Ce este spread-ul în trading?

Spread-ul este, în termeni generali, diferența dintre prețul de vânzare (bid) și prețul de cumpărare (ask) al unui anumit activ sau derivat financiar. Este probabil cel mai des întâlnit cost asociat cu tranzacționarea sau investițiile.

Pentru a înțelege bine ce este spread-ul, trebuie să explicăm mai întâi ce este bid-ul.

Bid-ul este cel mai bun preț de vânzare, adică cel mai înalt preț pe care piața este dispusă să-l plătească. Privit altfel, bid-ul este cel mai bun preț la care brokerul, în cazul prezentat, poate vinde.

De asemenea, ask-ul este cel mai mic preț la care investitorii sunt dispuși să vândă. Adică, este cel mai bun preț la care brokerul poate cumpăra activul în cauză.

De obicei, ask-ul este mai mare decât bid-ul și acest lucru este logic, deoarece investitorii, când vând, vor căuta să primească cel mai înalt preț. În schimb, când cumpără, vor prefera cel mai mic preț posibil.

ce este spred-ull in tranzactionare
Sursa: Traders Business School

Astfel, în tranzacționarea acțiunilor, spread-ul poate referi la diferența dintre cel mai înalt preț la care cineva este dispus să cumpere o acțiune (bid) și cel mai scăzut preț la care cineva este dispus să vândă aceeași acțiune (ask). Acesta este un indicator al lichidității acțiunii; cu cât spread-ul este mai strâns, cu atât piața este considerată mai lichidă.

Spread-ul în diferite contexte

Spread-ul poate fi folosit în diferite contexte:

  • Piața valutară

În forex, „spread” se referă la diferența dintre prețul de cumpărare (ask) și prețul de vânzare (bid) al unei perechi valutare. Este practic costul tranzacționării și reprezintă profitul pe care brokerul îl face din fiecare tranzacție a clientului. Un spread mic indică o piață lichidă, cu costuri mai mici de tranzacționare.

  • Strategii pe piața de opțiuni

Un spread vertical este o strategie de tranzacționare care implică cumpărarea și vânzarea simultană a două opțiuni de același tip (fie ambele call, fie ambele put) pe aceeași acțiune sau pe același indice, dar cu prețuri de exercițiu diferite și aceleași date de expirare.

Spread orizontal (sau calendar) implică cumpărarea și vânzarea de opțiuni de același tip (call sau put) pe aceeași acțiune, dar cu date de expirare diferite. De exemplu, un investitor ar putea cumpăra un call pentru o lună viitoare și vinde un call pentru o lună curentă, anticipând o volatilitate crescută sau mișcări specifice de preț pe termen lung.

Spread diagonal combină elemente ale spread-urilor verticale și orizontale, implicând opțiuni de același tip, dar cu prețuri de exercițiu și date de expirare diferite. Aceasta permite o flexibilitate mai mare în gestionarea așteptărilor de preț și timp.

  • Piața de futures

Pe piața futures, „spread-uri” se referă la strategii de tranzacționare care implică cumpărarea și vânzarea simultană a contractelor futures pe aceeași marfă sau instrument financiar, dar pentru luni de livrare diferite, sau pe mărfuri diferite, sau chiar pe piețe diferite. Aceste strategii sunt folosite pentru a specula sau a se proteja împotriva schimbărilor în prețurile mărfurilor sau ratelor dobânzilor.

  • Obligațiuni

În cazul obligațiunilor, „spread” se poate referi la diferența dintre randamentul unei obligațiuni și randamentul unei obligațiuni de referință (de obicei, obligațiunile guvernamentale). De exemplu, spread-ul de credit este diferența dintre randamentul unei obligațiuni corporative și randamentul unei obligațiuni guvernamentale similare ca durată, reflectând riscul de credit perceput al emitentului obligațiunii corporative.

Spread-ul este, în termeni generali, diferența dintre prețul de vânzare (bid) și prețul de cumpărare (ask) al unui anumit activ sau derivat financiar.

Factori care pot influența spread-ul

Factorii care pot determina spread-ul sunt în principal:

  • Lichiditate: Acest concept se referă la cât de ușor se poate cumpăra sau vinde un activ financiar. Cu cât lichiditatea este mai mare, cu atât se așteaptă ca spread-ul să fie mai mic.
  • Volum: Este suma tranzacțiilor efectuate în fiecare zi. Activele care sunt de obicei tranzacționate într-un volum mai mare zilnic, arată de obicei un spread mai mic.
  • Volatilitate: Se referă la cât de mult variază prețurile într-o perioadă specifică. În perioade de volatilitate mai mare, spread-ul tinde să fie mai mare.

Exemplu de spread

Să vedem un exemplu simplu de spread. Acțiunile companiei TYZ au un bid de 40 de euro, în timp ce ask-ul este de 41,7 euro. În acest caz, spread-ul este de 1,7 euro pe acțiune (40-41,7).

Cu toate acestea, trebuie să luăm în considerare că se vor achita diverse costuri, cum ar fi comisionul pentru broker. Prin urmare, investitorul va obține un marjă de profit mai mică decât spread-ul.

Concluzie

Spread-ul este un indicator esențial pentru evaluarea riscului și atractivității relative a diferitelor investiții. În finanțe, acesta este frecvent utilizat pentru a compara obligațiunile guvernamentale ale diferitelor țări, reflectând compensația de risc pe care investitorii o cer pentru a investi în țări cu o stabilitate economică mai scăzută.

Un spread mai mare indică o percepție crescută a riscului și, implicit, necesitatea unui randament mai înalt pentru a compensa acest risc. Prin urmare, înțelegerea și monitorizarea spread-urilor este vitală pentru investitori, permițându-le să facă alegeri informate și să gestioneze eficient portofoliile în funcție de fluctuațiile de risc și de piață.

Articole recomandate

Întrebări frecvente

Cum se calculează spread-ul în trading?

În trading, spread-ul se calculează ca diferența dintre prețul de cerere (ask) și prețul de ofertă (bid) al unui activ.

De ce sunt importante spread-urile pentru investitori?

Spread-urile sunt importante deoarece ele influențează costurile de tranzacționare și pot indica lichiditatea și volatilitatea pieței.

Ce înseamnă un spread larg?

Un spread larg sugerează că există o diferență mare între prețul la care cumpărătorii sunt dispuși să cumpere și prețul la care vânzătorii sunt dispuși să vândă, indicând adesea lichiditate scăzută sau volatilitate înaltă pe piață.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...