Indicele FTSE MIB – Ce este, istoric și cum este calculat

FTSE MIB este cel mai important indice bursier din Italia. Acest indice, cunoscut și sub numele de FTSE Milano Italia Borsa, este alcătuit din cele mai mari și mai lichide 40 de companii listate la bursa din Milano. Cu alte cuvinte, FTSE MIB oferă o imagine de ansamblu a performanțelor principalelor companii italiene care activează în diverse sectoare ale economiei, cum ar fi sectorul bancar, energetic, industrial și de retail.

Ce este FTSE MIB?

FTSE MIB este principalul indice bursier al bursei din Milano și acționează ca un barometru pentru piața de capital italiană. Acesta cuprinde cele mai mari și mai lichide 40 de companii listate la Borsa Italiana, principala bursă de valori din Italia, situată la Milano. Acest indice oferă o imagine clară a modului în care se comportă sectorul corporativ italian în contextul economic global și local.

FTSE MIB
FTSE MIB este cel mai important indice bursier din Italia

O trăsătură distinctivă a indicelui FTSE MIB este aceea că acoperă o gamă largă de sectoare, de la sectorul bancar și financiar la cel energetic, de producție și al bunurilor de consum. Această diversitate face ca indicele să reflecte cu adevărat economia italiană, oferind investitorilor și analiștilor un instrument valoros pentru evaluarea trendurilor din piață și luarea deciziilor de investiții.

Calculare indicelui FTSE MIB are drept criteriu de bază capitalizarea bursieră ajustată la flotant a companiilor incluse, ceea ce înseamnă că sunt luate în considerare doar acțiunile în circulație, adică cele disponibile pentru publicul investitor, excluzând acțiunile deținute de persoane de insideri sau de alți acționari care nu au intenția de a le vinde. Acest lucru conferă acuratețe indicelui, care reflectă cu exactitate valoarea reală pe care piața o atribuie acestor companii.

Particularități FTSE MIB Index

O particularitate a indicelui FTSE MIB constă în faptul că, deși Italia este cunoscută pentru companiile sale mici și mijlocii (IMM-uri), indicele se concentrează pe cele mai mari companii, oferind o imagine de ansamblu a vârfului iceberg-ului din sectorul de business italian. Aceste companii au adesea o prezență semnificativă nu numai în Italia, ci și pe piețele internaționale, ceea ce face ca FTSE MIB să fie nu numai un indice al pieței italiene, ci și o reprezentare a economiei globale.

În cele din urmă, FTSE MIB este revizuit trimestrial pentru a se asigura că acesta rămâne reprezentativ pentru piața bursieră italiană. În timpul acestor revizuiri, se pot face ajustări ale listei de companii incluse în indice, pe baza modificărilor survenite în ceea ce privește capitalizarea de piață și lichiditatea acestora. Astfel, indicele rămâne actualizat și relevant pentru investitori.

Indicele FTSE MIB – Origine și istoric

Indicele FTSE MIB își are rădăcinile în dezvoltarea și evoluția bursei de valori din Italia, cunoscută sub numele de Borsa Italiana. Povestea sa a început să prindă contur la începutul secolului XXI, când a fost introdus ca indice cheie pentru a măsura performanța celor mai mari și mai lichide companii de pe piața italiană. Indicele a înlocuit mai mulți predecesori, cum ar fi MIB 30, care a servit anterior drept barometru al pieței bursiere italiene.

Clădirea Borsa Italiana, Milano

Denumirea „FTSE MIB” provine din colaborarea dintre Borsa Italiana și Financial Times Stock Exchange (FTSE) Group, o entitate globală specializată în crearea și managementul indicilor bursieri. „MIB” în denumirea sa înseamnă „Milano Indice di Borsa”, reflectând asocierea sa strânsă cu Bursa din Milano, inima financiară a Italiei.

Financial Times Stock Exchange (FTSE) este o filială a ziarului Financial Times care creează indici bursieri

Acest indice a fost conceput pentru a fi reprezentativ pentru piața italiană, incluzând cele mai importante 40 de companii din punct de vedere al capitalizării de piață și al lichidității. Încă de la înființare, FTSE MIB a jucat un rol crucial pe piața financiară italiană, oferind investitorilor și analiștilor un instrument eficient pentru a evalua starea generală și evoluția pieței bursiere italiene.

De-a lungul anilor, FTSE MIB a fost martorul a numeroase evenimente economice globale și locale, inclusiv perioade de creștere economică, crize financiare și perioade de incertitudine politică. Fiecare dintre aceste evenimente a avut un impact diferit asupra indicelui, reflectând astfel oscilațiile în ceea ce privește încrederea investitorilor și performanța economică a Italiei.

Componența FTSE MIB Index

Acest indice este un instrument esențial pentru investitorii care doresc să înțeleagă performanța pieței de CAPITAL italiene, deoarece include o gamă largă de sectoare fundamentale pentru economia țării.

Clopoțelul de deschidere al producătorului italian de iahturi Ferretti Group la Bursa din Milano

Componența indicelui FTSE MIB se bazează pe capitalizarea de piață ajustată în funcție de flotant a companiilor incluse. Asta înseamnă că se ia în considerare valoarea totală a acțiunilor unei companii disponibile pentru publicul investitor, excluzând acțiunile deținute de acționarii majoritari, guverne sau entități private care nu se tranzacționează pe piața liberă. Această abordare asigură faptul că indicele reflectă cu exactitate valoarea și lichiditatea companiilor de pe piață. Aici poți vedea o listă cu cele mai mari 10 companii din acest indice:

Companie FTSE MIBCapitalizarea pieței (EUR)
Enel82.3B
Eni54.1B
Intesa Sanpaolo47.2B
Stellantis44.8B
Assicurazioni Generali33.7B
UniCredit31.9B
Ferrari28.1B
Snam15.7B
Telecom Italia13.2B
Pirelli11.8B
Top 10 companii FTSE MIB

Criterii de eligibilitate

Pentru a fi inclusă în FTSE MIB, o societate trebuie să îndeplinească anumite criterii specifice privind dimensiunea (capitalizarea de piață) și lichiditatea (volumul de tranzacționare a acțiunilor sale). Aceste criterii garantează că numai cele mai importante și active companii de pe piața italiană sunt incluse în indice, oferind o imagine clară și reprezentativă a stării pieței bursiere italiene.

👉 Evaluarea Îndatorării, Solvabilității și Lichidității Companiei: Rapoarte și Interpretare

Indicele acoperă diverse sectoare ale economiei italiene, printre care cel bancar, energetic, manufacturier, de telecomunicații și al bunurilor de consum. Această diversitate sectorială permite FTSE MIB să ofere o perspectivă echilibrată asupra economiei, scoțând în evidență atât punctele forte, cât și vulnerabilitățile pieței italiene.

Componența indicelui FTSE MIB este revizuită în mod regulat, de obicei la fiecare trei luni, pentru a se asigura că indicele rămâne reprezentativ pentru piața italiană. În timpul acestor revizuiri, pot fi adăugate noi companii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, iar cele care nu mai îndeplinesc criteriile, fie din cauza scăderii capitalizării de piață, fie din cauza unei lichidități insuficiente, pot fi eliminate.

Cum sunt selecționate acțiunile FTSE MIB?

Selecția acțiunilor pentru indicele FTSE MIB urmează un proces detaliat, bazat pe mai multe criterii cheie menite să asigure că indicele este reprezentativ pentru cele mai mari și mai lichide companii de pe piața italiană.

Primul criteriu de includere în FTSE MIB este capitalizarea bursieră. Aceasta înseamnă că societățile trebuie să aibă o valoare de piață semnificativă, care este determinată prin înmulțirea prețului actual al acțiunilor lor cu numărul total de acțiuni emise. Acest criteriu asigură faptul că indicele este compus din companii de mare dimensiune și, prin urmare, de mare importanță pentru economia italiană.

Pe lângă capitalizarea bursieră, lichiditatea acțiunilor este un alt factor crucial. Lichiditatea se referă la ușurința cu care acțiunile unei societăți pot fi cumpărate sau vândute pe piață fără a influența în mod semnificativ prețul acestora. Pentru a evalua acest aspect, se iau în considerare volumul de tranzacționare și frecvența cu care sunt cumpărate și vândute acțiunile.

În cele din urmă, procesul de selecție ia în considerare, de asemenea, reprezentarea sectorială pentru a se asigura că indicele reflectă în mod adecvat diversitatea economiei italiene. Astfel, sunt incluse companii din diferite sectoare, cum ar fi cel financiar, industrial, energetic și de consum, printre altele, oferind astfel o imagine amplă și echilibrată a activității economice a țării.

Ferrari, brandul de automobile de lux și de Formula 1, este listat pe FTSE MIB.

Alte companii istate în indicele FTSE MIB sunt companii renumite în Italia, în Europa și în lume, printre care Unicredit, Pirelli, Moncler, Ferrari, Stellantis, Generali Seguros, Intesa Sanpaolo, Banco Mediolanum, Campari, Telecom Italia, Brunello Cucinelli și altele.

Criterii pentru ca o companie să fie inclusă în FTSE MIB Index

Pentru ca o companie să fie inclusă în indicele FTSE MIB, trebuie să îndeplinească o serie de criterii de eligibilitate care reflectă dimensiunea, lichiditatea și relevanța sa pe piața italiană.

Aniversarea Stellantis (producător de automobile, deținător al Fiat, Peugeot, Citroën, Opel…) la Bursa din Milano

În primul rând, una dintre cerințele fundamentale este ca societatea să aibă o capitalizare de piață semnificativă. Aceasta este determinată de valoarea totală de piață a tuturor acțiunilor companiei și indică dimensiunea și importanța companiei în economie. Doar companiile cu cele mai mari capitalizări sunt luate în considerare pentru includerea în indicele italian.

De asemenea, societatea trebuie să demonstreze un nivel ridicat de lichiditate pentru acțiunile sale. Lichiditatea se referă la ușurința cu care acțiunile pot fi cumpărate sau vândute fără a afecta semnificativ prețul acestora, asigurând investitorilor posibilitatea de a tranzacționa ușor.

Diversitatea sectorială este un alt aspect important. FTSE MIB caută să includă companii din diverse sectoare, cum ar fi financiar, industrial, energetic și de consum, pentru a reflecta adecvat natura economiei italiene.

În cele din urmă, companiile trebuie să respecte pe deplin reglementările Bursei de Valori Italiene și legile pieței de capital italiene, ceea ce include raportarea financiară la timp, respectarea normelor de guvernanță corporativă și transparența în dezvăluirea informațiilor relevante.

Cum este calculat indicele FTSE MIB?

Pentru început, capitalizarea bursieră a fiecărei companii incluse în indice este calculată prin înmulțirea prețului actual al acțiunilor sale cu numărul total de acțiuni emise.
Cu toate acestea, pentru calcularea FTSE MIB, această capitalizare de piață este ajustată pe baza flotantului, ceea ce înseamnă că sunt luate în considerare doar acțiunile disponibile pentru publicul investitor și nu cele deținute de acționarii majoritari, guverne sau entități care controlează o mare parte din companie și care nu sunt disponibile pentru cumpărare și vânzare pe piața liberă.

Odată obținută capitalizarea de piață ajustată în funcție de flotant a fiecărei societăți, valoarea tuturor societăților este însumată pentru a obține valoarea totală a pieței reprezentată de indice.
Această valoare totală este apoi împărțită la un divizor, un număr specific care este ajustat periodic pentru a reflecta modificările indicelui, cum ar fi includerea sau excluderea unor societăți, precum și ajustările pentru acțiunile corporative care pot modifica numărul de acțiuni disponibile pentru public, cum ar fi divizările de acțiuni sau fuziunile.

Rezultatul acestui calcul este valoarea indicelui FTSE MIB la un anumit moment dat, valoare care fluctuează pe parcursul zilei de tranzacționare ca răspuns la modificările prețurilor acțiunilor companiilor incluse. Această valoare oferă investitorilor și pieței în general o indicație clară a performanței globale a pieței de capital din Italia, reflectând atât condițiile economice generale, cât și pe cele specifice marilor companii italiene.

Articole similare