Diferențe între indicii americani: Dow Jones, Nasdaq și S&P 500

Indicii financiari Dow Jones Industrial Average, NASDAQ Composite și Standard & Poor’s 500 sunt trei dintre cei mai importanți parametri ai activității economice și ai evoluției piețelor de acțiuni din Statele Unite și din lume. 

Deși toți sunt folosiți în mod obișnuit pentru a analiza și a prezice tendințele pieței, fiecare dintre acești indici are caracteristici distinctive și reprezintă segmente diferite de piață, reflectând astfel aspecte diferite ale economiei. 

Pentru investitori și analiștii de piață, înțelegerea diferențelor dintre acești trei indici este fundamentală pentru a interpreta corect dinamica pieței de acțiuni și pentru a lua decizii de investiții conștiente.

În acest articol, vom analiza particularitățile fiecărui indice, examinând companiile pe care le includ, criteriile de calcul și aspectul economic pe care fiecare îl reprezintă.

Dow Jones, Nasdaq și S&P 500

Comparație Dow Jones vs. Nasdaq vs. S&P 500

Dintre cei mai importanți indici globali, unii sunt extrem de relevanți pentru economia Statelor Unite, având cea mai mare valoare de piață a companiilor listate pe piața de acțiuni americană. Fiecare dintre acești indici este structurat într-un mod unic și aplică o metodologie particulară pentru evaluarea acțiunilor. 

Există trei diferențe majore între Nasdaq Composite, S&P 500 și Dow Jones Industrial Average.

 • Prima constă în gama de companii și sectoare incluse în fiecare indice. Nasdaq Composite și S&P 500 acoperă un număr mai mare de companii în diferite sectoare comparativ cu Dow Jones Industrial Average.
 • A doua diferență privește modul în care sunt atribuite valorile companiilor în cadrul indicelui. Nasdaq Composite și S&P 500 utilizează capitalizarea de piață pentru a evalua importanța fiecărei companii, pe când Dow Jones Industrial Average se bazează pe prețul acțiunilor pentru a stabili ponderile componentelor sale în indice.
 • Ultima diferență se referă la criteriile de selecție a componentelor ale indicilor respectivi. Dow Jones este mai orientat către valoare și utilizează un mix de factori cantitativi și calitativi pentru a determina dacă un anumit titlu ar trebui să fie inclus în indicele său în comparație cu celelalte două.

Saxo Bank

Asigurați-vă fondurile cu protecție de 100.000 EUR, comisioane reduse și peste 70.000 de instrumente în peste 50 de burse mondiale. Câștigați în plus prin împrumut de acțiuni și dobândă pe sold

⭐️ 8/ 10

Saxo Bank România

Comparație între indicii: Dow Jones

Dow Jones Industrial Average (DJIA) a fost fondat în 1896 cu 12 membri și este cel mai vechi dintre cei trei indici. Cu doar 30 de componente, Dow – așa cum este popular numit – are și cel mai mic număr de membri. Caracterul sintetic al acestui indice nu poate decât să se reflecte în gradul de acoperire, în special în incapacitatea de a acoperi toate sectoarele. De exemplu, Dow nu include companiile de servicii și transporturi. (Acestea din urmă sunt monitorizate de Dow Jones Utility Average și Dow Jones Transportation Average).

Sectoarele Dow Jones

Dow Jones Industrial Average (DJIA) este compus din companii din diferite sectoare ale economiei. Principalele sectoare incluse în DJIA sunt:

 1. Industrial: acest sector include companii implicate în producția de mașini, echipamente industriale, aerospațiale, apărare, construcții și alte bunuri durabile. De exemplu, General Electric și Boeing sunt două companii industriale reprezentate în DJIA.
 2. Tehnologie: acest sector include companii active în industria informatică, electronică, telecomunicații și servicii tehnologice. Companii precum Apple, Microsoft și Intel sunt unele dintre companiile tehnologice reprezentate în DJIA.
 3. Servicii financiare: acest sector include bănci, companii de asigurări, servicii de investiții și alte instituții financiare. Companii precum JPMorgan Chase, Goldman Sachs și American Express sunt unele dintre companiile financiare reprezentate în DJIA.
 4. Sănătate: acest sector include companii implicate în cercetare, dezvoltare, producție și comercializare de produse farmaceutice, dispozitive medicale și servicii de sănătate. Johnson & Johnson, Pfizer și Merck sunt unele dintre companiile de sănătate reprezentate în DJIA.
 5. Consum discreționar: acest sector include companii care oferă bunuri și servicii suplimentare, cum ar fi automobile, hoteluri, restaurante, produse de lux și divertisment. The Walt Disney Company, Nike și McDonald’s sunt unele dintre companiile din sectorul acesta în DJIA.
 6. Energie: acest sector include companii implicate în explorarea, producția, rafinarea și distribuția de energie, inclusiv petrol și gaze naturale. Exxon Mobil și Chevron sunt unele dintre companiile energetice reprezentate în DJIA.

Cum este calculată valoarea Dow Jones?

Dow este un indice ponderat pentru preț și pentru capitalizările mari, ceea ce înseamnă că valoarea sa totală este determinată de prețul zilnic al acțiunilor componentelor sale. Prin urmare, o acțiune cu un preț ridicat va avea un impact disproporționat asupra valorii Dow. Acesta este considerat un indice blue-chip deoarece urmărește performanța companiilor cheie care sunt nume cunoscute și care se presupune că reprezintă un subgrup al economiei americane.

dow jones ce este

Compoziția selectivă a Dow face ca acesta să nu fie întotdeauna un indicator precis al performanței pieței bursiere sau al economiei americane. De exemplu, într-o piață în creștere, se poate întâmpla ca investitorii să abandoneze numele consolidate pentru a trece la titluri în creștere care s-ar putea să nu fie reprezentate în indice. În aceste perioade, indicele S&P 500, care include un număr mai mare de companii, va înregistra câștiguri superioare celor ale DJIA. La 4 ianuarie 2022, Dow a închis la un maxim istoric de 36.799,65 puncte.

Printre componentele principale se numără Microsoft Corp, Mcdonald”s Corp și Apple Inc.

Principalii indici bursieri Dow Jones

Principalii indici ai Dow Jones sunt Dow Jones Industrial Average (DJIA) și Dow Jones Transportation Average (DJTA). Iată o scurtă descriere a ambilor:

 1. Dow Jones Industrial Average (DJIA): este unul dintre cei mai cunoscuți și urmăriți indici la nivel internațional. Este compus din 30  mari companii americane selectate de Dow Jones & Company, o subsidiară a S&P Global. Indicele include companii din diverse sectoare, cum ar fi industria, tehnologia, finanțele și serviciile. Companiile care fac parte din DJIA includ General Electric, Microsoft, Apple, Coca-Cola, Goldman Sachs și multe altele. DJIA este un indice ponderat pe preț, ceea ce înseamnă că acele companii cu un preț al acțiunilor mai mare au un impact mai mare asupra evoluției indicelui.
 2. Dow Jones Transportation Average (DJTA): este un indice care măsoară performanța a 20 de companii de transport selectate de Dow Jones & Company. Aceste companii includ companii de transport aerian, terestru și maritim, cum ar fi American Airlines, Delta Air Lines, Union Pacific și FedEx. Indicele a fost creat pentru a monitoriza sectorul de transport și este adesea utilizat ca un indicator al activității economice generale, deoarece transporturile sunt adesea considerate un barometru al economiei.

Ambii indici sunt utilizați ca indicatori ai pieței bursiere americane și sunt adesea citați în mass-media financiară ca un punct de referință pentru evaluarea performanței pieței în ansamblu. Este important de notat că acești indici sunt supuși fluctuațiilor și pot fi influențați de o serie de factori, inclusiv evenimente economice, politice și financiare atât în Statele Unite cât și la nivel internațional.

👉 Cum funcționează bursa de valori? Ghid și strategii de investiție

Comparație între indicii: Nasqad

Lansat în 1971, Nasdaq Composite Index include aproape toate companiile listate la bursa de valori Nasdaq. De fapt, unul dintre criteriile de includere în indice este listarea la bursă. Nasdaq Composite are peste 3.000 de titluri drept componente și este un indice ponderat în funcție de capitalizare, ceea ce înseamnă că atribuie importanță în funcție de capitalurile de piață ale respectivelor companii.

nasdaq ce este

Performanța Composite o reflectă pe cea a bursei, care la rândul său este un indicativ pentru performanța sectorului tehnologic. Acest lucru se datorează faptului că sectorul reprezintă aproximativ 50% din compoziția totală a indicelui. Primele 10 companii monitorizate de index sunt giganți ai tehnologiei și reprezintă 46% din ponderea totală a indicelui, conform unui studiu din septembrie 2021.

Cu creșterea sectorului tehnologic, valoarea Nasdaq Composite a crescut. De exemplu, în timpul bulei dotcom care a lovit acțiunile tehnologice la începutul secolului, Nasdaq Composite a sărit la 5.046,86 pe 9 martie 2000. Puțin după aceea, Nasdaq a căzut cu peste 4.000 de puncte și a durat 15 ani pentru a atinge din nou 5.000. Boom-ul acțiunilor indus de pandemie a crescut din nou evaluările sectorului tehnologic în 2021 și valoarea indicelui a crescut până la atingerea maximului istoric de 16.057,44 pe 19 noiembrie.

Sectoarele Nasdaq

NASDAQ este cunoscut ca a fi o piață de acțiuni care găzduiește multe companii tehnologice, dar include și o gamă largă de sectoare. Principalele sectoare reprezentate în NASDAQ sunt:

 • Tehnologia informației: NASDAQ este cunoscut în special pentru companiile sale din sectorul tehnologic. Acest sector include companii care se ocupă de software, hardware, servicii tehnologice, semiconductori și alte activități conexe. Unele dintre companiile tehnologice reprezentate în NASDAQ includ Apple, Microsoft, Intel, Cisco Systems, Adobe și Nvidia.
 • Servicii de comunicații: acest sector include companii care furnizează servicii de telecomunicații, media, divertisment și social media. Companii precum Facebook, Alphabet (compania mamă a Google), Netflix, Comcast și T-Mobile US sunt unele dintre companiile de comunicații reprezentate în NASDAQ.
 • Asistență medicală: NASDAQ găzduiește numeroase companii din sectorul sănătății, inclusiv companii farmaceutice, biotehnologice și servicii de sănătate. Companii precum Amgen, Biogen, Gilead Sciences, Moderna și Vertex Pharmaceuticals sunt unele dintre companiile de sănătate reprezentate în NASDAQ.
 • Consum discreționar: acest sector include companii care oferă bunuri și servicii neesențiale, cum ar fi hoteluri, restaurante, vânzare cu amănuntul, divertisment și călătorii. Companii precum Amazon, Tesla, Starbucks, Netflix și Marriott International sunt unele dintre companiile din sectorul de consum discreționar reprezentate în NASDAQ.

👉 Cum să investești în acțiuni Netflix din România într-un mod ușor?

 • Bunuri de consum de bază: acest sector include companii care produc bunuri de consum esențiale, cum ar fi alimente, băuturi, produse de îngrijire personală și produse pentru casă. Companii precum PepsiCo, Kraft Heinz, Monster Beverage și Procter & Gamble sunt unele dintre companiile de bunuri de consum de bază reprezentate în NASDAQ.
 • Finanțe: acest sector include bănci, companii de servicii financiare, companii de asigurări și alte instituții financiare. Companii precum JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, American Express și PayPal sunt unele dintre companiile financiare reprezentate în NASDAQ.

Principalii indici bursieri Nasdaq

Principalii indici ai NASDAQ sunt NASDAQ Composite, NASDAQ-100 și NASDAQ Biotechnology. Iată o scurtă descriere a fiecăruia dintre aceștia:

 • NASDAQ Composite: este un indice care reprezintă evoluția globală a pieței bursiere NASDAQ. Include peste 3.000 de companii, în principal companii tehnologice, dar și companii din alte sectoare, cum ar fi sectorul sănătății, financiar și industrial. Indicele este calculat folosind capitalizarea de piață ponderată a companiilor componente, ceea ce înseamnă că, acele companii  cu o capitalizare de piață mai mare, vor avea un impact mai mare asupra evoluției indicelui.
 • NASDAQ-100: este un indice care reprezintă cele 100 mai mari companii non-financiare listate pe NASDAQ. Indicele include în principal companii tehnologice, cum ar fi Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (compania mamă a Google) și Facebook. Cu toate acestea, include și companii din alte sectoare, cum ar fi sănătatea, consumul discret și industria. NASDAQ-100 este, de asemenea, un indice ponderat pentru capitalizarea de piață.
 • NASDAQ Biotechnology: este un indice care urmărește performanța companiilor din sectorul biotehnologic listate pe NASDAQ. Include companii implicate în cercetare, dezvoltare și comercializarea de produse biotehnologice și farmaceutice. Indicele NASDAQ Biotechnology este, de asemenea, valoros  pentru capitalizarea de piață.

Acești indici NASDAQ sunt importanți pentru evaluarea performanțelor companiilor tehnologice, biotehnologice și din alte sectoare prezente pe piața de acțiuni NASDAQ. Cu toate acestea, este important de reținut că indicii pot fi supuși fluctuațiilor și pot fi influențați de diferiți factori, cum ar fi condițiile de piață, evenimentele economice și tendințele sectoriale.

NASDAQ găzduiește numeroase companii, dar este important de notat că lista componentelor poate varia în timp. Acestea sunt cele 5 companii principale care compun Nasdaq: Apple Inc. (AAPL), Microsoft Corporation (MSFT), Amazon.com Inc. (AMZN), Alphabet Inc. (GOOGL), Facebook, Inc. (FB), Tesla, Inc. (TSLA).

Comparație între indicii: S&P 500

S&P 500 reprezintă primele 500 de companii de pe Bursa din New York. La fel ca Nasdaq Composite, S&P 500 este un indice ponderat pentru capitalizarea de piață a titlurilor cu capitalizare mare. Cele 500 de componente reprezintă un set diversificat de companii din diferite sectoare.

s&p 500 componente

Lista componentelor S&P 500 poate varia în timp datorită modificărilor din indice. Unele dintre principalele companii care fac parte din acesta sunt Apple Inc. (AAPL), Microsoft Corporation (MSFT), Amazon.com Inc. (AMZN), Alphabet Inc. (GOOGL) și Facebook, Inc. (FB).

În 1999, S&P și MSCI au dezvoltat Standardul de Clasificare a Industriilor Globale (GICS), un sistem de clasificare globală a companiilor, și au creat 11 sectoare și 69 de industrii care sunt reprezentate în indice.

Comparativ cu Nasdaq Composite și Dow, S&P 500 reflectă cel mai bine performanța pieței în toate sectoarele. Dezavantajul de a avea mai multe sectoare incluse în indice este că S&P 500 tinde să fie mai volatil decât Dow. Prin urmare, câștigurile sale pot fi mai mari în zilele în care piața se comportă bine și pierderile mai puternice când piața se prăbușește.

Pentru a fi inclusă în S&P 500, o companie trebuie să îndeplinească anumite criterii cantitative. Printre acestea, o capitalizare de piață de cel puțin 14,6 miliarde de dolari, o lichiditate ridicată și un capital de piață de cel puțin 10% din acțiunile în circulație. S&P 500 a atins maximul istoric de 4.796,56 la 3 ianuarie 2022.

Sectoare S&P 500

S&P 500, un indice ponderat pentru capitalizarea de piață, include companii din diferite sectoare ale economiei. Mai jos sunt enumerate principalele sectoare care compun S&P 500:

 • Tehnologia informației: acest sector include companii implicate în dezvoltarea, producția și distribuția de tehnologie a informației, hardware, software, servicii de internet și alte servicii conexe. Unele dintre companiile reprezentate în acest sector includ Apple, Microsoft, Facebook, Alphabet (compania mamă a Google), Adobe și Intel.
 • Servicii de comunicații: acest sector include companii implicate în servicii de telecomunicații, media, divertisment și social media. Companii precum AT&T, Verizon Communications, Comcast, Netflix, Walt Disney și Twitter sunt unele dintre companiile reprezentate în acest sector.
 • Asistență medicală: acest sector include companii implicate în furnizarea de servicii de sănătate, produse farmaceutice, echipamente medicale și servicii conexe. Johnson & Johnson, Pfizer, Merck, UnitedHealth Group, Abbott Laboratories și Bristol-Myers Squibb sunt unele dintre companiile reprezentate în acest sector.
 • Finanțe: acest sector include bănci, companii de servicii financiare, companii de asigurări și alte instituții financiare. JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Berkshire Hathaway și Visa sunt unele dintre companiile reprezentate în acest sector.
 • Consum discreționar: acest sector include companii care oferă bunuri și servicii secundare, cum ar fi hoteluri, restaurante, vânzare cu amănuntul, produse de consum și divertisment. Amazon, Home Depot, McDonald’s, Nike, Starbucks și Target sunt unele dintre companiile reprezentate în acest sector.
 • Consum de bază: acest sector include companii care produc bunuri de consum esențiale, cum ar fi alimente, băuturi, produse de îngrijire personală și produse pentru casă. Procter & Gamble, Coca-Cola, PepsiCo, Walmart, Colgate-Palmolive și Kimberly-Clark sunt unele dintre companiile reprezentate în acest sector.
 • Industrial: acest sector include companii implicate în producția de mașini, echipamente industriale, aero-spațiale, apărare, construcții și alte bunuri durabile. General Electric, Boeing, Honeywell International, 3M, Caterpillar și United Technologies (acum parte a Raytheon Technologies) sunt unele dintre companiile reprezentate în acest sector.
 • Energie: acest sector include companii implicate în explorarea, producția, rafinarea și distribuția de energie, inclusiv petrol, gaze naturale, cărbune și servicii conexe. Exxon Mobil, Chevron, ConocoPhillips, Schlumberger, Kinder Morgan și Occidental Petroleum sunt unele dintre companiile reprezentate în acest sector.
 • Materiale: acest sector include companii implicate în producția de materiale de bază, cum ar fi chimicale, metale, materiale de construcție, ambalaje și produse forestiere.

Care sunt diferențele dintre NASDAQ și Dow Jones?

NASDAQ și Dow Jones Industrial Average (cunoscut și sub numele de Dow Jones sau DJIA) sunt indici importanți de piață în Statele Unite, dar există unele diferențe semnificative între cei doi:

 1. Metodologia de selecție a companiilor: NASDAQ este un indice ponderat pentru capitalizarea de piață și include în principal companii listate pe NASDAQ Stock Market. Este cunoscut pentru a fi puternic orientat către sectorul tehnologic și include multe companii de înaltă tehnologie. Pe de altă parte, Dow Jones este un indice ponderat pentru preț, ceea ce înseamnă că acele companii cu un preț mai mare al acțiunilor au o pondere mai mare în indice. Dow Jones este compus din 30 de mari companii selectate din diverse industrii și include atât companii listate pe NASDAQ cât și pe New York Stock Exchange (NYSE).
 2. Numărul de companii incluse: NASDAQ include un număr mult mai mare de companii comparativ cu Dow Jones. NASDAQ găzduiește mii de companii listate, în timp ce Dow Jones include doar 30 de companii.
 3. Compoziția sectorială: datorită diferitelor lor metodologii de selecție, NASDAQ este adesea asociat cu sectorul tehnologic și companiile cu creștere rapidă, în timp ce Dow Jones este considerat un indice mai larg care include companii din diferite sectoare ale economiei. Dow Jones include companii din sectoare precum industrie, finanțe, asistență medicală, energie și multe altele.
 4. Ponderarea companiilor: În NASDAQ, companiile sunt evaluate în funcție de capitalizarea de piață, ceea ce înseamnă că cele mai mari companii au o importanță mai mare în indice. În Dow Jones, în schimb, companiile sunt alocate în funcție de prețul acțiunilor, ceea ce înseamnă că acele companiile cu prețuri mai mari ale acțiunilor au o importanță mai mare. Această diferență poate influența performanța generală a celor doi indici.

Investiți în ETF-uri cu brokeri online

Aici găsiți o selecție a celor mai buni brokeri pentru a investi în ETF-uri indexate pe acești trei indici. Aici vă lăsăm lista completă a celor mai buni brokeri pentru ETF-uri.

BrokerSuma minimă ComisioaneMai multe informații
Saxo BankOrice sumă0.08% (min 1 USD)Află mai mult →
Trading 212Min. 50 RONZeroAflă mai mult →
Interactive BrokersOrice sumăDe la $0.0005Află mai mult →
Freedom24Orice sumăDe la 0.5% + 0.012$ + 1.2$ sau 0.02$ + 2$ în funcție de tipul de contAflă mai mult→

Saxo Bank

8/ 10

Piețe

Europa, SUA, Asia

Gamă largă de produse

Transparență

Accesul la piețele internaționale.

Depozit minim:

€0.00

Depozit minim:

€10.00

* Pentru a obține o acțiune fracționată gratuită în valoare de până la 100 EUR/GBP, puteți deschide un cont la Trading 212 prin acest link. Se aplică termenii și condițiile.
Depozit minim:

€0.00

Depozit minim:

€1.00

*Pentru a obține o acțiune fracționată gratuită în valoare de până la 100 EUR/GBP, puteți deschide un cont la Trading 212 prin acest link. Se aplică termenii și condițiile.

Dow Jones, Nasdaq și S&P 500: concluzie

Nasdaq Composite, S&P 500 și Dow Jones Industrial Average (DJIA sau Dow) sunt trei indici folosiți pentru a măsura performanța pieței. Nasdaq Composite și S&P 500 acoperă un număr mai mare de sectoare și de titluri în portofoliu, în timp ce Dow este un indice blue-chip de 30 de titluri.

Nasdaq Composite și S&P 500 atribuie ponderile în funcție de capitalizarea pieței, în timp ce Dow atribuie ponderile în funcție de preț. Deși au criterii de includere și compoziție sectorială diferite, indicii se mișcă în general în aceeași direcție. În funcție de economie și de starea piețelor, un indice poate produce randamente superioare celorlalte. 

De exemplu, pe piețele în creștere, S&P 500 poate produce câștiguri mai mari decât Dow datorită prezenței unui număr mai mare de sectoare și de titluri cu capitalizare mică în portofoliul său. Opusul se întâmplă în timpul fazelor de scădere, când investitorii se mută către portul sigur oferit de titlurile companiilor consolidate cu modele de afaceri și dividende dovedite.

Pentru cei care caută să-și diversifice portofoliul, cele mai bune acțiuni din S&P 500 pot oferi un spectru larg de oportunități. Acest indice include cele 500 de companii principale listate în Statele Unite, reprezentând o gamă de sectoare care variază de la tehnologie la sănătate, și are o reputație de soliditate și stabilitate. 

👉 MSCI World vs S&P 500: Cumpărăm acțiuni din SUA sau acțiuni globale?

Pe de altă parte, acțiunile NASDAQ, cunoscute pentru concentrarea mai mare pe companiile din sectorul tehnologic, pot oferi un potențial de creștere ridicat, deși uneori la costul unei oscilații mai mari. În cele din urmă, cumpărarea acțiunilor din indicele Dow Jones, care constă în 30 dintre cele mai mari companii americane, poate reprezenta o investiție în unele dintre cele mai consolidate și recunoscute nume din economia americană.

Articole recomandate

Întrebări frecvente

Nasdaq este considerat mai volatil decât Dow Jones?

Da, Nasdaq este adesea considerat mai volatil decât Dow Jones datorită proporției mai mari de acțiuni din tehnologie și noile piețe, care sunt în general mai susceptibile la schimbări rapide.

Cum afectează ratele dobânzilor indicii bursieri precum Dow, Nasdaq și S&P 500?

Ratele dobânzilor pot influența indicii bursieri, deoarece schimbările în politica monetară afectează costurile de împrumut și apetitul investițional. Scăderea ratelor dobânzilor tinde să fie pozitivă pentru piețele de acțiuni.

Care este importanța indicilor bursieri ca Dow Jones, Nasdaq și S&P 500?

Acești indici sunt importanți pentru că oferă o perspectivă asupra performanței generale a pieței de acțiuni și sunt folosiți ca benchmark-uri pentru portofoliile de investiții și fondurile mutuale.

Articole similare