Indicele BET: Cum se tranzacționează?

Lansat in 1997, indicele BET este primul indice al BVB (Bursa de Valori București). Inițial, a avut o valoare de 1000 puncte iar pentru cei interesați să investească in România, indicele BET este indicele de referință. În acest articol vom vedea ce este acest indice, cum să investim în el, și care este performanța sa istorică.

indicele bet

Mai mult, vom analiza avantajele și dezavantajele diferitelor feluri de a investi in indicele BET și in România. Capitalizarea de piață a companiilor listate la bursa din România a atins recent maxime istorice și de aceea tot mai mulți investitori locali si străini sunt interesați să participe pe piața de capital.

Ce este indicele BET? (componente)

Există diferite tipuri de indici bursieri. Indicele BET din România este un indice ponderat cu capitalizarea free-float-ului celor mai lichide companii românești.

Ce este interesant este că nu are un număr fix de companii în componența sa. Acesta poate varia intre 10 și 20, în funcție de anumite criterii foarte specifice.

Societățile cu cel mai ridicat indice de lichiditate sunt eligibile pentru a face parte din BET. Exista, totuși, și alte criterii, cum ar fi situația financiară și juridică a companiei sau calitatea activităților (operațiunilor) efectuate.

Indicele BET este ajustat periodic și la momentul scrierii acestui articol are in componența lui 20 de societăți. Practic, cele mai mari companii din România fac parte din acest indice, ceea ce îl face atractiv pentru investitorii locali si străini care doresc sa își diversifice portofoliile cu o expunere pe o piața atractiva cum este cea românească.

Cum sa investești in indicele BET 🇷🇴

Exista diferite feluri de a investi in indicele BET, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. În funcție de obiectivul de investiții urmărit, investitorii au la dispoziție următoarele metode:

Indicele BET companii

Cea mai simpla metoda de a investi în indicele BET este prin achiziționarea de acțiuni ale companiilor componente. Indicele BET are în acest moment 20 de companii în componența sa, și anume:

 • BURSA DE VALORI BUCURESTI SA
 • CONPET SA
 • Sphera Franchise Group
 • PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED
 • TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES)
 • C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA
 • Digi Communications N.V.
 • S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A.
 • S.N. NUCLEARELECTRICA S.A.
 • SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A.
 • S.N.G.N. ROMGAZ S.A.
 • S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A.
 • MedLife S.A.
 • BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE S.A.
 • BANCA TRANSILVANIA S.A.
 • AQUILA PART PROD COM
 • TERAPLAST SA
 • ONE UNITED PROPERTIES
 • FONDUL PROPRIETATEA
 • OMV PETROM S.A.

Acestea sunt printre cele mai mari companii listate pe piața de capital din România. De asemenea, sunt foarte lichide, însemnând ca investitorii nu vor avea probleme sa cumpere sau sa vândă acțiuni in aceste companii cu ușurința si rapiditate.

Dar de ce ar dori un investitor sa achiziționeze acțiuni in loc să investească în indicele BET? Răspunsul este dat de ponderea diferita a acțiunilor companiilor în indicele BET.

👉 Te-ar putea interesa: cele mai bune acțiuni din Bursa de Valori București (BVB)

De exemplu, cea mai mare pondere în indicele BET la momentul scrierii acestui articol o are Banca Transilvania cu 19,95%, urmată de OMV Petrom și Hidroelectrica, cu 18,36%, respectiv 16,64%.

Cu alte cuvinte, primele trei companii cu cea mai mare greutate în indice au împreună 54,9%. Așadar, investind direct in acțiunile acestor companii va aduce o performanță aproape similară cu cea a indicelui BET.

Pentru a cumpăra acțiuni la BVB in România, un investitor trebuie sa deschidă un cont de investiții cu o casa de brokeraj, sa depună fonduri, și apoi sa cumpere acțiuni.

Totuși, așa cum vom arăta in continuare, există și alte metode de a investi în indicele BET.

Investiții in indicele BET prin intermediul ETF-urilor

O altă modalitate de a investi in indicele BET este prin intermediul ETF-urilor. Acronimul vine din limba engleza, de la Exchange Trading Fund, un produs care a revoluționat lumea investițiilor de la momentul apariției lui.

Un ETF replică mișcarea unui activ financiar, cum ar fi un indice. Dar de ce ar investii cineva într-un ETF care replica mișcarea unui indice și nu ar investii direct in acel indice?

Răspunsul vine de la faptul ca ETF-urile sunt mult mai atractive pentru investitori din cauza costurilor reduse pe care le au. Practic, este o altă forma de a investii într-un activ financiar, dar cu costuri mult mai reduse.

Exista tot felul de ETF-uri pe piețele de capital. De exemplu, exista ETF-uri care urmăresc cei mai populari indici din lume, altele care urmăresc anumite sectoare (sănătate, tehnologie etc.), sau ETF-uri care urmăresc diferite piețe (emergente, dezvoltate etc.).

Practic, exista un ETF pentru orice. Au devenit atât de populare încât s-ar putea spune ca sunt printre cele mai căutate de către investitori.

👉 Găsește aici, cel mai bun broker de ETF-uri pentru tine

ETF BET Patria Tradeville (TVBETETF)

Primul ETF din România listat la BVB este ETF BET Patria Tradeville (TVBETETF). Acesta a fost lansat in 2012 și urmărește performanta indicelui BET. Mai mult, reinvestește automat dividendele plătite de companiile care fac parte din indice.

Tradeville este unul dintre cei mai mari brokeri din România, considerând faptul ca mai mult de 60% din tranzacțiile anuale BVB sunt realizate cu acest broker.

Depozitarul fondului este BRD Groupe Societe Generale iar Tradeville acționează în calitate de market maker.

Iată performanta ETF BET Patria Tradeville de la lansare pana in prezent:

ETF BET Patria Tradeville (TVBETETF)

💡 Iată o lista a unor ETF-uri care s-ar putea sa te intereseze:


Investiții in indicele BET prin intermediul contractelor futures

Contractele futures sunt produse derivate și nu se aplica tuturor instrumentelor financiare. Un contract futures reprezintă o obligație pentru ambele parți ale unei tranzacții (vânzător și cumpărător) și se tranzacționează pe piețele extra-bursiere (OTC – over-the-counter).

Investițiile prin intermediul contractelor futures sunt foarte populare in Occident, în special în Statele Unite. În Romania, se poate spune ca piața nu este chiar atât de dezvoltată, însă totuși se poate tranzacționa și acest tip de contract.

În general, contractele futures sunt folosite de către investitorii interesați de tranzacționare pe piața materiilor prime (de mărfuri).

indice BET futures

Hedgerii, speculatorii, și arbitrajorii, sunt personaje cheie pe piața produselor derivate.

În România, la BVB, se tranzacționează contracte futures pentru următoarele active:

 • Indici bursieri
 • Acțiuni
 • Mărfuri
 • Curs valutar

În cadrul indicilor bursieri, se pot tranzacționa contracte BET Index Futures.

Investiții in indicele BET prin intermediul fondurilor mutuale

Pe lângă posibilitățile menționate mai sus, mai există și aceea de a investi in indicele BET prin intermediul unui fond mutual. Un exemplu este fondul mutual Certinvest BET Index.

bvb romania

Un fond mutual prezintă numeroase avantaje, cum ar fi accesibilitate, lichidate, randament, expertiză, sau transparentă. In acest caz, fondul Certinvest BET Index reproduce indicele BET în proporție de 90% si este încadrat în categoria 4 de risc (din 7). Scopul este de a obține cele mai bune rezultate financiare pe termen lung.

Indicele BET: performanța

După ce in 2008 a suferit o cădere accentuată, ca si toate celelalte burse din lume, din cauza crizei financiare declanșate in Statele Unite, indicele BET a recuperat pierderile si evoluează într-un trend ascendent.

Un trend ascendent este caracterizat printr-o serie de noi maxime urmate de minime mai mari decât valorile anterioare. Pe graficul de mai sus se poate observa ca nivelul de 10000 puncte a reprezentat un prag psihologic pentru indicele BET, oferind rezistența inițial, si suport mai târziu.

Piețele de acțiuni se află la maxime istorice in Statele Unite si Europa la ora scrierii acestui articol. Multe sunt explicațiile, dar cea mai simplă ar fi aceea ca lichiditatea in piața a rămas aproape de niveluri record, ceea ce a cauzat avansul burselor in ciuda faptului ca dobânzile au crescut peste tot in lume.

Acum, marile bănci centrale, cum ar fi Rezerva Federala din Statele Unite sau Banca Centrală Europeană, se pregătesc să coboare ratele dobânzilor. Inflația este in regres iar băncile centrale anunța mai multe tăieri ale dobânzilor chiar  începând cu acest an.

Istoric vorbind, atunci când dobânzile scad, bursele cresc, pentru ca marii investitori nu mai sunt tentați sa tina banii in depozite si sunt pregătiți sa accepte mai mult risc. Așadar, este foarte probabil ca trendul pozitiv sa se mențină si in viitorul apropiat.  

👉 Urmăriți evoluția ratelor dobânzilor cu calendarul ședințelor FED și BCE calendar ședințe 2024: Decizia privind ratele dobânzilor

Performanța indicelui MSCI România

Indicele MSCI România măsoară performanta sectoarelor mediu si mare din România. Are 13 constituenți si acoperă aproximativ 85% din piața acțiunilor.

Primele zece poziții in funcție de capitalizarea de piața si greutate in index sunt:

 • Banca Transilvania – 27,1%
 • OMV Petrom – 18.82%
 • Hidroelectrica – 18,22%
 • Romgaz – 9,43%
 • BRD Groupe Societe Generale – 7,72%
 • Nuclearelectrica – 4,65%
 • MAS – 3,04%
 • Electrica – 2,65%
 • Transgaz – 2,34%
 • Medlife – 2,20%

Graficul de mai jos arata performanta cumulativa neta a MSCI România, net superioara prin comparație cu MSCI Frontier Markets sau cu MSCI ACWI.

După cum se poate observa din lista constituenților, MSCI Romania Index se concentrează pe sectoarele financiar, utilități, bancar, si sănătate.

Concluzie

Piața de acțiuni din România este atractivă pentru că țara are un potențial economic mare. România este membru al Uniunii Europene și NATO, o piață de desfacere mare, cu investiții in creștere de la an la an.

Poate ca piața de capital nu este așa de dezvoltată comparativ cu alte tari europene, dar nimeni nu poate nega faptul că se află in continuă dezvoltare. Investitorii, locali sau străini, sunt atrași de acest potențial, lucru dovedit si de ultima IPO (i.e., listare inițiala) care a fost cea mai mare din Europa (listarea pe BVB a acțiunilor Hidroelectrica in anul 2023 a fost cel mai mare eveniment IPO din Europa).

Indicele BET reprezintă vehiculul ideal pentru a obține expunere diversificată pe piața de capital din România. Performanta istorica poate ca nu reprezintă o garanție a performantelor viitoare, însă având in vedere faptul că indicele BET a recuperat scăderile din trecut si întotdeauna a făcut noi maxime, este probabil ca trendul ascendent sa continue.

Așa cum am arătat in acest articol, existe numeroase modalități de a investi in indicele BET. Investitorii pot alege metoda care li se potrivește cel mai bine in funcție de apetitul lor pentru risc, așteptările de performantă, sau situația financiară.

FAQs

Care este cea mai lichidă companie listată la bursa din România?

Lichiditatea măsoară ușurința cu care un investitor poate vinde sau cumpăra acțiuni într-o companie. Cu cat o companie este mai lichidă, cu atât mai bine. În funcție de acest criteriu, cele mai lichide companii listate la BVB sunt Banca Transilvania, OMV Petrom, si Hidroelectrica.

Care sunt avantajele investiției intru-un indice bursier?

Principalul avantaj al investiției într-un indice este diversificarea riscului. Mai concret, în loc să investească într-o singură acțiune sau câteva acțiuni, prin investirea într-un indice, investitorii obțin expunere la mai multe sectoare de piață, diversificând riscul inițial. De-a lungul timpului performanța sectoarelor diferă, așa ca investind intr-un indice asigură investitorii că nu vor rata nicio o posibilă creștere în diferite sectoare.

Este indicele BET cel mai mare din Romania?

Indicele BET este etalonul pieței de capital din România. Investind in indicele BET asigură o expunere la economia românească și de aceea este foarte atractiv atât pentru investitorii locali cat și pentru cei din afara granițelor tării.

Articole similare