Top industrii care mișcă cei mai mulți bani | Cum să investești în ele?

Care este top industrii care generează cele mai mari venituri? Este posibil să îți vină în minte nume de sectoare precum telecomunicațiile sau energia și nu ești pe cale greșită.

cele mai importante industrii din lume

În rândurile următoare vom vedea un clasament cu 12 industrii care generează cele mai mari venituri în lume pentru a elimina orice îndoială.

Top industrii care generează cele mai mari venituri în lume

Conform raportului IBIS World lista sectoarelor globale după volumul de afaceri include în ordine:

 1. Telecomunicații
 2. Explorare și producție de gaze și petrol
 3. Sănătate și medicină
 4. Fonduri de pensii
 5. Imobiliare
 6. Automobile (noi și second hand)
 7. Asigurări
 8. Sectorul bancar
 9. Producție de automobile
 10. Turism
 11. Farmaceutice
 12. Armament

Telecomunicații

Telecomunicațiile au trecut de la a fi un serviciu complementar la a fi o adevărată necesitate în ultimii 15 ani și încă au mult spațiu de manevră în termeni de penetrare în țările în curs de dezvoltare.

Cererea în sectorul telecomunicațiilor continuă să crească și veniturile sale sunt dinamice, deoarece includ tot mai multe servicii. În 2023, consumatorii mai tineri au continuat să fie principalul motor al industriei mobile.

Acestea sunt principalele sale date:

 • 💰 Venituri: 1,7 trilioane de dolari
 • 👥 Angajați: 2 milioane
 • 🏢 Companii: 26.018
industria de telecomunicații


Telecomunicatii – Perspective 2024 – 2029

Ce putem aștepta de la sectorul Telecomunicațiilor în următorii ani? Pentru restul deceniului, se așteaptă o creștere competitivă pe piețele dezvoltate care se va concentra pe războaie de prețuri cu o posibilă concentrare în cadrul sectorului.

De asemenea, se așteaptă o creștere a abonamentelor pe piețele emergente, precum și formule pentru a le adapta la valoarea scăzută a monedelor lor în termeni de rentabilitate globală.

Toate acestea vor avea un impact asupra cifrei de afaceri, care va continua să crească pe măsură ce tehnologia cu cablu se transformă în tehnologie wireless, care va include nevoia de îmbunătățiri ale echipamentelor.

 • Companie: Verizon Communications
 • Ticker: VZ
 • ISIN: US92343V1044
 • Companie: Comcast
 • Ticker: CMCSA
 • ISIN: US20030N1019
 • Companie: American Tower
 • Ticker: AMT
 • ISIN: US03027X1000

Cumpărați acțiuni la Interactive Brokers.

Explorarea și producția de gaz și petrol

Sectorul energetic a fost unul dintre protagoniștii anului 2022 și a continuat să fie așa și în 2023, deși în acest caz cu scăderi ale cifrei de afaceri. De fapt, de mai bine de două decenii stabilește într-o măsură mai mare sau mai mică ritmul economiei globale.

Industria se confruntă cu provocarea decarbonizării crescânde din partea economiilor dezvoltate, ceea ce nu a împiedicat-o să înregistreze o rată de creștere anuală compusă de 9,6% în ultimii cinci ani.

Din 2022, gazul a înlocuit petrolul ca lider în cifra de afaceri, coincizând cu conflictul dintre Rusia și Ucraina și creșterea prețurilor, deși Statele Unite continuă să fie principalul producător la nivel mondial.

Acestea sunt principalele sale date:

 • 💰 Venituri: 5,3 trilioane de dolari
 • 👥 Angajați: 3 milioane
 • 🏢 Companii: 123.000
sectorul energetic

Sectorul energetic – Perspective 2024 – 2029

În următoarea decadă vom continua să asistăm la o concentrare a sectorului, care va căuta în continuare formule pentru a crește într-un mediu care mizează pe creșterea utilizării energiilor regenerabile în detrimentul celor fosile. Sectorul este dominat de mari multinaționale unde cele patru cele mai mari produc 40% din cifra de afaceri globală.

În plus, va trebui să observăm rolul Statelor Unite ca producător mondial și, din ce în ce mai mult, distribuitor, în fața tensiunilor geopolitice care au limitat aprovizionarea în Europa, de exemplu.

Asigurări de sănătate și viață

Sectorul asigurărilor este al treilea în termeni de volum. Veniturile industriei au scăzut în ultimii 5 ani, în ciuda creșterii cererii. Motivul este războiul prețurilor între asigurători și impactul Covid asupra rezultatelor financiare.

Deși este o industrie care oferă produse esențiale în viața de zi cu zi, este de asemenea foarte expusă la mari schimbări macroeconomice și politice.

Principalul driver al sectorului sunt politicile de sănătate publică universală, tot mai populare.

Acestea sunt datele principale:

 • 💰 Venituri: 5 trilioane de dolari
 • 👥 Angajați: 3 milioane
 • 🏢 Companii: 2.834
asigurări de sănătate si viată

Asigurări de sănătate și viață – Perspective 2024 – 2029

Sectorul se confruntă cu o dezbatere tot mai frecventă despre necesitatea serviciilor medicale universale, ceea ce ar afecta direct veniturile sale prin reducerea numărului de polițe private.

De asemenea, trebuie să-și adapteze produsele și condițiile la o populație tot mai îmbătrânită unde numărul persoanelor de peste 65 de ani nu încetează să crească.

În următoarea decadă vom continua să vedem un proces de concentrare, cu companii mai mari care sunt capabile să facă față acestor provocări.

Fonduri de pensii

Această industrie grupează fondurile de pensii ale companiilor pentru angajații lor.

Cifra de afaceri și volumul sectorului sunt strâns legate de dezvoltarea piețelor financiare, deoarece rolul acestor fonduri este investiția.

Acestea sunt datele principale:

 • 💰 Venituri: 4,3 trilioane de dolari
 • 👥 Angajați: 152.000
 • 🏢 Companii: 239.000
fonduri de pensii

Fonduri de pensii – Perspective 2024 – 2029

Sectorul este în continuare dominat de fondurile de pensii americane, care găzduiesc două dintre cele șase cele mai mari fonduri din lume.

Este un sector foarte dependent de reglementările fiecărei regiuni și, de asemenea, de evoluția generală a economiei.

Principalele sale provocări în următoarea decadă vor fi îmbătrânirea populației, care poate limita marja sa de acțiune și crește numărul de retrageri. Această tendință a început deja să se simtă într-o schimbare de la sistemele de beneficii definite la cele de contribuții definite.

Real Estate

A cincea industrie care mișcă cel mai mulți bani în lume este Real Estate sau investiția imobiliară. Performanța sectorului este strâns legată de activitatea comercială și tinde să urmeze pașii economiei globale. Când aceasta crește, crește și sectorul, a cărui venituri au scăzut în ultimii 5 ani.

Este vorba de un sector foarte fragmentat unde majoritatea companiilor operează doar într-un mic segment al pieței.

Acestea sunt datele principale:

 • 💰 Venituri: 4,3 trilioane de dolari
 • 👥 Angajați: 152.000
 • 🏢 Companii: 239.000
sectorul imobiliar

Sectorul imobiliar – Perspective 2024 – 2029

Industria a avut un an 2023 mare datorită reluării activității legate de sfârșitul definitiv al coronavirusului. Piețe precum cea americană s-au recuperat, deși acum încep să arate anumite semne de supraîncălzire. Ceea ce face acest segment va dicta creșterea în regiune și poate să servească drept ghid pentru Europa și restul țărilor dezvoltate.

În Asia, piata imobiliară chineză se confruntă cu propriile sale provocări datorită nivelului ridicat de îndatorare.

Vânzarea de autoturisme (noi și second hand)

Sectorul auto este al șaselea în termeni de dimensiune, deși creșterea sa a scăzut cu 0,6% în ultimii cinci ani. Vânzarea de autoturisme este strâns legată de creșterea economică și de activitatea economică și a fost afectată de Covid.

Tendința în ultimii ani a fost către o creștere a segmentului de mașini second hand, ceva ce probabil va continua să fie așa în următorii ani.

Acestea sunt datele principale:

 • 💰 Venituri: 4,3 trilioane de dolari
 • 👥 Angajați: 6 milioane
 • 🏢 Companii: 453.000
sectorul auto

Vânzarea de autoturisme – Perspective 2024 – 2029

Producătorii chinezi au crescut mult în ultimii ani și încep să domine sectorul, ceea ce obligă restul competitorilor să-și revizuiască prețurile, serviciul și produsul pentru a se adapta la acest nou mediu.

Se așteaptă ca creșterea sectorului să fie strâns legată de dezvoltarea piețelor emergente, care își măresc cererea și vor continua să o facă în următorii 5 ani.

Asigurări

Industria asigurărilor s-a confruntat cu schimbări mari în ultimii ani și a fost beneficiară a creșterii penetrării în piețele emergente. Atât de mult încât apariția unei clase de mijloc în China a ajutat mult la creșterea sa.

În plus, creșterea asigurărilor pentru angajați a ajutat de asemenea, precum și noile modalități de asigurare, cum ar fi microasigurările.

Acestea sunt principalele sale date:

 • 💰 Venituri: 2,9 trilioane de dolari
 • 👥 Angajați: 3 milioane
 • 🏢 Companii: 9.951
asigurări

Asigurări – Perspective 2024 – 2029

Industria asigurărilor a văzut o scădere a performanței în ultimii 5 ani, în parte pentru că mediul de dobânzi scăzute a încetinit veniturile din operațiuni.

Pentru anii următori se așteaptă o îmbunătățire datorată segmentelor precum cel al asigurărilor auto, unde cererea ar trebui să crească din nou într-un mediu de mobilitate crescută. Această creștere s-ar adăuga la o cerere istoric stabilă, cum ar fi cea a asigurărilor de locuință.

Sectorul bancar

Dezvoltarea industriei bancare urmărește îndeaproape evoluția economiei generale și încrederea consumatorilor, critică pentru afacerea de împrumuturi. În ultimii 5 ani, sectorul a înregistrat o creștere de 1,5%.

Dobânzile ridicate din ultimul an au afectat acordarea de ipoteci, ceva ce se poate schimba pe termen scurt și mediu.

Sectorul a văzut, de asemenea, cum greutatea Europei a scăzut. Numărul de locații comerciale în Europa a scăzut din cauza unei lipsă de încredere a consumatorilor și a mutării activelor către alte regiuni mai stabile din punct de vedere economic.

Acestea sunt datele principale:

 • 💰 Venituri: 2,8 trilioane de dolari
 • 👥 Angajați: 7 milioane
 • 🏢 Companii: 10.080
sectorul bancar

Sectorul bancar – Perspective 2024 – 2029

Evoluția sectorului bancar este și va continua să fie foarte legată de ratele dobânzilor. Industria s-a obișnuit cu rate scăzute pentru o perioadă lungă de timp și acum va trebui să facă o ajustare în fața noului scenariu.

O mare parte a succesului său va depinde de capacitatea operatorilor de a crea economii de scară care să le permită să reducă costurile și să îmbunătățească eficiența fără a submina creșterea.

Se așteaptă ca împrumuturile comerciale și de consum să rămână principala sursă de venit.

Unele dintre băncile cu cea mai mare capitalizare bursieră

Nume
JP Morgan Chase & Co.
Bank of America
Industrial & Commercial Bank of China
Wells Fargo & Co

Producția de automobile

În ultimii ani, producătorii de automobile au beneficiat de un mediu macroeconomic stabil și de rate ale dobânzilor istoric scăzute, care au stimulat creditul.

Cu toate acestea, pandemia a avut un impact enorm asupra afacerii lor de la care încă se recuperează. Tranziția către vehicule hibride și electrice promite să îmbunătățească vânzările în anii următori.

Acestea sunt datele principale:

 • 💰 Venituri: 2,6 trilioane de dolari
 • 👥 Angajați: 3 milioane
 • 🏢 Companii: 757
producția de automobile

Producția de automobile – Perspective 2024 – 2029

Volatilitatea materiilor prime a afectat industria auto și va continua să o facă în următoarea decadă.

Tendințele sectorului se concentrează acum pe vehiculele eco-friendly, din ce în ce mai solicitate și pe care Uniunea Europeană dorește să le transforme în normă în sector. Companiile care vor avea un avantaj în acest domeniu vor domina piața în următorii ani.

În acest sens, are loc o mișcare a marilor producători către piețele cheie, ceea ce implică deschiderea de fabrici în locuri precum Asia și piețele emergente.

Turism

După oprirea din timpul pandemiei, turismul a revenit puternic, deși acum se confruntă cu provocarea impactului său asupra mediului pentru călătoriile pe distanțe lungi. Acest lucru s-a tradus printr-o creștere a călătoriilor naționale în general.

Pe de altă parte, internetul a redus barierele de intrare pentru noi operatori și a crescut competiția în industrie.

Acestea sunt datele principale:

 • 💰 Venituri: 2,3 trilioane de dolari
 • 👥 Angajați: 12 milioane
 • 🏢 Companii: 897.000
sectorul turistic

Sectorul turistic – Perspective 2024 – 2029

Stabilizarea economiei ar trebui să ajute sectorul turistic. Cele mai mari provocări ale industriei sunt o conștientizare mai mare a mediului din partea consumatorilor și o tendință de a căuta tot mai mult o relație mai bună calitate-preț.

Internetul a permis reducerea prețurilor și ca consumatorii să aibă tot mai multe opțiuni pentru a-și pregăti propriile călătorii.

Farmaceutice

Sectorul farmaceutic a crescut în mod constant în ultimii ani, deși la rate relativ scăzute. Îmbătrânirea populației în economiile dezvoltate este unul dintre principalele sale axe de creștere viitoare într-o afacere stabilă.

Europa s-a consolidat ca cel mai mare hub de producție globală.

Acestea sunt principalele date ale industriei farmaceutice globale:

 • 💰 Venituri: 1,2 trilioane de dolari
 • 👥 Angajați: 2 milioane
 • 🏢 Companii: 17.183
sectorul farmaceutic

Sectorul farmaceutic – Perspective 2024 – 2029

Industria ar trebui să beneficieze de îmbătrânirea globală a populației, precum și de noile boli care pot apărea în fața virusurilor care devin tot mai rezistente la medicamente.

Top 5 dintre cele mai mari companii din lume:

NumărNumeVânzăriInvestiți în acțiunile acestei companii
1Johnson & Johnson440.040 milioane USDVezi mai mult →
2Eli Lilly329.130 milioane USDVezi mai mult →
3Novo Nordisk314.6500 miliarde USDVezi mai mult →
4Merck275.140 miliarde USDVezi mai mult →
5Abbvie261.180 miliarde USDVezi mai mult →

Armament

În 2021, înainte de Războiul din Ucraina, companiile de armament au declarat vânzări record de 564.000 miliarde de euro. Toate acestea, în ciuda pandemiei, blocajelor și altor factori care ar fi putut afecta veniturile lor.

Aceasta este lista celor 7 mari companii de armament din lume ordonate după vânzări:

NumărNume
1Boeing
2Airbus
3Lockheed Martin
4General Dynamics
5Northrop Grumman
6Raytheon
7BAE Systems

Alte industrii profitabile în afara legii

Droguri

Comerțul ilegal cu droguri, inclusiv cultivarea, fabricarea, distribuția și vânzarea, este probabil industria care generează cel mai multi bani în lume. Este imposibil de știut cu certitudine cât, deoarece majoritatea sunt bani iliciți.

ONU estimează că industria generează peste 300 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, este posibil ca suma să fie mult mai mare.

Un raport numit Transnational Crime and the Developing World, de la think tank Global Financial Integrity, a estimat acum câțiva ani că dimensiunea pieței la nivel mondial generează între 426 și 652 de miliarde de dolari într-un singur an, concluzionând că vânzarea de droguri ar putea reprezenta 1% din comerțul mondial.

Clar, nu se poate investi în afaceri ilegale, dar trebuie să ne amintim că marijuana este legalizată în unele regiuni. Și din 2017, există deja mai multe ETF-uri de marijuana și cannabis:

 • Canopy Growth Corp
  • Ticker: WEED
  • ISIN: CA1380351009
 • Grupul Cronos
  • Ticker: CRON
  • ISIN: CA22717L1013
 • Aurora Cannabis
  • Ticker: ACB
  • ISIN: CA05156X8843
 • Tilray Corp
  • Ticker: TLRY
  • ISIN: US88688T1007

Traficul de persoane

Industria traficului de persoane poate ajunge să miște aproape la fel de mulți bani ca drogurile sau armele. Se estimează că, incluzând traficul de migranți, suma totală poate ajunge la 39de miliarde de euro, o cifră cu adevărat înfricoșătoare.

O mare parte a acestei activități infracționale se concentrează în țări asiatice precum Myanmar, China, Cambodgia sau Thailanda, dar și în America de Sud și Africa.

Falsificări

Se estimează că industria falsificărilor, în special cele tehnologice, mișcă în jur de 500 de milioane de euro pe an în lume și anumite studii, cum ar fi cel realizat de Euromonitor, îi acordă nu mai puțin de 10% din comerțul mondial.

Marca cea mai afectată conform OCDE ar fi Nike, urmată de mărcile: Rolex, Ray Ban, Louis Vuitton, Adidas, Apple și Samsung.

Cum investim în aceste industrii?

Investiția într-o industrie ilegală nu este posibilă, cu excepția cazului în care doriți să comiteți un delict. Pentru restul sectoarelor și industriilor, există diferite formule de a investi.

Acestea sunt cele mai importante.

Acțiuni

Aceasta ar fi alternativa clasică de investiție. Selectarea celor mai bune companii din sectoarele care mișcă cel mai mult bani. De exemplu, cumpărarea de acțiuni Samsung sau Apple pentru a avea expunere în sectorul telecomunicațiilor.

Avantajul cumpărării de acțiuni individuale este că tu alegi ce acțiuni vrei, când să cumperi și când să vinzi. De asemenea, controlezi ponderea pe care vrei să o aibă în portofoliul tău.

Partea negativă este că sunt necesare cunoștințe pentru a investi și de asemenea un anumit capital pentru a avea un portofoliu bine diversificat.

ETF-uri

ETF-urile sau fondurile tranzacționate sunt poate cea mai bună modalitate de a avea expunere la un întreg sector. Sunt un instrument foarte flexibil, cu costuri limitate și praguri de intrare accesibile.

În rezumat, ETF-urile replică comportamentul unui indice, care în acest caz ar fi un indice sectorial. Acesti indici sunt suma acțiunilor cele mai reprezentative ale industriei, astfel încât, urmându-i, implică urmărirea evoluției întregului sector.

Fonduri de investiții

În final, poți, de asemenea, să optezi pentru gestionarea activă pentru a investi în anumite sectoare și tendințe. Spre deosebire de un ETF, un fond de investiții tradițional va căuta cele mai bune companii din sector pentru a investi în ele, urmând cele mai profitabile tendințe. Astfel, va încerca să depășească ETF-ul sectorial pe care îl are ca referință.

Care a fost rentabilitatea acestor sectoare pe bursă?

Concentrându-ne acum pe industriile legitime care mișcă cei mai multi bani din lume, adevărul este că rentabilitatea variază în funcție de contextul economic. De exemplu, băncile au avut câțiva ani de rentabilitate negativă datorită politicilor de dobândă și perioadelor de criză, cum ar fi pandemia.

Acum, se confruntă cu momente incerte din cauza situației economice mondiale.

Petrolul, în schimb, s-a comportat foarte bine, datorită creșterilor de prețuri cauzate de deciziile OPEC și conflictul rus, printre alte probleme.

La fel se întâmplă cu industria farmaceutică, care a beneficiat de nevoia de medicamente și vaccinuri pentru a combate COVID-19.

Sectorul armelor este un altul care a obținut rentabilități pozitive, data fiind creșterea cheltuielilor de apărare a multor țări, războiul din Ucraina și alte conflicte militare din întreaga lume.

În definitiv, acesta a fost top industrii cele mai profitabile din lume, acum lăsăm decizia de a investi sau nu în ele, să fie a ta personală.

FAQ

Care sunt industriile ciclice?

Profiturile companiilor din aceste industrii sunt corelate cu performanța economiei in general. Exemple ar fi: industria auto sau sectorul tehnologic.

Care sunt industriile non-ciclice?

Companiile din aceste industrii nu depind de performanța economică a tării sau regiunii. Exemple: mancare si bautură, sănătate, utilități.

Ce sunt utilitățile?

In această categorie intră companiile care furnizează electricitate, gaz, sau apă.

Articole similare