Ghidul Complet al Acțiunilor de Creștere

O acțiune de creștere, cunoscută în lumea investițiilor ca acțiune „growth”, este numele pe care îl primesc acțiunile companiilor care se află în faza de expansiune și, din acest motiv, se așteaptă ca prețul lor să continue să crească în timp.

Oficial, în lumea investițiilor, acțiunea de creștere, sau acțiunea growth, nu este un tip concret de acțiuni. Cu toate acestea, putem spune că sunt potrivite pentru investitorii pe termen lung deoarece sunt clasificate astfel pentru a le distinge de altele, de alte tipuri de companii, care prezintă performanțe foarte diferite pe piețe.

cum functioneaza actiunile de crestere

Utilizarea termenului „creștere” sau „growth” se datorează anticipării că, pe baza proiecțiilor acestor companii, ele vor înregistra o creștere semnificativă pe parcursul timpului.

De obicei, acțiunile de creștere sau acțiunile growth sunt legate de lumea antreprenoriatului și, în acest caz, de lumea start-up-urilor. Având în vedere că sunt companii nou-înființate care au potențial suficient pentru a fi listate la bursă, ritmul lor de creștere și, prin urmare, rentabilitatea pe care o oferă investitorilor este de obicei mai mare decât potențialul și randamentul oferit de piață, și, în special, alte tipuri de acțiuni.

Cu toate acestea, este necesar să subliniem că, din motivele menționate anterior, acest tip de acțiuni prezintă mai mult risc pentru investitor. Cu alte cuvinte, acțiunile growth sunt de obicei legate de companii mai volatile și, prin urmare, mai sensibile deoarece aceste companii sunt, de obicei, noi și au produse inovatoare.

Diferența dintre acțiunile de creștere si cele de valoare

Când vorbim despre bursa de valori și, în special, despre investiții în acțiuni, este comun să auzim termeni precum acțiune de creștere sau acțiune growth, dar și acțiune de valoare sau acțiune value.

Acțiunile de creștere sau growth stocks sunt acțiuni ale companiilor care se află în faza de creștere. Acestea, în general, sunt legate de startup-uri și companii abia înființate. Excedentul este de obicei reinvestit și, în funcție de piață, oferă mai multe oportunități de succes, dar și de eșec, decât alte acțiuni, cum ar fi cele value.

Acțiunile value, spre deosebire de acțiunile de creștere, sunt acțiuni ale companiilor care, în teorie, prezintă o valoare inferioară pe piață față de valoarea pe care, în funcție de alte variabile, ar trebui să o arate.

Cei care practică value investing, sau investiția în valoare, consideră că aceste acțiuni s-ar putea reevalua în timp, și pentru asta, investesc pe termen lung. Acest tip de acțiuni, fie spus în treacăt, au un potențial mai limitat (până la valoarea considerată optimă) și sunt mult mai stabile.

Cu alte cuvinte, acțiunile de creștere permit obținerea unui potențial mai mare, asumându-se un risc mai mare. Într-un fel, reprezintă ceea ce investitorii numesc „a da lovitura”, deoarece se așteaptă ca valoarea acțiunilor să explodeze pe piață.

Pe de altă parte, acțiunea de valoare sau acțiunea value prezintă o performanță diferită. Analizând rapoartele financiare și alte elemente care ne pot oferi informații despre situația reală a companiei, s-ar putea să se întâmple ca prețul de piață, sau de cotare, să fie sub „valoarea reală” pe care o consideră investitorul. 

În acest scenariu, investitorii value investesc, pe termen lung, cu scopul ca acțiunea să se reevalueze în măsura în care o necesită aceste analize complementare.

Exemplu de acțiuni growth

Cum putem identifica o acțiune de creștere? Pe scurt, trebuie să analizăm compania, de obicei utilizând analiza fundamentală.

Pentru a clarifica ideea pe care o prezint, am menționat anterior că o acțiune de creștere sau o companie orientată spre creștere, adesea asociată cu sectorul tehnologiei, se găsește într-o etapă de expansiune și are încă mult potențial de dezvoltare.

Însă, dacă îți spun că Amazon este considerată de mulți analiști o companie de tip growth, probabil că vei avea îndoieli. Este necesar de subliniat faptul că această analiză este subiectivă – fiecare companie trebuie analizată separat pentru a determina dacă se potrivește strategiei tale de investiții.

Pentru mulți, Amazon este o companie deja stabilă, nu un start-up. Cu toate acestea, Amazon este o companie care nu distribuie dividende și reinvestește tot profitul. În plus, deși conduce piața, este o companie care continuă să crească și analiștii prevăd o creștere continuă în următorii ani. Și acesta este motivul pentru care mulți analiști o consideră o companie growth.

La fel, putem apela la indici care includ astfel de companii. Indici precum BME Growth sau MSCI Growth, printre alții, includ companii cu potențial ridicat de creștere. Aceasta ne oferă posibilitatea de a alege dintr-o varietate mai largă sau de a investi direct într-un indice pentru a dispersa riscul într-un portofoliu care, prin natura sa, este mai expus riscului; acesta este un punct pe care l-am subliniat anterior referitor la riscurile asociate cu aceste tipuri de acțiuni.

Ca alternativă, există numeroase fonduri de investiții care se concentrează pe acțiuni de tip growth. Alegând să investim în aceste fonduri, ne îndreptăm atenția către acțiuni care, teoretic, sunt clasificate ca fiind de creștere și, dacă teoria se confirmă, randamentele fondului ar putea fi favorabile.

În final, dacă o companie este considerată de tip growth sau nu, și dacă acțiunile sale sunt de creștere, depinde de circumstanțele companiei la un moment dat. Evaluarea se bazează pe diverse variabile, cum ar fi proiecțiile, strategia și evoluția acesteia, determinând dacă compania merită această etichetă sau dacă este cazul să-i aplicăm o clasificare diferită.

Concluzie Growth Stocks

Acțiunile în creștere reprezintă o alegere atrăgătoare pentru investitorii care sunt în căutarea unor randamente potențiale superioare, acceptând în același timp un nivel de risc mai ridicat. Acestea sunt asociate cu companii aflate într-o fază dinamică de dezvoltare, având perspective promițătoare de expansiune și inovație. Investind în astfel de acțiuni, participanții la piață pariază pe capacitatea companiilor de a-și depăși concurenții și de a-și mări cota de piață, generând creșteri semnificative ale valorii pe termen lung.

Cu toate acestea, succesul investițiilor în acțiuni de creștere depinde de o analiză atentă și de o monitorizare constantă a performanței și strategiilor adoptate de aceste companii, subliniind importanța unei abordări bine informate și strategice în gestionarea investițiilor.

Articole Similare

FAQ – Întrebări frecvente

Ce strategii ar trebui să urmeze investitorii în acțiuni în creștere?

Investitorii ar trebui să adopte o abordare proactivă, să se concentreze pe tendințele pe termen lung, să evalueze fundamentalele companiei și să fie pregătiți să ajusteze rapid portofoliul în funcție de schimbările de pe piață.

Pot acțiunile în creștere să devină în timp acțiuni de valoare?

Da, este posibil ca odată cu maturizarea și stabilizarea creșterii, acțiunile unei companii să treacă de la statutul de acțiune în creștere la cel de acțiune de valoare, pe măsură ce ritmul de creștere încetinește și compania devine subevaluată.

Cum se comportă acțiunile în creștere în timpul recesiunilor?

Acțiunile în creștere pot fi vulnerabile în timpul recesiunilor, deoarece condițiile economice dificile pot împiedica creșterea veniturilor și expansiunea. Cu toate acestea, unele companii în creștere pot rezista bine datorită pozițiilor lor solide pe piață și strategiilor adaptabile.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...