Ce este bid și ask? | Spread-ul sau „trucul” brokerului

La un moment dat am citit „acest broker nu percepe comisioane”, dar, cum este posibil?

Astăzi vom descoperi, dar pentru asta, mai întâi trebuie să înțelegem, ce este bid și ask, precum și diferența de prețuri pe care o formează, adică faimosul spread.

Ce este spread-ul de prețuri între Bid și Ask pe bursă?

Înainte de a intra în subiect trebuie să avem în vedere un aspect, bursa este ca orice altă piață, în care pentru ca o tranzacție să aibă loc, trebuie să existe întotdeauna un vânzător și un cumpărător, și nimeni nu va putea cumpăra dacă înainte cineva nu are intenția de a vinde.

ce este spred-ul?

Odată clarificat acest aspect, diferența de prețuri sau „spread” este diferența de prețuri care există între cea mai bună comandă de cumpărare și cea mai bună comandă de vânzare care există pe piața de valori. De asemenea, i se poate spune marjă sau diferențial de prețuri.

Știm că atunci când vom cumpăra un activ sau un produs pe piața financiară ne vom întâlni cu două prețuri, cel mai bun preț de vânzare și cel mai bun preț de cumpărare.

Prin urmare, diferența de prețuri este diferența pe care o vedem în cotațiile activelor și produselor care sunt tranzacționate pe diferitele burse, cum ar fi acțiunile, indicii, derivatele, ETF-urile. Adică, atunci când vrem să cumpărăm sau să vindem un activ sau un produs, ne întâlnim cu două prețuri. Un preț la care investitorii au plasat ordinele de vânzare și un alt preț unde investitorii au plasat ordinele de cumpărare.

Ce este bid-ul pe bursă?

Pretul de cumpărare (bid): Este oferta, adică prețul cel mai mare pe care un investitor este dispus să-l plătească, deci este cel mai bun preț la care putem vinde.

Ce este ask la bursă?

Pretul de vânzare (ask): În acest caz ar fi exact invers. Vorbind despre cerere, se referă la prețul cel mai mic la care investitorii sunt dispuși să vândă. Prin urmare, este cel mai bun preț la care putem cumpăra.

De ce prețurile cresc și scad?

Pretul de cumpărare va fi întotdeauna mai mic decât cel de vânzare. Acest lucru se datorează faptului că atunci când vrem să vindem, dorim să o facem la cel mai mare preț posibil, iar când vrem să cumpărăm dorim să o facem la cel mai bun preț posibil (mai mic).

Ceea ce vedem în grafic este cunoscut ca „adâncimea pieței” și este determinată de diferitele ordine de cumpărare și vânzare la diferite prețuri.

Bid Ask Spread

În coloana centrală (gri) vedem la stânga și la dreapta prețul unei acțiuni determinate (în acest caz Telefonica). În coloana din stânga (verde) vedem numărul de titluri de cumpărare pentru Telefónica la diferite prețuri. 13.500 de titluri de cumpărare la 11,715€, 8.537 la 11,710€… În coloana din dreapta vedem titlurile pentru vânzare la diferite prețuri stabilite.

Dacă dorim să cumpărăm la piață, am face-o în coloana din dreapta (ask), la prețul la care investitorii sunt dispuși să vândă, în acest caz ar fi 11,720€. Dacă am dori să vindem acțiuni Telefonica, ar trebui să o facem în coloana din stânga (Bid) la prețurile la care investitorii sunt dispuși să cumpere.

În momentul în care la un anumit preț nimeni nu este dispus să vândă, investitorii vor începe să cumpere la prețuri mai mari și, prin urmare, cotația Telefónica va fi mai mare. Pe de altă parte, dacă nu există investitori dispuși să cumpere la un anumit preț, vânzătorii vor trebui să plaseze ordine la prețuri mai mici, până când găsesc un cumpărător și, prin urmare, prețul de cotație va fi mai mic.

👉 Investește în acțiuni la bursă – Ghid complet

Formula spread-ului

Spread-ul este diferența dintre prețul de cumpărare (bid) și prețul de vânzare (ask) al unui activ.

  • Preț Bid: Prețul la care cineva este dispus să cumpere.
  • Preț Ask: Prețul la care cineva este dispus să vândă.

Simplu spus, formula spread-ului este:

formula spread

Brokerii exprimă de obicei spread-ul în procente. Formula este:

porcentaj spread formula

Exemplu Spread

Să zicem că avem următoarele prețuri pentru o acțiune:

  • Preț Bid: 1,00576
  • Preț Ask: 1,00579

Calculul Spread-ului

  1. Spread în Valoare Absolută:

Spread=1,00579−1,00576=0,00003

  1. Spread în Procentaj:

%Spread=0,000031,00579×100≈0,00298%

Vizualizare

Iată o vizualizare a spread-ului:

Preț BidPreț Ask
1,005761,00579
% Spread = 0,00298%– Spread = 0,00003
  • Preț Bid (cumpărare): 1,00576
  • Preț Ask (vânzare): 1,00579
  • Spread în valoare absolută: 0,00003
  • Spread în procentaj: 0,00298%

Când vrei să cumperi, plătești prețul ask (1,00579), iar când vrei să vinzi, primești prețul bid (1,00576). Diferența (spread) este costul tranzacției și reprezintă câștigul brokerului.

Ce influență are lichiditatea asupra diferenței de prețuri bid și ask?

Când o acțiune este considerată mai lichidă, înseamnă că poate fi cumpărată sau vândută mai ușor și mai rapid pe piața financiară, fără a afecta semnificativ prețul acțiunii. Mai mulți factori contribuie la lichiditatea unei acțiuni, cum ar fi volumul de tranzacționare zilnic, bid-ask spread-ul (diferența dintre prețul de cumpărare și prețul de vânzare), și numărul de participanți pe piață.

Pe de altă parte, un volum de tranzacționare mic înseamnă că există puțini cumpărători/vânzători disponibil. Această lipsă de volum va provoca oscilații mai mari în preț, iar diferențialul de prețuri (spread-ul) va fi mai mare decât într-o companie cu un volum mai mare de tranzacționare sau lichiditate.

Cu toate acestea, ambii termeni, spread-ul și lichiditatea, sunt strâns legați, iar întotdeauna este ideal ca spread-ul să fie mic, deoarece este un semn clar de lichiditate. Este evident că dacă lichiditatea este mare, există o mai mare mișcare și ușurință de a cumpăra și vinde.

Prin urmare, atunci când efectuezi tranzacțiile, asigură-te întotdeauna că spread-ul nu are o marjă prea mare.

Care este relația dintre spread și volatilitate?

Volatilitatea este întotdeauna un factor de risc. În cazul relației dintre spread și volatilitate, introducerea acestui ultim concept în ecuație provoacă întotdeauna neliniște. Acest lucru duce la un tip de negociere mult mai agresiv și mai puțin rațional.

Prin urmare, când volatilitatea este mare, trebuie să acționăm întotdeauna cu precauție și, dacă este necesar, să așteptăm ca spread-ul să fie mai mic. Volatilitatea implică întotdeauna un tip de operațiune mult mai riscantă și complexă care poate duce la pierderi rapide.

Trucul spread-ului în trading: Ce se ascunde în spatele brokerilor care nu percep comisioane?

Nimic nu este gratuit, mai ales pe bursă și în lumea brokerilor. Un broker percepe întotdeauna un comision, și dacă îți spune că nu o face, este pentru că l-a camuflat cu spread-ul. Este vorba de un vechi truc, care constă în faptul că va trebui să acoperi un spread mai mare.

Adică, există o diferență între spread-ul real al pieței și cel pe care ți-l oferă brokerul.

Această diferență reprezintă profitul brokerului, un vechi truc care încă funcționează. Trebuie să ții cont că spread-ul va fi întotdeauna modificat de broker pentru a putea câștiga ceva.

Adică, observă spread-ul care există la un moment dat și cât te costă să-l plătești. Pur și simplu, va trebui să scazi ask-ul din bid și să înmulțești cu numărul de acțiuni sau de contracte, acesta va fi costul pentru spread.

În concluzie, spread-ul este o valoare supusă schimbărilor continue pe piață, deși în general nu sunt prea mari, totuși, trebuie să fie întotdeauna luat în considerare înainte de a începe să tranzacționezi.

👉 Cei mai buni brokeri discount din România

Investitorii caută întotdeauna spread-uri strânse, deoarece acestea indică o tranzacționare mai ușoară și costuri mai mici asociate cu efectuarea tranzacțiilor. Înțelegerea și monitorizarea continuă a bid-ului și ask-ului sunt esențiale pentru gestionarea riscurilor și optimizarea performanței în tranzacționarea pe piețele financiare.

Articole Recomandate

Întrebări frecvente

Cum pot afecta brokerii bid-ul și ask-ul în tranzacționare?

Brokerii pot oferi spread-uri fixe sau variabile, iar calitatea execuției ordinelor poate influența prețurile la care tranzacțiile sunt efectuate.

Cum pot utiliza investitorii informațiile despre bid și ask pentru a lua decizii de tranzacționare?

Investitorii pot monitoriza bid-ul și ask-ul pentru a evalua lichiditatea pieței și pentru a identifica oportunități de tranzacționare în funcție de spread.

Care este relația între bid-ul și ask-ul și direcția pieței?

Bid-ul reprezintă prețul la care cumpărătorii sunt dispuși să cumpere, iar ask-ul indică prețul la care vânzătorii sunt dispuși să vândă, oferind astfel o perspectivă asupra direcției potențiale a pieței.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...