Venitul Fix: în ce Obligațiuni să investești? – Ghid complet 2024

Dacă 2023 va rămâne în memorie pentru un motiv anume, va fi pentru că a fost primul an după mult timp în care investițiile cu venit fix au redevenit atractive.

riscuri obligatiuni

În acest material vom vedea ce sunt obligațiunile, cum funcționează și cum să investești în ele.

Ce sunt obligațiunile sau activele cu venit fix?

Activele cu venit fix sunt titluri tranzacționabile a căror obiectiv principal este acela de a strânge capital de la investitori. În acest fel, emitentul își asumă obligația să plătească niște dobânzi și să returneze capitalul investit la momentul convenit. Plata dobânzilor se poate face prin cupoane periodice ,fixe sau variabile, pe durata valabilității activului în cauză. Prin urmare, este un tip de investiție care, atunci când este realizată, face cunoscut randamentul pe care îl va aduce investitorului și pentru ce perioadă de timp.

Obligațiunile sunt un activ cu venit fix, instrumente financiare care implică un drept de creanță pentru titularul său în schimbul împrumutului de capital emitentului pentru o perioadă determinată.

Tipuri de obligațiuni

Să vedem care sunt principalele tipuri de obligațiuni pe care le putem întâlni:

Obligațiuni instituționale

Obligațiunile publice, instituționale, numite și obligațiuni suverane, sunt emise de Stat sau de alte entități publice. Scopul acestora este de a obține finanțare pentru a face față obligațiilor sale și pentru a finanța bugetele generale ale statului.

Emitentul este obligat să returneze capitalul investit împreună cu dobânzile aferente atunci când obligațiunea a expirat.

Prin urmare, Statul se îndatorează investitorilor pentru a-și putea finanța activitatea sa guvernamentală și o face prin emiterea de obligațiuni publice (și de alte active, cum ar fi bonurile de trezorerie și titlurile de stat).

👉 Pentru mai multe informații, te încurajăm să parcurgi următorul articol: Obligațiuni suverane, Ce sunt și cum funcționează?

Obligațiuni corporative

Obligațiunile private sau corporative nu sunt emise de stat, ci de companii private care caută o modalitate de finanțare pentru a atrage fonduri de la investitori și a avea o capacitate economică mai mare pentru a-și continua activitatea, pentru a finanța proiecte și a se extinde.

Compania plătește dobânzi, iar la scadență returnează capitalul investit împreună cu dobânzile.

Întrucât acestea implică un risc mai mare decât obligațiunile publice, deoarece garanția oferită de stat nu este aceeași cu cea oferită de o companie, acestea plătesc dobânzi mai mari deținătorilor lor.

Alte obligațiuni

Există, de asemenea, și alte tipuri de obligațiuni, cum ar fi:

 • Obligațiuni schimbabile: sunt obligațiuni care pot fi schimbate cu acțiuni deja existente ale companiei și nu cu bani.
 • Obligațiuni convertibile: aceste obligațiuni pot fi schimbate cu acțiuni de nouă emisiune.
 • Obligațiuni cu cupon zero: nu plătesc dobânzi, ci plătesc totul la sfârșit când expiră.
 • Obligațiuni de casă: sunt emise de companii pentru a acoperi nevoile de trezorerie.
 • Obligațiuni perpetue (sau nerambursabile): Nu expiră niciodată, adică nu returnează niciodată capitalul investit, ci generează perpetuu dobânzi.
 • Obligațiuni junk: sunt cu risc ridicat, în schimb dobânzile pe care le plătesc sunt mai mari.
 • Obligațiuni Contingente Convertibile (CoCos): CoCos, sau obligațiuni convertibile contingente, sunt instrumente de creanță care se transformă automat în capital atunci când o bancă se confruntă cu dificultăți financiare, ajutând astfel la menținerea solvabilității sale.

Cum să investești în obligațiuni?

Există diverse moduri de a putea investi în obligațiuni. Principalele două modalități sunt:

1. Cumpărarea de obligațiuni individuale

Titlurile de valoare pot fi cumpărate de o persoană pentru sine și are la dispoziție mai multe mijloace de a alege în acest sens:

La instituțiile bancare: pur și simplu mergând la o bancă cu cartea de identitate și un responsabil va opera achiziția imediat fără nicio problemă.

Prin intermediul brokerilor online: având un cont de tranzacționare și investiții deschis la un broker online care permite investirea în active cu venit fix ar putea fi mai mult decât suficient. Cumpărarea se face cu aceeași rapiditate și simplitate ca și cum am cumpăra acțiuni ale unei companii.

👉 Recenzie TradeVille România: comisioane, produse și pareri

2. ETF-uri și fonduri de obligațiuni

Prin intermediuETF-urilor (fonduri tranzacționate la bursă) putem investi ușor în active cu venit fix și în obligațiuni, deoarece acestea replică indicii corespunzători printr-o administrare pasivă și, prin urmare, cu costuri și comisioane mai mici decât fondurile tradiționale.

Iată câteva exemple:

ETF-uriTickerISIN
iShares USD Treasury Bond 0-1yr UCITS ETF (Acc)IBC1IE00BGSF1X88
iShares EUR Corporate Bond 1-5yr UCITS ETF EUR (Dist)EUNTIE00B4L60045
iShares China CNY Bond UCITS ETF USD (Acc)CNYBIE00B7S9DM35

👉 Și acum, când ai aflat cum poți investi în obligațiuni, îți  lăsăm următorul articol pentru a evalua un spectru mult mai larg: Cum și În ce să Investești acum?

În ce obligațiuni să investești?

În continuare, vom vedea cele două criterii pe care o obligațiune trebuie să le îndeplinească pentru a fi profitabilă -în lumea veniturilor fixe – și sigure, sau cel puțin cu garanții mai mari.

1) Nivelul de calitate a creditului sau risc

Atunci când alegeți cele mai bune obligațiuni pentru a investi, dacă vorbim despre un investitor cu un profil conservator, fără îndoială, trebuie să opteze pentru obligațiuni de stat în loc de obligațiuni corporative.

În materie de obligațiuni de stat, cele ideale sunt cele care oferă un nivel mai înalt de calitate a creditului acordat de diversele agenții de credit, de exemplu o evaluare AAA.

În tabelul următor putem observa cum obligațiunile oferite de Germania și SUA au cel mai mare nivel de calitate a creditului, ambele cu calificare AAA conform Finch și Aaa conform Moody´s.

risc cridituri 2024
Nivelul de calitate a creditului diferitelor obligațiuni Sursa: Wikipedia

2) O valoare a cuponului cât mai mare posibil

Și, odată ce am văzut calitatea creditului, care ar trebui să fie cea mai mare posibilă, nu rămâne decât să cerem un cupon mare – cu cât mai mare cu atât mai bine.

Și dacă ne uităm, obligațiunile SUA pe doi ani plătesc o dobândă apropiată de 4%, o oportunitate care nu a fost văzută în ultimele decenii.

randament_obligatiuni_SUA_doi ani
Randamentele obligațiunilor americane pe doi ani

În timp ce, dacă ne uităm la obligațiunile germane (de asemenea, cu un nivel înalt de calitate a creditului), vedem același lucru. Datoria guvernamentală a Europei Centrale plătește un cupon de 2,5%, randament care nu a mai fost văzut de mai bine de un deceniu. Și, cu atât mai mult în cazul obligațiunilor germane, care au intrat în zona randamentelor negative în urmă cu mai puțin de doi ani.

randament_obligatiuni_germania
Randamentele obligațiunilor germane pe doi ani

Astfel, vedem cum ne confruntăm cu o oportunitate în materie de obligațiuni, în special pe bonurile de stat, care nu a mai fost văzută de decenii, oferind randamente, cum ar fi cazul titlurilor americane, care nu sunt foarte departe de rentabilitatea anualizată pe care indicele SP&500 a oferit-o în ultimii ani.

Același lucru este valabil și pentru obligațiunile corporative. Ar trebui să căutăm obligațiuni cu o anumită calitate a creditului și un randament atractiv.

De ce să investești în obligațiuni?

Printre principalele motive care are putea stimula investițiile în obligațiuni putem menționa următoarele:

1. Dobânzi mari

Dacă ratele dobânzilor cresc, noile emisiuni de obligațiuni vor veni, de asemenea, cu o creștere a dobânzilor.

Exemplu: o persoană cumpără o obligațiune nou emisă cu un cupon de 5%, care îi generează 50 de euro pe an în dobânzi pentru fiecare 1.000 de euro de valoare nominală. Dacă în anul următor dobânzile cresc, obligațiunea continuă să genereze 50 de euro pe an, dar emitenții noilor titluri vor oferi randamente adaptate la rate mai mari ale dobânzii, de exemplu la 6%.

Într-un climat cu dobânzi mari practicate de băncile centraleinvestițiile în obligațiuni devin din ce în ce mai atractive.


💡 Ce se întâmplă cu rata dobânzii?

Când va fi următoarea întâlnire a FED? Calendar anual și analiză

Banca Centrală Europeană calendar ședințe anual: Decizia privind ratele dobânzilor


2. Venit fix și predictibil

Oferă liniștea titularului de a ști ce randament va obține și pentru cât timp. În acest fel, poate face o bună planificare economică, deoarece știe în prealabil ce dobânzi va încasa.

3. Risc scăzut (sau mai mic decât cel asociat acțiunilor)

Deși obligațiunile nu sunt o investiție garantată, ele implică un risc mai mic decât investițiile în acțiuni (investițiile la bursă), de aceea potențialul lor de rentabilitate este mai mic decât al celor din urmă.

Principalul risc este cel de credit: acesta evaluează riscul ca emitentul obligațiunii să nu fie capabil să plătească cupoanele sau să returneze principalul la scadența titlului. Într-o astfel de situație, am avea de-a face cu un caz de default a emitentului. Prin urmare, riscul obligațiunilor depinde de solvabilitatea entității care a emis obligațiunea de a-și îndeplini obligațiile.

Există, de asemenea, riscul ca, dacă o persoană a cumpărat obligațiuni cu un cupon de 4% (câștigă 40 de euro pe an pentru fiecare 1.000 de euro de valoare nominală), dacă în anul următor dobânzile cresc, emitentii de noi obligațiuni vor oferi randamente mai mari, de exemplu 5%. Deci, dacă vrea să-și vândă obligațiunea de 4%, va fi nevoit să o facă sub valoarea sa nominală, deoarece având noi obligațiuni la 5%, nimeni nu va dori să o cumpere.

Să spunem că prețul și rentabilitatea obligațiunilor sunt invers corelate.

4. Piața secundară

Obligațiunile sunt tranzacționate pe piața secundară. În funcție de evoluția prețului lor pe această piață secundară, se pot obține obligațiuni peste sau sub valoarea lor nominală.

Astfel, prețul unei obligațiuni pe piața secundară va depinde în principal de trei elemente:

 • Calitatea și fiabilitatea emitentului
 • Evoluția și nivelul dobânzilor
 • Principiul cererii și ofertei

Mai exact, dacă vedem că prețul titlului a crescut față de când l-am cumpărat, nu trebuie să așteptăm până la scadența acestuia pentru a ne recupera banii, îl putem vinde pe piața secundară.

Diferențe între certificate de trezorerie, titluri de stat și obligațiuni

Știm deja că statul emite active pentru a se finanța. Asta înseamnă că atunci când cumpărăm unul dintre aceste active, în realitate finanțăm sau împrumutăm capital statului pentru o perioadă de timp specifică și, în schimb, statul ne oferă o dobândă.

La scadența acestor active, primim și capitalul inițial investit. Desigur, atât perioada de timp cât și randamentul dobânzilor care urmează să fie încasate sunt cunoscute în prealabil de către investitori.

Dintre activele cu venit fix trei ies în evidență:

 • Certificate de trezorerie
 • Titluri de stat
 • Obligațiuni

Certificate de Trezorerie

Certificatele de trezorerie sunt titluri de creanță ale entităților publice care sunt emise cu scadențe foarte scurte (mai puțin de 2 ani), în general la 3, 6, 12 sau 18 luni.

În plus, acestea se diferențiază de obligațiunile de stat prin faptul că, atât dobânda acestora, cât și livrarea principalului se face la scadență. Adică, nu se plătește o dobândă periodică a acestora, ci se livrează la momentul final.

Titluri de Stat

Pe de altă parte, titlurile de stat sunt emise pe o perioadă medie de 3 până la 5 ani, și în acest caz, într-adevăr, dobânzile sunt plătite periodic în funcție de cupon și condițiile convenite.

👉 Mai multe informații: Cum să investești în Titluri de stat (obligațiuni de stat)

Obligațiuni

În cele din urmă, în ceea ce privește obligațiunile, acestea sunt în esență titluri de stat, deoarece îndeplinesc aceleași caracteristici. Singura diferență care poate fi observată este că acestea sunt de obicei emise pe o perioadă minimă mai mare de 5 ani, deși de obicei, sunt la 10 ani.

Și aici, la fel ca cu bonurile, dobânzile sunt plătite periodic, și datorită faptului că termenul de livrare este mult mai mare – vorbim de 10, 15 sau 20 de ani -, dobânzile sunt de obicei mai mari, cu excepția cazului în care curba dobânzilor este inversată.

Investiții în obligațiuni – avantaje și dezavantaje

În cele din urmă, să vedem principalele avantaje și dezavantaje ale investirii în bonuri:

Beneficiile investirii în bonuriContra investirii în bonuri
✅ Mai multă siguranță Rentabilitate scăzută
✅ Planificare mai bună
✅ Risc mai mic
✅ Piața secundară

👉 Fonduri de investiții: tot ce trebuie să știi pentru a investi

În concluzie, vedem cum este complet justificat faptul că în 2023 investițiile cu venit fix prin intermediul obligațiunilor au revenit în atenția investitorilor. Tu, deții obligațiuni în portofoliul tău de investiții?

Articole similare