Death Cross în trading: Ce este și cum funcționează?

Death Cross sau Crucea Morții, este un semnal de tranzacționare care apare atunci când o medie mobilă pe termen scurt trece sub medie mobilă pe termen lung. Sugerează o posibilă schimbare a tendinței ascendente. Această tactică este larg recunoscută pentru capacitatea sa de a prezice piețele bearish.

death cross

În acest articol, vom explora ce este și cumimplementăm strategia și ce tipuri de active sunt cele mai potrivite pentru utilizarea sa. De la materii prime la acțiuni, vom descoperi cum această tehnică ne poate ajuta să protejăm investițiile.

Ce este Death Cross în tranzacționare?

Death Cross este un termen folosit în analiza tehnică pentru a identifica o tendință bearish pe piețele financiare. Este formată din două linii de tendință unde prețul unei linii de tendință pe termen scurt (o medie mobilă) trece sub o linie de tendință pe termen lung, semnalând o posibilă tendință bearish.

Astfel, traderii pot:

  • Vinde dacă prețul se închide sub o linie de tendință bullish.
  • Sau cumpăra dacă prețul se închide deasupra unei linii de tendință bearish.

👉 Bullish vs bearish in tranzacționare: Ce înseamna pentru traderi?

In cel de-al doilea caz vorbim despre un Golden Cross, sau un semnal bullish.

Exemplu Death Cross – Tesla 2024

Graficul de mai jos arată evoluția zilnică a prețului acțiunilor Tesla din ultimul an. Observăm două medii mobile de culori diferite – roșu și albastru.

Cea roșie este media mobilă pe termen scurt (50 zile), iar cea albastră este media mobilă pe termen lung (200 zile). Semnalul bearish dat de indicator apare când linia roșie trece sub cea albastra.

La acel moment, prețul unei acțiuni Tesla a fost de $189, dar a scăzut pană sub $140 in aceasta piață bearish, pană sa își revină oarecum.

👉 Mai multe informații despre mediile mobile: Mediile Mobile (Moving Averages) în trading: Ghid Formule și Exemple

Cum să aplici strategia Death Cross în trading?

Să vedem cum să aplicăm această strategie de trading într-un mod ușor.

Pasul 1: Selectarea mediilor mobile

Primul pas pentru a aplica această strategie este de a selecta mediile mobile. În mod obișnuit, se recomandă două medii mobile pentru a genera semnalul:

  • O medie mobilă pe termen lung, cum ar fi media mobilă a 200 de sesiuni.
  • Și o medie mobilă pe termen scurt, cum ar fi media mobilă a 50 de sesiuni.

Aceste două medii mobile trebuie să se încrucișeze de sus în jos, pentru a genera semnalul crucii morții.

Pasul 2: Stabilirea pragului de intrare

Odată ce au fost selectate mediile mobile potrivite pentru a genera semnalul de death cross, următorul pas este să stabilești pragul de intrare.

Prin urmare, trebuie să stabilești un preț la care dorești să cumperi sau să vinzi activul dacă se generează un semnal de death cross. Cu cât prețul este mai aproape de semnalul de death cross, cu atât sunt mai mari șansele de succes

Pasul 3: Aplicarea strategiei Death Cross

După ce au fost stabilite mediile mobile potrivite, pragul de intrare și activul specific, poți începe să aplici strategia de death cross.

Când prețul unui activ atinge pragul de intrare stabilit, poți efectua o operațiune de cumpărare sau vânzare, în funcție de direcția semnalului de death cross.

In ce active este mai convenabil să investești când apare Death Cross?

În general, activele cu care are mai mult sens să aplici acest tip de strategii sunt cele ale căror prețuri tind să fie stabile, astfel încât un Death Cross ar putea anticipa o tendință imediată de scădere. Să vedem câteva:

  • Titluri de stat: sunt una dintre cele mai sigure active în care să investești în timpul unui death cross, deoarece reprezintă o formă de investiție pe termen lung care oferă o rată a dobânzii fixă și sunt garantate de guvern. Acestea pot fi interesante în momente în care ratele de dobândă ale băncii centrale sunt ridicate, și deja se încep să se anticipeze scăderi ale acestora.

👉 Cum să cumperi titluri de stat din România?

  • Materii prime: De asemenea, se poate aplica o strategie de Death Cross cu materii prime. Acest lucru se datorează faptului că materiile prime nu sunt sensibile la schimbările de pe piață, in general.
  • Acțiuni: Un alt activ interesant. Mai ales cele care tind să aibă prețuri stabile. Un death Cross ar putea anticipa o scădere importantă în prețul cotațiilor. În orice caz, este important să ținem cont că acțiunile sunt mai volatile decât obligațiunile sau materiile prime, astfel că ar putea exista semnale false.
  • Aur: Un alt activ este aurul. Spre deosebire de acțiuni, aurul este relativ sigur și nu este supus schimbărilor de pe piață.

Alte opțiuni ar fi perechile de valute sau chiar ETF-uri pe indici sau sectoare puțin volatile.

Death Cross: Este cea mai bună strategie de investiție?

La fel ca în cazul oricărei tehnici de analiză tehnică, este important să ținem cont că un Death Cross nu este un semnal de cumpărare sau vânzare. Dimpotrivă, trebuie folosit ca un instrument pentru a ajuta la confirmarea tendințelor existente și pentru a identifica posibile schimbări în direcția prețurilor.

Cu toate acestea, este un instrument util pentru investitori.

În primul rând, datorită simplității sale de utilizare. Desenarea pe un grafic a două medii mobile căutând punctele de intersecție între ele, este ceva foarte ușor.

Și în al doilea rând, deoarece ajută la identificarea tendințelor pe termen lung pentru investitorii de tip Buy & Hold, mai ales dacă sunt utilizate, așa cum am menționat deja, pe active puțin volatile.

Pro și contra în utilizarea Death Cross în tranzacționare

Avantaje și dezavantaje ale utilizării acestui indicator tehnic de tranzacționare.

ProContra
Funcționalitate: Predicția pieței unui posibil piață bearish și a lua măsuri pentru a-ți proteja investițiile.Întârziere: La fel ca Golden Cross, Death Cross poate oferi semnale întârziate, ceea ce înseamnă că traderii pot pierde o parte din mișcarea descendentă înainte ca semnalul să se activeze.
Simplicitate: Conceptul Death Cross este ușor de înțeles și de aplicat, ceea ce facilitează utilizarea sa pentru traderii de orice nivel.❌ Semnale false: În piețele volatile, poate genera semnale false de vânzare, ceea ce poate duce la vânzări inutile și posibile pierderi.
Universalitate: Poate fi aplicat la o gamă largă de active, atâta timp cât sunt puțin volatile, de la acțiuni la perechi de valute și mărfuri. Performanță slabaă în piețele laterale: Această strategie s-ar putea să nu funcționeze bine în piețele fără o tendință clară, unde prețurile se mișcă lateral în loc să crească sau să scadă constant.

👉 Tranzacționare | Ghid pentru a ști ce este și cum să începi

Concluzie

În concluzie, Death Cross este un instrument valoros de analiză tehnică. Poate ajuta traderii să identifice posibile schimbări de tendință bearish. Deși strategia are dezavantajele sale, simplitatea și aplicabilitatea la o gamă largă de active o fac o tactică de luat în considerare pentru orice investitor.

Se recomandă utilizarea Death Cross în combinație cu alte semnale. Asta, pentru a maximiza eficacitatea și a minimiza riscul.

FAQ

Care este opusul semnalului Death Cross?

Opusul se numește Golden Cross, și este un semnal bullish. Media mobilă 50 trece deasupra mediei mobile 200.

Care este principalul incovenient al Death Cross?

Pentru multi traderi, faptul că este un semnal care apare târziu pe grafic este cel mai slab punct ai Death Cross.

Analiza tehnică funcționează?

Atunci când este utilizată împreună cu analiza fundamentală și cu un plan bun de management al riscului, funcționează.

Articole similare