CPR Mansfield (Mansfield’s Relative Strength): Ce este și cum se folosește?

CPR Mansfield (Coeficientul de putere relativă Mansfield) este un indicator de forță relativă care ne oferă informații despre puterea valorii sau sectorului nostru, în raport cu valoarea pe care o luăm ca referință. Adică, este un instrument de comparație care ne permite să comparăm valoarea noastră, spunându-ne dacă se comportă mai bine sau mai rău decât indicele pe care l-am luat ca model. De obicei, se ia ca referință indicele american S&P500, fiind cel mai urmărit de analiști la nivel mondial și un reper al economiei mondiale. Poți accesa ghidul nostru de indicatori tehnici dacă te interesează acest tip de analiză.

RSC Mansfield

Ce este CPR Mansfield (Mansfield’s Relative Strength)? | Formula

Așa cum am menționat, este un indicator de forță foarte util pentru a investi în acțiuni. Arată dacă valoarea care ne interesează are forță în comparație cu o altă valoare. De aceea, acest indicator, practic, este un comparator.

Pentru a putea calcula CPR Mansfield trebuie să utilizăm un grafic săptămânal, cu o medie de 52 de săptămâni. Prin urmare, ideea este să facem investiții pe termen mediu sau lung. Îl putem calcula cu următoarea formulă:

  • BP (Baza Precedentă) = (R(1) + R (2) + … +R (52))/52 sau spus altfel:
  • Raport = Prețul activului de bază / Prețul activului cu care dorim să-l comparăm.

Trebuie să ne abținem de la utilizarea acestui indicator pe intervale zilnice sau orare, deoarece cantitatea de semnale eronate care vor apărea va face ca acestea să fie inutil. Dacă dorim să cumpărăm sau să vindem active pe termen scurt, probabil că acesta nu este cel mai bun indicator.

Poți compara două active, indiferent care sunt acestea, de exemplu putem compara criptomonedele cu consensul pieței. De asemenea, putem compara acțiuni cu Bitcoin pentru a ști dacă se descurcă mai bine sau mai rău.

În următorul nostru exemplu vom compara performanța Ibex35 cu SP500 pentru a vedea evoluția:

RSC Mansfield de Ibex 35 contra SP&500

După cum puteți observa, piața de acțiuni spaniolă în ansamblu nu a reușit să performeze mai bine decât SUA, cu excepția unor perioade foarte specifice. Este adevărat că Ibex 35 nu este ajustat pentru dividende, dar chiar și cu această nuanță nu a reușit să-l depășească. În prezent, această a doua parte a anului 2022 arată un comportament relativ mai bun.

👉 Apropo, nu ezita să vizitezi articolul nostru pentru a cunoaște alte indicatori tehnici de trading de interes.

La ce se folosește CPR Mansfield?

CPR Mansfield este un indicator conceput pentru a analiza valorile pe termen lung, prin urmare, nu va fi util pentru operațiuni de trading. Deși acest instrument ne oferă multe informații despre piață, nu trebuie considerat singurul factor în luarea deciziilor de investiție. Trebuie să fim atenți la alți factori precum sectorul din care face parte valoarea, structura tehnică, volumul și fundamentele.

👉 Poți descoperi mai multe despre analiza tehnică în următorul articol.

Cum putem interpreta CPR Mansfield?

Putem găsi indicatorul nostru CPR de Mansfield în partea inferioară a graficului. Valoarea aleasă este Apple Inc, unul dintre giganții tehnologici la nivel mondial. Indicatorul se interpretează astfel:

  • Culoare verde: CPR Mansfield se află deasupra valorii 0, ceea ce ne indică faptul că valoarea sau sectorul se comportă mai bine decât indicele de referință. Înseamnă că activul cu care îl comparăm crește mai mult în medie în ultimele 52 de săptămâni. Sunt, drept urmare, acțiuni sau sectoare mai puternice decât SP500. Va fi un semnal foarte puternic pentru a identifica titluri cu un potențial puternic de reevaluare. În principiu, vor crește mai mult decât piața și vor scădea, de asemenea, mai puțin decât aceasta.
  • Culoare roșie: CPR Mansfield se află sub 0. Indică faptul că valoarea sau sectorul se comportă mai slab decât indicele de referință. Dacă este sub acest 0, ne indică faptul că valoarea absolută a indicelui nu este foarte relevantă și că se performează chiar mai slab decât media pieței. Ar trebui, deci, să ne abținem de la a căuta titluri cu Mansfield negativ.
  • Dacă este egal cu zero: Se comportă la fel ca piața. Va trebui să așteptăm dacă rupe clar în sus sau în jos indicatorul.

De asemenea, putem observa că valoarea poate crește și scădea, indiferent dacă este deasupra sau sub 0. Acest lucru ne spune următoarele:

  • Când crește, valoarea tinde să se comporte mai bine
  • Când scade, valoarea începe să se comporte mai slab decât indicele de referință.

Exemplu grafic al CPR Mansfield

În graficul următor al companiei Tesla avem reprezentată cotația companiei în grafice săptămânale, adică fiecare lumânare reprezintă o săptămână de cotație. Chiar în partea de jos a graficului găsim indicatorul CPR Mansfield.

tesla crs prafic
Sursa: Chartmill

În prima parte a graficului, când prețul începe să scadă și începe să ia o tendință descendentă, indicatorul CPR Mansfield începe să scadă (zona roșie). În schimb, observăm că atunci când prețul începe să crească, CPR Mansfield își schimbă panta și crește până depășește linia de 0 (trecând de la culoarea roșie la verde).

Află mai multe despre analiza tehnică

Articole similare