Cum să Utilizați Analiza Bottom-Up pentru a Investi

Analiza bottom-up, sau parsare bottom-up, este o abordare specifică în cadrul analizei fundamentale, concentrându-se pe analiza detaliată a companiilor individuale, înainte de a lua în considerare factorii mai largi ai sectorului sau economiei în care operează. Această metodă pornește de la baza – adică, de la companii specifice – pentru a construi o imagine a valorii de investiții.

Acest tip de analiză începe prin studierea situației financiare a companiei, evaluându-i indicatorii financiari și informațiile contabile, pentru a evalua apoi sectorul și economia în general.

exemplu de analiza bottom-up a unei companii

Analiza bottom-up vs. top-down

Analiza bottom-up reprezintă o abordare inversă față de cea top-down, efectuându-se pașii în ordine inversă. În analiza top-down, se începe cu o evaluare macroeconomică generală, urmând ca apoi să se analizeze sectoare atractive și, în final, să se selecteze active financiare specifice din acele domenii.

De obicei, analiza bottom-up este aplicată în strategii pe termen lung sau în strategii de tip „buy and hold”, unde investitorul achiziționează active cu intenția de a le păstra pentru o perioadă îndelungată. Pe de altă parte, analiza top-down se dovedește a fi mai potrivită pentru investitorii interesați de identificarea oportunităților pe termen scurt, cu scopul de a realiza profituri rapide.

Când un investitor are o cunoaștere profundă a unei companii în care dorește să investească, abordarea bottom-up este adesea cea mai indicată. Aceasta permite investitorului să înțeleagă avantajele competitive ale companiei, oferta sa de produse sau servicii și importanța acestora pentru consumatori.

De exemplu, un client fidel al unei companii precum Apple, recunoscută pentru baza sa largă de clienți devotați, poate realiza o analiză bottom-up detaliată, bazându-se pe informațiile pe care le deține despre companie.

Analiza top-down, pe de altă parte, vizează identificarea oportunităților de investiții fără a se limita la sectoarele sau companiile deja cunoscute de investitor.

Etapele analizei bottom-up (parsare bottom-up)

Etapele care pot fi urmate pentru a efectua o analiză bottom-up pentru a evalua valoarea unei companii sunt:

  1. Revizuirea istoricului financiar al companiei: Acest lucru include revizuirea situațiilor financiare, cum ar fi bilanțul, contul de profit și pierdere și fluxul de numerar, pentru a obține o înțelegere a modului în care compania a performat în trecut.
  2. Analizarea operațiunilor companiei: Acest lucru include examinarea modului în care funcționează compania, procesele sale de producție și distribuție, canalele sale de vânzare și relațiile sale cu furnizorii și clienții.
  3. Identificarea punctelor forte și a punctelor slabe ale companiei: La evaluarea operațiunilor firmei, este important să se identifice punctele sale forte și slabe. Acest lucru poate include lucruri precum eficiența proceselor sale, calitatea produselor sau serviciilor sale, eficacitatea echipei sale de management și solvabilitatea financiară a companiei.
  4. Estimarea valorii viitoare a companiei: Odată ce s-a evaluat istoricul financiar și operațiunile afacerii, se poate utiliza această informație pentru a estima valoarea viitoare a companiei. Acest lucru poate include proiecția situațiilor sale financiare și calculul multiplilor de evaluare.
  5. Compararea firmei cu altele din sector: Se compară informațiile companiei cu alte firme din același sector pentru a identifica avantaje sau dezavantaje unice.
  6. Analizarea condițiilor pieței: Se evaluează condițiile pieței financiare în care acțiunea este cotată, inclusiv tendințele actuale ale pieței (bull sau bear market). Dacă analizăm o companie care este cotată la bursa americană, de exemplu, ar trebui să observăm indici precum S&P 500.
  7. Analizați indicatorii macroeconomici: Ca pas următor, se evaluează indicatori macroeconomici precum rata șomajului, inflația, ratele dobânzilor, creșterea economică și altele. Acești indicatori ar putea avea un impact asupra companiei studiate.
  8. Luarea unei decizii de investiție: În final, pe baza analizei bottom-up efectuate, se poate lua o decizie cu privire la investirea sau nu în companie. Acest lucru poate include cumpărarea de acțiuni ale firmei sau investirea în alte active.

Exemplu de analiză bottom-up

parsare bottom-up

Să presupunem că dorim să analizăm o companie ABC. Primul pas va fi analiza situațiilor financiare, bilanțul, contul de profit și pierdere și fluxul de numerar. De asemenea, putem observa ratele financiare precum PER, precum și nivelul de îndatorare, valoarea contabilă a companiei, printre altele.

Este important să luăm în considerare toate informațiile disponibile pentru a proiecta nivelul veniturilor estimate pentru perioadele viitoare. Acest lucru va depinde de planurile firmei și de așteptările afacerii.

Compania ar putea avea mari oportunități sau, dimpotrivă, anumite amenințări care ar putea afecta performanța sa. De aceea, va fi crucial să evaluăm sectorul și să facem comparația cu alte firme din același domeniu.

Presupunând că firma se ocupă cu exportul de băuturi îmbuteliate, trebuie să analizăm care sunt competitorii săi, care este așteptarea de cerere pentru produsele sale, tendințele pieței, preferințele consumatorilor, printre altele.

Apoi, se va evalua piața financiară pe care firma este listată, adică, când compania ABC este listată pe Bursa de Valori București, trebuie să evaluăm performanța indicelui BET, de exemplu.

În cele din urmă, trebuie să luăm în considerare variabilele macroeconomice pe care le-am menționat deja, cum ar fi inflația, șomajul și creșterea economică. Acești indicatori ne oferă informații valoroase, de exemplu dacă economia va intra într-o fază expansivă sau contractivă.

Concluzie

Analiza bottom-up oferă o perspectivă detaliată asupra companiilor individuale, punând accent pe calitatea și potențialul lor unic de creștere. Această metodă este esențială pentru investitorii care preferă să înțeleagă în profunzime afacerile în care investesc, oferindu-le o bază solidă pentru decizii de investiții pe termen lung. Prin concentrarea pe fundamentalele companiei, indiferent de fluctuațiile macroeconomice sau de piață, analiza bottom-up poate descoperi oportunități subevaluate, conducând la investiții mai informate și, potențial, la randamente superioare.

Articole Recomandate

Cum să alegi companii în care să investești?

Cum să cumperi acțiuni ale unei companii la bursă: Ghid complet

Acțiuni: Ghid pentru analiza și investiția în România

Întrebări frecvente

Pentru ce tip de investitor este potrivită analiza bottom-up?

Este ideală pentru investitorii pe termen lung sau cei care practică strategia buy and hold, care doresc să înțeleagă temeinic afacerile în care investesc.

Poate analiza bottom-up să prevadă fluctuațiile de piață?

Nu se concentrează pe predicția fluctuațiilor de piață, ci pe identificarea valorii fundamentale a companiilor.

Cum se compară analiza bottom-up cu alte strategii de investiții?

Este mai detaliată și se concentrează pe calitatea investiției, spre deosebire de strategiile care urmăresc tendințele sau indicatorii macroeconomici.

Articole similare