Fonduri Indexate vs ETF-uri: Ghidul Complet pentru Investiții

Fonduri indexate sau ETF-uri? Aceasta este o întrebare pe care orice investitor pasiv o va pune mai devreme sau mai târziu.

Gestiunea pasivă a câștigat teren în fața investițiilor active clasice datorită simplității sale și a ofertei crescânde. Fondurile indexate și ETF-urile sunt cele două instrumente pentru investiții indexate sau pasive,.

fonduri de investitii Romania

Filosofia și esența unui fond indexat și a unui ETF sunt similare: replicarea indicilor (sau a sectoarelor).

Fonduri index: ce sunt și cum funcționează?

Fondurile indexate au ca obiectiv final replicarea cât mai exactă a comportamentului unui anumit indice – atât mișcările ascendente cât și cele descendente. Aceasta este principala diferență între fondurile de gestionare activă și fondurile indexate sau fondurile de indici.

În timp ce fondurile de gestionare activă caută să obțină randamente superioare pieței, fondurile indexate încearcă să obțină aceeași rentabilitate ca indicele lor de referință. Este o filosofie mai simplă și, de asemenea, mai economică în ceea ce privește comisioanele și costurile.

Astfel, fondurile indexate nu necesită o echipă de gestionare și, prin urmare, beneficiază de comisioane de gestionare mult mai mici, precum și de un capital minim de investiții, mai mic decât fondurile de gestionare activă.

În rest, funcționarea lor este aceeași ca a unui fond de investiții activ.

În ceea ce privește fiscalitatea, acestea au aceleași privilegii ca fondurile de gestionare activă. Mai precis, se pot face transferuri de la un fond la altul și se impozitează doar profiturile după vânzarea participațiilor. Acesta este unul dintre avantajele lor față de ETF-uri, după cum vom vedea mai jos.

Aici vă arătăm câteva exemple de fonduri indexate:

Fonduri indexateTER
Amundi Index MSCI World – IE (C)0,20%
Vanguard ESG Developed World All Cap Equity0,20%
Pictet-USA Index-P EUR0,44%
Pictet-Europe Index-P EUR0,47%
iShares Emerging Markets Index Fund D Acc0,20%

Etf-uri ce inseamna?

ETF sau Exchange Traded Funds sunt un alt tip de fonduri, numite fonduri tranzacționate. Au scopul de a replica un anumit indice si se deosebesc de fondurile indexate prin faptul că ETF-urile sunt tranzacționate pe piața de valori, și prin urmare, funcționează ca acțiunile.

Mai exact, tranzacționarea ETF-urilor are loc pe bursă, astfel încât acestea pot fi cumpărate și vândute cu ușurință în timpul orelor în care piața este deschisă, nu doar la închiderea acesteia, așa cum se întâmplă cu un fond indexat.

Replicarea realizată de ETF-uri poate fi de două feluri:

  • Replicare fizică: acest tip încearcă să replice un indice bursier în mod identic. De exemplu, dacă un ETF replică fizic S&P 500, acesta trebuie să fie compus din acțiuni ale companiilor care compun acel indice în aceeași proporție. Adică, greutatea acțiunilor care compun portofoliul va avea aceeași greutate în ETF ca în S&P 500.
  • Replicare sintetică: acest caz este ceva mai complicat, deoarece portofoliul ETF-ului nu este format prin cumpărarea de acțiuni care compun indicele, ci investiția se face prin intermediul derivatelor (swaps). Acest tip de replicare este foarte comun în piețele cu lichiditate redusă unde există dificultăți de a vinde sau cumpăra acțiuni cu ușurință, cum ar fi cazul piețelor emergente.

ETF de replicare fizică vs ETF de replicare sintetică: care sunt diferențele

La fel cu fondurile indexate, ETF-urile nu au o echipă de management și beneficiază de costuri și comisioane reduse. În acest sens, costurile lor pot fi mai mici decât cele ale unui fond indexat și sunt adesea sub 0,5%.

În plus, deoarece sunt tranzacționate pe bursă, nu au comision de subscriere, în timp ce fondurile indexate pot avea. Structura lor de costuri poate include cheltuielile tipice ale unei acțiuni și veți avea nevoie de un broker pentru a cumpăra și vinde ETF-uri.

În continuare vă prezentăm câteva exemple de ETF-uri:

ETFTickerTER
iShares Physical Gold ETCPPFB0,15%
Vanguard S&P 500 UCITS ETFVUSA0,07%
Global X Cloud Computing UCITS ETFCLO0,55%
SPDR® S&P 500 UCITS ETFSPY50,09%
Amundi Index MSCI World UCITSXPAN0,18%

Care este diferența dintre fondurile indexate si ETF-uri?

Un fond de investiții funcționează ca un fond și un ETF ca o opțiune. Această diferență afectează lichiditatea și flexibilitatea lor, oferind un ușor avantaj fondului cotat. Ambele sunt investiții foarte lichide, dar ETF-ul este un pic mai lichid.

Cu un fond indexat poți da ordin de cumpărare sau vânzare în orice moment și acesta se va executa la închiderea pieței. Altfel spus, nu vei știi exact prețul de cumpărare sau de vânzare până la sfârșitul zilei pentru că atunci se calculează valoarea participațiilor la fond.

Cu un ETF vei știi totul instantaneu.

Numărul de fonduri indexate și ETF-uri

Cauți varietate? Numărul de ETF-uri este mult mai mare decât cel al fondurilor indexate. În plus, sunt și mult mai variate.

Majoritatea fondurilor indexate replică indici bursieri precum Dow Jones sau indici globali precum MSCI World. Cu acestea poți crea un portofoliu indexat foarte bine diversificat fără probleme.

Însă, dacă vrei să ai expunere la zone mai concrete, sectoare specifice, materii prime sau stiluri de gestionare, va trebui să apelezi la ETF-uri. ETF-urile sunt mult mai versatile și cu ele vei putea investi în sectoare specifice sau țări pe care fondurile indexate nu le replică.

Mai concret, cu ETF-uri poți ajunge acolo unde un fond indexat nu te va duce.

Comisioane ETF-uri România

Există un lucru pe care trebuie să-l ai clar: atât ETF-urile cât și fondurile indexate sunt două instrumente de investiții foarte economice și cu costuri reduse. Dar este mai ieftin un fond index sau un ETF?

Una dintre diferențele dintre ETF și fondurile index sunt costurile pe care le are fiecare. Un fond are propriile costuri și un fond cotat are costurile unei acțiuni.

Pentru a înțelege mai bine, cu un fond indexat vei plăti un comision de administrare (de obicei foarte mic) plus un comision de subscriere și de răscumpărare și un comision de custodie.

Pe de altă parte, investiția cu ETF-uri implică, de asemenea, un comision de administrare, la care va trebui să adaugi comisioanele de cumpărare-vânzare impuse de broker.

Dacă ne referim doar la comisioanele de administrare, cele ale ETF-urilor sunt mai ieftine decât cele ale fondurilor indexate. Mai exact, costul ETF-ului poate ajunge la 0,3%. Cu un fond indexat este foarte rar să plătești mai puțin de 0,15%.

Impozite România

Marea diferență între ambele produse este că un fond indexat este impozitat ca un fond și un ETF este impozitat ca o acțiune.

Asta înseamnă, cu un fond indexat nu va trebui să plătești impozite dacă transferi banii la un alt fond (indiferent dacă este sau nu indexat). Acesta este unul dintre avantajele fondurilor indexate.

Utilizând fonduri indexate, nu vei fi impozitat pentru câștigul acumulat atunci când reajustezi procentajele portofoliului tău sau transferi bani de la un fond care nu te mai interesează la unul nou.

Cu un ETF va trebui să plătești impozite pentru toate aceste schimbări. ETF-urile funcționează ca acțiuni în declarația de venit și orice vânzare pe care o faci va însemna să plătești impozite, chiar dacă este pentru a investi într-un alt ETF.

Care este mai bun: fonduri indexate sau ETF-uri?

De ceva timp încoace ETF-urile au început să câștige teren în fața fondurilor indexate, datorită varietății de ETF-uri pe care le putem găsi pe piață.

Prin intermediul ETF-urilor este posibil să investești în valori foarte specifice, cum ar fi marijuana sau inteligența artificială, ceea ce fondurile indexate nu permit. În plus, se pot efectua operațiuni intraday, în timp ce cumpărarea-vânzarea de participații la fond se face la valoarea de lichidare de la sfârșitul zilei.

Avantajul fondurilor indexate este simplitatea lor în ceea ce privește operațiunile, dar acestea au de obicei comisioane ceva mai mari decât ETF-urile.

Dacă urmăm filosofia gestionării pasive, cumpărăm și așteptăm, aceste comisioane ale brokerului, în termeni absoluți, vor fi mai mici decât comisioanele de gestionare ale fondurilor indexate.

În plus, dacă luăm în considerare obiectivul final al gestionării pasive, replicarea unui anumit indice bursier, ETF-urile tind să realizeze replici mai exacte.

ETF-urile prezintă și dezavantaje față de fondurile indexate. În principal, au o fiscalitate mai puțin favorabilă în comparație cu fondurile indexate.

ETF-urile funcționează ca acțiuni și, prin urmare, sunt impozitate în același mod. De aceea, prin intermediul ETF-urilor nu avem oportunitatea de a face transferuri fără a fi impozitați.

Acest dezavantaj fiscal al ETF-urilor echilibrează balanța costurilor totale în favoarea fondurilor indexate, deși, ca întotdeauna, depinde în mare măsură de tipul de operațiuni pe care le efectuezi.

În concluzie, dacă intenția ta este de a investi în sectoare specifice, ETF-urile sunt produsul recomandat. Totuși, dacă investiția ta este direcționată către replicarea indicilor bursieri cei mai comuni, avantajul fiscal al fondurilor indexate va compensa plata unor comisioane ceva mai mari.

Articole Similare

FAQs – Întrebări Frecvente

Care sunt cele mai rentabile fonduri indexate?

În 2023, printre fondurile indexate mai notabile și potențial rentabile se numără Invesco S&P 500 Equal Weight ETF, care oferă o abordare egal ponderată a acțiunilor S&P 500, și iShares MSCI EAFE ETF, care se concentrează pe acțiuni non-americane pentru diversificare. Acestea sunt doar două exemple, iar selecția unui fond indexat ar trebui să se bazeze pe obiectivele personale de investiții și toleranța la risc

Care este cel mai bun fond indexat la S&P 500? Și ETF?

Cel mai bun fond indexat la S&P 500 și ETF depinde de criteriile specifice ale fiecărui investitor, inclusiv de costuri, performanță și accesibilitate. Vanguard S&P 500 ETF (VOO) și iShares Core S&P 500 ETF (IVV) sunt adesea recomandate pentru urmărirea acestui indice datorită costurilor lor reduse și a performanței solide. Este important să cercetezi și să compari opțiunile înainte de a lua o decizie de investiție.

Ce randament oferă un ETF?

Randamentul unui ETF variază în funcție de indicele pe care îl urmărește, performanța pieței și sectorul specific. ETF-urile pot oferi randamente competitive, dar este esențial să analizezi istoricul de performanță și costurile asociate înainte de a investi.

Articole similare