Portofoliul Permanent al lui Harry Browne: Ce este și cum funcționează?

Nu te-ai gândit niciodată cum ar fi să ai portofoliul permanent de valori, indiferent de timp, și să poți fi relativ liniștit? Ceva care să îți ofere un anumit prag de rentabilitate, și mai mult cu timpurile inflaționiste, accentuând conservatorismul financiar, de a proteja ceea ce ai obținut de-a lungul anilor?

Portofoliul Permanent al lui Harry Browne

Ei bine, asta trebuie să fi gândit creatorul strategiei pe care o vom prezenta în acest articol, care face referire la Portofoliul Permanent al lui Harry Browne.

Cine este Harry Browne?

Harry Browne, recunoscut pentru viziunea sa financiară și strategia de investiții, a fost o figură unică în lumea finanțelor și investițiilor. S-a născut în anul 1933, și deși nu a avut o educație formală în finanțe, a demonstrat o înțelegere acută a piețelor și economiei de la o vârstă fragedă.

Harry Browne

În anii 1960, Browne s-a remarcat prin prezicerea sfârșitului standardului aurului, o viziune care la vremea respectivă a fost considerată radicală și antisistem. Acesta reprezenta un sistem monetar în care valoarea dolarului american era direct legată de valoarea aurului. Previziunea sa s-a dovedit, mai apoi, a fi corectă când în 1971 președintele Richard Nixon a pus în cele din urmă capăt convertibilității dolarului în aur.

Astfel, Browne nu numai că a prezis această schimbare monumentală în politica monetară, dar a reușit și să o capitalizeze. A înțeles că sfârșitul standardului aurului, va duce la o poftă nesățioasă a politicienilor de a imprima bani și de a „inflaționa” moneda pentru a plăti toate excesele lor. Aceste fapte ar duce, mai departe, la o inflație ridicată în aceeași decadă, și prin urmare, la o creștere a prețului aurului.

Și cum putem observa, el nu s-a înșelat, dacă observăm rata inflației din SUA în anii ’70, care a depășit de două ori 10%.

Grafic SUA 1970-2019

Așadar, ceea ce a făcut a fost simplu, investind în acest metal prețios înainte de anunțul lui Nixon. Ca rezultat, a obținut o avere considerabilă când valoarea aurului a crescut.

Harry Browne, candidat prezidențial

Acesta a fost candidat prezidențial pentru Partidul Libertarian de două ori, în 1996 și 2000 (a treia forță cea mai votată din SUA). În acei ani, un alt militant fervent al partidului menționat era Clint Eastwood, regizorul de film.

Totuși, dincolo de succesul său în prezicerea și capitalizarea evenimentelor economice, Browne este mai bine cunoscut pentru abordarea sa conservatoare și protectoare față de investiții. Filosofia sa de investiții s-a concentrat pe protejarea patrimoniului mai mult decât pe căutarea randamentelor extraordinare. Pentru Browne, investiția nu era despre a deveni rapid bogat, ci despre asigurarea bogăției pe termen lung și împotriva oricărei adversități economice.

Această filosofie a fost reflectată în „Portofoliul Permanent” al său. În continuare, vom afla ce este, mai precis, acesta.

Portofoliul permanent: Ce este?

Portofoliul Permanent a fost o strategie de investiții, creată de Browne, cu scopul de a oferi atât creșterea capitalului, cât și protecție împotriva diferitelor cicluri economice. Am putea spune că se bazează pe ideea de a căuta un portofoliu echilibrat pentru a reduce riscul și volatilitatea. Acest lucru este posibil prin diversificarea în diferite clase de active care se comportă diferit în diferite condiții economice.

Cum funcționează portofoliul permanent?

În consecință, Portofoliul Permanent se împarte în mod egal în patru categorii de active:

 • Acțiuni
 • Obligațiuni pe termen lung
 • Aur
 • Bani lichizi

Fiecare dintre aceste patru categorii de active financiare ar trebui să ocupe doar 25% din portofoliul nostru. În acest fel, se vor completa reciproc, echilibrându-se în portofoliul nostru, în fața diferitelor scenarii economice cu care ne putem confrunta.

Ideea din spatele acestei strategii este că, indiferent de ciclul economic în curs (prosperitate, inflație, deflație sau recesiune), cel puțin o parte a portofoliului să prospere. În acest fel, Browne intenționa ca Portofoliul Permanent să ofere investitorilor o formă de poliță de asigurare împotriva incertitudinii economice, ajutând la protejarea patrimoniului lor.

Etapele ciclului economic conform lui Browne

Etapele ciclului economic, conform lui Browne, sunt împărțite în patru faze. Investind în aceste patru tipuri de active în același timp, vom echilibra orice scenariu al ciclului, indiferent care ar fi acesta. Să le vedem:

Scenariu 1: Prosperitate

În acest scenariu, economia înflorește, ratele dobânzilor sunt reduse, uneori chiar zero. Nu există șomaj, dar cu toate acestea, există multă efervescență și este momentul să profităm de oportunități.

Concentrează-ți atenția asupra burselor de valori, unde câștigurile sunt abundente. Obligațiunile pot oferi, de asemenea, randamente bune.

Pe de altă parte, aurul, dar mai ales, banii în lichiditate, vor fi activele care îți pot pondera portofoliul către stabilitate.

Scenariu 2: Inflație

Mai devreme sau mai târziu, inflația își va face simțită prezența. Totuși, nu te teme, căci în acest scenariu aurul ar putea fi salvatorul tău.

Și nu degeaba, de când inflația a început să se dezlănțuie prin aprilie-mai 2021, prețul unciei metalului prețios prin excelență, s-a revalorizat.

Grafic 2006-2024 Aur
Actualizat 24 Mai 2024

Pe de altă parte, și din cauza situației de inflație, banii tăi în lichiditate pot scădea, echilibrându-ți portofoliul, în timp ce piața variază. Dacă se prevăd creșteri ale ratelor pe termen scurt, aceștia ar putea începe să sufere.

Scenariul 3: Lipsa de bani

Băncile centrale vor începe să crească ratele, creditul devenind mai rar mai devreme sau mai târziu. De asemenea, activitatea economică se va încetini, și chiar ar putea să apară o recesiune, dacă încetinirea este foarte bruscă.

În acest scenariu, când banii sunt rari și recesiunea amenință, lichiditatea va fi cel mai bun aliat al tău. Te va menține alert în fața oricărei situații care ar putea să apară, și îți va permite să cumperi la prețuri foarte mici aur, sau acțiuni, dacă se produce un crash sau o capitulare.

O altă opțiune ar putea fi să investești în active foarte lichide precum Titluri de Trezorerie, sau depozite bancare, profitând de creșterea ratelor băncii centrale.

Scenariul 4: Deflație

Scăderea consumului, produsă de recesiune, duce la deflație. Este momentul în care băncile centrale încep să scadă ratele pentru a stimula din nou economia.

În acest scenariu, obligațiunile pe termen mediu pe piața secundară vor fi cei mai buni aliați ai tăi. Dacă ratele scad la zero, randamentul noilor obligațiuni emise va fi mai mic. Astfel prețul obligațiunilor vechi de pe piața secundară va crește, permițându-ți să le vinzi la un preț bun.

👉 Pentru mai multe clarificări, poți accesa articolul nostru detaliat: Obligațiuni explicate: o altă alternativă de a investi

Cât de profitabil a fost portofoliul permanent de-a lungul anilor?

Sau mai bine zis, a fost cu adevărat această strategie atât de conservatoare profitabilă de-a lungul anilor? Adevărul este că da, și foarte mult.

Chiar în ideea de bază trebuie să includem și așteptările. Să ne amintim că ideea de bază constă în gestionarea patrimoniului, mai mult decât în căutarea unui randament. Și nu degeaba, Harry Browne a stabilit un randament țintă, odată ce inflația a fost depășită, de 4%-5%.

Și adevărul este că, potrivit unui studiu al Icaria Capital, între 1972 și 2022, portofoliul permanent al lui Harry Browne a avut un CAGR (randament mediu anualizat) de 7% – 9%. Nu este deloc rău, având în vedere profilul extrem de conservator, și faptul că, aproximativ pentru aceeași perioadă, cel mai bun investitor value, Warren Buffet a obținut un randament mediu de 20%

Grafic Permanent Portfolio
Randamentul istoric al portofoliului permanent

Totuși, acest tabel are o mică înșelătorie deoarece este realizat pe un portofoliu gestionat în dolari. Așadar, nu este implicat riscul de schimb valutar.

Cum să îmi configurez portofoliul permanent în mod practic?

Pentru a începe, amintește-ți că trebuie doar să combini 4 tipuri de active. În plus, pentru a facilita acest proces, îl vom face pe active europene pentru a evita riscul valutar.

Lichiditate în portofoliul permanent

Pentru a fi extrem de conservator, în această secțiune ar trebui să ne axăm doar pe:

 • Depozite bancare cu cel mai mare interes posibil: Între 2% și 3%
 • Titluri de stat
 • Datorie corporativă sau guvernamentală de la cea mai mare calitate de credit posibilă pe termen scurt (de exemplu, în Europa din țări precum Germania, Austria sau Olanda)

Venitul fix

La fel ca în secțiunea anterioară, doar că în loc să fie pe termen scurt, trebuie să fie datorie guvernamentală pe termen lung. De exemplu, aici vorbim despre obligațiuni la 10 ani din țări cu cea mai mare calitate de credit. Ca exemplu, am putea lua în considerare obligațiuni din țări precum Germania. Aceasta este țara cu care restul țărilor își măsoară prima de risc.

De asemenea, amintește-ți că poți investi în ETF-uri sau fonduri de investiții pe acest tip de active, dacă ți se pare mai confortabil.

👉 Fonduri de investiții: Ghid complet pentru începători

Venitul variabil

Aici ai două opțiuni:

 • Să faci stock picking pe unele dintre cele mai solide companii europene din ultimii 50 de ani. De exemplu, companii precum Nestlé, Lindt, Danone sau LVMH, cu care nu numai că vei obține o anumită rentabilitate de-a lungul anilor, datorită creșterii lor treptate, dar stabile, dar vei putea să le valorifici și pe termen scurt, datorită dividendelor.
 • Să angajezi un fond indexat pe companii value.

👉 Top fonduri de acțiuni: investiție diversificată în titluri bursiere

Aur

Cele mai convenabile opțiuni sunt:

 • Cea mai conservatoare opțiune ar fi să cumperi uncii sau monede de aur și să le depozitezi acasă, într-un seif, sau la bancă.
 • Dacă această opțiune nu ți se potrivește, o altă opțiune ar fi investești în ETF-uri de aur fizic. Acestea sunt, de asemenea, mult mai lichide.

Și în final, este important de reținut faptul că fiecare dintre aceste active ar trebui să cântărească 25%. Dacă dintr-un motiv sau altul vrei să îți dai un impuls portofoliului tău, întotdeauna poți să supraponderezi acele active care se comportă mai bine, în funcție de momentul ciclului economic.

De exemplu, dacă ne aflăm în scenariul 3 de lipsă de bani. În loc să aloci 25% acțiunilor, și 25% depozitelor, poți să îți echilibrezi pozițiile mai mult spre depozite remunerate până la 35%. În acest fel, îți vei reduce expunerea la un venit variabil la 15%.

Mai apoi, de aici ți se deschide o lume de posibilități, pe care le poți cerceta.

Exemple de ETF-uri pentru portofoliul permanent

De data aceasta ne vom lega și de unele dintre ETF-urile pe care le-am descris de-a lungul articolului:

Lyxor US Treasury 10+Y (DR) UCITS ETF – Dist

 • Tipul de ETF: Obligațiune pe termen lung
 • ISIN: LU1407890620

iShares Germany Government Bond UCITS ETF (Dist)

 • Tipul de ETF: Obligațiune pe termen lung
 • ISIN: IE00B5V94313

WisdomTree Physical Gold

 • Tipul de ETF: Aur fizic
 • ISIN: JE00B1VS3770

Xtrackers EURO STOXX Quality Dividend UCITS ETF 1D

 • Tipul de ETF: Companii value de dividende
 • ISIN: LU0292095535

👉 Dacă dorești să evaluezi mai multe opțiuni, poți consulta și Top Brokeri pentru Investiții în ETF-uri în România

În concluzie, portofoliul permanent se bazează pe o strategie conservatoare, adaptată ciclului pentru a face față oricărui tip de situație. Și acum spune-ne, ce părere ai? Ești în favoarea acestei strategii de investiții? O adaptezi în felul tău? Așteptăm opinia ta în comentarii.

Întrebări frecvente

1. Ce este Portofoliul Permanent?

Portofoliul permanent este un portofoliu de investiții conceput pentru a performa bine în toate condițiile economice. Acesta este compus dintr-o alocare egală de acțiuni, obligațiuni, aur și numerar, sau titluri de trezorerie.

2. Când a fost instaurat modelul de Portofoliu Permanent?

Portofoliul Permanent a fost conceput de analistul de investiții pe piața liberă, Harry Browne, în anii 1980.

3. Cum poate fi definit un portofoliu bun?

Pentru ca un portofoliu de investiții să fie considerat bun, este necesar să conțină un mix larg de investiții. În general, există 3 reguli ce trebuie respectate. Mai precis, acesta trebuie să conțină un fond total index al pieței de valori, un fond total al indicelui bursier internațional și un fond total al pieței de obligațiuni

Articole similare