Modelele triple top și triple bottom – explicație și folosire

Un triplu top și triplu bottom sunt două figuri tehnice de analiză chartistă. Apar atunci când prețurile ating de trei ori consecutiv, și aproximativ la același nivel, un maxim sau un minim.

triplu top si triplu bottom

Triplu top în analiza tehnică

Ai încercat vreodată să intri în lumea tranzacționării? Dacă da, atunci probabil ai auzit despre ceva numit «triplu vârf» sau triplu top.

Un triplu top este un model grafic. Apare atunci când prețul unui activ financiar încearcă să atingă un nivel de rezistență de trei ori consecutiv și nu reușește să îl depășească. Acest tipar este considerat un semnal că prețul ar putea fi pe punctul de a scădea, deoarece sugerează că există o rezistență puternică la creștere. Practic, cumpărătorii nu sunt suficient de puternici pentru a impulsiona prețul mai sus.

Această strategie de tranzacționare a devenit recent una dintre cele mai populare strategii pentru traderii care caută să obțină rezultate bune. Cu toate acestea, este important de reținut că modelul triplu vârf nu este întotdeauna un semnal fiabil că prețul va scădea.

Unii traderi pot interpreta modelul în mod diferit și îl pot vedea ca o oportunitate de cumpărare, mai ales dacă există alți indicatori tehnici sau fundamentali care sugerează că prețul poate continua să crească. Prin urmare, este important să considerăm modelul triplu vârf împreună cu alți indicatori tehnici de analiză pentru a avea o viziune completă a pieței.

În acest articol, vom discuta despre ce este cu adevărat un triplu top. Îți vom spune cum să îl detectezi, ce considerente trebuie să ai în vedere înainte de a tranzacționa cu el și câteva exemple practice care te vor ajuta să înțelegi mai bine acest concept.

👉 Te poate interesa și: Ghid Complet de Indicatori Tehnici pentru Analiza Piețelor Financiare

Chartismul și analiza chartistă

Înainte de a continua, este necesar să ne oprim pentru a cunoaște chartismul și analiza chartistă. Având în vedere că triplul vârf este o figură chartistă, utilizată în acest tip de analiză, este convenabil să o cunoaștem pentru a o aprofunda ulterior.

Spus asta, chartismul, sau analiza chartistă, este, în esență, ramura analizei tehnice care studiază graficele de prețuri, încercând să găsească modele care să permită prognozarea prețului viitor al unui anumit activ.

Conceptul de chartism provine de la chart, care în engleză înseamnă grafic.

Așadar, când ne referim la chartism, vorbim despre acea ramură care încearcă să găsească modele de comportament în prețul unui anumit activ.

Pentru asta utilizează graficele de prețuri. În acest sens, trebuie menționat că vorbim despre analiza tehnică, adică o ramură a analizei bursiere care crede în capacitatea de a prognoza prețurile viitoare ale activelor pe baza studiului graficelor care reprezintă evoluția prețului acestor active.

Triplul top este o figură chartistă, dintre cele observate și studiate de acest tip de analiză. Acest tip de analiză, apropo, este foarte utilizat de cei care practică day trading.

Reprezentarea grafică a unui triplu top

În trading, triplul vârf este un instrument util pentru a determina direcția prețurilor activelor. Acest instrument este utilizat în mod obișnuit pentru a prezice mișcarea viitoare a prețurilor.

Reprezentarea grafică a triplului vârf este o modalitate vizuală și intuitivă de a identifica și urmări tendințele de pe piață.

Triplul traseu constă din trei linii de tendință, un suport și o rezistență. Primul pas pentru a trasa aceste linii este de a localiza două puncte înalte și scăzute în prețul activului. Aceste două puncte sunt extremele de la care se trasează liniile. Prima linie este trasată conectând punctul cel mai înalt cu cel mai scăzut, formând linia de rezistență. A doua linie este trasată conectând punctul cel mai înalt cu cel mai scăzut, formând linia de suport. A treia linie este trasată conectând punctul de mijloc între maxim și minim, formând linia medie. Aceste trei linii formează ceea ce se numește „triplu traseu” sau „triunghi”.

model triple top

Odată ce cele trei linii au fost trasate, le putem folosi pentru a prezice mișcările viitoare ale prețului activului. Dacă prețurile sunt deasupra nivelului mediu, înseamnă că există o tendință ascendentă. Ne putem aștepta ca prețurile să continue să crească până când ating rezistența.

Dacă, pe de altă parte, sunt sub nivelul mediu, înseamnă că există o tendință descendentă. Ne așteptăm ca prețurile să continue să scadă până când ating suportul.

Dacă după un timp observăm că prețurile continuă fără a rupe niciuna dintre cele două linii, ar indica faptul că ne aflăm în prezența unei perioade fără tendințe puternice. La sfârșitul acestei perioade putem revedea aceleași linii pentru a vedea dacă există noi tendințe în favoarea sau împotriva direcției anterior detectate.

În rezumat, reprezentarea grafică a triplului traseu este un instrument fundamental în trading pentru a identifica posibilele mișcări viitoare ale prețurilor și pentru a investi cu succes.

Cum identific un triplu top în trading?

Triplul vârf este una dintre cele mai comune figuri chartiste în trading. Această figură tehnică apare atunci când prețurile cresc până la un anumit nivel, apoi scad din nou, și în final cresc din nou până la același nivel. După atingerea celui de-al doilea vârf, prețul tinde să scadă și să formeze o tendință descendentă pe termen lung.

Ca toate celelalte figuri chartiste, triplul vârf este folosit pentru a prezice direcția viitoare a pieței. Traderii îl folosesc pentru a determina când să ia poziții scurte sau lungi într-un activ. Această figură îi ajută, de asemenea, să anticipeze când ar trebui să iasă din piață cu profit înainte ca prețurile să scadă sub suport.

Modelul triplu vârf se formează când prețul atinge un nivel de rezistență și apoi scade, doar pentru a crește din nou și a atinge același nivel de rezistență. Acest lucru se repetă a treia oară, dar prețul nu reușește să depășească nivelul de rezistență și în cele din urmă scade. Modelul este confirmat când prețul rupe suportul format de linia gâtului sau de minimul modelului.

Pentru a identifica corect un triplu vârf, trebuie să cauți trei vârfuri succesive într-un grafic. Primul și al treilea vârf trebuie să fie egale sau foarte similare între ele. Mai mult, al doilea vârf trebuie să fie sub celelalte două. Astfel, poți verifica direcția generală a pieței înainte de a decide dacă vrei să intri sau să ieși.

În rezumat, triplul vârf este un model chartist util pentru traderii care încearcă să prezică direcția viitoare a pieței. Această figură ajută traderii să determine când este mai bine să intre sau să iasă cu profit înainte ca prețurile să scadă sub suportul care susține activul subiacent în cauză. Deși este adevărat că nu există garanții cu privire la exactitatea acestui model chartist, este util pentru cei care doresc să obțină informații suplimentare înainte de a-și executa operațiunile pe piața financiară.

Exemplu de triplu top în trading

Un exemplu de triplu vârf în trading ar putea fi următorul:

triplu top

Triplu top și triplu bottom – două figuri tehnice identice

Triplul bottom apare de obicei la sfârșitul unui trend descendent și când este confirmat, indică schimbarea trendului într-unul ascendent. Se deosebește de dublul bottom prin faptul că este format din trei vârfuri de cotare în loc de două. Ceea ce se întâmplă este că prețul nu are suficientă forță pentru a continua să scadă. Practic, nu rupe nivelul celor două minime anterioare, ambele la același nivel de preț. Triplul bottom, odată ce a fost format, indică schimbarea trendului.

Exemplu de triplu bottom în trading

Pentru formarea unui triplu bottom prețul va trebui să rupă nivelul de prețuri corespunzător maximelor care se găsesc între cele trei vârfuri.

Mai multe formațiuni grafice

FAQ

Triplu top și triplu bottom funcționează întotdeauna?

In analiza tehnică nu există garanții că un tipar va funcționa. Totuși, sunt formațiuni care sugerează o întoarcere a prețului, o terminare de trend.

Se poate ca piața să facă un nou maxim după un triplu top?

Da. In acest caz, se spune că modelul a acționat ca fiind unul de continuare a trendului. De obicei, acest lucru sugerează că piața a format un triunghi bullish in loc de un triplu top.

Ce este analiza tehnica?

Analiza tehnică încearcă să găsească modele de comportament în prețul unui anumit activ. Folosește graficele de preț.

Articole similare