Cum să alegi companii în care să investești?

Piața de valori se numără printre cele mai atractive piețe pentru investitori la nivel global, motiv pentru care aceștia sunt în căutare constantă a celor mai eficiente metode de a lua decizii investiționale înțelepte. În cadrul acestui articol, vom discuta despre criteriile de selecție a companiilor în care merită să investești.

cum sa investesti in actiuni

Criterii de selecție a unei companii

Prejudecata de proximitate (bias-ul de proximitate)

Prejudecata de proximitate (sau „bias-ul de proximitate”) în contextul investițiilor se referă la tendința investitorilor de a favoriza companii sau active din apropierea lor geografică sau din propria țară, în detrimentul oportunităților de investiții care ar putea exista în alte regiuni sau țări. Acest tip de prejudecată poate fi motivat de familiaritatea cu piața locală, percepția că investițiile locale sunt mai sigure sau mai puțin riscante, sau din dorința de a susține economia locală.

Investitorii pot ajunge să aibă portofolii de investiții insuficient diversificate, ceea ce poate crește riscul. Fără expunere la piețe internaționale sau la o gamă mai largă de sectoare, portofoliul poate fi mai vulnerabil la șocurile specifice unei anumite regiuni sau industrii.

Deși poate părea contra intuitiv, concentrarea investițiilor într-o singură piață sau regiune poate crește de fapt riscul, deoarece portofoliul devine mai expus la volatilitatea și la problemele economice specifice acelei piețe.

Analiza fundamentală si Tehnică

Este important să explorezi indicatorii financiari esențiali în procesul de evaluare al companiilor înainte de a decide dacă o companie merită sau nu să fie inclusă în portofoliul tău. 

Scopul este de a ajunge la o estimare cât mai apropiată de valoarea justă a acțiunilor, minimizând astfel riscul de a deține un portofoliu supraevaluat.

Înainte de a analiza indicatorii specifici, este crucial să recunoști diversitatea pieței bursiere, care include atât companii mari, cât și mici. În general, companiile mai mici prezintă un potențial de creștere mai mare, ceea ce justifică evaluări mai ridicate comparativ cu companiile mari. 

Totuși, este important să subliniem că valoarea unei investiții depinde de mai mulți factori.

Pentru a naviga eficient printre aceste complexități, este util să compari indicatorii financiari ai unei companii cu cei ai sectorului său, analizând datele istorice și anticipațiile de viitor pentru a obține o perspectivă echilibrată.

Deși există numeroase surse online de unde se pot obține date fundamentale ale companiilor, experiența sugerează că accesarea acestor informații prin intermediul unui broker de încredere este adesea mai practică și mai precisă.

Ce trebuie luat în considerare?

Deși există multe aspecte importante, iată câteva lucruri importante:

 • Profit net pe acțiune: Împarte profitul net (după impozite) la numărul de acțiuni. Este util în măsura în care iei în considerare extinderile/reducerile de capital, ceea ce ne oferă o viziune mai realistă a profitului pe care îl vei obține ca acționar.
 • Randamentul dividendului: Unele companii distribuie dividende. Dacă strategia ta de investiții se axează pe dividende, poți compara randamentele dividendelor mai multor companii și o poți alege pe cea care se potrivește portofoliului tău.
 • PER (Price to Earnings Ratio) sau raportul preț/venit este un indicator financiar care măsoară prețul actual al unei acțiuni raportat la venitul pe acțiune (EPS). Acesta oferă o idee despre cât sunt dispuși investitorii să plătească pentru fiecare dolar din profitul companiei, ajutând la evaluarea dacă o acțiune este supraevaluată sau subevaluată.
 • Prețul țintă: Acesta este prețul pe care se așteaptă să îl atingă acțiunea conform consensului analiștilor. Analiștii studiază anumite companii, analizând constant variabilele care afectează companiile (știri, contracte noi, evoluția sectorului, fiscalitate, reglementări…)
  • În acest fel, ei integrează noile informații în modelele lor de evaluare și acordă un preț țintă care variază în funcție de informațiile relevante pe care le cunosc despre companii.
cele mai bune actiuni la bursa

Există alte date mai tehnice, dar nu mai puțin importante, cum ar fi EBITDA, EBIT, datorii, activele și fluxul de numerar. Este foarte important să le luăm în considerare pentru a ști dacă firma câștigă bani și ce rentabilitate obține din operațiunile sale.

 • Volumul de afaceri: Ne ajută să identificăm dacă compania este mare sau mică. De asemenea, îl putem compara cu profitul, pentru a ști dacă creșterea profitului se datorează unei creșteri mai mari a vânzărilor sau altui tip de operațiuni.
 • EBITDA: Este unul dintre cele mai utilizate date în prezent, ne spune profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare. EBITDA ne ajută să avem o măsură a profiturilor fără a lua în considerare cheltuielile cu dobânzile, amortizările etc. Ne ajută să vedem rentabilitatea afacerii eliminând evenimente corporative circumstanțiale, cum ar fi achizițiile.
 • EBIT: Diferența față de EBITDA este că include deprecierea și amortizarea.
 • Datoria financiară netă: Se calculează adunând toate datoriile și scăzând numerarul și investițiile financiare temporare. Este important să găsim companii care nu sunt excesiv de îndatorate.
 • Activ net pe acțiune: Este valoarea pe care activele companiei o au pe piață, scăzând datoria financiară netă și alte pasive. Permite estimarea creării de valoare pentru acționar.
 • Flux de numerar pe acțiune: Fluxul de numerar măsoară diferența dintre intrările și ieșirile de bani în casieria unei companii. Dacă îl împărțim la numărul de acțiuni, obținem rentabilitatea acțiunii în funcție de banii care intră în companie. Este foarte util pentru a avea o măsură reală a situației veniturilor și cheltuielilor companiei, deoarece nu ține cont de „te voi plăti mai târziu” care, în timpul crizei, poate fi dezastruos. Companiile cu o rentabilitate pozitivă pentru fluxul de numerar pot fi ideale dacă evaluarea lor este adecvată.

Toți acești indicatori prezintă un avantaj prin compararea lor cu companiile din sector, precum și cu datele istorice pentru a vedea dacă performanța este pozitivă.

👉 Aflați aici, cum să analizați acțiunile

În plus, trebuie să iei în considerare și următoarele aspecte atunci când investești:

 1. Diversificarea portofoliului: în acest caz, se recomandă să nu investești tot capitalul într-o singură companie, ci să creezi un portofoliu diversificat (mai multe companii, dar și alte active, precum obligațiuni, mărfuri și altele).
 2. Analiza financiară: pentru aceasta, va trebui să analizezi nivelurile de datorie și de lichiditate ale companiei, dar nu numai.
 3. Efectuarea unei cercetări complete a companiei: trebuie să ții cont de istoria fondării sale, sectorul economiei în care își desfășoară activitățile și alte aspecte relevante.
 4. Analiza factorilor de risc: acțiunile companiilor sunt volatile; de aceea trebuie să analizezi modul în care poți diminua acest risc.

Concluzie

Alegerea companiilor în care să investești necesită o abordare metodică și bine informată, care să cuprindă evaluarea amănunțită a fundamentelor financiare, a potențialului de creștere și a riscurilor asociate.

În cele din urmă, investiția pe bursă reprezintă un echilibru între selecția strategică a companiilor cu solide performanțe financiare și o viziune pe termen lung, adaptabilă la schimbările dinamice ale economiei globale.

Întrebări frecvente

Cum influențează conducerea companiei decizia de a investi?

Conducerea companiei afectează decizia de a investi prin eficacitatea sa, viziunea strategică și transparența. Un management competent poate crește încrederea investitorilor, în timp ce unul ineficient poate genera scepticism, influențând astfel performanța investiției.

Este important sectorul în care operează compania?

Da, deoarece unele sectoare sunt mai stabile sau au un potențial de creștere mai mare decât altele. Analiza sectorului te poate ajuta să identifici tendințele de piață și să alegi companii cu potențial ridicat.

Cum să interpretez rapoartele analiștilor de piață?

Rapoartele analiștilor oferă perspective și recomandări bazate pe analiza detaliată a companiilor și a sectoarelor. Cu toate acestea, acestea ar trebui să fie luate ca parte a cercetării tale, nu ca decizii finale.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...