Cum să investești la bursă? | Ghid pentru începători

Toți am avut un punct de plecare ca începători într-un anumit domeniu. Nu există persoană care să vină pe lume cu cunoștințe înnăscute. În acest articol, îți prezint întrebările pe care le ai înainte de a face primii pași în lumea investițiilor pe bursă, alături de tot ceea ce vei descoperit pe parcurs, navigând de la simpla economisire către complexitatea investițiilor.

cum investești la bursa

Prin urmare, pentru a te ghida pas cu pas în această călătorie de inițiere, voi stabili cinci puncte, asupra cărora voi reflecta în acest articol pentru ca tu să înveți să investești în bursă pas cu pas.

1. Cum să începi să investești de la zero? | Profil de investiții

Înainte de a te avânta în investiții pe bursă, este esențial să te cunoști pe tine însăți cu adevărat.

De aceea, îți prezint 10 pași pe care ar trebui să îi urmezi pentru a înțelege mai bine și a începe să investești în mod corect:

 1. Analizează-ți profilul financiar: venituri vs cheltuieli, etapă de viață, capacitate de economisire, planuri de viitor, carieră profesională, rezervă de lichidități.
 2. Analizează-ți psihologia: cum faci față pierderilor? Ești consecvent?
 3. Stabilește un termen pentru investiție: 1, 5, 10, 20 de ani? Amintește-ți că un termen lung va fi întotdeauna un aliat mai bun.
 4. Stabilește-ți limita de pierderi: bursa fluctuează și trebuie să fii conștient că atunci când ai nevoie de bani, s-ar putea să nu fie cel mai favorabil moment și să ai unele pierderi.
 5. Stabilește-ți rentabilitatea țintă: întotdeauna ține cont că mai multă rentabilitate înseamnă mai mult risc și că pe termen lung, cei mai buni investitori din toate timpurile nu au generat mai mult de 20% pe an. Fii realist, dacă ți se promit rentabilități foarte mari, fii sceptic.
 6. Decide stilul de investiții: mulți investitori doar vor să economisească și să aibă pe cineva care să le creeze un portofoliu diversificat, în timp ce alții preferă să selecteze acțiuni și chiar cei cărora le place riscul vor să cumpere și să vândă frecvent, făcând trading.
 7. Selectează brokerul: diferențele dintre brokerii cei mai scumpi și cei mai ieftini de pe piață sunt impresionante. Deci, analizează și alege brokerul care se aliniază cel mai bine cu nevoile și profilul tău de investitor. 
 8. Economisește: este esențial ca pe termen lung să economisești și să investești acele economii.
 9. Începând să investești cât mai devreme, vei permite dobânzii compuse să își exercite efectul benefic mai rapid.
 10. Diversificarea este crucială: evită concentrarea tuturor resurselor într-un singur loc. Este esențial să îți împarți investițiile între diferite țări, sectoare și tipuri de active.

Având acest set de principii esențiale, ești pregătit să faci primul pas, deci să mergem mai departe.

2. Investiții la bursa pentru începători

Consideră bursa ca pe un supermarket unde companiile, în calitate de producători, oferă o parte din proprietatea lor cumpărătorilor (acționarilor) cu scopul de a strânge fonduri pentru dezvoltarea lor.

Rolul bursei este să asigure că tranzacțiile de cumpărare și vânzare de acțiuni se efectuează în condiții de securitate și să atragă tot mai multe companii interesate să își împartă proprietatea cu investitorii dornici să aloce fonduri.

Cum să investești în bursa de valori?

Este important să știi că nu există o singură bursă. În lume există în prezent peste 70 de burse distribuite pe cele 5 continente.

Aproape toate economiile dezvoltate au una sau mai multe burse în țara lor, unde sunt listate în general companiile naționale.

Cum să investești în bursă pas cu pas?

Pentru a te lansa în investiții pe bursă, urmează acești pași:

 1. Să ai economii suficiente pentru viața ta de zi cu zi
  • Pe bursă nu se investesc economiile de care ai nevoie într-o perioadă scurtă de timp. Creșterea și scăderea prețurilor acțiunilor (volatilitate) pot face ca investiția ta să scadă atunci când ai nevoie de bani.
 2. Să fii major
  • Deși anterior unii brokeri permiteau minorilor să investească, în prezent, aproape niciunul nu mai oferă această posibilitate.
  • O opțiune este ca părinții să creeze un cont pentru un minor și să investească o sumă în numele lui. 
 3. Să deschizi un cont de brokeraj
  • Pe bursă nu poți cumpăra direct, ci ai nevoie de o companie intermediară numită broker. Această companie îți va permite să cumperi și să vinzi acțiuni în schimbul unor costuri.
 4. Să transferi bani de la banca ta la broker
  • De obicei prin transfer bancar, card de credit/debit, Paypal, Sofort, Neteller.
 5. Selectează acțiunea și bursa unde vrei să cumperi acțiunea sau ETF
  • O acțiune poate fi disponibilă pe mai multe burse, unele mai puțin lichide decât altele.
 6. Lansează o comandă de cumpărare când bursa este deschisă
  • Este important să cunoști tipurile de comenzi și ce implică fiecare, cel puțin cele mai importante,precum ordinul de piață, ordinul limită, stop sau stop-limit.

Odată ce urmezi acești pași, devii acționar al companiei selectate. Bursa este mecanismul care îți permite să faci parte din afaceri atât de diverse ca Amazon, Google, Inditex sau Apple.

Cum se câștigă bani pe bursă?

Când cumperi acțiuni, poți câștiga bani în două moduri:

 1. Prețul acțiunii crește
  Acest lucru este simplu, vorbim doar despre diferența de prețuri care există între momentul în care ai cumpărat acțiunea și astăzi, sau cât te aștepți să crească în următorul an. Astfel, dacă luăm orice acțiune, trebuie doar să găsim diferența dintre prețul de astăzi și cel la care am cumpărat-o și să o înmulțim cu numărul de acțiuni.
 2. Compania distribuie dividende
  Dividendele nu sunt altceva decât profiturile anuale distribuite acționarilor. Această sursă de venit pasiv poate fi folosită pentru a reinvesti (pentru a crește capitalul) sau pentru a acoperi cheltuieli.

3. Unde să investești ca începător?

Cu resursele tale financiare, ai opțiunea de a investi în următoarele categorii de active:

 • Imobiliare: apartamente de închiriat, garaje, spații comerciale, depozite
 • Terenuri: culturi, parcele
 • Metale prețioase fizice: aur, argint, platină, diamante
 • Artă: picturi, sculpturi, piese muzicale, cinema
 • Obiecte de colecție: timbre, monede, vinuri, whisky
 • Active bancare: conturi de economii, certificate de depozit și altele
 • Companii private: startup-uri, echipe sportive
 • Active cu venit fix: obligațiuni, certificate de depozit, titluri de stat
 • Finanțare alternativă: crowdfunding, crowdlending
 • Bursă: acțiuni, ETF-uri
 • Derivate: opțiuni, futures, warrants
 • Criptomonede: bitcoin, ethereum, etc

Din toată această listă, fără îndoială pentru începători cea mai bună opțiune de a investi este bursa, în mod diversificat și pe termen lung.

👉 REIT sau fonduri de investiții imobiliare: ce sunt, cum funcționează și cum să investești

4. Cum să alegi un broker?

Pentru a putea investi la bursă ai nevoie de un broker. Un broker este un intermediar sau o companie care facilitează tranzacțiile între cumpărători și vânzători pe piața bursieră, aplicând un cost pentru fiecare tranzacție efectuată. Astfel, el servește drept punte între cele două părți implicate.

Fără îndoială, alegerea unui broker constituie una dintre provocările majore pentru cei care sunt începători în domeniul bursier. Cum să alegi brokerul potrivit și cum să determini dacă este de încredere? Astfel, pentru a aborda această întrebare, vom explora subiectele următoare.

Tipuri de brokeri

Este esențial să identifici un broker care corespunde profilului tău de investitor. Aceasta este o etapă crucială, mai ales dacă ești la începutul drumului tău pe piața bursieră.

 1. Brokeri full-service: Acești brokeri oferă o gamă largă de servicii, inclusiv cercetare financiară, sfaturi de investiții personalizate, planificare financiară, acces la o varietate largă de investiții (acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale, produse de asigurare, etc.) și gestionare de portofoliu. Pentru serviciile lor complete, brokerii full-service percep comisioane mai mari.
 2. Brokeri de discount: Acești brokeri oferă servicii limitate în comparație cu brokerii full-service, concentrându-se în principal pe executarea tranzacțiilor. Ei nu oferă sfaturi de investiții sau alte servicii financiare adiționale. Comisioanele lor sunt semnificativ mai mici, făcându-i o opțiune populară pentru investitorii care preferă să-și facă propriile cercetări și decizii de investiții.
 3. Brokeri online: Brokerii online pot fi fie de discount, fie oferi servicii limitate full-service, dar operează predominant prin platforme online sau aplicații mobile. Ei oferă unelte și resurse pentru tranzacționare, precum și acces la informații de piață, la comisioane competitive. Popularitatea lor a crescut datorită ușurinței de utilizare și accesibilității.
 4. Market Makers (Creatori de Piață): Acești brokeri cumpără și vând din propriul inventar de acțiuni, oferind lichiditate pieței. Ei ajută la asigurarea faptului că există întotdeauna un cumpărător sau un vânzător pentru o anumită acțiune, facilitând tranzacțiile chiar și în condiții de piață mai puțin lichide.
 5. Brokeri ECN (Electronic Communication Networks): Brokerii ECN conectează direct investitorii individuali cu participanții majori ai pieței, cum ar fi băncile și alte instituții financiare, utilizând rețele electronice. Acești brokeri oferă unele dintre cele mai bune prețuri de executare, deoarece tranzacțiile sunt efectuate într-un mediu de piață competitiv.

Siguranța și fiabilitatea brokerilor

Cum știu că brokerul cu care investesc este bun?

În general, caută brokeri care sunt reglementați de autorități financiare recunoscute la nivel mondial. De altfel, penru siguranța ta, este important ca brokerul să fie autorizat de ASF (România). Alte entități majore la nivel global:

 • BaFin (Germania)
 • ICB (Irlanda)
 • FCA (Regatul Unit)
 • CSSF (Luxemburg)
 • SEC (SUA)
 • ASIC (Australia)

În general, orice broker reglementat oferă o protecție sporită investitorilor, precum protecția împotriva soldului negativ.

Comisioane pentru investiții pe bursă

Comisioanele pentru tranzacțiile pe bursă sunt un subiect foarte important – acestea pot diminua profitul semnificativ.

O să vedem o listă a comisioanelor cu care ne putem confrunta dacă începem să investim în bursă:

 • Comision de custodie sau întreținere: este comisionul lunar pentru a menține activele pe platformă, care de obicei variază între 5 și 20 de euro pe an.
 • Comision de cumpărare-vânzare: un comision perceput pentru fiecare tranzacție, care poate fi un procent sau o sumă fixă.
 • Comision pentru schimb valutar: se aplică pentru cumpărarea de acțiuni într-o monedă diferită de cea a contului tău de valori. Variază între 0,1 și 1%.
  • Alege brokeri care aplică mai puțin de 0,5%

5. Tipuri de analiză a activelor

Odată ce am văzut ce este bursa, unde să investim, și prin ce brokeri, ești gata să începi, dar înainte trebuie să alegi strategia de investiții. Cum să selectezi ce acțiune să cumperi?

Îți voi prezenta cele două tipuri de analiză a activelor.

Analiza fundamentală

Analiza fundamentală este o metodă de evaluare a unei acțiuni, a unei obligațiuni, a unei companii sau a oricărui alt activ financiar, pentru a determina valoarea sa intrinsecă prin examinarea factorilor economici, financiari și alți indicatori calitativi și cantitativi relevanți. Scopul este de a afla dacă un activ este subevaluat, corect evaluat sau supraevaluat comparativ cu prețul curent de piață, oferind astfel investitorilor o bază pentru a lua decizii de investiții informate.

De obicei, investitorii utilizează o serie de raporturi financiare pentru a evalua sănătatea financiară a unei companii, performanța sa și potențialul de creștere, precum:

 1. P/E (Price to Earnings Ratio): Raportul preț/venit reflectă cât sunt dispuși investitorii să plătească pentru fiecare dolar din profitul unei companii. Un P/E ridicat poate indica așteptări mari de creștere viitoare, în timp ce un P/E scăzut poate sugera că acțiunea este subevaluată sau că industria se confruntă cu probleme.
 2. P/B (Price to Book Ratio): Raportul preț/valoare contabilă compară prețul de piață al unei acțiuni cu valoarea sa contabilă per acțiune. Un raport P/B mai mic decât 1 poate sugera că acțiunea este subevaluată, în timp ce un raport mai mare indică posibila supraevaluare.
 3. ROE (Return on Equity): Randamentul capitalului propriu măsoară cât de eficientă este o companie în generarea de profituri din resursele acționarilor. Un ROE ridicat indică o gestionare eficientă a capitalului.
 4. ROA (Return on Assets): Randamentul activelor indică cât de profitabilă este o companie în raport cu totalul activelor sale. Acesta oferă o idee despre cât de eficient sunt utilizate activele pentru a genera profit.
 5. Debt to Equity Ratio (D/E): Raportul datorie/capital propriu compară totalul datoriilor unei companii față de capitalul propriu, oferind o perspectivă asupra modului în care o companie își finanțează operațiunile și creșterea prin datorii. Un raport mai mare poate indica un nivel de risc mai ridicat.
 6. Current Ratio: Raportul curent măsoară capacitatea unei companii de a-și acoperi datoriile pe termen scurt cu activele sale curente. Un raport mai mare decât 1 sugerează că compania are o poziție bună de lichiditate.
 7. EPS (Earnings Per Share): Venitul pe acțiune este o măsură a profitului disponibil pentru fiecare acțiune ordinară în circulație. Creșterea EPS de-a lungul timpului poate indica o îmbunătățire a profitabilității.
 8. Dividend Yield: Randamentul dividendului compară dividendul anual plătit de o companie cu prețul său actual al acțiunii. Este important pentru investitorii care caută venituri din investițiile lor în acțiuni.

Analiza tehnică

Analiza tehnică este o metodologie utilizată pentru a prezice direcția viitoare a prețurilor activelor financiare, cum ar fi acțiunile, obligațiunile, mărfurile și valutele, prin examinarea datelor istorice de piață, în principal prețurile și volumele de tranzacționare. Spre deosebire de analiza fundamentală, care încearcă să determine valoarea intrinsecă a unui activ prin evaluarea condițiilor economice, financiare și alte factori externi, analiza tehnică se concentrează exclusiv pe mișcările de preț și modelele de pe grafice, presupunând că toate informațiile relevante sunt deja reflectate în prețul actual.

Principalele concepte ale analizei tehnice includ:

 1. Tendința: Conceptul de bază este că piața se mișcă în tendințe (ascendente, descendente sau laterale), iar analiza tehnică încearcă să identifice aceste tendințe pentru a prezice mișcările viitoare ale prețurilor.
 2. Suport și Rezistență: Nivelele de suport sunt prețurile la care cererea este considerată suficient de puternică pentru a preveni ca prețul să scadă mai mult, în timp ce nivelele de rezistență sunt prețurile la care oferta este de ajuns de mare pentru a opri creșterea prețului. Identificarea acestor niveluri poate ajuta la previzionarea punctelor de întoarcere sau de continuare a tendințelor.
 3. Modele grafice: Analiza tehnică folosește o varietate de modele grafice (cum ar fi capul și umerii, triunghiurile și steagurile) pentru a identifica semnale de cumpărare sau de vânzare.
 4. Indicatori tehnici: Există numeroși indicatori tehnici, cum ar fi medii mobile, RSI (Relative Strength Index), MACD (Moving Average Convergence Divergence), și alții, care ajută la evaluarea stării de piață, a momentului potrivit de tranzacționare și a potențialelor direcții de mișcare a prețurilor.
 5. Volum: Volumul de tranzacționare este un alt aspect important analizat, deoarece oferă indicii despre intensitatea unei mișcări de preț. De exemplu, o tendință susținută de un volum mare este considerată mai puternică și mai probabilă să continue.

Analiza tehnică este utilizată de mulți traderi și investitori pentru a lua decizii de tranzacționare pe termen scurt sau mediu, bazându-se pe premisa că modelele istorice de prețuri și volumul de tranzacționare tind să se repete de-a lungul timpului. Cu toate acestea, este important de menționat că, deși poate oferi indicii valoroase, analiza tehnică nu garantează rezultate și ar trebui utilizată în combinație cu alte forme de analiză și în contextul unei strategii bine definite de gestionare a riscurilor.

Alte aspecte de luat în considerare

Iată câteva întrebări și răspunsurile lor în legătură cu investiția la bursă pentru începători.

Cum să începi să investești la bursă cu puțini bani?

Principala problemă dacă ai puțini bani pentru a investi sunt comisioanele. Investiția nu este gratuită și trebuie să știi asta de la început.

Imaginează-ți că începi să investești cu 100 de euro și comisionul brokerului este de 10 euro pentru a cumpăra o acțiune. Ai pierdut 10% din investiția ta chiar de la început.

De aceea, cel mai bine ar fi dacă ai un patrimoniu mic să începi cu un portofoliu de fonduri de investiții.

Cât de mulți bani sunt necesari pentru a investi pe bursă?


Suma de bani necesară pentru a începe să investești pe bursă poate varia semnificativ în funcție de mai mulți factori, inclusiv de brokerul ales, tipul de investiții pe care dorești să le faci și strategia ta de investiții. Cu toate acestea, datorită accesibilității crescute și a opțiunilor de investiții diversificate disponibile astăzi, este posibil să începi să investești pe bursă cu sume relativ mici de bani.

Mulți brokeri online oferă acum tranzacționare fără comision și cerințe minime de depozit reduse sau chiar inexistente. Acest lucru face posibilă începerea investițiilor cu sume mici, chiar și cu câteva zeci sau sute de lei.

Unele platforme permit investitorilor să cumpere fracțiuni de acțiuni, ceea ce înseamnă că poți investi în acțiuni de înaltă valoare pe care altfel nu ți le-ai permite, cu sume mici de bani.

Cum să înveți să investești pe bursă? | Educație online

Încheiem acest articol oferind câteva sugestii pentru a avansa în educația ta financiară. Progresele tehnologice au simplificat considerabil accesul la resurse educaționale despre piața de capital, introducând o varietate de platforme și modalități de învățare.

Să vedem cele mai bune cursuri, cărți, canale de youtube și podcasturi pentru a învăța despre bursă.

Cursuri pentru a învăța să investești pe bursă

Primul lucru pe care îți recomand este că înainte de a plăti, să apelezi la resursele gratuite (bloguri, videoclipuri, documentare, filme) pe care le ai la îndemână. Acestea pot oferi o bază solidă de cunoștințe. Beneficiul esențial al unui curs de calitate este eficiența cu care acesta sintetizează informația, oferind o comprimare valoroasă a timpului și o clarificare a conceptelor complexe într-un limbaj accesibil.

Pentru cei interesați de o carieră profesională în domeniu, recomandăm să examinezi programele oferite de prestigioasele școli de business.

Cărți pentru a învăța despre bursă și piețele financiare

Catalogul de cărți disponibile poate părea copleșitor. Personal, consider că lucrările lui Peter Lynch și John Bogle sunt printre cele mai potrivite puncte de plecare.

Canale de Youtube și Podcast pentru a investi în Bursă

Platforma YouTube și podcasturile reprezintă resurse inestimabile pentru cei interesați să se aprofundeze în lumea investițiilor bursiere. YouTube oferă acces la o varietate de tutoriale video, prezentări ale experților și analize detaliate ale pieței, toate vizuale și ușor de urmărit.

Podcasturile, pe de altă parte, permit ascultătorilor să se îmbogățească cu cunoștințe despre bursă în timp ce sunt pe drum sau se ocupă de alte activități, oferind interviuri cu profesioniști din domeniu, sfaturi strategice și discuții pe teme actuale de investiții. Ambele canale sunt resurse dinamice și accesibile pentru a învăța și a rămâne la curent cu tendințele pieței de capital.

Avantaje și riscuri ale investițiilor

Avantajele investițiilor pe bursă

 1. Venit periodic: Este un avantaj foarte important deoarece portofoliul de acțiuni pe care îl creăm ne va genera venituri prin dividendele acțiunilor.
  • Trebuie să avem în vedere că banii obținuți prin încasarea dividendelor îi putem reinvesti în cumpărarea de mai multe acțiuni, sau îi putem destina pentru consumul propriu, în funcție de nevoile fiecărui investitor.
  • Dividendele sunt profiturile pe care companiile le au în fiecare an și pe care decid să le distribuie acționarilor.
 2. Costuri scăzute: Sunt scăzute dacă le comparăm cu cele ale altor active sau cu costurile de a investi într-un imobil, dar desigur trebuie să avem în vedere că se percep pe tranzacție.
  • Prin urmare, trebuie să ne informăm foarte bine despre comisioanele brokerului ales.
 3. Libertate totală de a investi: Nu avem nicio obligație de a cumpăra sau de a vinde dacă nu vedem că este momentul potrivit pentru asta.
 4. Modalitate de a lupta împotriva inflației: Bursa ne permite să investim în active care ne protejează de inflație, cum ar fi companii imobiliare, materii prime, etc.

Riscurile investițiilor pe bursă

La fel cum am subliniat avantajele, trebuie să luăm în considerare și riscurile cu care ne confruntăm când începem să investim.

La începutul călătoriei tale în lumea bursei, pe lângă lipsa ta inițială de cunoștințe, trebuie să te confrunți și cu abundența de termeni, tipuri de analiză, așa-ziși „experți”, diverse piețe și produse disponibile.

Înainte de a investi, trebuie să luăm în considerare riscurile existente:

 • Riscul de piață: este posibilitatea ca atunci când decizi să vinzi activele, acestea să valoreze mult mai puțin decât ai investit.
 • Riscul de schimb valutar: dacă investești în acțiuni în dolari sau în altă monedă, se poate întâmpla ca, deși investiția ta merge bine, cursul de schimb să fie nefavorabil și să pierzi bani.

Concluzie

Este esențial să conștientizezi că, în timp ce investițiile pe bursă pot duce la pierderea integrală a sumelor investite în cazul falimentului companiilor, niciodată nu vei pierde mai mult decât suma investită. În plus, probabilitatea ca acest scenariu să se materializeze într-un portofoliu bine diversificat este extrem de scăzută. 

Cel mai eficient mod de a te proteja împotriva riscurilor asociate investițiilor bursiere este să te dedici lecturii, educației și analizei autonome a sectoarelor și companiilor; de asemenea, este recomandat să soliciți sfaturi suplimentare dacă ai îndoieli.

Întrebări frecvente

Ce sunt acțiunile blue-chip?

Acțiunile blue-chip reprezintă companii mari, stabile și cu o reputație de a genera venituri constante. Acestea sunt adesea lideri în industriile lor și au o istorie lungă de performanță solidă pe piață.

Este necesar să urmăresc piața zilnic?

Nu este necesar să urmărești piața zilnic, mai ales dacă adopți o strategie de investiții pe termen lung. Verificarea periodică a portofoliului și ajustările bazate pe schimbările semnificative de pe piață sunt adesea suficiente.

Ce sunt fondurile indexate și ETF-urile?

Fondurile indexate și ETF-urile (Exchange-Traded Funds) sunt tipuri de fonduri care urmăresc performanța unui indice de piață specific, oferindu-ți expunere la o gamă largă de acțiuni sau obligațiuni printr-o singură tranzacție. Acestea sunt populare pentru diversificare și comisioane reduse.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...