EBITDA – Ce este și cum se calculează?

EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization) este o modalitate de măsurare a profitabilității utilizată pentru a evalua capacitatea unei companii de a genera profit. Se calculează ca fiind profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare.

EBITDA este unul dintre cei mai importanți indicatori financiari din analiza fundamentală a unei companii.

EBITDA este interpretat ca profit brut de exploatare și măsoară profitul recurent al unei companii, luând în considerare doar activitatea de producție a companiei. Adică, fără a lua în considerare cheltuielile financiare, impozitele, deprecierea și amortizarea activelor.

Utilizarea EBITDA trebuie să implice analiza altor aspecte ale companiei. În caz contrar, analiza izolată a EBITDA poate duce la interpretări eronate (care vor fi detaliate în secțiunea privind dezavantajele acestui indicator).

ce eeste ebitda

Cum se calculează EBITDA?

Pe baza contului de profit și pierdere consolidat, calculul EBITDA este foarte simplu:

EBITDA = profitul net + cheltuiala cu dobânda + cheltuiala cu impozitele + cheltuiala cu amortizarea si deprecierea

De exemplu, să vedem EBITDA companiei Banca Transilvania (BT) în anii 2023 și 2024:

EBITDA HIDROELECTRICA

Indicator20242023
Venituri nete din cifra de afaceri2.536.090.0003.272.090.000
REZULTATUL EXPLOATAȚIEI1.506.778.0001.984.744.000
(-) Amortizarea imobilizărilor-222.869.000-198.221.000
(+) Subvenții pentru imobilizări 00
(+/-) Deteriorare și rezultate din cedarea imobilizărilor-3.964.000-34.977.000
(+/-) Alte rezultate00
EBITDA1.731.273.0002.183.942.000
Marja EBITDA68%67%

Marja EBITDA este o măsură a eficienței unei companii, adică este marja brută obținută din vânzarea de produse. Prin urmare, cu cât marja EBITDA este mai mare, cu atât mai bine. Ca și în cazul altor valori, această marjă trebuie comparată cu cea a companiilor din același sector.

Această formă de evaluare permite compararea profitabilității diferitelor companii, indiferent de structurile financiare și fiscale ale acestora. Este important de reținut că EBITDA nu este o metodă oficială de măsurare din punct de vedere contabil, ci un instrument de analiză financiară utilizat de către investitori și analiști.

EBITDA – Avantaje și dezavantaje

Deși EBITDA este un indicator financiar popular, este important să îi înțelegem atât avantajele, cât și dezavantajele.

✅ Avantaje EBITDA:

 • Ne permite să ne apropiem de profitul generat de companie ca rezultat al activității sale principale, doar prin afacerea sa. Asta lăsând deoparte unele cheltuieli care nu depind de companie, cum ar fi rata impozitelor și procentul de depreciere care trebuie luat în considerare în contabilitate.
 • Este relativ ușor de estimat, folosindu-ne de datele prezentate în situațiile financiare, în special în contul de profit și pierdere.
 • Poate fi calculat în diferite moduri. Unul dintre ele este prin luarea veniturilor și defalcarea cheltuielilor. Un alt mod este prin adăugarea la rezultatul de exploatare (EBIT) a cheltuielilor de amortizare și depreciere.
 • Permite evaluarea în special a acelor societăți care au o utilizare intensivă a capitalului, de exemplu, mașini și echipamente. În aceste cazuri, cheltuielile de amortizare pot fi foarte mari și pot genera rezultate distorsionate prin reducerea profitului net.
 • Permite evaluarea companiilor din același sector și analiza datelor istorice privind EBITDA pentru aceeași companie.

Cu toate acestea, există câteva aspecte care trebuie luate în considerare. Merită să ne uităm mai atent la cifrele privind dobânda, impozitul, deprecierea și amortizarea. EBITDA include deprecierea și amortizarea. Există o presupunere că aceste tipuri de cheltuieli pot fi evitate. Dar știm cu toții că ele nu pot fi amânate la nesfârșit. De exemplu, dacă o companie are echipamente de producție, acestea vor trebui, la un moment dat, înlocuite/ modernizate:

❌ Dezavantaje EBITDA

 • Cea mai puternică critică vine poate de la una dintre cele mai populare voci din lumea financiară. „Referințele la EBITDA ne dau fiori”, a scris directorul general al Berkshire Hathaway, Warren Buffett. Potrivit renumitului investitor, deprecierea este un cost real care nu ar trebui trecut cu vederea. De aceea, el susține că EBITDA nu este „o măsură semnificativă a performanței”.
 • Excluzând dobânzile nu se ia în considerare ceea ce trebuie plătit la capitolul costuri de finanțare, ca și cum datoria acumulată nu ar fi fost folosită pentru a începe afacerea.
 • Ne poate face să credem că profiturile sunt mai mari decât cele reale. Acest lucru se întâmplă deoarece nu ia în considerare cheltuielile pe care am explicat că le exclude.
 • Deși ne poate oferi o imagine aproximativă asupra unei companii, pentru o analiză mai profundă trebuie să luăm în considerare mai multe date.
 • Poate fi o metodă rapidă de aproximare a fluxului de numerar, dar este mai bine să nu confundăm cele două elemente și să nu le înlocuim unul cu celălalt.
 • Referitor la punctul anterior, EBITDA nu ia în considerare în calculul său o serie de ieșiri de numerar, cum ar fi dobânzile la împrumuturi. Prin urmare, nu poate fi utilizat pentru a evalua lichiditățile pe care le generează compania.
 • EBITDA nu ia în considerare investițiile necesare pentru a menține activitatea afacerii. Aceste investiții se reflectă în amortizare, ca o aproximare a uzurii capitalului fix.

Exemple de calcul EBITDA

Să presupunem că avem următoarele date:

Vânzări nete: 16.500
Costul direct al bunurilor vândute: 9.000
Cheltuieli administrative și de vânzare: 4.800

EBITDA= 16.500-9.000-4.800=2.700

De asemenea, am putea avea, pentru un alt caz, următoarele informații:

Profit net: 3.200
Dobânzi: 500
Deprecieri și amortizări: 500
Cota de impozit: 25%

În primul rând, calculăm profitul înainte de impozitare (îl vom numi BAI)

BAI * (1-0,25) = 3.600
BAI * 0,75 =3.600
BAI= 4,800

La acesta adăugăm dobânzile, amortizarea și deprecierea:

EBITDA: 4.800+ 500 +500 =5.800

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...