Dogs of the Dow (Câinii Dow): strategia de investiții în dividende

În cadrul acestui articol, îți prezentăm una dintre cele mai faimoase și practice strategii de dividende care există pe piață. Aceasta face referire la Dogs of the Dow sau, tradus în română, Câinii Dow.

Ce este strategia Dogs of the Dow?

Strategia în cauză are o origine relativ recentă, Michael O´Higgins dându-i acest nume în anul 1991, în cartea sa „Beating The Dow„.

Strategia Beating the Dow

Prin urmare, dacă intenționezi să investești în bursă, simplitatea și ușurința acestei metode ar putea fi una atrăgătoare pentru tine.

Strategia Dogs of the Dow se bazează, în fapt, pe selectarea celor 10 acțiuni cu cel mai mare randament prin dividende care sunt listate în indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA). Aceasta include 30 dintre principalele companii din Statele Unite. După cum observăm, este o abordare relativ simplă și, de asemenea, populară.

Care este proveniența numelui Câinii Dow?

În mod curios, „Câinii Dow” (Dogs of the Dow) are legătură cu analogia de a paria pe pierzător. Mai precis, sugerează faptul că acțiunile cu cel mai mare randament prin dividende au aparținut unor companii care au avut o performanță mai slabă în termeni de preț. De aici și creșterea dividendului (yield).

Logica din spatele acestui nume este următoarea:

 1. Câini = Acțiuni cu randament scăzut: Acțiunile selectate sunt cele ale căror prețuri au scăzut și, prin urmare, au un randament ridicat al dividendelor în raport cu prețul lor de piață.
 2. Mizarea pe Recuperare: Ideea este că aceste acțiuni „cu randament mai scăzut” au totuși o anumită siguranță, deoarece fac parte din DJIA. Astfel, ar putea avea un potențial de recuperare, pe lângă faptul că aduc un dividend anual interesant.
 3. Compararea cu Dow Jones: După cum am menționat, inițial, această strategie se aplica asupra companiilor care făceau parte din DJIA.

Cum funcționează Dogs of the Dow?

Pentru a observa mai îndeaproape modul în care funcționează Dogs of the Dow, vom vedea mecanica acesteia în doar trei pași:

 1. Selectarea Acțiunilor: La începutul fiecărui an, se selectează cele 10 companii din DJIA care au cel mai mare randament al dividendelor.
 2. Investiție Echitabilă: Ulterior, se investește o sumă egală de bani în fiecare dintre aceste 10 acțiuni. Dacă, de exemplu, vom investi 1.000 de euro, vom depune 100 în fiecare sau valoarea cea mai apropiată. Totuși, acum știi că, cu această tranzacționare de acțiuni fracționate, poți fi precis din punct de vedere matematic.
 3. Întreținere și Rebalansare: Acțiunile sunt păstrate pe tot parcursul anului. La începutul anului următor, vom vinde acele acțiuni care nu se mai află printre cele 10 cu cel mai mare randament al dividendului. În același timp, le vom cumpăra pe cele care au intrat, pe parcurs, în această listă. Și desigur, ne vom axa întotdeauna pe reinvestirea de dividende.

Asta este tot. Ideea este ca, de acum înainte, acest portofoliu să devină automatizat, realizând cele cinci sau șase tranzacții la începutul anului. Mai apoi, tot ceea ce trebuie făcut este să lăsăm timpul să treacă până anul următor.

Ce randamente istorice prezintă Câinii Dow?

Conform datelor istorice, da, această modalitate funcționează. Și dacă o scalăm pe termen lung, 25 sau 30 de ani, cu efectul dobânzii compuse, rezultatele sale pot fi cu adevărat spectaculoase:

 • Potrivit datelor oferite de portalul Dogs of Dow, dacă această strategie ar fi fost aplicată între 1953 și 2003, ar fi oferit un randament mediu anual de 14%, comparativ cu 11% al DJIA.
 • De la începutul secolului până în anul 2023, datele de randament mediu anual au fost de 8,7%, ușor peste indicele S&P500 și DJIA.
Rentabilitate pe ultimii 20 de ani
Dogs of the Dow: Rentabilitatea din ultimii 20 de ani

Pentru informații mai detaliate, vom oferi, în cele ce urmează, un tabel al randamentului acestei strategii în comparație cu S&P500 și propriul Dow Jones Industrial Average 30. Acesta face referire la activitatea desfășurată între anii 2015 și 2019.

Rentabilitate 2015-2019
Rentabilitatea între 2015 și 2019

După cum se poate observa, este adevărat că în anii buni, indicii au reprezentat o alternativă mai bună. Totuși, nu este mai puțin adevărat că în anii mai dificili, tot această strategie a reușit să facă față mai bine situației.

Apropiindu-ne de anul 2021, putem vedea cum strategia a realizat însă performanțe mai slabe în urma pandemiei de COVID-19. Astfel, după cum se reflectă și în graficul de mai jos, aceasta a înregistrat performanțe mai slabe atât pentru S&P 500, cât și pentru DJI. Cu un procent de 6.55%, s-a poziționat cu mult sub Dow Jones.

Grafic Dogs of the Dow - Dow Jones

👉 Totul despre dividende aici: Ghid investiție în Dividende: ce sunt și tipuri

Dogs of the Dow cu o abordare modernă

După cum este expus în graficele de mai sus, această strategie are mai multe aspecte. De exemplu, una dintre ele este Small Dogs of the Dow, unde în loc să investești în cele 10 companii cu cel mai bun randament prin dividende, recurgi la investiții în cele 10 companii DJIA cu cel mai mic preț. Și după cum putem observa, randamentele istorice ale acesteia nu sunt deloc negative.

Cu toate acestea, o alternativă bună este să faci backtesting cu alți indici dincolo de DJIA. Desigur, este esențial ca aceștia să fie solizi. De exemplu, poți alege cele 10 acțiuni cu cel mai bun randament prin dividende din indici precum MSCI World, DAX 40 sau FTSE100.

Câinii Dow în 2024

Ne îndreptăm atenția către acțiunile care au fost proclamate drept Dogs of the Dow la începutul acestui an. Amintește-ți, acestea sunt cele 10 cu cea mai mare rentabilitate din indicele DJIA cu randament la data de 29 decembrie 2023.

Stock DowSimbolRandament
Walgreens Boots AllianceWBA7,35%
Verizon CommunicationsVZ7,06%
3MMMM5,49%
DowDOW5,11%
International Business MachinesIBM4,06%
ChevronCVX4,05%
AmgenAMGN3,12%
Coca-ColaKO3,12%
Cisco SystemsCSCO3,09%
Johnson & JohnsonJNJ3,04%

În cele ce urmează, îți vom lăsa câteva articole, care s-ar putea să facă parte din aria ta de interes pentru acest subiect:

Alte strategii pentru dividende

Dacă îți place ideea de a investi în dividende, îți vom prezenta, în cele ce urmează o serie de strategii mai elaborate precum:

 • Aristocrații dividendelor: Acest grup de companii nu este cunoscut doar pentru a plăti dividende în mod constant. Ea este cunoscută și pentru creșterea acestor cantități de plăți an de an. Este un termen comun aplicat companiilor care fac parte din indicele S&P 500 și care și-au crescut dividendele timp de cel puțin 25 de ani consecutivi.
 • Regii dividendelor: Regii reprezintă un nivel chiar mai exclusiv în cadrul companiilor care plătesc dividende. Aceste companii nu doar că au menținut un istoric al plăților de dividende constante, dar au crescut cantitatea dividendelor lor în fiecare an timp de cel puțin 50 de ani consecutivi. Această distincție evidențiază o stabilitate și fiabilitate, făcând din aceste companii opțiuni foarte atractive pentru investitorii centrați pe venituri pasive.
 • Geraldine Weiss: Cunoscută și ca doamna dividendului, strategia ei se bazează pe identificarea acțiunilor subevaluate cu randamente mari la dividend. Weiss se concentrează așadar pe companii cu un istoric solid de plată a dividendelor.

Pro și contra aplicării strategiei Câinii Dow

ProContra
Metoda este automată și ușor de aplicat de către orice investitor.❌ Pot exista companii cu dividende mari și o afacere nesigură.
Strategia poate fi exportată către alte indici precum Ibex 35, Eurostoxx 50, CAC 40 sau DAX XetraPolitica de dividende a companiilor poate induce în eroare investitorul
❌ Investirea în valori cu randament ridicat prin dividende nu salvează pe nimeni de la o piață în scădere.

În concluzie, Dogs of the Dow este o strategie de dividende solidă și constantă, care necesită o anumită atenție la începutul fiecărui an bursier. Ea se bazează pe deținerea listei cu cele zece valori cu cel mai mare randament prin dividende, publicată la sfârșitul fiecărui an.

Întrebări frecvente

1. Este Câinii Dow o strategie eficientă?

Strategia Dogs of the Dow oferă un argument convingător pentru investitorii în venituri. Așa cum a demonstrat istoria, este o strategie cu risc scăzut și recompense mari, care poate ajuta investitorii să profite de pe urma scăderilor pieței.

2. Există o strategie similară pentru S&P 500?

„Dogs of the S&P 500” este o variație a strategiei „Dogs of the Dow” aplicată indicelui S&P 500. Aceasta implică selectarea acțiunilor cu cel mai mare randament al dividendelor din S&P 500 ca potențială strategie de investiție.

3. De unde provine numele Câinii Dow?

Termenul „dogs” se referă la strategia de a căuta acțiunile Dow cu cel mai mare randament, care sunt de obicei cele considerate de către investitori ca fiind defavorizate. Strategia Dogs of the Dow a câștigat popularitate de la publicarea cărții lui Michael O’Higgins, „Beating the Dow,” în 1991.

Articole similare