Cum se clasifică companiile? Tipuri de companii potrivit lui Peter Lynch

Una dintre dezbaterile cele mai aprinse din sectorul financiar este care portofoliu este mai eficient: unul concentrat sau unul diversificat?

Unii susțin că 5-10 titluri sunt suficiente și că adăugarea mai multor companii nu aduce diversificare și, prin urmare, nu reduce riscul.

În fondul său, Peter Lynch a ajuns să acumuleze mai mult de 1.500 de companii, mai mult de 10% din totalul companiilor listate în Statele Unite.

peter lynch clasificare actiuni

Portofoliul său nu ar fi eficient conform teoreticienilor, dar în afara sălilor de clasă, rentabilitatea sa îi îmbogățea pe mai mulți dintre acei profesori universitari.

Una dintre cele mai mari contribuții pe care le amintim din cartea sa face referire la viziunea sa despre cum să clasificăm companiile dintr-un portofoliu.

În cele ce urmează vom dezvolta clasificarea companiilor în viziunea sa și caracteristicile asociate fiecărei categorii.

Categorii de Acțiuni

1. Companii cu creștere lentă (Slow Growers)

Companiile cu creștere lentă par demodate, dar sunt preferatele multor investitor datorită dividendelor generoare. În această categorie trebuie să căutăm companii care cresc puțin peste procentul de creștere a PIB-ului. Aceasta este categoria în care ajung toate companiile cu creștere rapidă atunci când se maturizează și sectorul din care fac parte se consolidează.

Exemple de astfel de companii:

 • Utilități: energie, căi ferate
 • Industriale

Exemple de ETF-uri pentru a investi în astfel de companii:

 • Lyxor MSCI World Utilities TR UCITS
 • iShares S&P 500 Utilities
 • Global X Super Dividend
 • SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS

👉 Cum cumperi acțiuni la Hidroelectrica? Analiză și sugestii

2. Companii solide (Stalwarts)

Lynch indică faptul că aceste companii au o creștere medie a profiturilor lor între 10-12%. El menționează că sunt companii de la care nu putem aștepta să obținem creșteri exponențiale ale prețurilor lor și trebuie să fim tactici atunci când le cumpărăm și mai ales atunci când le vindem.

„Dacă deții o companie solidă și acțiunea crește cu 50% într-unul sau doi ani, poate că ar trebui să începi să te întrebi dacă nu cumva ar trebui să vinzi”.

👉 Află cum să descoperi astfel de companii: Cum să evaluezi o companie folosind rate fundamentale

Aceste companii oferă o protecție excelentă împotriva recesiunilor de pe burse.

Exemple de astfel de companii ar fi cele de consum defensiv și cele cu avantaje competitive, permițându-le să-și mențină cota de piață fără multe dificultăți:

 • VanEck Morningstar Global Wide Moat
 • Lyxor MSCI World Consumer Staples
 • SPDR MSCI Europe Consumer Staples
 • iShares S&P 500 Consumer Staples Sector

3. Companii cu creștere rapidă (Fast Growers)

Acesta este terenul cu care Lynch se simțea confortabil. Companii care își măresc profiturile cu un ritm de 20-25%. Nu trebuie neapărat să aparțină unui sector în expansiune, dar este important ca acea companie să câștige rapid cota de piață.

Nu scapi niciodată de binomul risc-recompensă. La fel de bine poți găsi un “tenbagger” sau poți da peste un Palantir, Square, Shopify.

Lynch afirma în 1989 următoarele:

„Există un risc considerabil în acțiunile cu creștere rapidă, în special în cele mai tinere, cu tendința lor spre entuziasm exagerat și finanțare insuficientă”

„Când o companie eșuează în finanțare, de obicei sfârșește în faliment”

„Bursa nu privește cu ochi buni acțiunile cu creștere rapidă care devin brusc lente”

Dacă crezi că este momentul creșterii și te simți contrarian, aceste ETF-uri sunt pentru tine:

 • Lyxor MSCI EMU Growth
 • Amundi ETF MSCI Europe Growth
 • iShares Euro Total Market Growth Large
 • Deka STOXX Europe Strong Growth 20 UCITS ETF

4. Companii ciclice

Acesta este punctul în care se întâlnesc strategiile lui Lynch și Paramés, alături de abordările lui Iván Martín, și alții. Companiile ciclice sunt companii ale căror vânzări și venituri fluctuează în funcție de ciclul economic al industriei sau al pieței din care fac parte, precum companiile de automobile, companiile aeriene, din industria chimică, producători de armament, oțel.

👉 Acțiuni de Valoare: Ghid pentru Value Investing

Când să cumperi o acțiune ciclică?

La ieșirea dintr-o recesiune și în fața unei economii puternice și invers, pentru când să le vinzi.

Sunt cele mai dificile companii de înțeles și cele care prezintă cel mai mare risc pentru investitorul slab informat și care nu are cunoștințe solide despre evaluarea companiilor și sectoarelor.

Nu trebuie să le confunzi cu o companie solidă. Companiile ciclice au beta mai mare decât 1, deci cresc mai mult decât piața într-un climat de creștere și scad mult mai mult decât piața într-unul de scădere.

Iată câteva exemple de ETF-uri care dețin companii ciclice:

 • Lyxor STOXX Europe 600 Automobiles & Parts
 • iShares Edge MSCI World Value Factor
 • Amundi ETF MSCI Europe Value Factor
 • Invesco MSCI Europe Value UCITS ETF

5. Companii în redresare (Turnarounds)

Cu acest gen de companii au luat naștere legende precum Icahn, Ackman sau chiar începuturile lui Buffett.

Lynch ierarhizează aceste oportunități în:

 • Companii care depind de salvare din partea Guvernului sau de o acțiune legislativă.
 • Companii cu recuperări în care nimeni nu crede după căderi puternice de preț.
 • Companii care au evenimente neprevăzute sau extraordinare, dar care se pot redresa.

👉 începe acum: Cum să alegi companii în care să investești? și Cum să începi să investești în acțiuni – Ghid explicativ

6. Investiții pe bază de active (Asset Plays)

Sunt acele companii care au un activ foarte valoros, dar pe care analiștii sau piața nu îl cunosc în profunzime. Ar putea fi un holding precum Prosus, o companie cu concesiuni sau un REIT cu active subevaluate.

Desigur, ai grijă la companiile cu active nerelevante sau ineficiente și la celebrele promisiuni de a obține ceva gratuit.

La companiile mari, aceste ineficiențe nu există de obicei și aceste active sunt la vedere pentru toți, dar nu sunt observate de nimeni:

 • Xtrackers FTSE EPRA/NAREIT
 • VanEck Global Real Estate
 • Global X Copper Miners UCITS
 • iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS

Concluzie

În concluzie, Peter Lynch propune clasificarea companiilor în mai multe categorii, în funcție de anumite caracteristici și criterii. Printre aceste categorii se numără „Slow Growers” (creștere lentă), „Stalwarts” (solide), „Fast Growers” (creștere rapidă), „Cyclicals” (ciclice), „Turnarounds” (în redresare) și „Asset Plays” (investiții bazate pe active). 

Fiecare categorie prezintă propriile sale caracteristici și riscuri asociate, iar înțelegerea acestor diferențe îi poate ajuta pe investitori să identifice potențiale oportunități și să dezvolte strategii de investiții mai eficiente. Prin urmare, învățarea și aplicarea conceptelor lui Peter Lynch poate fi utilă pentru investitori în managementul portofoliilor lor și în obținerea succesul investițional pe termen lung.

Articole Recomandate

Întrebări frecvente – FAQs

Cum poate clasificarea lui Peter Lynch să ajute investitorii în luarea deciziilor de investiții?

Clasificarea lui Lynch poate oferi o perspectivă utilă asupra diferitelor tipuri de companii și a caracteristicilor lor distinctive, ajutând investitorii să identifice oportunități și să dezvolte strategii de investiții corespunzătoare în funcție de obiectivele lor financiare și de toleranța la risc.

Care este importanța clasificării companiilor conform lui Peter Lynch în investiții?

Clasificarea ajută investitorii să înțeleagă mai bine tipurile de companii, să identifice potențialele oportunități și să sesizeze riscurile asociate fiecărei categorii.

Cum ar putea investitorii să identifice potențiale companii  de tip „Turnarounds”?

Investitorii ar trebui să caute companii cu un nou management sau care implementează schimbări strategice care pot duce la îmbunătățiri semnificative ale performanței.

Articole similare