Cum să cumperi titluri de stat? | Siguranță și profitabilitate

Titlurile cu venit fix reprezintă cel mai popular mod de a atrage capital. Dintre acestea, obligațiunile de stat sunt, de departe, favoritele investitorilor. Există însă și titluri sau obligațiuni corporative, după cum vom vedea în acest articol dedicat titlurilor de stat și obligațiunilor.

tot ce trebuie sa știi despre titluri de stat

Aceste titluri cu venit fix permit guvernelor și companiilor să se împrumute de la investitori. În schimb, promit plata unei dobânzi și returnarea sumei împrumutate.

Titlurile de stat sunt cea mai mare sursă de venit pentru guverne, organizații non-profit, și orice alte entități care nu pot emite acțiuni. Mai mult, obligațiunile corporative sunt percepute ca având risc mai mic decât investirea în acțiunile unei companii.

Elementele titlurilor de stat și obligațiunilor

Orice titlu de stat sau obligațiune are următoarele elemente de bază:

 • Emitentul. Acesta este entitatea care emite obligațiunea. Poate fi un stat, o companie, sau organizații supranaționale, cum ar fi Banca Mondială sau Banca Europeană de Investiții. Alți emitenți mai pot fi guverne non-suverane, ca de exemplu regiunea Catalonia din Spania, sau entități finanțate de un guvern, ca de exemplu La Poste din Franța.
 • Maturitatea. Aceasta este data la care emitentul se angajează să răscumpere obligațiunea. Practic, să returneze principalul. Poate fi scurtă (peste noapte) sau foarte lungă (30 de ani sau chiar mai mult).
 • Valoarea nominală sau principalul. Aceasta este suma pe care emitentul o plătește la maturitate deținătorului obligațiunii.
 • Cuponul și frecventa lui. Aceasta este rata dobânzii pe care emitentul se angajează să o plătească deținătorului obligațiunii. Frecventa cuponului poate varia. Astfel, poate fi de un an, la 6, 3, sau o lună, etc.

Tipuri de titluri de stat și obligațiuni

Conceptul de titlu de stat sau obligațiune poate fi interpretat greșit în limba română. De aceea, înainte de orice, trebuie să definim corect cele două noțiuni.

În primul rând, ambele sunt titluri cu venit fix. În al doilea rând, termenii înseamnă același lucru, dar se referă la titluri cu venit fix specifice.

Astfel, titlurile de stat sunt tot obligațiuni, doar că emise de statul român. Orice alte titluri cu venit fix emise în România se numesc obligațiuni.

Așadar, putem spune titluri de stat sau obligațiuni de stat, dar nu putem spune titluri de stat corporative, ci doar obligațiuni corporative.

Ambele, însă, sunt obligațiuni și au aceleași elemente ca cele menționate mai sus.

👉 Citește mai multe despre obligațiuni aici: Titluri de stat (obligațiuni de stat): investiție sigură și profitabilă?

Titlurile de stat (obligațiuni de stat)

Guvernele naționale din întreaga lume emit obligațiuni sau titluri de stat. În limba engleză, termenul este unul singur: bonds.

Practic, guvernele se împrumută de pe piețele financiare sau de la persoane fizice. În schimbul banilor obținuți, plătesc o dobândă.

Dar de ce se împrumută guvernele?

Cea mai mare sursă de venit pentru un guvern este taxarea. Totuși, de cele mai multe ori, guvernele nu au bani suficienți pentru a acoperi toate cheltuielile pe care le au. Practic, există un deficit care trebuie finanțat cu alți bani.

Pentru asta, guvernele emit obligațiuni de stat care pot lua diferite forme.

Cele mai multe sunt emise în monedă locală. De exemplu, cele din Statele Unite se numesc US Treasuries, cele din Germania se numesc Bunds, iar cele din Japonia se numesc JGBs (Japanese Government Bonds).

Dar nu este obligatoriu să fie emise în monedă națională. Pot fi emise și în alte monede, de obicei monede cu statut de rezervă globală, cum ar fi dolarul american sau euro.

Titlurile de stat pot fi de mai multe tipuri:

 • Obligațiuni de stat cu dobândă fixă
 • Obligațiuni de stat cu dobândă variabilă
 • Obligațiuni de stat legate la inflație

Obligațiuni de stat cu dobândă fixă

Acestea sunt cele mai comune obligațiuni de stat. După cum spune și numele, plătesc o dobândă fixă pe toată perioada contractului.

Există două feluri de obligațiuni de stat cu dobândă fixă:

 • Cu cupon
 • Fără cupon

Cele din prima categorie sunt obligațiuni obișnuite. Practic, statul plătește o dobândă periodic și la sfârșit returnează toată suma împrumutată inițial.

Cele din a doua categorie nu au dobândă, dar sunt emise cu „discount”. Mai exact, sunt emise la un preț sub valoarea nominală și la scadență sunt răscumpărate de către stat la valoarea nominală. Diferența dintre cele două valori reprezintă câștigul investitorului în acest tip de obligațiuni.

Obligațiuni de stat cu dobândă variabilă

Acest tip de titluri de stat nu este la fel de comun ca precedentul. Totuși, sunt numeroase țări care emit obligațiuni cu dobândă variabilă, cum ar fi Germania, Spania, Belgia sau Brazilia.

Aceste obligațiuni sunt interesante pentru investitori pentru că elimină riscul creșterii dobânzii în perioada în care capitalul este investit. Astfel, dobândă plătită se actualizează regulat în funcție de o rata de referință.

Obligațiuni de stat legate la inflație

Cea mai mare problemă a investitorilor în active cu venit fix este inflația. Practic, aceștia sunt supuși riscului ca preturile să crească în perioada în care capitalul este investit.

Acest lucru este nedorit, pentru că, prin contract, fluxul de numerar pe care urmează să îl primească este fix de cele mai multe ori. Dacă inflația crește, cum a fost cazul în ultimii ani și în special după pandemia COVID-19, puterea de cumpărare a acestui flux de numerar viitor este erodată.

Ca atare, există așa-numitele obligațiuni de stat legate la inflație. În Statele Unite ale Americii, acestea se numesc TIPS sau Treasury Inflation-Protected Securities.

Aceste obligațiuni de stat garantează actualizarea cuponului sau a principalului la rata inflației. Astfel, investitorul este protejat în perioadele în care inflația crește.

Obligațiuni corporative

Pe lângă stat, și companiile emit obligațiuni. Obligațiunile corporative de obicei au o maturitate intre 1 si 30 de ani, dar s-au văzut și cazuri, în special în Europa, de obligațiuni corporative pe 40 sau 50 de ani. Nu au nimic deosebit comparativ cu titlurile de stat, în afara faptului ca sunt emise de corporații și nu de către stat.

Preț titluri de stat vs rata dobânzii

Prețul unei obligațiuni de stat se schimbă atunci când rata dobânzii se schimbă. Rata dobânzii este setată de banca națională (centrală) și este actualizată regulat.

Exista o relație inversă între prețul unei obligațiuni de stat și rata dobânzii. Astfel, atunci când rata dobânzii crește, prețul obligațiunii scade, și invers. Atunci când rata dobânzii scade, prețul obligațiunii crește.

Înțelegerea acestei relații este fundamentală pentru investitorii in titlurile cu venit fix. Ca să mențină stabilitatea preturilor, banca națională poate mări sau scădea rata dobânzii în funcție de inflație.

Astfel, daca rata inflației crește peste ținta Băncii Naționale a României, investitorii se așteaptă ca rata dobânzii să crească. Natural, prețul obligațiunilor de stat va scădea.

Aceasta relație nu este singura, dar este cea mai importantă pentru investitorii pe aceasta piață. Pe lângă aceasta relație inversă între prețul unei obligațiuni și rata dobânzii, mai exista încă trei, și anume:

 • Efectul de convexitate.
 • Efectul de cupon.
 • Efectul de maturitate.

Toate trei se referă la relația dintre rata cuponului și maturitate (cum evoluează ea în timp).

De ce să investești în titluri de stat și obligațiuni?

Motivele pentru a investi în acest tip de active sunt numeroase. Unul ar fi faptul că titlurile de stat și obligațiunile corporative asigură un venit fix, constant.

titluri cu venit fix

Acest lucru este foarte important pentru investitorii conservatori. La fel de important este pentru cei care doresc un flux de numerar sigur și constant în viitor.

Un alt motiv ar fi protecția împotriva inflației sau împotriva creșterii dobânzii în viitor.

Poziționare „long” când ratele dobânzii sunt mici

Investirea în titluri de stat are sens atunci când se anticipează o perioada în care ratele dobânzii sunt mici. Aceste perioade de timp pot fi foarte lungi. De exemplu, în Europa, Banca Centrala Europeană a menținut dobânzile aproape de zero pentru foarte mult timp.

Apoi, le-a coborât sub zero, în teritoriu negativ. Le-a ținut acolo mai mulți ani.

Toată aceasta perioadă a putut fi anticipată. Băncile centrale comunică periodic intențiile lor în privința ratei dobânzii.

Astfel, investitorii care au cumpărat titluri de stat anticipând rate ale dobânzii mici, au profitat de relația inversă dintre rata dobânzii și prețul unei obligațiuni.

Poziționare „short” când ratele dobânzii sunt mari

Atunci când ratele dobânzii sunt mari (cum este cazul acum, in 2024), investitorii se așteaptă ca băncile centrale sa le reducă. O investiție în acest moment în titluri de stat nu are sens pentru cel care se concentrează pe a obține un profit bazat pe cumpărarea si vânzarea obligațiunilor.

Anticiparea acestui trend este cheie. Ca investitor, daca aștepți ca dobânzile sa crească, o mișcare inteligentă este să iei o poziție „short” pe piață.

Aceasta înseamnă ca te aștepți ca prețul sa scadă și profitul potențial este diferența dintre prețul de intrare (mai mare) și ieșire (mai mic).

Hedging împotriva inflației

Anumite titluri de stat sunt legate la rata inflației. Practic, statul se angajează să plătească o dobândă actualizată la o rată de referință, cum ar fi Euribor.

Acest lucru înseamnă că suma plătită prin cupon, trimestrial, semestrial, sau anual, se actualizează cu rata inflației. Acest tip de obligațiuni de obicei au un cupon mai mic.

Te poate interesa și: Inflația explicată: efectele sale asupra stabilității

Hedging împotriva riscului asociat ratei dobânzii

Pentru că prețul unei obligațiuni are o relație inversă cu rata dobânzii, investitorii în aceste titluri de stat sunt supuși riscului asociat creșterii ratei dobânzii. Pentru a se proteja împotriva acestui risc, investitorii cumpără obligațiuni cu venit variabil.

Acestea adaptează cuponul pe care îl plătesc in funcție de valoarea unei rate de referință, cum ar fi Euribor. Făcând asta, investitorii fac un hedging împotriva riscului asociat ratei dobânzii.

Cum sa cumperi obligațiuni de stat?

Există numeroase variante de a cumpăra obligațiuni de stat. În funcție de capital și de ceea ce investitorul dorește sa obțină, putem vorbi de:

 • Achiziționarea direct de la stat
 • Cumpărare de unități în fonduri de venit fix
 • Investiție în ETF-uri cu expunere pe piața titlurilor de stat și obligațiunilor corporative
 • Cumpărare de participațiuni în fonduri de investiții care au expunere pe piața titlurilor de venit fix

Direct de la stat

Românii pot cumpăra titluri de stat direct de la stat. De exemplu, în primul trimestru al acestui an, Ministerul Finanțelor a derulat o campanie prin care românii puteau investi în titluri de stat numite Tezaur.

Maturitatea era de 1 și 3 ani și dobânzile anuale (neimpozabile) au fost de 6.1%, respectiv 6.85%. Oferta a expirat în 11 aprilie 2024 și titlurile puteau fi achiziționate online dar și direct de la sediul unităților Trezoreriei Statului și prin subunitățile poștale ale Poșta Română SA.

Ministerul Finanțelor vinde titluri de stat și prin intermediul Bursei de Valori București (BVB). Astfel, în luna aprilie 2024, a vândut titluri de stat Fidelis prin intermediul BVB, în euro și lei.

Fonduri de venit fix

Există fonduri specializate în titluri de valoare cu venit fix. Investirea în astfel de fonduri are sens pentru că piața obligațiunilor este puțin lichidă.

Acest lucru înseamnă că nu este ușor să cumperi sau să vinzi o obligațiune atunci când ai nevoie rapidă de lichidități.

Vezi și: Ce sunt fondurile mutuale și cum să investești in ele

ETFuri

Un ETF sau Exchange Trading Fund este o alternativă ieftină de a investi pe piețele financiare. Au o grămadă de avantaje, cum ar fi diversificarea capitalului sau simplitatea de a obține expunere pe piețe unde este mai complicat și mai scump să faci acest lucru.

Există numeroase ETF-uri de obligațiuni în care se poate investi – de stat și corporative. De exemplu, ETF-uri cu titluri de stat  cu foarte mare lichiditate sunt US 30Y Treasury Bonds 30Y sau German 10Y Bund.

Pe de altă parte, cei interesați să investească in obligațiuni corporative dar nu vor să concentreze capitalul doar în una singură, au opțiunea de a investi într-un ETF dedicat acestei piețe, cum ar fi Vanguart Short-Term Corporate Bond ETF sau iShares 1-5 Year Investment Grade Corporate Bond ETF.

Te poate interesa și:


Ghid complet: Cum să investești într-un ETF?

Ce sunt ETF-urile?


Fonduri de investiții

Există și fonduri mutuale care combină investițiile în diferite active. Astfel, se încearcă o diversificare ce lasă loc portofoliului să crească.

De exemplu, există multe fonduri de investiții care se concentrează pe celebrul portofoliu 60/40. Mai concret, înseamnă că 60% din fonduri sunt dedicate pieței de acțiuni, iar 40% din capital este investit în titluri cu venit fix – fie obligațiuni de stat sau corporative.

Mai multe despre fonduri de investiții găsești aici:


Fonduri de investiții: Ghid complet pentru începători

Cele mai profitabile fonduri de investiții 2024


Concluzie

Titlurile cu venit fix sunt o opțiune pentru investitorii conservatori sau pentru cei care doresc sa își asigure fluxuri de numerar constante in viitor. Aproape întotdeauna termenii contractuali ai unei obligațiuni se respectă.

Titlurile de stat sunt preferabile celor corporative, pentru că, teoretic, statul nu poate da faliment niciodată. Poate printa bani oricând.

Dar si obligațiunile corporative sunt atractive pentru investitori pentru că oferă de multe ori o dobândă mai mare precum și diversificarea portofoliului.

FAQ

Care sunt componentele principale ale unei obligațiuni?

O obligațiune de obicei plătește un cupon, are o valoare nominală, și este emisă fie de către stat sau alte entități ca de exemplu companii private.

Cum fluctuează prețul unei obligațiuni?

Prețul unei obligațiuni fluctuează în funcție de rata dobânzii. Are o relație inversă cu aceasta – când rata dobânzii creste, prețul unei obligațiuni scade, și invers.

Cat de riscantă este investiția în titluri de stat?

Este aproape sigură, pentru că statul poate printa oricâți bani are nevoie. Investiția în acțiuni este mult mai riscantă.  

Articole similare

Clasificare și tipuri de Fonduri de investiții
Un fond de investiții este un produs financiar care constă în acumularea economiilor diferiților investitori. Ulterior sunt plasate în diferite active financiare cu scopul de a obține un randament mai mare. Dar, ce tipuri de fonduri de investiții ...