Ce sunt fondurile de hedging și cum funcționează acestea?

Hedge Funds (fonduri de acoperire) mai sunt numite și fonduri de gestionare alternativă. Ele sunt produse cu caracteristici foarte particulare, cu mai multă libertate, și mai opace. Gestionarea lor se realizează prin tehnici mai sofisticate (cele care nu își găsesc locul în fondurile de investiții tradiționale).

În cadrul acesti articol, vom prezenta cum funcționează, ce tip de strategii utilizează și cum poți investi în Hedge Funds.

Hedge funds

Ce sunt Hedge Funds?

Traducerea literală a termenului Hedge Fund este „fond de acoperire”. În realitate, acestea sunt produse financiare care dispun de o libertate totală în gestionarea portofoliului de investiții.

Începuturile lor au avut loc în anul1949 (în Statele Unite). Inițial, utilizau strategii mai complexe cu scopul de a stabili acoperire împotriva riscurilor (prin utilizarea derivatelor financiare). Cu toate acestea, industria Hedge Funds a crescut atât de mult încât este dificil să se stabilească o definiție atât de simplă.

În realitate, Hedge Funds sunt produse de investiții care pot utiliza o multitudine de strategii (unele mai riscante decât altele), dar nu doar cu scop de acoperire. Sunt instituții de investiții colective (pot fi fonduri de investiții, Sicavs, etc.).

Gestionarea alternativă, cum este de asemenea numită această filozofie de investiții, în ultimă instanță urmărește obținerea unei rentabilități absolute, indiferent de comportamentul economiei și piețelor. Ele pot profita de ineficiențele care se produc pe piețe.

De obicei, fondurile de investiții tradiționale se conformează unei politici de investiții și unui regulament. Hedge Funds nu au acest tip de limitări. Ele pot utiliza un credit mai mare, împrumuturi de valori, derivate financiare, leverage, investiții short, etc.

Long vs short
Sursă: Cryptonita.ro

De asemenea, Hedge Funds au fost criticate pentru că au un spirit speculativ. Ele generează crize economice prin operarea short și au o transparență mai redusă.

Care este funcționarea unui Hedge Fund?

Un Hedge Fund funcționează utilizând tehnici care sunt în general interzise în fondurile de investiții tradiționale. De obicei, ele mențin o gestionare activă a portofoliului. Aceste fonduri nu au obligația de a urma principiile de diversificare impuse fondurilor tradiționale. Ele au capacitatea de a opera cu un nivel superior de datorie.

După cum este de așteptat, acest tip de gestionare mai complexă și activă poate aduce cu sine comisioane mai mari. De obicei, comisionul de gestionare (sau o mare parte din acesta) este legat de rezultatele fondului.

Putem distinge Hedge Funds “onshore” și “offshore”. Deoarece acest tip de fonduri necesită o mai mare flexibilitate în momentul investiției, are nevoie de o reglementare mai laxă. Prin urmare, este obișnuit să găsim Hedge Funds “offshore”. Adică, fonduri nedomestice; domiciliate în țări precum Luxemburg, Irlanda și chiar Bahamas (aceste țări au o legislație și o reglementare mai puțin exigentă). Astfel, investitorul beneficiază de o protecție mai redusă.

Pe de altă parte, putem găsi și Hedge Funds “multistrategie”. Acestea sunt cele care nu urmează o singură strategie (în contrast cu Hedge Funds “monostrategie”). Cu alte cuvinte, pe lângă diversificarea în piețe, produse și zone geografice, oferă și diversificare în politicile de gestionare.

Mai multe caracteristici fonduri de Hedging

O caracteristică comună tuturor fondurilor de investiții libere este că necesită un mare talent profesional. Managerii trebuie să aibă o cunoaștere amplă a piețelor financiare și a mijloacelor de care dispun pentru a elabora strategii sofisticate.

În rezumat, funcționarea Hedge Funds se bazează pe o mai mare libertate. Ea folosește și efectul de levier, operează pe termen scurt și are o transparență mai redusă. Totodată, și reglementarea lor este mai relaxată. De fapt, nu au obligația de a publica o valoare netă zilnică.

De asemenea, se caracterizează printr-o lichiditate mai redusă (evidențiind lichiditatea garantată a fondurilor de investiții obișnuite).

👉 Cele mai bune fonduri de venit fix: stabilitate și încredere

Cu toate acestea, au și avantaje: permit obținerea unei relații bune între rentabilitate și risc. În același mod, pot obține și randamente absolute (rentabilități pozitive în toate fazele pieței).

Sunt fondurile de randament absolut Hedge Funds?

Răspunsul este negativ. Deși împărtășesc anumite caracteristici, fondurile de randament absolut sunt reglementate de normativa europeană UCITS (care oferă un grad mai mare de protecție investitorilor).

În plus, fondurile de randament absolut prezintă o lichiditate mai mare decât Hedge Funds. Ele sunt pur și simplu o categorie de fonduri de investiții tradiționale.

Ce tip de strategii urmează Hedge Funds?

Așa cum s-a putut observa în secțiunea anterioară, este dificil de determinat funcționarea concretă a unui Hedge Fund. Acest lucru se datorează faptului că este un termen care aglutinează tipuri de produse foarte diferite între ele.

Astfel, este obișnuit să clasificăm acest tip de fonduri în funcție de strategia pe care o dezvoltă. De asemenea, să ne amintim că există Hedge Funds care combină strategii (multistrategie).

Exemple strategii hedge fund
Sursă: WallStreetMojo

Există multiple tipuri de strategii, care permit stabilirea unui spectru larg de Hedge Funds. Pe lângă oportuniști sau direcționali și „short sellers”, acestea ar fi unele dintre cele mai comune.

Strategii Long/Short

Acest tip de strategie constă în a investi în sens invers în două tipuri de valori corelate, cu ideea că diferențialul de preț existent între ele se va îngusta sau se va lărgi.

În același mod, Hedge Funds care adoptă acest tip de strategie încearcă să reducă riscul pozițiilor lungi.

De obicei, iau poziții lungi în active care sunt supravândute sau subevaluate. Pentru pozițiile scurte, pot alege propriul indice de piață căruia îi aparține titlul. Chiar pot fi urmate criterii sectoriale.

Cu efectul de levier financiar este posibil să creșteți rentabilitatea acestui tip de strategii. Când poziția lungă este de aceeași valoare ca și poziția scurtă, acest stil de investiție se numește „market neutral”.

Strategii de arbitraj

Fondurile de acoperire care urmează strategia de arbitraj au ca scop profitarea de dezechilibrele sau ineficiențele pieței. Adică, identifică anomalii care tind să se ajusteze.

Aceste imperfecțiuni pot apărea atât pe piața de venit fix, acțiuni, pe piața titlurilor ipotecare, cu valute, în fuziuni sau achiziții. De asemenea, pot cumpăra un derivat și lua o poziție scurtă în activul suport (sau invers).

Ineficiențele de pe piață sunt de obicei punctuale. Astfel, fondurile de gestionare alternativă care urmează această strategie efectuează operațiuni teoretic fără risc. Managerii au nevoie de o tehnologie puternică pentru a profita de aceste oportunități care apar.

Există un tip special de arbitraj, care în sine constituie o strategie urmată de Hedge Funds numită „arbitraj de convertibile”. De obicei, se realizează prin cumpărarea convertibilului și vânzarea acțiunilor suport. De asemenea, pot cumpăra convertibilul și lua o poziție scurtă cu opțiuni financiare pe activul suport.

Strategii specializate în credit

Hedge Funds, care sunt specializate în strategii de credit, evaluează capacitatea unei companii de a-și îndeplini obligațiile financiare. În acest fel, sunt în măsură să știe dacă ratingul de risc este corect sau nu. În plus, determină dacă este probabil să își îmbunătățească sau să își înrăutățească ratingul de risc.

Așadar, pot lua poziții lungi în emisiunile de datorie care se preconizează că vor crește în preț și scurte în cele care se așteaptă să scadă. Cu alte cuvinte, contează dacă randamentul intern al investiției (TIR) va crește sau va scădea.

Pot crea o parte a strategiei operând cu datorie publică și o altă parte cu datorie corporativă (privată). În acest fel, se expun doar la capacitatea de solvabilitate a entității în sine.

Pentru a elabora acest tip de strategii, managerii Hedge Funds trebuie să aibă cunoștințe solide despre sensibilitatea prețurilor obligațiunilor la fluctuațiile ratelor dobânzii.

👉 Cele mai profitabile fonduri de investiții

Strategii Event – Driven

Această strategie se bazează pe valorificarea operațiunilor corporative care au loc, cum ar fi fuziunile, achizițiile, restructurările de capital, divizările, etc. Se încearcă anticiparea evoluției prețului care ar putea rezulta ca urmare a acestui tip de evenimente.

Poate fi cazul de investiții în valori care sunt la un pas de faliment sau în dificultăți financiare serioase. În funcție de experiența și capacitatea de gestionare a companiei, este posibil să se inverseze acest tip de situații. Astfel, compania ar avea un potențial mare de creștere (activele ar fi cumpărate la preț de lichidare). În caz contrar, întotdeauna se poate lua o poziție scurtă.

Strategii privind curba ratelor dobânzii

Este vorba despre anticiparea evoluției spread-ului sau diferențialului existent între ratele dobânzii datoriei publice a două țări determinate. Pot fi realizate pe active emise la aceleași sau la termene diferite.

Ce este Curba randamentului?
Sursă: Financial Market

Acest tip de strategii au, de obicei, un risc suplimentar: cursul de schimb al valutelor. Cu toate acestea, acest risc poate fi atenuat sau redus cu instrumente derivate. La fel cum există fonduri cu acoperire valutară.

Cum să investești în Hedge Funds?

Ca regulă generală, datorită complexității lor mai mari, Hedge Funds sunt considerate produse destinate investitorilor calificați și instituționali. Cerințele lor de capital minim sunt, de obicei, mai ridicate. Este vorba despre un teren de joc diferit.

În orice caz, au crescut atât de mult în număr, subscrieri și popularitate încât au reușit să trezească interesul tuturor tipurilor de traderi și investitori.

Astfel, fondurile de investiții libere sunt considerate ca un produs accesibil pentru investitorul individual. Cu toate acestea, pentru clienții neprofesioniști se cere o investiție minimă de 100.000 € și să se consemneze în scris că se cunosc riscurile acestora.

În plus față de Hedge Funds pure, există și fonduri de investiții compuse din Hedge Funds. Cu alte cuvinte, la fel cum pot fi găsite fonduri de investiții care investesc în alte fonduri, putem găsi fonduri de Hedge Funds.

Aspecte importante

Investițiile în fondurile de hedging pot fi o modalitate interesantă de a diversifica portofoliul. Totuși, este important să luați în considerare câteva aspecte esențiale. Iată câteva sfaturi pentru investitorii din România:

  1. Cunoașteți produsul: Înainte de a investi într-un Hedge Fund, citiți cu atenție documentul cu datele fundamentale pentru investitor (DFI). Acesta conține informații relevante despre profilul de risc, strategia fondului, investiția minimă și durata estimată a investiției.
  2. Lichiditate redusă: Fondurile de gestionare alternativă au o lichiditate mai redusă decât alte tipuri de investiții. Nu alocați o parte semnificativă din capitalul dvs. în aceste fonduri. Retragerea banilor poate fi mai dificilă.
  3. Evitați presiunea: Nu vă grăbiți să contractați un Hedge Fund sub presiune. Consultați-vă cu un specialist financiar și clarificați toate îndoielile pe care le aveți. Investiția trebuie să fie bine fundamentată și înțeleasă.
  4. Testul de adecvare: Înainte de a investi, entitatea financiară care vă oferă un Hedge Fund va efectua un test de conveniență. Acesta are rolul de a se asigura că produsul se potrivește cu obiectivele și situația financiară a investitorului.

👉 Investiție sustenabilă: cum să investești în “verde”?

În plus, piața de private equity din România oferă oportunități interesante. Fondurile de investiții locale și străine sunt active în finanțarea companiilor românești. De asemenea, puteți explora și fondurile de capital de risc, cum ar fi Catalyst Romania, care se concentrează pe investiții în companii tehnologice din România și țările învecinate.

Exemplu Hedge Fund în România

În România, un exemplu de Hedge Fund interesant este ROCA X, un fond care aplică strategii de investiții alternative. Iată câteva detalii relevante despre acest fond:

  • Strategie de investiții: ROCA X utilizează o combinație de analiză fundamentală și tehnică pentru a identifica oportunități de investiții. Fondul poate lua poziții atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, în funcție de condițiile pieței.
RocaX logo
Sursă: rocax.ro
  • Diversificare: Fondul investește într-o gamă largă de instrumente financiare, inclusiv acțiuni, obligațiuni, mărfuri și valute. Acest lucru îi permite să obțină o diversificare eficientă a portofoliului.
  • Risc controlat: ROCA X gestionează riscul prin utilizarea derivatelor financiare și prin monitorizarea atentă a piețelor. Fondul are o echipă de specialiști cu experiență în gestionarea riscului.
  • Lichiditate: La fel ca majoritatea fondurilor de hedging, ROCA X are o lichiditate mai redusă. Investitorii trebuie să fie conștienți de acest aspect și să aloce capital în mod corespunzător.

Este important să consultați un specialist financiar și să vă asigurați că înțelegeți bine produsul și riscurile implicate. 

Hedge Funds Internaționale

În Statele Unite există mii de hedge fund-uri distribuite între următoarele strategii:

Hedge Fund strategii

Numeroase studii au arătat cum S&P 500 este greu de egalat, în mare parte din cauza structurii comisioanelor. Totuși, pe altarul marilor investitori din ultimii 20 de ani, mulți gestionează fonduri de hedging. Poate cel mai cunoscut este cel al lui Soros (Global Macro) și Jim Simons (Renaissance).

Întrebări frecvente

Ce sunt hedge funds?

Fondurile de hedging sunt vehicule de investiții alternative care aplică strategii complexe pentru randamente superioare. Acestea pot lua poziții atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, și pot utiliza instrumente precum derivate financiare. Scopul lor este să ofere diversificare și să gestioneze diferit riscurile.

Care sunt avantajele și riscurile investițiilor în Hedge Funds?

Avantajele includ potențialul de randament superior, diversificarea și accesul la strategii inovatoare. Totuși, riscurile includ lichiditatea redusă, comisioanele mai mari și volatilitatea.

Cum pot investi într-un Hedge Fund?

Investiția într-un Hedge Fund se face prin intermediul unui intermediar financiar sau al unei companii. Investitorii trebuie să îndeplinească anumite criterii și să fie conștienți de termenii și condițiile fondului.

Articole similare