Ce este Oferta Publică Inițială (IPO)?

O Ofertă Publică Inițială se referă la procesul prin care o companie privată își oferă acțiunile publicului pentru prima dată, permițându-le să fie achiziționate de investitori pe piața deschisă. Este un eveniment important în viața unei companii, deoarece implică tranziția sa de la o entitate privată la a deveni o companie listată la bursă.

IPO simbol
Source: The Economic Times

O Ofertă Publică Inițială, cunoscută în lumea financiară prin acronimul său în engleză IPO (Initial Public Offering), este un eveniment crucial. Este momentul în care o companie, care până atunci a fost deținută privat, decide să se deschidă către investitori din publicul general și să listeze acțiunile sale la o bursă de valori. Cu alte cuvinte, o companie utilizează o IPO pentru a vinde o parte din ea însăși investitorilor. De asemenea, contribuie și la strângerea de fonduri pentru creșterea, extinderea sa sau pentru a permite investitorilor existenți să lichideze o parte din investiția lor.

Exemplu Oferta Publică Inițială

Imaginați-vă că o companie este ca un tort. În primele sale zile, acest tort aparține doar fondatorilor și primilor investitori. Aceștia sunt, de obicei, prieteni, familie sau investitori privați cunoscuți sub numele de ‘business angels’. Pe măsură ce compania crește, poate avea nevoie de mai mulți bani pentru a se extinde. De asemenea, va avea nevoie să angajeze mai mult personal sau să dezvolte produse noi. Atunci pot decide să vândă o bucată din tortul lor printr-o IPO.

Acest proces nu este simplu și nici rapid. Durează luni de pregătire și necesită colaborarea unei echipe extinse de consilieri, avocați, contabili și bancheri de investiții. Compania trebuie să pregătească o declarație de înregistrare pentru autoritățile financiare, care include detalii financiare detaliate și un prospect pentru potențialii investitori.

Prețul acțiunilor într-o ofertă publică inițială (IPO) este determinat printr-un proces complex care implică analiza sănătății financiare a companiei. Totodată, se axează și asupra perspectivelor sale de creștere, situația pieței și negocierilor dintre companie și băncile de investiții care o consiliază.

IPO growth
Source: Value Research

Odată ce acțiunile companiei sunt disponibile pe bursă, orice investitor poate să le cumpere. De atunci, compania trebuie să respecte o serie de reguli și obligații, cum ar fi publicarea regulată a rapoartelor financiare.

O curiozitate a ofertelor publice inițiale este că, deși sunt vândute publicului, nu toți investitorii au aceeași șansă de a cumpăra acțiuni. De obicei, majoritatea acțiunilor sunt atribuite marilor investitori instituționali, cum ar fi fondurile de investiții sau fondurile de pensii.

Caracteristicile unei Oferte Publice Inițiale (IPO)

O Ofertă Publică Inițială (IPO) este un eveniment financiar semnificativ pentru orice companie și prezintă o serie de caracteristici specifice:

 • Deschidere către public: Într-o IPO, o companie privată devine publică, ceea ce înseamnă că începe să-și tranzacționeze acțiunile pe bursa de valori. Acest lucru permite oricărei persoane sau entități, atât timp cât au capitalul necesar, să cumpere acțiuni și să devină acționar.
 • Obținerea de fonduri: Una dintre principalele motive pentru care companiile decid să efectueze o IPO este pentru a obține capital. Acest capital poate fi utilizat în diverse scopuri, cum ar fi finanțarea creșterii și extinderii, plata datoriilor sau permiterea investitorilor actuali să-și retragă parțial investiția.
 • Stabilirea prețului acțiunilor: Înainte de IPO, compania și consilierii săi financiari stabilesc un preț inițial pentru acțiuni. Acest preț se bazează pe o evaluare a valorii companiei. Aceasta se determină, la rândul său, prin analizarea factorilor precum sănătatea financiară a companiei, perspectivele de creștere și condițiile pieței.
 • Reglementare și transparență: Prin devenirea unei companii publice, aceasta trebuie să respecte o serie de reglementări și obligații de transparență. Acestea includ prezentarea regulată a rapoartelor financiare și dezvăluirea anumitor informații acționarilor și publicului larg.

Alte caracteristici

 • Risc de volatilitate a pieței: După IPO, prețul acțiunilor companiei este supus fluctuațiilor pieței. Acest lucru înseamnă că, deși compania poate obține un impuls financiar mare prin IPO, se confruntă și cu riscul ca valoarea acțiunilor sale să scadă.
Volatilitatea pietii
 • Participarea instituțiilor financiare: IPO-urile sunt, de obicei, realizate cu ajutorul băncilor de investiții, care acționează ca intermediari între companie și investitori. Aceste bănci joacă un rol crucial în procesul IPO, ajutând compania să se pregătească pentru ofertă. De asemenea, contribuie și la stabilirea prețului acțiunilor și promovarea ofertei către investitori.
 • Exclusivitate inițială: Deși IPO-urile sunt teoretic deschise tuturor investitorilor, în practică, este adesea dificil pentru investitorii individuali să cumpere acțiuni într-un IPO. Acest lucru apare deoarece o mare parte din acțiuni sunt de obicei rezervate pentru investitorii instituționali.

De ce realizează companiile o Ofertă Publică Inițială (IPO)?

Printre motivele care determină companiile să realizeze o Ofertă Publică Inițială (IPO), putem evidenția următoarele:

 • Strângerea de capital: Cel mai comun motiv pentru a realiza un IPO este strângerea de fonduri. Companiile au nevoie de capital pentru a crește și a se extinde, iar un IPO poate oferi un impuls financiar mare. Fondurile strânse pot fi utilizate pentru a investi în noi tehnologii, a achiziționa alte companii, a angaja mai mult personal, printre alte nevoi de creștere.
 • Extinderea proprietății: Când o companie devine publică, acțiunile sale sunt oferite publicului larg. Acest lucru extinde baza de proprietari și poate duce la o stabilitate financiară mai mare pentru companie.
 • Rambursarea investitorilor inițiali: În multe cazuri, primii investitori ai unei companii, inclusiv capitaliștii de risc sau investitorii angel, văd IPO-ul ca pe o modalitate de a-și recupera investiția și de a obține profituri.
 • Cresterea vizibilității și credibilității: Un IPO poate crește vizibilitatea unei companii pe piață, ceea ce poate ajuta la atragerea de noi clienți, parteneri de afaceri și angajați talentați. În plus, a fi o companie cotată poate îmbunătăți credibilitatea și reputația unei companii în fața clienților, furnizorilor și partenerilor de afaceri.
 • Lichiditate: Prin listarea la bursă, acțiunile companiei devin lichide, ceea ce înseamnă că pot fi cumpărate și vândute cu ușurință. Acest lucru poate fi benefic atât pentru companie, cât și pentru investitori.

👉 Află cum poți investi la bursă aici

Lichiditate - definiție, exemple
Source: Corporate Finance Institute

Așadar, există multe motive pentru a realiza o Ofertă Publică Inițială (IPO). Cu toate acestea, scopul este același: obținerea de capital.

Cum funcționează o Ofertă Publică Inițială (IPO)?

O Ofertă Publică Inițială este un proces prin care o companie privată devine o companie publică și își oferă acțiunile spre vânzare publicului larg.

În continuare, vom explica cum funcționează acest proces pas cu pas:

 • Decizia de a ieși pe bursă: Primul pas este ca firma să ia decizia de a ieși pe bursă. Această decizie este luată, de obicei, cu scopul de a strânge capital pentru extinderea companiei.
 • Selecția unei bănci de investiții: Apoi, compania angajează o bancă de investiții pentru a acționa ca intermediar în IPO. Această bancă va ajuta compania să navigheze prin procesul de ieșire pe bursă, să determine prețul acțiunilor și să promoveze oferta printre investitori.
 • Audit și documentație: În continuare, compania trebuie să se supună unui audit financiar complet și să pregătească un document numit „prospect”. Acest document detaliază tot ce trebuie să știe un investitor potențial despre companie. Printre acestea se află finanțele sale, modelul său de afaceri, echipa sa de conducere și riscurile asociate cu investiția în companie.
 • Aprobarea autorității de reglementare: Odată ce prospectul a fost pregătit, acesta este prezentat autorității de reglementare a pieței de valori din țară (în România, Autoritatea de Supraveghere Financiară). Această autoritate va revizui documentația și, dacă totul este în ordine, va da aprobarea.

Alți pași în proces

 • Stabilirea prețului acțiunii: Odată ce IPO-ul a fost aprobat, banca de investiții și compania lucrează împreună pentru a stabili prețul acțiunii. Acest preț se bazează pe o serie de factori, inclusiv valoarea companiei, condițiile pieței și interesul investitorilor.
 • Vânzarea acțiunilor: În cele din urmă, vine ziua IPO-ului. Acțiunile companiei sunt puse în vânzare publicului și investitorii pot începe să le cumpere.
 • Listarea pe bursă: Odată ce IPO-ul este complet, acțiunile companiei încep să fie tranzacționate pe o bursă de valori și pot fi cumpărate și vândute de orice investitor.

După cum putem observa, vorbim despre un proces care nu este simplu. Din acest motiv, și așa cum vom vedea în continuare, companiile apelează la experți care le ajută și le ghidează în acest proces important.

Ce agenți participă într-o Ofertă Publică Inițială?

După cum am menționat anterior, lansarea unei Oferte Publice Inițiale (IPO) implică eforturi și timp. Adesea sunt implicate și sarcini care pot complica viața directorilor și managerilor unei companii.

Din acest motiv, într-o Ofertă Publică Inițială (IPO), există diferiți actori care joacă roluri esențiale. Aceștia se asigură că procesul se desfășoară într-un mod fluid și eficient. În continuare, vom explica cine sunt acești agenți:

 • Compania emitentă: Acesta este protagonistul principal al IPO-ului. Compania emitentă este cea care decide să iasă pe bursă cu scopul de a strânge capital. Pentru aceasta, trebuie să pregătească toată documentația necesară, să se supună auditurilor și să colaboreze cu alți agenți pentru a determina prețul acțiunilor sale.
 • Banca de investiții: Acest agent are un rol fundamental în procesul IPO. Compania emitentă angajează una sau mai multe bănci de investiții pentru a acționa ca intermediari în operațiune. Băncile de investiții sfătuiesc compania cu privire la cel mai bun moment pentru IPO. De asemenea, acestea ajută la pregătirea documentației, promovând oferta în rândul investitorilor și ajutând la determinarea prețului acțiunilor.
 • Investitorii: Investitorii sunt cei care cumpără acțiunile în timpul IPO-ului. Pot fi investitori instituționali (cum ar fi fonduri de investiții, bănci sau asigurători) sau investitori de retail (publicul larg). Investitorii furnizează capitalul pe care compania dorește să-l strângă prin IPO.
investitie in IPO

Alte exemple

 • Autoritatea de reglementare a pieței de valori: Autoritatea de reglementare a pieței de valori din România este Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). ASF este responsabilă pentru supravegherea și reglementarea piețelor financiare non-bancare, inclusiv piața de capital, piața asigurărilor și piața pensiilor private. Autoritatea de Supraveghere Financiară joacă un rol crucial în asigurarea transparenței și integrității pieței de valori mobiliare din România.
 • Bursa de valori: În final, bursa de valori este locul unde acțiunile companiei încep să fie tranzacționate odată ce IPO-ul este complet. În România, acțiunile ar putea fi tranzacționate la Bursa de Valori din București.

În concluzie, și după cum am menționat anterior, fiecare dintre acești agenți are un rol fundamental în IPO. Împreună asigură că procesul este transparent, corect și eficient pentru toate părțile implicate.

Cine poate realiza o Ofertă Publică Inițială?

În linii mari, orice companie care îndeplinește anumite criterii și cerințe poate realiza o Ofertă Publică Inițială (IPO). Cu toate acestea, există o serie de factori comuni pe care de obicei le prezintă companiile care decid să urmeze acest drum.

 • Maturitate: În general, companiile care realizează o IPO au un anumit nivel de maturitate. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să fie companii vechi, dar modelul lor de afaceri trebuie să fie testat, solid și profitabil. O IPO este un proces costisitor și complicat, așa că firmele trebuie să fie într-o poziție puternică înainte de a-l considera.
 • Dimensiune: Deși nu există o dimensiune minimă pentru a face o IPO, procesul are un cost ridicat. Este mai comun printre companiile de o anumită dimensiune care pot suporta aceste costuri și care au nevoie de cantități semnificative de capital pentru a continua să crească.
 • Profitabilitate: Deși nu este un criteriu absolut, companiile care decid să iasă pe bursă sunt de obicei profitabile sau cel puțin au o cale clară către profitabilitate. Investitorii vor să vadă că aceasta are un plan pentru a genera profituri, fiind modalitatea prin care vor primi un randament al investiției lor.
raportul preț-câștig

Alți factori IPO

 • Transparență: Companiile care doresc să realizeze o IPO trebuie să fie dispuse să-și deschidă cărțile și să fie transparente cu investitorii. Acest lucru înseamnă că trebuie să fie dispuse să publice rapoarte financiare detaliate și să respecte normele de guvernanță corporativă.
 • Cerințe legale și de reglementare: Fiecare bursă de valori are propriile cerințe pe care companiile trebuie să le îndeplinească pentru a putea ieși pe bursă. Acestea pot include anumite praguri financiare, să aibă un anumit număr de acționari sau chiar să solicite ca firma să aibă un anumit număr de acțiuni în mâinile publicului.

După cum putem observa, nu există un singur tip de companie care poate face o IPO. Când analizăm piața, întâlnim companii din toate tipurile de sectoare și dimensiuni care decid să iasă pe bursă. Printre acestea le enumerăm pe cele de la tehnologii emergente până la companii producătoare stabilite. În definitiv, cel mai important este ca compania să fie pregătită pentru provocările și responsabilitățile care sunt implicate.

Cerințe pentru realizare

Realizarea unei Oferte Publice Inițiale este un pas important pentru o companie. Aceasta necesită îndeplinirea unei serii de cerințe și pași prealabili.

 • Istoric Financiar: În majoritatea cazurilor, bursele de valori cer companiilor care doresc să facă o IPO să aibă un istoric de câștiguri pe o anumită perioadă. Cifrele exacte pot varia, dar în general se cere ca compania să aibă un registru de profitabilitate consistent în ultimii ani.
 • Audit: Înainte de a realiza o IPO, compania trebuie să se supună unui audit exhaustiv. Acest proces permite examinarea în detaliu a finanțelor companiei. Astfel, se garantează că totul este în ordine și că au fost respectate normele contabile corespunzătoare.
 • Documentație: Compania trebuie să pregătească și să prezinte o serie de documente autorităților de reglementare. Cel mai important este prospectul ofertei, un document detaliat care oferă informații complete despre companie. Printre acestea se află finanțele sale, modelul său de afaceri, echipa sa de conducere și riscurile asociate activității sale.

Alte cerințe

 • Cerințe de Guvernanță Corporativă: Companiile care efectuează o IPO trebuie să aibă o structură de guvernanță corporativă conformă cu cerințele bursei pe care doresc să se listeze. Aceasta include un consiliu de administrație format, în majoritate, din directori independenți și respectarea normelor de transparență și bune practici în gestionarea sa.
 • Capitalizare Minimă: Unele burse de valori cer ca firmele care doresc să efectueze o IPO să aibă o valoare minimă de piață. Aceasta se determină prin înmulțirea numărului de acțiuni cu prețul de lansare.
 • Distribuția acțiunilor: În multe cazuri, se cere ca un procent minim din acțiunile companiei să fie distribuit între un anumit număr de acționari, pentru a asigura lichiditatea acțiunii pe piață.
 • Suportul unui intermediar financiar: De obicei, o companie care dorește să efectueze o IPO are nevoie de sprijinul unei entități financiare, cum ar fi o bancă de investiții, care acționează ca „underwriter” sau plasator al ofertei. În acest mod, compania este ajutată să se pregătească pentru listarea la bursă, să stabilească prețul acțiunilor și să vândă aceste acțiuni investitorilor.

Realizarea unei Oferte Publice Inițiale este un pas important pentru o companie. Aceasta necesită îndeplinirea unei serii de cerințe și pași prealabili.

Exemplu de Ofertă Publică Inițială 

Pentru a încheia acest articol și a ilustra conceptul discutat, nimic nu este mai potrivit decât un exemplu care a lăsat o amprentă în istoria recentă a piețelor financiare. Aici facem referire la listarea la bursă a Facebook, faimoasa rețea socială creată de Mark Zuckerberg.

Facebook și-a început activitatea ca o mică rețea socială universitară în 2004. Doar opt ani mai târziu, pe 18 mai 2012, a celebrat IPO-ul său. Astfel, devenind una dintre cele mai mari companii listate din lume. Plasarea a fost realizată de un grup de bănci conduse de Morgan Stanley, J.P. Morgan și Goldman Sachs.

În momentul listării la bursă, Facebook a stabilit un preț inițial de 38 de dolari pe acțiune. Această cifră a fost calculată ținând cont de mai mulți factori. Printre aceștia enumerăm bilanțul financiar al companiei, așteptările sale de creștere și cererea anticipată a investitorilor. Obiectivul companiei era să strângă 16 miliarde de dolari. Cu prețul stabilit, valoarea totală a companiei a atins 104 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, listarea la bursă a Facebook nu a fost la fel de lină cum se aștepta. Prima zi de tranzacționare a fost afectată de probleme tehnice la bursa NASDAQ, ceea ce a provocat confuzie și întârzieri. În plus, acțiunile Facebook abia și-au menținut prețul inițial în prima zi, iar în lunile următoare valoarea lor a scăzut sub 38 de dolari.

În ciuda acestui început dificil, Facebook a reușit să depășească aceste obstacole inițiale. În prezent, acțiunile Facebook se tranzacționează mult peste prețul IPO. Compania s-a consolidat ca unul dintre giganții tehnologici ai lumii.

Întrebări frecvente

1. Este IPO o alternativă bună?

IPO poate fi benefică pentru o companie deoarece aduce capital pentru evoluție și crește vizibilitatea. Cu toate acestea, vine și cu o atenție sporită și cerințe reglementare suplimentare.

2. Există vreun dezavantaj la IPO?

Da, unul dintre principalele dezavantaje este redat de consumarea timpului. Asigurarea că firma respectă regulile reglementare stricte, sau renunțarea la proprietatea completă reprezintă principalele aspecte.

3. Cine obține banii dintr-un IPO?

Companiile își păstrează cea mai mare parte a încasărilor din IPO. O parte din acestea merge și către băncile de investiții, contabili, avocați și alte persoane.

Articole similare