară este determinată de Banca Naționala a României (BNR).

Exemplu de obligațiuni de stat

Pentru a vedea mai clar, să luăm un exemplu: statul emite obligațiuni la un preț de 100 lei, fiecare cu promisiunea că va plăti 2 lei în fiecare an tuturor celor care le achiziționează. Astfel, investitorul interesat să achiziționeze aceste titluri va trebui să plătească pentru ele prețul stabilit în momentul emisiunii (100 lei) și, în schimb, statul îl va recompensa cu 2 lei în fiecare an pe durata termenului prestabilit.

Când se ajunge la sfârșitul acestei perioade, să spunem cinci ani, emitentul (statul) va trebui să ramburseze investitorului suma pe care acesta i-a plătit în ziua emisiunii pentru a obține obligațiunile sale (100 lei).

Avantajele și dezavantajele titlurilor de stat

AvantajeDezavantaje
✅ Sunt potrivite pentru un agent cu puțină toleranță la risc deoarece posibilitatea de neplată este mică❌ Plătesc un tip de dobândă scăzut, comparativ cu alte alternative de investiții
✅ Pot fi vândute pe piața secundară❌ Sunt supuse riscurilor menționate anterior, legate de inflație și de tipul de dobândă, de exemplu
✅ Nu numai că se poate accesa prin cumpărarea directă, dar și prin intermediul fondurilor de investiții (care investesc la rândul lor în ele) sau ETF❌ Deși sunt active sigure, asta nu înseamnă că nu există țări care pot intra în incapacitate de plată

Tipuri de obligațiuni de stat România

Obligațiunile au diferențe importante de luat în considerare iar cea mai importantă este maturitatea.

In România există două tipuri de titluri de stat: pe termen scurt si pe termen mediu si lung.

 • Titlurile de stat pe termen scurt (mai mic de un an) se emit la discount, adică la un preț mai mic decât valoarea nominala a titlurilor. Acestea nu plătesc cupon.
 • Titlurile de stat pe termen mediu si lung au o maturitate intre 1 si 5 ani si sunt achiziționate la valoarea lor nominala.
titluri stat fidelis
Sursa: BCR

În România, piața internă de titluri de stat oferă o serie de opțiuni principale pentru investitorii de retail, fiecare având caracteristici concepute pentru a satisface o varietate de nevoi de investiții. Cele mai cunoscute tipuri de titluri de stat oferite publicului includ:

 • Titluri de Stat FIDELIS: Destinate investitorilor individuali, listate pe bursă pentru tranzacționare.
 • Titluri de Stat TEZAUR: Destinate populației generale, cu vânzare directă prin Trezoreria Statului și oficii poștale.
 • Obligațiuni de Stat pentru Populație (OSP): O altă formă de comunicare directă a guvernului cu populația, deși cu caracteristici diferite în funcție de emisiune, cum este cazul TEZAUR.
 • Titluri de Stat pentru investitorii instituționali: Aceasta se referă la emisiunile realizate prin licitație și este destinată în mare parte băncilor, fondurilor de pensii, asigurătorilor și altor entități financiare mari.

În plus față de acestea, pot exista și alte programe speciale sau emisiuni ocazionale, în funcție de nevoile de finanțare ale statului și dinamica pieței financiare.

Modalități de acces la obligațiunile de stat

La obligațiuni de stat se poate avea acces prin două căi:

 • Piața primară: Investitorul obține titlurile direct de la emitent în momentul emiterii lor. În acest caz, acestea sunt achiziționate prin licitații, o metodă prin care investitorii licitează pentru a obține cel mai bun preț al operațiunii. V
 • Piața secundară: În acest caz, investitorul achiziționează titluri deja emise altor investitori, fără a fi nevoie să participe la emisiune. Aceste obligațiuni, odată emise, devin valori negociabile pe care investitorii le pot schimba liber pe piețe, iar prețul lor este stabilit de ofertă și cerere.

Cum cumpăr titluri de stat în România?

Să vedem rapid prin ce căi putem achiziționa obligațiuni de stat în România.

 • Prin intermediul site-ului Ministerului Trezoreriei si Datoriei Publice.
 • La orice oficiu al Băncii Naționale a României (BNR)
 • Prin intermediul oricărei entități financiare, precum și al agențiilor și societăților de valori.

Riscuri titluri de stat

Răspunsul la această întrebare este da. Principalul risc la care sunt supuse aceste titluri este riscul de credit. Adică faptul că statul nu își îndeplinește obligațiile de plată față de investitori. Istoria ne-a oferit numeroase exemple de țări care dau faliment și nu pot face față datoriilor lor.

În general, deși variază în funcție de țară, statul are de obicei un risc mai mic decât companiile, astfel că rentabilitatea generată de titlurile sale este mai mică în comparație cu cea a companiilor. Întotdeauna amintește-ți ecuația fundamentală a investiției: cu cât riscul este mai mare, cu atât rentabilitatea este mai mare, și invers.

Obligațiunile se caracterizează prin riscul lor scăzut, deși depinde și de țara despre care vorbim. Nivelul de risc al fiecărui emitent este stabilit de așa-numitele agenții de evaluare sau rating, care, în funcție de anumiți indicatori, evaluează calitatea creditului de care dispune fiecare națiune. Cu cât ratingul este mai bun, cu atât riscul și rentabilitatea cerută sunt mai mici.

Tipurile de riscuri cele mai importante

Obligațiunile nu numai că prezintă riscul neplății, dar putem întâlni și alte riscuri relevante. Mai jos, atașăm cele patru cele mai importante:

Tip RiscDescriere
Riscul de rată sau tip de dobândăPrețurile activelor cu venit fix sunt direct afectate de variațiile care apar în ratele dobânzilor. Acesta este cunoscut ca sensibilitatea la ratele dobânzilor, prin care cu cât ratele cresc mai mult, cu atât scade prețul obligațiunii (și invers). Cu toate acestea, acest risc afectează numai în cazul în care investitorul dorește să se debaraseze de titluri înainte de expirarea lor.
Riscul de inflațieEste o altă sursă principală de risc pentru venitul fix. O escaladare a costului vieții generează o deteriorare – o pierdere de valoare – a fluxurilor fixe promise de emitent.
Riscul de lichiditateOdată ce titlurile sunt tranzacționate pe piețele secundare, se poate întâmpla să fie puțin lichide, deoarece nu există suficiente ordine de cumpărare și vânzare. Acest lucru poate implica faptul că nu este ușor să le achiziționați sau să le vindeți pe piață.
Riscul valutar sau de tip de schimbInvestițiile în valute străine au un risc suplimentar atunci când se convertește rezultatul acestei investiții în moneda națională a investitorului. Acest lucru se datorează fluctuației continue a prețurilor monedelor (ratele de schimb).

Rating risc titluri România

Ratingul de credit pentru România, stabilit de Standard & Poor’s, a arătat o constanță în ultimii ani, menținându-se la BBB- pe termen lung și A-3 pe termen scurt. Această evaluare constantă, cu o perspectivă stabilă înregistrată recent, sugerează un risc relativ scăzut pentru investitori, element important de luat în considerare atunci când se iau decizii de investiții în titluri de stat.

rating titluri Romania
Sursa: Mfinante.gov.ro

Cele mai sigure obligațiuni de stat

Cele mai sigure obligațiuni de stat sunt cele emise de Trezoreria Statelor Unite. Acestea au cea mai înaltă calificare de calitate a creditului (AAA), adică practic nu există posibilitatea de neplată a investitorului.

Obligațiunile Trezoreriei americane sunt considerate active fără risc. Sunt emise pe o perioadă de între 10 și 30 de ani. De asemenea, plătesc cupoane semestriale și valoarea lor nominală este de 1.000 $.

Guvernul american emite de asemenea obligațiuni de economii ale Trezoreriei. Acestea sunt pe termen mai lung (plătesc dobânzi pentru treizeci de ani, conform surselor oficiale).

De asemenea, în Statele Unite există notele Trezoreriei, care oferă scadență în doi, trei, cinci, șapte sau zece ani.

În final, exista titluri de stat protejate împotriva inflației, cunoscute mai bine sub numele de TIPS după numele lor în engleză (Treasury Inflation-Protected Securities). Acestea se caracterizează prin faptul că se ajustează la inflație, astfel încât dobânzile plătite periodic variază.

Acestea sunt cele mai sigure obligațiuni de stat de pe piață, clasificate în funcție de ratingul de credit și de stabilitatea economică:

ȚaraTipul de obligațiuneRating de creditMotiv
Statele UniteObligațiuni de Trezorerie
(T-Bonds)
AAAConsiderate printre cele mai sigure datorită economiei SUA și rolului său în sistemul financiar global.
GermaniaBundesanleihen (Obligațiuni federale)AAASprijinite de economia puternică a Germaniei și a UE.
ElvețiaObligațiuni ale ConfederațieiAAAStabilitatea politică a Elveției și poziția financiară solidă fac obligațiunile sale foarte sigure.
SingaporeTitluri de Stat din Singapore (SGS)AAARatinguri de credit înalte datorită unei politici fiscale puternice și poziții externe.
AustraliaObligațiuni Guvernamentale AustralieneAAASusținute de economia stabilă și diversificată a Australiei.
CanadaObligațiuni Guvernamentale CanadieneAAAManagementul fiscal sunet și creșterea economică stabilă contribuie la siguranța obligațiunilor sale.
OlandaObligațiuni Guvernamentale OlandezeAAAOlanda se bucură de ratinguri de credit înalte, reflectând economia sa stabilă și guvernarea puternică.
SuediaObligațiuni Guvernamentale SuedezeAAACadrul fiscal robust și eficacitatea politicii economice a Suediei sporesc siguranța obligațiunilor sale.

Articole recomandate

FAQ

De ce cumpără investitorii obligațiuni de stat?

Obligațiunile sunt investiții mai sigure decât cumpărarea de acțiuni, pentru că statul dă faliment mai greu decât o companie privata.

Pot pierde bani investind in obligațiuni de stat?

Da. Este posibil ca prețul unei obligațiuni de stat să scadă atunci când banca centrala ridica dobânzile, dar vei pierde bani doar daca vinzi obligațiunea înainte de scadentă.

Ce este portofoliul 60-40?

Portofoliul 60-40 este format din 60% acțiuni si 40% obligațiuni. Se spune ca este un portofoliu ideal pentru investitori pe termen lung.

Articole similare