Piața secundară | Ce este, tipuri, și la ce folosește

Piața secundară se referă la o piață financiară unde investitorii pot cumpăra și vinde valori mobiliare emise anterior, cum ar fi acțiuni, obligațiuni, derivate sau alte instrumente financiare. Spre deosebire de piața primară, unde valorile mobiliare sunt emise și vândute pentru prima dată, piața secundară permite investitorilor să tranzacționeze aceste valori între ei.

ce este piața secundara

Piața secundară poate fi un pic confuză la început. Gândește-te la ea ca la un mare târg de vechituri, dar în loc de cărți folosite și biciclete vechi, se tranzacționează acțiuni, obligațiuni și alte instrumente financiare.

Piața primară este locul unde companiile emit și vând noi acțiuni pentru prima dată, piața secundară este locul unde investitorii cumpără și vând aceste acțiuni între ei după acea primă vânzare. Spre deosebire de piața primară, unde companiile obțin finanțare direct de la investitori, în piața secundară, compania nu este implicată în tranzacții și nu primește niciun bani din vânzări.

Piața secundară este fundamentală pentru piețele de valori. Oferă lichiditate investitorilor.

Lichiditatea se referă la ușurința cu care un investitor poate vinde acțiunile și le poate transforma în numerar. Fără o piață secundară eficientă, investitorii ar putea întâmpina dificultăți în a-și vinde acțiunile și ar putea fi nevoiți să vândă la un preț foarte scăzut sau chiar să nu poată vinde deloc.

Prețul acțiunilor pe piața secundară fluctuează constant datorită legii ofertei și cererii. Dacă există mai mulți oameni care doresc să cumpere o acțiune decât să o vândă, prețul acțiunii va crește. În schimb, dacă există mai mulți oameni care doresc să vândă o acțiune decât să o cumpere, prețul acțiunii va scădea.

În România, cea mai cunoscută piață secundară este Bursa de Valori București (BVB).

Pe lângă acțiuni, pe piața secundară se tranzacționează și alte instrumente financiare, cum ar fi obligațiunile. Acestea sunt o formă de datorie pe care companiile și guvernele o emit pentru a obține finanțare. Investitorii care cumpără obligațiuni împrumută practic bani emitentului în schimbul unei dobanzi.

O curiozitate a pieței secundare este că, deși majoritatea tranzacțiilor se realizează electronic, unele piețe încă utilizează un sistem de tranzacționare față în față numit „open outcry”. Aici, traderii se adună într-un spațiu fizic și strigă ofertele și cererile lor. Deși acest sistem a început să dispară odată cu avansul tehnologiei, este încă o imagine iconică a piețelor de valori.

Cum funcționează piața secundară?

Piața secundară funcționează ca o adevărată piață. Cumpărătorii și vânzătorii se întâlnesc pentru a schimba valori. Dar spre deosebire de o piață tradițională, în acest caz, produsul sunt valorile mobiliare, cum ar fi acțiunile sau obligațiunile.

Dacă ești un investitor care vrea să cumpere acțiuni, te duci pe piața secundară. Acolo, poți achiziționa acțiuni pe care alți investitori doresc să le vândă. Prețul la care se vând aceste acțiuni nu este fix, ci se schimbă constant datorită unei serii de factori, cum ar fi așteptările privind viitorul companiei, starea economiei sau deciziile investitorilor.

Pe piața secundară, tranzacțiile se efectuează electronic, prin platforme de tranzacționare. Pe aceste platforme, investitorii pot vedea prețul la care se cumpără și se vând acțiunile, și pot da ordine de cumpărare sau vânzare. Când o comandă de cumpărare coincide cu o comandă de vânzare, tranzacția este efectuată.

Intermediarii, cum ar fi brokerii de bursă, joacă un rol crucial pe piața secundară. Ei sunt cei care se ocupă de executarea ordinelor de cumpărare și vânzare ale investitorilor și facilitează buna funcționare a pieței.

Obiectivul principal al pieței secundare este de a oferi lichiditate investitorilor, adică de a le permite să cumpere și să vândă acțiuni în mod rapid și simplu. Fără piața secundară, un investitor care ar dori să-și vândă acțiunile ar trebui să caute pe cineva dispus să le cumpere, ceea ce ar putea dura mult timp și ar putea fi foarte complicat.

Tipuri de piață secundară

Sigur ați auzit de piețele secundare, dar știați că există mai multe tipuri? Ei bine, da, și aici vi le voi explica. În principal, există două categorii mari: piața organizată și piața neorganizată, cunoscută și sub numele de Over The Counter, sau pur și simplu OTC.

Piața secundară organizată, numită și „bursă”, este cea pe care toți o cunoaștem și o asociem în mod normal când vorbim despre investiții în bursă. Acest tip de piață are o structură formalizată și reglementată.

Implică un set de norme și reguli clare pe care toți participanții trebuie să le urmeze. Aici, operațiunile se efectuează în mod transparent și tranzacțiile sunt publice, ceea ce oferă o mare siguranță investitorilor. Bursele de valori, cum ar fi cea din Madrid, New York sau Tokyo, sunt exemple de piețe organizate.

Pe de altă parte, există piața secundară neorganizată, sau OTC (Over The Counter). Acest tip de piață este mai puțin formală. Operațiunile se efectuează direct între două părți, fără supravegherea unei burse de valori. Tranzacționarea pe piața OTC este mai flexibilă. Poate fi și mai riscantă deoarece nu are aceeași transparență și reglementare ca piața organizată.

În timp ce piața organizată oferă mai multă siguranță și transparență, OTC poate oferi mai multe oportunități pentru cei care sunt dispuși să-și asume mai multe riscuri.

Cine participă pe piața secundară?

Pe piața secundară intervin mai mulți agenți. Fiecare are un rol specific care asigură buna funcționare a acestei piețe financiare.

Investitorii

În primul rând sunt investitorii, care pot fi persoane fizice, companii sau instituții. Aceștia sunt cei care cumpără și vând acțiuni sau obligațiuni pe piața secundară. Investitorii pot fi atât cumpărători cât și vânzători în orice moment, în funcție de strategiile lor de investiții.

Intermediari financiari

Apoi avem intermediarii financiari, cum ar fi băncile, societățile de valori mobiliare și burse, și agențiile de valori mobiliare. Aceștia sunt cei care pun în contact cumpărătorii cu vânzătorii și execută ordinele de cumpărare și vânzare pe care aceștia le dau. Intermediarii percep o comision pentru acest serviciu.

Regulatori

Un alt agent cheie este regulatorul pieței. Rolul său este de a supraveghea funcționarea corectă a pieței, de a asigura transparența și de a proteja investitorii. Stabilește regulile pe care toți participanții la piață trebuie să le urmeze și sancționează pe cei care le încalcă.

Burse de valori

Pe piața secundară intervin și bursele de valori. Acestea sunt locurile unde se tranzacționează acțiunile și obligațiunile. Bursele oferă infrastructura necesară pentru a se realiza tranzacțiile. De asemenea, publică informații despre operațiunile efectuate, cum ar fi prețurile și volumele tranzacționate.

Companiile care emit acțiuni și obligațiuni

În final, nu trebuie să uităm companiile care emit acțiuni sau obligațiuni. Deși acestea nu intervin direct în operațiunile pieței secundare, performanța lor și știrile pe care le generează influențează prețurile acțiunilor și obligațiunilor lor pe această piață.

Piețe secundare oficiale

Piețele secundare oficiale sunt acele piețe reglementate și supravegheate de autoritățile financiare și de valori mobiliare dintr-o țară sau regiune specifică. Aceste piețe îndeplinesc o serie de cerințe și norme.

Piețele secundare oficiale sunt operate de burse de valori recunoscute, cum ar fi Bursa de Valori din New York (NYSE) în Statele Unite, Bursa de Valori din Londra în Marea Britanie sau Bursa de Valori din Tokyo în Japonia. Aceste burse au licență pentru a facilita tranzacțiile de valori mobiliare și oferă un mediu reglementat și sigur pentru investitori.

Exemplu de piață secundară

Pentru a încheia, să vedem un exemplu de piață secundară pentru a înțelege mai bine acest concept important.

Să ne-o imaginăm pe Ana, o investitoare care a cumpărat acum câțiva ani acțiuni ale companiei Zeta într-o operațiune de listare la bursă, adică pe piața primară. Cu timpul, acțiunile Zeta au crescut în preț și Ana a văzut cum investiția inițială a crescut si ea. Acum, Ana are nevoie de bani pentru a demara un nou proiect și a decis să-și vândă acțiunile Zeta.

Aici intervine piața secundară. Ana nu va vinde acțiunile ei direct către Zeta, ci va căuta un alt investitor interesat să le cumpere. Pentru asta, Ana se va duce la bursa de valori, un exemplu de piață secundară organizată, unde poate găsi un cumpărător pentru acțiunile ei. Datorită existenței acestei piețe, Ana poate transforma acțiunile ei în bani într-un mod rapid și simplu.

FAQ

Care sunt cele mai faimoase piețe secundare?

Cele mai faimoase sunt New York Stock Exchange, London Stock Exchange, și NASDAQ.

Care este rolul unei piețe secundare?

Piața secundară permite vânzătorilor și cumpărătorilor să tranzacționeze între ei fără implicarea companiei care a emis valorile tranzacționate.

Cat de mare este piața secundară?

Pe piața secundară s-au tranzacționat active de peste 110 miliarde USD in 2023.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...